Calatorii in strainatate

Casa Batlló – o călătorie fascinantă în universul lui Antoni Gaudi

Casa Batlló este una dintre clădirile emblematice ale Barcelonei, aflată pe vechea și cunoscuta stradă Passeig de Gràcia din Barcelona, alături de alte patru clădirile importante care se găsesc aici, adevărate capodopere arhitecturale, cu autori la fel de celebri, precum marele arhitect catalan Antoni Gaudi.

Aflată poate ca celebritate după Casa Milla, operă a aceluiași Antoni Gaudi, Casa Batlló a reușit să se impună la această categorie în fața rivalelor sale: Casa Amatller, Casa Lleó Morera, Casa Mulleras și Casa Josefina Bonet, cu care formează Illa de la Discòrdia („Blocul discordiei”) întrucât toate aceste clădiri (case) se află în același bloc și sunt semnate de cei mai importanți arhitecți moderniști din Barcelona (Lluís Domènech i Montaner, Antoni Gaudi, Josep Puig i Cadafalch, Enric Sagnier i Villavecchia, Marcel-li Coquillat ).

Casa Batlló numită și Casa Batllo-Gaudi, întrucât, deși a fost cumpărată în 1903 de Josep Batlló, un industriaș bogat din Barcelona, casa a fost proiectată și remodelată de marele arhitect catalan Antoni Gaudi, în stilul Art Nouveau, fiind considerată una dintre capodoperele sale.

Interiorul casei, astăzi muzeu, este o călătorie fascinantă și impresionantă în universul creativ inspirat de Gaudi din natură, la fel ca în cazul altor mari capodopere ale marelui artist (vezi Sagrada Familia).

Deși casa este mai tot timpul aglomerată, plină de turiști în timpul vizitelor programate, liniștea nefirească din interior sugerează puternica impresie pe care interiorul acestei case creat de Gaudi o are asupra privitorilor, captivați, muți de uimire și admirație, pierduți printre formele, desenele, schițele imaginate de Antoni Gaudi și transpuse în fiecare încăpere, perete, tavan, hol, ușă, pe acoperiș sau pe fațada clădirii.

Fațada clădirii

Trecătorii care traversează Passeig de Gràcia vor fi cu siguranță atrași de fațada exuberantă a Casei Batllo. De altfel, în fața clădirii vom vedea mai tot timpul mulțimi de turiști admirând, fotografiind sau contemplând fațada impresionantă, încântătoare, ori încercând să-i interpreteze simbolistica și formele. Acestea ar fi, după unii, asemănătoare cu spatele unui dragon, împreună cu crucea cu patru brațe (reprezentând mânerul unei săbii). Astfel de interpretări gravitează în jurul legendei Sfântului Gheorghe, patronul Cataloniei. Potrivit acestei legende, Sfântul Gheorghe a ucis dragonul cu sabia lui pentru a salva prințesa și oamenii de mânia animalului. Pornind de la această interpretare, designul acoperișului simbolizează o sabie încorporată în dragon, iar coloanele în formă de os comemorează victimele acestuia. De fapt, de-a lungul istoriei, Casa Batlló a fost cunoscută drept Casa oaselor sau Casa dragonului.

Casa Batllo-Gaudi – vedere exterioară

Alte interpretări cred că fațada clădirii redă un peisaj acvatic, ducând cu gândul la seria de picturi în ulei a lui Monet, cu nuferii obținuți de Gaudi din stratul colorat de glazură ceramică și fragmente de sticlă spartă. Interpretările sunt cu atât mai multe și incerte, cu cât Gaudi nu și-a explicat niciodată opera, fațada clădirii, ca și întreaga casă, rămânând practic o creație indescifrabilă, care trebuie completată de fiecare privitor cu propria imaginație.

Interiorul casei

Domul Gaudi

Călătoria în interiorul acestui univers fascinant creat de Gaudi și oferit vizitatorilor într-o manieră creativă, captivantă și cât se poate de interesantă de cei care administrează astăzi casa și muzeul, începe cu o întoarcere în trecutul și începuturile marelui artist, mai exact în perioada copilăriei sale. Într-un decor plin de culori, sunete și imagini din natură, vizitatorii sunt introduși în lumea inspirativă a copilăriei lui Gaudi. Pare o lume de basm în care copilul Gaudi este înfățișat ascultând, contemplând și trăind fascinat în sânul sursei sale principale de inspirație: natura.

Sunetele și întreg spectacolul naturi – adierea vântului, sunetul ploii, foșnetul frunzelor, clipocitul apei și scânteierea sa în lumina soarelui, umbrele și formele proiectate sau reflectate razele de soare în natură, culorile, forma și mișcările plantelor, ale cerului și norilor, mării și valurilor, forma obiectelor neînsuflețite din natură și a animalelor, redate spectaculos în această cameră din muzeu numită Domul Gaudi, vor fi recunoscute de către vizitatori în elementele și arhitectura Casei Batllo, începând cu fațada, apoi cu holul de la intrare, continuând cu celelalte etaje și camere, terminând cu terasa și acoperișul casei.

Domul Gaudi

Holul de la intrare

După întoarcerea din universul fascinant și inspirativ al copilăriei lui Gaudi, vizitatorii încep călătoria în interiorul casei însoțiți de ghidul audio în 18 limbi, printre care și limba română, dar și de tableta de realitate virtuală cu ajutorul căreia imaginația vizitatorilor (poate și cea a lui Gaudi), prinde viață pe neașteptate, astfel încât vom vedea obiecte, uși, tablouri, ferestre, pereți și încăperi, dar și animale marine apărând și dispărând, plutind prin interiorul încăperilor.

Vocile, feminină și masculină, ale ghidului în limba română, atât de prietenoase, calde, entuziaste și convingătoare fac din vizita în interiorul casei-muzeu o experiență unică, cu adevărat autentică, captivantă și memorabilă. Copiii vor fi și ei fascinați!

Corespondența Batllo-Gaudi și alte documente originale ale casei, de la acea vreme
Casa Batllo-Gaudi – interior
Casa Batllo-Gaudi – interior

Prima oprire a vizitei este firesc în holul de la intrare. Aici, vizitatorii vor fi întâmpinați de un spațiu care evocă mediul subacvatic. Unii vor recunoaște probabil lumea fantastică creată de Jules Verne în cărțile sale de aventuri, în care corpurile de iluminat au forma carapacei de broască țestoasă, pereții sunt boltiți și au forme curbate, iar balustrada sculptată, din lemn de esență tare, pare a reda coloana vertebrală a unui animal uriaș, care se ridică prin spații imposibile.

Etajul Nobil

În chiar inima casei se află Etajul Nobil, o sală unică, expresie maximă a modernismului, care redă felul în care trăia burghezia vremii. Biroul domnului Battlo este prima cameră în care ajungem la acest etaj. În cameră se află un șemineu interesant în formă de ciupercă. Din această cameră ajungem în sufrageria principală a casei, unde o fereastră mare domină întreaga imagine a camerei, formând o galerie cu vedere spre Paseo de Gracia, ideală pentru a vedea înspre exterior dar și pentru a fi văzut. Tavanul total ondulat atrage atenția și impresionează prin felul în care evocă puterea mării. La fel de impresionante sunt și ușile uriașe de stejar, cu forme organice în care Gaudí a încorporat vitralii.

Etajul Nobil
Etajul Nobil
Etajul Nobil
Etajul Nobil

Curtea de lumini

Este spațiul dintre corpurile care alcătuiesc clădirea casei și pe care Gaudi l-a gândit astfel încât lumina naturală să ajungă în toate camerele casei. Tot în acest scop, Gaudi a decorat pereții exteriori a acestui spațiu cu plăci de diferite tonuri de albastru (cu culoare mai intensă în partea superioară și plăci mai deschise în partea de jos) pentru a asigura distribuția uniformă a luminii.

Urmând aceeași logică, ferestrele mai mici în partea de sus devin mai mari pe măsură ce coborâm astfel încât să pătrundă mai multă lumină. Ferestrele inferioare au fante din lemn care pot fi deschise sau închise pentru controlul ventilației. În centrul curții de lumini, se află liftul instalat de Gaudí, un vagon original din lemn folosit încă și astăzi.

Grădina interioară

O casă precum cea a familiei Batllo, gândită și născută din inspirația și imaginația lui Gaudi, trebuia să dispună și de un spațiu exterior pe măsură, o grădină exclusivistă în care se putea ajunge direct din sufrageria familiei situată în centrul Etajului Nobil. Cele mai remarcabile aspecte ale acestui spațiu, în fapt o mică oază în mijlocul orașului, concepută pentru ca familia să se poată bucura după-amiaza, sunt pavajul și gresia, dar și ghivecele de flori acoperite cu sticlă ca principale elemente decorative.

Terasa grădinii interioare

Mansarda

Este, poate, cea mai misterioasă, captivantă și interesantă încăpere a întregii case, prin aspectul său și estetica impresionantă, o adevărată provocare pentru imaginație. Se știe că a fost o zonă de serviciu pentru chiriașii imobilului și adăpostea spălătorii, spații de depozitare etc. dar ceea ce atrage cel mai mult este simplitatea formelor sale, influența sa mediteraneană prin utilizarea culorii alb și lumina sa atotcuprinzătoare. Are o serie de 60 de arcade catenare, creând un spațiu care evocă cutia toracică a unui animal.

Acoperișul cu terasă

Este dominată de ceea ce este cunoscut în mod popular drept spatele dragonului, care caracterizează fațada și care a fost reprezentat de Gaudí cu plăci de diferite culori. Totuși, principalul punct al terasei de pe acoperiș sunt cele 4 coșuri strâmbe și policrome, concepute pentru a preveni și devia curenții puternici de aer de la înălțimea acoperișului.

Holul spre acoperișul cu terasă
Acoperișul

Coborârea spre subsolul casei, acolo unde veți avea parte de o altă surpriză captivantă, se face pe scările laterale ingenios și cu gust decorate de artistul japonez de renume mondial Kengo Kuma.

Casa Batlló este pentru vizitatorii săi o experiență cu adevărat unică între toate splendorile și comorile Barcelonei, o călătorie fascinantă născută din imaginația și geniul lui Antoni Gaudi, unul dintre locurile în care ai vrea să te întorci, pe care ți-ai dori să le vezi din nou și din nou.

Cubul Gaudi

Așa cum am menționat deja, cei mici vor avea parte la rândul lor de activități și experiențe minunate: camere imersive, realitate virtuală, imagini interactive, holograme. Una dintre acestea este și Cubul Gaudí, realizat de artistul media Refik Anadol, prima experiență reală 360º din lume, cu adevărat impresionantă. Este cea cu care se încheie vizita în muzeul Casei Batlló-Gaudi.

Cubul Gaudi

Pentru vizitare, există mai multe categorii de bilete. Acestea pot fi cumpărate și on-line de pe site-ul oficial al muzeului Casa Batlló. Prețul lor nu este unul foarte tocmai rezonabil, dar turistul care iubește Barcelona, arta și cultura orașului, geniul și creațiile marelui arhitect Antoni Gaudi știe că toate aceste comori sunt neprețuite. Prețul biletului cu care veți călători în acest univers fascinant imaginat de Antoni Gaudi, timp de 1 oră și 15 minute, este de 35 euro de persoană. Copiii sub 12 ani au intrarea gratuită.

Mai toate călătoriile, vacanțele, vizitele noastre lasă (sau ar trebui să lase) în urma lor ceva memorabil, ceva de neuitat – un loc, o stradă sau o piațetă, o clădire, o casă sau un muzeu, un apus sau răsărit de soare, o clipă chiar, ceva care să ne fi impresionat atât de mult încât să devină parte din noi, pentru un timp sau pentru totdeauna. Casa Batlló este un astfel de loc memorabil, impresionant, cu care ne vom întoarce din vizita noastră în orașul lui Gaudi mai bogați, mai senini și împliniți.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu