Calatorii in strainatate Oameni si locuri

Piața Spaniei, un loc fermecător în Sevilla

Piața Spaniei (Plaza de España) este unul dintre cele mai populare obiective turistice din Sevilla, după mulți turiști chiar cel mai frumos și impresionant loc dintre toate care se găsesc în fermecătoarea capitală a Andaluziei. Denumirea din titlu te-a purtat probabil deja cu gândul spre o altă piață cu același nume, dar mult mai cunoscută – vestita Piață a Spaniei din Roma, despre care am scris într-un articol mai vechi, aici. Deși nu este la fel de faimoasă, Plaza de España din Sevilla întrece cu mult prin înfățișarea, arhitectura, grandoarea și farmecul său multe piețe celebre din Spania și chiar din lume, care poartă sau nu acest nume, inclusiv pe cea din Roma.

Dacă vizita ta în Sevilla a început cu Palatul Real Alcaraz, așa cum fac cei mai mulți turiști, îți vei spune probabil că nimic în oraș nu poate fi mai presus, mai grandios, încântător și impresionant. Totuși, lasă-ți pașii să te poarte ca o chemare stăruitoare spre parcul Maria Luisa. Rătăcind pe aleile și străzile învecinate ale bulevardului Avenida El Cid, decorate încântător cu fermecătoarea „floare de hârtie” (Bougainvillea), strânsă în mănunchiuri imense pentru a reda forma unor arbori roșiatici ce te vrăjesc cu înfățișarea lor, vei ajunge lângă grandioasa Fuente de Hispania sau „Glorieta de San Diego”, un monument care decorează frumos sensul giratoriu cu același nume din apropierea parcului Maria Luisa.

Trecând pe lângă grandiosul monument și înaintând în parc pe aleea principală, vei da la un moment dat peste imensa și uimitoarea Plaza de España, un loc de o frumusețe rară, răpitoare, impresionantă.

Fuente de Hispania sau „Glorieta de San Diego”

Plaza de España din Sevilla a fost proiectată de arhitectul spaniol Aníbal González și construită pentru Expoziția Ibero-Americană din 1929. Construcția sa a durat 15 ani, aproximativ 1000 de muncitori participând în fiecare zi la lucrări. La câțiva ani de la expoziție, piața a fost uitată și abandonată o perioadă lungă de timp, ceea ce a condus la o deteriorare gravă a întregii construcții. Din fericire, piața a fost restaurată și a revenit la măreția și splendoarea inițială. Toate aceste eforturi au fost răsplătite de-a lungul timpului prin numărul mare de vizitatori și aprecierile pe măsură de care se bucură piața și în prezent.

Piața Spaniei – Turnul de Nord
Turnul de Sud

Impresionanta construcție este realizată din cărămidă expusă și are un decor ceramic extins. Galeriile principalei clădiri din piață au tavane cu casete din lemn, susținute de coloane de marmură. Spatele băncilor și al unor lampioane sunt din fier forjat.

Piața imensă de 170 metri diametru are o clădire centrală mare în care se află astăzi Muzeul de Istorie Militară din Sevilla. Aceasta este încadrată de două turnuri în stil baroc de aproximativ 70 de metri înălțime fiecare, Turnul de Nord și Turnul de Sud

Muzeul de Istorie Militară din Sevilla

De-a lungul pereților pieței sunt 48 de bănci din gresie diferit colorată care reprezintă în ordine alfabetică cele 48 de provincii peninsulare pe care le avea Spania la acea vreme. Aceste bănci au devenit o adevărată atracție turistică, mai ales pentru turiștii spanioli care se fotografiază cu provincia lor de origine, dar și pentru vizitatorii străini, care aleg după diferite criterii, ori la întâmplare, o bancă sau mai multe pentru a se fotografia.

Piața Spaniei

Forma semi-eliptică a pieței semnifică deschiderea și îmbrățișarea Spaniei către fostele sale teritorii americane, iar canalul care traversează piața simbolizează drumul spaniolilor către America pe râul Guadalquivir.

Influența elementelor arhitecturale renascentiste este prezentă în medalioanele cu efigii ale suveranilor spanioli, în coloanele de marmură și tavanele cu casete. De altfel, Aníbal González, recunoștea în scrierile sale că inspirația pentru proiectarea pieței a avut ca sursă Renașterea spaniolă, arhitecturii sevillane furnizându-i noi elemente moderne. 

Piața Spaniei
Piața Spamiei

În centrul pieței se află fântâna construită de arhitectul Vicente Traver, o construcție criticată din cauza amplasamentului său, care, s-a spus, „rupe golul pieței”. Canalul pe care îl conține este traversat de 4 poduri care reprezintă cele 4 regate antice ale Spaniei: Leon, Castilla, Aragon, Navarra. Totuși, atât fântâna, cât și canalul sunt extrem de apreciate de către turiști, mai ales acesta din urmă, pentru plimbările cu barca și podurile sale cu înfățișare de basm.

Plaza de España din Sevilla este unul dintre acele locuri care, dacă te-a atras privindu-l într-o fotografie, te va uimi si cuceri pentru totdeauna odată ce vei ajunge acolo și îl vei vedea „pe viu”. Este impresia cu care rămân cei mai mulți turiști: Piața Spaniei din Sevilla este cu mult peste ceea ce poate reda o fotografie.

Dacă mai adăugăm la aceasta atmosfera andaluză creată de acordurile si dansurile muzicii flamenco care răsună aproape tot timpul în piață, Plaza de España este locul fermecător în care ți-ai dori să ajungi, să te pierzi sau rătăcești, fără sa-ti dorești să fii găsit. Măcar pentru un timp.

Te-ar putea interesa și: FLAMENCO ANDALUZ ÎN SUPERBA PLAZA DE ESPAÑA DIN SEVILLA

Articole similare

2 Comentarii

  • Reply
    Vio
    august 20, 2023 at 3:21 pm

    Un articol reușit, convingător, cu fotografii frumoase, m- a făcut să-mi doresc să ajung acolo. Mulțumesc!

    • Reply
      Vali Daminescu
      mai 17, 2024 at 9:00 am

      Mulțumesc!

    Lasă un comentariu