Calatorii in strainatate

Mdina („Orașul Tăcut”) – o întoarcere fascinantă în timp

Mdina este un oraș medieval fortificat aflat în centrul Maltei, cu o înfățișare ce incită curiozitatea și fascinează deopotrivă, pe măsura istoriei sale vechi de secole. Se crede că fenicienii au fost primii care au fortificat Mdina, în jurul anului 700 î.Hr. Orașul a fost apoi cucerit și stăpânit de către romani, care, datorită poziționării sale, l-au transformat în reședința guvernatorului roman. Între 870 d.Hr. și cucerirea normandă din 1091, Mdina a fost sub stăpânire arabă, iar dovezile și influența acestei perioade pot fi văzute și astăzi în arhitectura uimitoare a orașului. Mdina este renumit și pentru asocierea sa cu Sfântul Apostol Pavel, care, se spune, a naufragiat pe insula Malta în anul 60 d.Hr. Acesta ar fi locuit în orașul vecin Rabat, în ceea ce este cunoscut astăzi ca fiind Grota Sfântului Paul din Rabat.

Un oraș cu mai multe nume

Mdina, cândva prima capitală a Maltei, înseamnă în arabă „loc fortificat”, cu referire la fortificațiile romane pentru care orașul este faimos. Dar orașul mai este cunoscut și sub denumirile Citta Vecchia („Orașul Vechi„) sau Citta Notabile („Orașul Nobil”). Cel mai popular nume cu care Mdina este astăzi asociat este Orașul tăcut„. Aceasta a apărut când capitala a fost mutată de la Mdina la Birgu (Vittoriosa, detalii aici) lăsând Mdina atât de nelocuită încât oamenii au început să o vadă ca pe un oraș fantomă, astfel născându-se porecla de „oraș tăcut”.

Toate aceste denumiri se regăsesc și astăzi în atmosfera și înfățișarea orașului. Mdina, deși este un oraș foarte vechi, se remarcă prin istoria și arhitectura fermecătoare, cu străzi lungi și înguste ce șerpuiesc ca într-un labirint printre clădirile și piețele baroce decorate cu flori. Această imagine atrăgătoare a orașului a atras de-a lungul vremii nobilimea din Malta, devenind „casa” dintotdeauna a acestora. În prezent, în oraș mai locuiesc doar câteva astfel de familii, întreaga populație numărând doar 250 de locuitori. De asemenea, Mdina a fost cândva capitală, ceea ce a contribuit în plus la apariția denumirii de oraș nobil.

Dar Mdina este și tăcută sau liniștită, doar tropăitul discret al cailor ce trag trăsurile cu turiști și, poate, ecoul vremurilor de demult ce-l însoțesc, răzbat dinspre străzile vechi și printre zidurile înalte de culoarea nisipului. De altfel, multe indicatoare îndeamnă la liniște, iar mașinile nu sunt permise în oraș decât pentru câțiva rezidenți și alte excepții. Toate aceste măsuri sunt luate de autorităților locale pentru a menține liniștea orașului și pentru a păstra astfel atmosfera și imaginea de altădată, oferind în acest fel vizitatorilor experiențe autentice, trăite și savurate în liniște.

Mdina, astăzi. Ce este de făcut și de vizitat

Așezat spectaculos pe un deal înalt înconjurat de peisaje încântătoare ce se întind spre orizont de unde pare să răzbată marea, Mdina își cucerește vizitatori de la prima vedere, de îndată ce imaginea sa spectaculoasă se arată în depărtare, amintind de zona rurală a Italiei și satele sale medievale pe care le întâlnim mai ales în Toscana și Umbria.

Poarta Mdina – intrarea principală în oraș
Piața Sfântul Publius

Odată cu intrarea în oraș pe sub grandioasa poartă în stil baroc (Mdina Gate), vizitatorul este invitat într-o călătorie fascinantă în timp, ce provoacă imaginația și trezește interesul pentru a explora și descoperi vechiul oraș, luând la pas labirintul de străzi ce șerpuiește spre inima și periferia acestuia. Din mica Piață Sfântul Publius (Pjazza San Publju) se ramifică câteva străzi ce pătrund adânc și tainic în oraș, dezvăluind rând pe rând vizitatorului principalele sale atracții: palate baroce, piațete, biserici și multe case nobiliare de culoare mierii, predominantă în Mdina, cu ușile și ferestrele vopsite în roșu, culoare națională a Maltei. Să facem deci cunoștință cu cele mai importante clădiri din Mdina!

Muzeul de Istorie Naturală

O impresionantă clădire în stil baroc din secolul al XVIII-lea, cândva sediul Palatului Magistral de Justiție din secolul al XVIII-lea, te întâmpină de cum ai pătruns în oraș, pe partea dreaptă a pieței Pjazza San Publju.

În interiorul său se află astăzi Muzeul de Istorie Naturală, o colecție impresionantă din punct de vedere istoric, ce adună peste 10.000 de roci, 3.500 de păsări, 200 de mamifere, ouă și cuiburi, peste 200 de tipuri de pești, mii de scoici și insecte din Malta și din străinătate, dar și o colecție foarte impresionantă de fosile. Pasărea națională – Blue Rock Trush (în malteză, Il-Merill) și planta națională a Maltei – Maltese Centaury (Widnet il-Bahar) au primit o secțiune specială a muzeului. Există, de asemenea, o bibliotecă de referință în științele naturii cu peste 4.000 de titluri dedicate în principal publicațiilor din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea.

Mdina Glass

Tot în micuța piață de la intrare, înaintând câțiva metri dinspre clădirea Muzeului de Istorie Naturală, pe partea stângă de data aceasta, veți întâlni cel mai iubit și prețios magazin de suvenire din oraș, Mdina Glass, un loc mic, dar elegant și atrăgător care expune produse din sticlă handmade, adevărate opere de artă create manual cu multă măiestrie. Vaze, corpuri de iluminat, coliere, figuri de animale și tot felul de alte obiecte și decorațiuni din sticlă, de mărimi, culori și forme diferite, ori combinații între toate acestea sunt expuse pentru a fi admirate și, bineînțeles, cumpărate.

În ciuda prețurilor ridicate, oricine intră în acest magazin nu poate ieși cu mâna goală, un obiect cât de mic lipindu-se parcă de mâinile și inimile vizitatorilor ca un suvenir ce trebuie luat acasă, ori comandat pentru a fi livrat ulterior, dacă este de dimensiuni mai mari. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial Mdina Glass Homemade.

Experiența Mdina

Este o atracție populară în Mdina, concepută pentru a oferi turiștilor o călătorie în vremurile de demult ale orașului. Vizitatorii pot lua cunoștință prin intermediul Mdina Experience cu tragediile și triumfurile prin care a trecut orașul de-a lungul istoriei sale. Acestea sunt aduse la viață într-un documentar audio-vizual spectaculos care prezintă 3000 de ani de istorie. Experiența Mdina se găsește într-o clădire medievală care este un muzeu în sine.

Clădirea Mdina Experience, în stânga imaginii

Mdina – decor de film

Ca multe alte orașe și locații de pe cuprinsul insulei Malta, orașul Mdina este frecvent ales ca locație de film pentru „decorurile” sale autentice, potrivite unor producții cinematografice cu subiect istoric sau fantacy. Game of Thrones, una dintre cele mai cunoscute producții cinematografice a filmat scene importante în zona Porții Mdina de intrare în oraș și în Piața Mesquita. De asemenea, filmul Agora, cu Rachel Weisz în rolul principal, are multe scene filmate pe străzile, piețele și în clădirile din Mdina.

Poarta Mdina – vedere din interior

Palatul Falson

Palazzo Falson este cea mai bine conservată clădire medievală din Mdina, cunoscută odată sub numele de „Casa-Normandă”. Datează din secolul al XIII-lea și se crede că atunci când marele maestru L’Isle Adam a făcut prima sa vizită în Mdina, el a locuit în Palazzo Falson pentru câteva zile. Apoi, palatul a devenit reședința căpitanului Gollcher (1889-1962), de asemenea artist și un mare colecționar de artă și obiecte istorice, multe dintre acestea fiind expuse astăzi în interiorul palatului.

Această casă și-a deschis recent porțile pentru public după un proiect masiv de restaurare al Fondazzjoni Patrimonju Malti. În interiorul Palazzo Falson se află o colecție extraordinară de picturi antice, argint, mobilier, armuri, cărți și multe alte expoziții de mare interes anticar. Muzeul are și o cafenea pe acoperiș, cu vederi minunate.  

Piața Bastionului

Aleile încântătoare ale Mdinei par să ducă toate spre un loc deosebit: Piața Bastionului, un tezaur de istorie în care diverse civilizații și-au lăsat amprenta. Atmosfera unica a pieței, plina de turiști si localnici, vă invită să savurați momentul prezent.

Este poate cel mai spectaculos loc din Mdina datorită priveliștilor uimitoare care se deschid de pe zidurile cetății în depărtare, spre orașul vecin Rabat, spre maiestuosul dom Mosta și, mai departe, spre orizont, acolo unde cerul se întâlnește cu marea.

Bisericile din Mdina

1. Biserica și Prioria Carmeliților

Construită între 1660 și 1675, biserica este una dintre cele mai importante în ceea ce privește arhitectura barocă. A fost prima biserică construită în Malta după un plan eliptic. Deasupra altarului principal se află o pictură spectaculoasă a Bunei Vestiri de Stefano Erardi (1677), însoțită de alte picturi ale celebrului artist local Giuseppe Cali.

Biserica Carmeliților, pe Strada Inguanez, în plan îndepărtat, având ca reper turnul clopotniță

Biserica se află în inima orașului și și-a deschis recent porțile pentru public. Călugării care locuiesc aici vă invită să experimentați modul lor spiritual de viață în această fascinantă clădire din secolul al XVII-lea. Puteți vizita biserica impresionantă, încăperile priorității și muzeul.

2. Catedrala Sfântul Paul

Catedrala Sf. Paul este o capodopera a stilului baroc construită în secolul al XVII-lea. Potrivit tradiției, Catedrala a fost construită pe zona în care Sfântul Pavel l-a convertit la creștinism pe Publius, guvernatorul roman. Se pare că în locul ei a fost o mică biserică din secolul al IV-lea, care a fost distrusă în timpul unui cutremur din 1693. Cu toate acestea, ușa originală veche de 900 de ani, sculptată din lemn de mlaștină irlandez, este încă intactă și acum servește drept ușă care duce la Sacristia Catedralei.

Catedrala, proiectată de Lorenzo Gafa’, are o fațadă proeminentă care domină peisajul străzilor înguste din Mdina. Catedrala are o cupolă remarcabilă care a inspirat mai mulți pictori care au încercat să-i decoreze interiorul. Există lucrări de artă ale celebrului Mattia Preti, printre care se numără imensa ilustrare a Convertirii Sf. Pavel, aflată în corul din spatele altarului principal. Pavimentul de marmură include pietre funerare care înfățișează emblemele episcopilor din Mdina, precum și alți membri ai clerului.

3. Capela Sfânta Agatha (Kappella ta’ Sant’ Agata)

Această biserică a fost construită inițial în 1417 și reproiectată de Lorenzo Gafà, în 1694. Biserica este închinată Sfintei Agata care, se spune, și-a găsit adăpost în Malta de persecuția împăratului roman Decius ( 249 d.Hr). Pe lângă Sf. Paul și Sf. Publius, Sfânta Agata este unul dintre cei trei sfinți ocrotiți ai Mdinei.

4. Biserica si Mânăstirea Sfântul Petru

Este o mănăstire benedictină catolică pentru călugărițe, înființată în anul 1418. Biserica alăturată este dedicată Sfântului Petru.

Clădirea construită în stil baroc atrage atenția încă la intrarea în oraș prin ușa și ferestrele vopsite în roșu. Fără să fie, totuși, o clădire impresionantă la exterior, mănăstirea atrage mai degrabă prin interiorul său care găzduiește câteva picturi importante cu subiect religios.

5. Mănăstirea Sf. Benedict

Călugărițele benedictine din Mdina sunt menționate pentru prima dată în 1450. Actuala clădire are la bază un spital medieval pentru femei. A fost mărită și restaurată total în 1625. Regulile acestui ordin sunt extrem de stricte, iar călugărițele nu au voie să părăsească clădirea, nici măcar după moartea lor. Fiecare călugăriță este înmormântată în criptă, iar singurii bărbați permiși sunt doctorul și decoratorul. Astăzi, aproximativ 20 de călugărițe locuiesc acolo în totală izolare, dedicându-și zilele rugăciunii și întreținerii grădinii.

Fontanella și Medina – cele mai căutate restaurante din Mdina

În Mdina se găsesc mai multe restaurante, toate foarte bine sau bine cotate. Două dintre acestea sunt însă cele mai populare, îndrăgite și căutate de către turiști.

Fontanella, unul dintre acestea, este un nume răsunător printre turiștii care vizitează Mdina, restaurantul devenind faimos în urma asocierii sale cu două dintre cele mai mari și iubite nume de la Hollywood: Brad Pitt și Angelina Jolie.

Cei doi obișnuiau să ia masa la Fontanella pe timpul șederii lor în Malta pentru filmul Troia, din anul 2004. Dar restaurantul este căutat și pentru poziționarea sa inspirată, sus pe meterezele orașului, de unde se deschid priveliști spectaculoase spre depărtări. Pe site-ul oficial al restaurantului (aici), filmulețul de prezentare vă va convinge probabil, nu doar să vizitați Mdina, dar și să vă străduiți să găsiți un loc liber pe fermecătoarea terasă Fontanella Tea Garden.

Medina

Așa cum este prezentat pe site-ul oficial, „pe una dintre străzile întortocheate ale orașului, în interiorul zidurilor din piatră de culoarea mierii, se află The Medina, un restaurant vechi de 500 de ani, locul unde aromele trecutului se întâlnesc cu prezentul”.

Într-adevăr, încă de la intrare, restaurantul Medina te introduce în atmosfera localurilor de altădată. Însă adevăratul farmec al acestui loc îl descoperim în interiorul atrăgător care prezintă caracteristici arhitecturale romanice, între care se remarcă tavanul boltit cu arcade romane și curtea interioară în care se află superba terasă decorată cu flori și plante ornamentale. Meniul propune clienților o gamă largă de arome și gusturi, specifică culturii și artei culinare malteze.

Temnițele din Mdina

Intrarea se află în interiorul porții principale de intrare în Mdina, la prima cotitură la dreapta. Aici, în rețeaua de pasaje subterane secrete, camere și celule, au fost recreate o serie de evenimente și scene (majoritatea de tortură) din istoria întunecată a Maltei. Imaginile din interior nu sunt chiar ușor de privit.

Alte obiective turistice în Mdina

Alte clădiri din Mdina, cu înfățișări și istorii fascinante, merită redate, măcar pe scurt, ca repere pentru o experiență cât mai autentică și completă în Mdina.

Casa Inguanez

Este o clădire impunătoare în stil baroc, aflată pe strada cu același nume, sediul celei mai vechi familii aristocratice din Malta, care locuiește aici încă din secolul al XIV-lea.

Strada Inguanez și casa cu același nume, în dreapta imaginii

Casa Trezorierului

Este una dintre casele-bijuterii din Mdina, deosebit de atrăgătoare prin arhitectura sa. Fiecare cotitură a unei alei înguste dezvăluie un alt palat sau conac măreț care a găzduit cândva cele mai bogate și mai influente familii din Malta.

Casa Trezorierului este un astfel de exemplu de casă privată, în decorarea căreia locuitorii utilizau vopsea roșie pentru a-și colora ușile, ferestrele și obloane. Este, probabil, o reflectare a culorilor drapelului lor național, roșu și alb, roșul fiind prezent și pe steagul Cavalerilor de Malta, folosit din 1530 până în 1798.

Muzeul Catedralei

Fost seminar, muzeul de astăzi este unul dintre cele mai remarcabile muzee religioase din Europa. Expune o colecție impresionantă de artă sacră, picturi celebre, colecții de monede, antichități romane și documente originale din vremea Inchiziției și a Universității timpurii. Există, de asemenea, o serie minunată de sculpturi în lemn de Albrecht Dürer și multe altele.

Palatul Sfânta Sofia

Se crede că este cea mai veche clădire din oraș, parterul fiind construit în anul 1233, nivelul superior fiind adăugat la începutul secolului XX. Palatul este astăzi proprietate privată și este administrat de o fundație locală de patrimoniu (Fondazzjoni Patrimonju Malti). Deși nu este deschis publicului larg, palatul poate fi închiriat pentru cină sau cocktail-uri, prelegeri sau alte evenimente.

Poarta Grecilor

Este una dintre cele două porți principale ale Mdinei, situată în colțul de sud-vest al orașului. Și-a luat numele de la o mică comunitate grecească care a locuit cândva aproape de poartă. Era singura poartă prin care sclavii aveau voie să intre în oraș.

Poarta a fost construită inițial în perioada medievală, dar a fost modificată prin adăugarea portalului exterior, în anul 1724, de către Charles François de Mondion, un fost arhitect și inginer militar francez și cavaler de Malta, la începutul secolului al XVIII-lea.

Poarta grecilor – interior

Despre farmecul și aerul romantic aparte al orașului Mdina s-ar putea scrie rânduri și pagini întregi, fără a avea vreodată certitudine că ai epuizat tot ce ar fi de spus sau de scris. Ca și Birgu, despre care am scris aici, Mdina este cuceritoare, dar într-un fel aparte, poate prin lipsa reperelor moderne și cufundarea totală într-o lume din alte vremuri, care fascinează, incită curiozitatea și aprinde imaginația, așa cum puține locuri din lume reușesc să o facă.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu