Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Bacalhoa Buddha Eden – cea mai mare grădină orientală din Europa

La aproximativ o oră de Lisabona și la numai 15 minute de fermecătorul sat medieval Obidos (detali aici), în localitatea Carvalhal, districtul Leiria, se află Bacalhoa Budda Eden, cea mai mare grădină orientală din Europa, întinsă pe 35 hectare de teren, un parc imens, pe cât de mare, pe atât de impresionant prin grandoarea și ineditul său.

Nu foarte cunoscută printre turiști, de fapt mai mult o surpriză pentru turismul din Portugalia și chiar din Europa, parcul Bacalhoa Buddha Eden a fost creat în 2010 de către Joe Berardo, un om de afaceri, colecționar de artă și investitor portughez și sud-african, ca o reacție la distrugerea de către talibani, în anul 2001, a Ansamblului de la Bamian, un sit arheologic aflat în Munții Hindukuș din Afganistan. Acesta era celebru pentru cele două statui colosale ale lui Buddha săpate în stâncă. Ambele statui erau înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu toate acestea, aici a avut loc unul dintre cele mai mari acte de barbarie culturală, așa cum a fost catalogată distrugerea celor două statui de către talibani, care a dus la pierderea definitivă a două mari capodopere ale artei Gandhara din perioada târzie.

Impresionat de această pierdere, Joe Berardo a avut ideea de a construit pe proprietatea sa, care inițial se ocupa doar cu producția de vin din regiune și era cunoscută ca Quinta dos Loridos, acest parc imens cu tematică orientală, care uimește astăzi vizitatorii.

Grădina impresionează încă de la intrarea impunătoare, care, datorită poziționării sale înalte, oferă o panoramă spectaculoasă asupra unei părți însemnate din Grădina Orientală, aflată pe o colină abruptă, în partea opusă intrării. Față în față cu Grădina Orientală și pe aceeași parte cu intrarea, este situată Grădina de Artă Africană.

Grădina Orientală

Are o compoziție diversă de sculpturi, pagode, lacuri și alte structuri tipice arhitecturii orientale, astfel gândită și creată încât să ofere sentimentul prezenței într-o grădină paradisiacă. Multe alei înguste flancate de palmieri înalți, de statui, plante și vegetație ornamentală șerpuiesc către centrul grădinii, o colină înaltă dominată de un Buddha uriaș, ușor de remarcat datorită dimensiunilor sale: 20 de metri înălțime și aproximativ 40 metri lungime. Sculptura imensă din bronz, care cântărește în jur de 200 de tone, operă a unui artist chinez, îl înfățișează culcat pe Buddha Shakyamuni, fondatorul budismului.

Alte statui imense decorează grădina până spre culmile înalte ale acesteia, acolo unde o pajiște întinsă invită la odihnă și relaxare, după plimbările lungi prin parc. Un trenuleț face turul parcului în câteva minute, dar este mai indicat să iei la pas toate aleile lungi pentru a explora întreaga grădină și a te bucura de cât mai multe dintre frumusețile sale.

Nu veți rata astfel soldații chinezi de teracotă, o replică a armatei de teracotă din Xian, China, îngropată cu mai bine de 2.200 de ani în urmă și considerate una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. Aceștia împânzesc grădina aliniați în șiruri lungi și privind în depărtare, parcă gata de luptă.

În imediata apropiere a acestora, peste aleea din fața lor, se află lacul din centrul grădinii traversat de o punte cu foișor, de unde turiștii pot admira peștii colorați și jucăuși care se adună la mal în roiuri colorate, momiți de firmiturile primite de la turiști.

Un alt loc de popas și relaxare este micul lac cu nuferi roz amenajat în parte de sus a grădinii, într-o latură a acesteia, urcând spre stânga din centrul parcului.

În jurul lacului, mici cascade și pârâiașe freamătă pe lângă aleile cu bănci și statui făcându-te să rămâi cât să guști măcar puțin din acest spectacol vizual și sonor încântător.

Grădina de Artă Africană

Are ca tematică principală cultura poporului Shona din Zimbabwe redată prin numeroase statui care reproduc lucrări ale oamenilor Shona.

Una dintre îndeletnicirile acestora, vechi de mii de ani, este sculptura manuală în piatră a unor opere de artă ce redau spiritele ancestrale cunoscute sub numele de „Vadzimu”. Prin sculpturile lor este demonstrată unitatea dintre cele două lumi, cea fizică și cea spirituală.

Un astfel de loc este o mică pădure de bambus, localizată spre marginea grădinii, prin care șerpuiește o potecă flancată de statui ce reproduc lucrări ale artei Shona. Sculpturile înfățișează diferiți zei și zeițe africane, precum și scene din viața de zi cu zi.

Pe lângă cultura și arta poporului Shona din Zimbabwe, Grădina de Artă Africană găzduiește reprezentări din alte culturi africane, inclusiv Egipt și Nigeria. Păsări și insecte uriașe, bivoli și elefanți africani imenși și alte specii de animale redau fauna savanei africane reușind să transpună vizitatorii în acest mediu natural fascinant.

Pentru că, așa cum se întâmplă adesea, rezonăm mai mult cu unele locuri pe care le vizităm decât cu altele, această parte a grădinii m-a impresionat și reținut mai mult, nu neapărat datorită mărimii sale, cât mai ales prin diversitatea, măiestria și creativitatea lucrărilor, a statuilor expuse acolo, dar și datorită arhitecturii de ansamblu a grădinii, captivantă și fascinantă de la un capăt la altul, făcută parcă pentru a te transpune cât mai autentic posibil în îndepărtata Africa, în mijlocul culturii oamenilor de acolo, cu toată arta și simbolistica specifică.

Câteva reguli

Chiar în centrul parcului, între cele două grădini, există un restaurant cu terasă și un snack bar, care, bineînțeles. au și toaletă. Nu sunt permise în parc animalele, cu excepția câinilor care trebuie să rămână mereu în lesă. De asemenea, sunt interzise picnicurile, autoturismele, sporturile sau alte activități ori manifestări care pot dăuna exponatelor din parc sau perturba atmosfera de liniște și relaxare pe care grădinile vor să o transmită vizitatorilor. Se insistă foarte mult pentru păstrarea curățeniei și respectarea acestor reguli.

Parcare

În imediata apropiere a intrării în parc, există o parcare generoasă gratuită, care se umple foarte rar sau niciodată, întrucât grădinile nu sunt atât de cunoscute printre turiștii care vin să viziteze Portugalia, ori evitate de cei care se îndreaptă spre mult mai râvnitul sătuc medieval Obidos, aflat în apropiere.

Bilete:

 Vizitarea grădinilor – 6€/persoană

Tur cu trenul – 6€/persoană

Copiii până la 12 ani (inclusiv) nu plătesc bilet.

Pentru copiii de până la 3 ani (inclusiv) nu se plătește bilet pentru turul grădinilor cu trenulețul.

Program:

Ianuarie – aprilie și octombrie – decembrie: 9:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:30);

Mai – Septembrie: 9:00 – 19:00 (ultima intrare la 18:30);

Vinurile Bacalhôa

Localitatea Carvalhal, pe teritoriul căreia se află Bacalhoa Buddha Eden, este înconjurată de o zonă viticolă importantă, drumul pitoresc care duce spre grădinii fiind înconjurat de dealuri domoale cu podgorii întinse, unde se produce unul dintre cele mai vechi și apreciate vinuri din Portugalia.

Printre alte amintiri, un bun suvenir este o sticlă, sau poate mai multe, de vin local sau din alte regiuni viticole ale Portugaliei, pe care îl puteți cumpăra la ieșire. Din oferta diversă și generoasă, noi am ales un Vinho Verde din regiune și unul roșu din podgoriile de pe malurile râului Douro din Porto. Ambele s-au dovedit a fi…..neîndestulătoare.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu