Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

5 dintre cele mai frumoase piețe ale Italiei

Piețele Italiei sunt cele mai căutate, râvnite și apreciate obiective turistice de către turiștii din întreaga lume. Pentru Italia, dar mai ales pentru turiștii străini care o vizitează, piazza este cel mai captivant, vibrant, fascinant și plin de viață loc între toate atracțiile turistice ale Italiei. Vechi de sute de ani, dar bine conservate, încărcate de istorie, cu urme păstrate cu grijă ale unor vremuri demult trecute sau ale unor evenimente istorice răsunătoare și astăzi, împânzite de fântâni, monumente, statui, sculpturi și alte opere de artă create cu măiestria unora dintre cei mai mari artiști și arhitecți ai artei italiene și universale (Michelangelo, Gian Lorenzo Bernini, Filippo Brunelleschi, Arnolfo di Cambio, Leon Battista Alberti, Giotto di Bondone, Andrea Pisano, etc.), aceste piațete largi și primitoare își încântă și fascinează vizitatorii din toată lumea. Iată 5 dintre cele mai frumoase, apreciate și vizitate piețe ale Italiei:

1. Piazza della Signoria, Florența

Situată între Piazza del Duomo și râul Arno, Piazza della Signoria este cea mai importantă piață a Florenței, poate și cea mai căutată și vizitată de către turiști datorită trecutului său și importanței istorice pentru oraș, dar mai ales grandorii conferită de concentrația mare de opere de artă, în special replici ale unor sculpturi celebre purtând semnătura unor artiști la fel de celebri – Donatello, Michelangelo, Bartolomeo Ammanati, etc. Datorită acestora, piața este adesea comparată de turiști cu „un muzeu în aer liber”, ceea ce face ca acest loc să fie și mai captivant.

În Piazza della Signoria se află vestitul Palazzo Vecchio, cel după care a și fost numită această piață, palatul purtând în trecut mai multe denumiri, între care și Palazzo della Signoria, după Signoria din Florența, corpul de conducerea al Florenței pe vremea când acesta era republică. În prezent, Palazzo Vecchio găzduiește sediul Primăriei din Florența, dar și muzeul ce cuprinde colecții de artă de o imensă valoare.

Piazza della Signoria, cu Palazzo Vecchio, în stanga, și Loggia dei Lanzi, în dreapta

Palazzo Vecchio domină Piazza della Signoria cu turnul său înalt încă din anul 1322, când a fost construit de arhitectul Arnolfo di Cambio, cel care a fost inițial și arhitectul Catedralei Santa Maria del Fiori (vestitul Dom din Florența). Înfățișarea de astăzi a palatului, cel puțin la interior, se datorează familiei de Medici, din perioada în care Palazzo Vecchio a funcționat ca reședință și sediu pentru influenta familie florentină, în secolul XVI. La intrarea în palat pot fi admirate replici al unor sculpturi de Donatello, o replică a lui David, celebra sculptură a lui Michelangelo, iar în dreapta intrării se află o statuie impunătoare ce-i înfățișează pe Hercule și Cacus, creație a lui Baccio Bandinelli.

Tot în Piazza della Signoria se află superba și grațioasă Loggia dei Lanzi, o galerie cu arcade construită în sec. XIV în stil gotic de arhitectul florentin Simone di Grancesco Talenti si de un alt arhitect născut in Lombardia, Benci di Cione, între anii 1376 și 1382. Situată între Palazzo Vecchio și Galeriile Uffizi, această minunată galerie cuprinde o colecție de artă în aer liber cu un număr impresionant de sculpturi din perioada Renașterii și cea a Imperiului Roman. Fontana del Nettuno (Fântâna lui Neptun), comandată de Cosimo I de ‘Medici în 1559 pentru a sărbători căsătoria lui Francesco de’ Medici I cu Marea Ducesă Joanna a Austriei, creație a lui Bartolomeo Ammanati, este după unii cel mai impresionant și important monument din Piazza della Signoria.

Fântâna lui Neptun. Foto: Freepik

În stânga Fântânii lui Neptun, spre centrul pieței, se înalță statuia din bronz realizată de Giambologna reprezentându-l pe Cosimo I de Medici, Mare Duce de Toscana călare.

Cosimo I de Medici

Nu departe de fântână, la doar câțiva metri în fața acesteia, trecătorii mai atenți pot observa în pavajul pieței o placă rotundă de marmură care marchează locul în care Girolamo Savonarola, un călugăr și predicator dominican, figură foarte importantă în istoria Florenței, a fost spânzurat și apoi ars, pe 23 mai 1498.

Locul execuției călugărului și predicatorului dominican Girolamo Savonarola

2. Piazza dei Miracolli, Pisa

Imensa Piață a Miracolelor sau Piazza del Duomo (Piața Catedralei), așa cum mai este cunoscută, se întinde pe o suprafață de aproape 9 hectare și este locul în care se înalță unul dintre cele mai spectaculoase monumente din lume, vestitul Turn Înclinat din Pisa. Faima Turnului din Pisa este motivul pentru care cei mai mulți turiști vin în trecere, doar pentru câteva ore, în înverzita Piață a Miracolelor ce adăpostește celebrul simbol al orașului.

Piazza dei Miracolli (Piața Miracolelor), Pisa

Turnul, care continuă și astăzi să se încline de la an la an cu cca un 1 mm, a început să fie înălțat în anul 1173 sub supravegherea lui Bonanno Pisano. Lucrările au fost stopate când turnul a ajuns la al treilea etaj, deoarece începuse deja să se încline, din cauza fundației nisipoase. A rămas în acest stadiu timp de 90 de ani, fiind finalizat de Giovanni di Simone și Tommaso di Andrea Pisano, în secolul  al XIV-lea, când s-a ajuns la concluzia că nu este totuși în pericol de prăbușire.

Turnul Înclinat nu este singura atracție din Piața Miracolelor. Tot aici se află Domul, catedrala a cărei construcție a început în 1063 sau 1064 și a fost refăcută după incendiul devastator din 1595, din construcția originară supraviețuind doar ușile din bronz turnate de Bonanno Pisano în 1180 și amvonul în stil gotic realizat de Giovanni Pisano între anii 1302 și 1311. În interiorul catedralei, agățat de tavan se afla Candelabrul lui Galileo Galilei. Observând mișcările lente ale acestuia în timp ce asista la o slujbă în catedrală pe când era student, Galileo a descoperit Legile pendulului, în anul 1585. În aceeași piață, față în față cu Domul, se afla Baptisteriul Sfântului Ioan, cea mai mare construcție de acest fel din Italia, început în 1153 în stil romanic și modificat în stil gotic între 1270 și 1290 de Nicola și Giovanni Pisano.

3. Piața Spaniei, Roma

Piața Spaniei (Piazza di Spagna) din Roma, numită astfel după Palazzo Spagna, sediul Ambasadei Spaniei la Vatican, este, probabil, cea mai iubită și căutată dintre toate piețele Romei, mai ales datorită celebrelor Trepte Spaniole (Scalinata della Trinità dei Monti), scările construite în anul 1725, astăzi loc de întâlnire și relaxare pentru mulțimile de turiști care străbat Roma la pas. Chiar în fața acestor trepte se află Fontana della Barcaccia sau Fântâna Bărcii Urâte, un bazin care seamănă cu o ambarcațiune antică scufundată, proiectat în anul 1625 de Pietro Bernini, tatăl faimosului Gian Lorenzo Bernini, cel care a proiectat Piața Sfântului Petru de la Vatican, considerată marea sa capodoperă. Nu aceasta fântână este însă marea atracție a pieței. Cei mai mulți turiști poposesc în Piazza Spagna pentru a se așeza pe faimoasele Trepte Spaniole, parcă în căutarea parfumului romantic, a scenelor și amintirilor lăsate de filmul Vacanță la Roma.

Piazza Spagna – Fântâna Bărcii Urâte (Fontana della Barcaccia), în apropiere, Treptele Spaniole în centru, în stânga, vechea și celebra ceainărie  Babington’s, în dreapta Casa Memorială Keats-Shelley. Foto: Vecteezy

Chiar în colțul din dreapta al treptelor, privind în sus, se află casa în care poetul englez John Keats a locuit până la moartea sa, în anul 1821. Prietenul lui Keats, Percy Shelley, de asemenea poet, a scris după moartea lui Keats, poemul Adonais, în onoarea prietenului său. Shelley a murit înecat un an mai târziu, ambii poeți fiind îngropați în Cimitirul Protestant din Roma. Casa de pe Treptele Spaniole a fost transformată în Casa Memorială Keats-Shelley. În partea opusă, pe partea stângă a scărilor, se află celebra ceainărie Babington’s, care servește ceaiuri englezești din 1893. 

Obeliscul egiptean, găsit în Grădinile lui Sallustiu din Roma, și fațada bisericii Trinita dei Monti 

În vârful celor 137 de trepte, se află terasa și obeliscul egiptean, găsit în Grădinile lui Sallustiu din Roma. Fațada bisericii Trinita dei Monti desăvârșește imaginea fermecătoare a acestui loc atât de căutat de turiști. Biserica, cu două turnuri cu clopote, a fost construită în anul 1502 sub patronajul regelui francez Ludovic al XII-lea. În interiorul acesteia pot fi admirate o serie de fresce realizate de Tadeo Zaccari si două tablouri pictate de Daniele de Volterra, studentul și asistentul lui Michelangelo.

4. Piazza del Campo, Siena

Este considerată una dintre cele mai mari și mai frumoase piețe medievale din Europa, fiind renumită în întreaga lume, nu doar pentru dimensiunile sale, cât mai ales pentru frumusețea, modelul arhitectural și forma de scoică, ușor de reperat de la înălțimea Turnului Mangia.

Înfățișarea de astăzi a pieței datează încă din secolul al XIV-lea, când a fost pavată, în anul 1349, cu cărămidă roșie în model de os de pește, cu 8 linii de travertin care împart piața în 9 secțiuni și care se unesc în fața Palazzo Pubblico, acolo unde se află canalul central de apă. Cele nouă secțiuni, care se pot observa și astăzi în pavaj pieței privind de la înălțime, simbolizau „Regula celor nouă”, cei mai avuți și puternici oameni ai Sienei care au guvernat orașul în perioada medievală în care acesta a prosperat, mai exact între anii 1292-1355.

Piazza del Campo, cu Palazzo Publico și Torre del Mangia, în depărtare

Cu excepția zilelor de 2 iulie și 16 august, când Piazza del Campo este dedicată în întregime competiției Palio di Siena, piața este un loc de relaxare pentru sienezi, dar mai ales pentru mulțimile de turiști. Aici, turiștii împânzesc piața și populează terasele de pe margine, sau, pur și simplu, se așază pe pavaj în clipe prelungi de relaxare ori pentru a admira imensa piață cu împrejurimile, clădirile și edificiile sale atrăgătoare și spectaculoase.

Într-un capăt al pieței de află Fonte Gaia, o fântână decorată cu sculpturi realizate de Jacobo della Quercia, ale căror originale pot fi admirate astăzi în Muzeul Santa Maria della Scala.
Cea mai importantă clădire din Piazza del Campo este Palazzo Pubblico, care a funcționat ca primărie a orașului timp de 800 de ani. Azi muzeu, Museo Civico este plin cu capodopere și o colecție valoroasă de fresce din secolul al XIV lea. Întreaga piață și întregul oraș pot fi cuprinse dintr-o privire de la înălțimea de 88 m a Torre del Mangia, surprinzând la orizont și unduirile tipicilor peisaje toscane. Pentru aceste panorame unice, mulți turiști fac efortul de urca cele 400 de trepte, până în vârful turnului.

5. Piazza Navona, Roma

Dacă Piața Spaniei este cea mai iubită și romantică piață a Romei, Piața Navona este considerată de mulți turiști cea mai frumoasă și atrăgătoare dintre toate piețele „Orașului etern”, datorită în special celor trei fântâni care se găsesc aici, adevărate capodopere și splendori ale artei –  Fontana del Moro (Fântâna Maurului), Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor Patru Râuri), Fontana di Nettuno (Fântâna lui Neptun).

Astfel, turiștii pot admira în centrul pieței opera lui lui Gianlorenzo Bernini, Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor Patru Râuri), o reprezentare cu figuri alegorice a celor patru continente: Europa (Dunărea), Asia (râul Gange), Africa (Fluviul Nill), America (Rio de la Plata). Către capătul de sud al pieței se află Fontana del Moro (Fântâna Maurului), realizată în mare parte de Giacomo della Porta în anul 1570. Spre capătul opus al pieței poate fi admirată fermecătoarea Fontana di Nettuno (Fântâna lui Neptun), operă a aceluiași artist, Giacomo della Porta.

Piazza NavonaFontana di Nettuno (Fântâna lui Neptun) în apropiere. Foto: Navonastay

Forma ovală a pieței se păstrează din vremea romanilor, Piazza Navona fiind amplasată pe locul fostului Stadion a lui Domițian, construit de romani în sec I d. Hr, loc cunoscut și ca „Circus Agonalis” („arena de competiție„). Denumirea de „navona” provine din grecescul agones (competiții), cu referire la concursurile care aveau loc pe Stadionul lui Domițian, „navona” fiind, deci, transformarea pe care a suferit-o în timp cuvântul grecesc „agones”.

Piețele Italiei, în marea lor majoritate, sunt locuri care invită la relaxare și contemplare, trezesc admirație și emoții dintre cela mai înălțătoare. Imaginile lor încântătoare se păstrează în amintiri ce stârnesc emoții, nostalgii și dorințe de întoarcere, pentru a retrăi și respira atmosfera lor unică, poate de neegalat sau greu de găsit în altă parte în lume.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu