Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Camera secretă a lui Michelangelo

Michelangelo Buonarroti, unul dintre cei mai iubiți fii ai Florenței, figură marcantă a Renașterii italiene și geniu creator al artei și culturii universale, este cunoscut mai ales datorită uimitoarelor sale capodopere, între care David, Pieta, frescele pictate în Capela Sixtină, ca să le numim doar pe cele mai cunoscute. Nu se știu însă prea multe despre viața sa privată, despre multe alte proiecte artistice neterminate sau despre relația sa cu puternica și influenta familie de’ Medici. Un astfel de episod mai puțin cunoscut din viața lui Michelangelo a fost adus de curând în actualitate, la începutul anului 2020, când autoritățile din Florența au anunțat că vor deschide publicului și circuitului turistic…camera secretă a lui Michelangelo. Dar ce este această cameră secretă și care este povestea sa?

În anul 1975, în timpul lucrărilor de renovare a uneia dintre capelele Bazilicii San Lorenzo din Florența, biserica familiei Medici și locul de veci pentru cei mai importanți dintre membrii săi, curatorii au descoperit o cameră secretă pe a căror pereți erau desenate mai multe elemente picturale și schițe identificate ulterior ca făcând parte din opere cunoscute ale marelui Michelangelo. Cercetările au stabilit că aceste desene chiar fuseseră făcute de marele artist, ele dezvăluind totodată o întâmplare necunoscută sau mai puțin știută din viața lui Michelangelo.

Bazilica San Lorenzo din Florența – Foto: npr

În anul 1520, Michelangelo începe un proiect de renovare, redecorare și înfrumusețare a Bazilicii San Lorenzo din Florența, comandat de Giulio de Giuliano de’ Medici, viitorul Papă Clement al VII-lea. Acesta dorea, pe lângă unele schimbări – dotări și îmbunătățiri – ale fațadei bisericii, dar și redecorări ale unor capele din interiorul complexului, un mausoleu pentru câțiva membri marcanți ai familiei sale – Lorenzo Magnificul și fratele său Giuliano, Lorenzo, Duce de Urbino, dar și pentru un alt Giuliano al familiei, Ducele de Nemours.

La câțiva ani de la debutul acestor lucrări, florentinii, sătui și obosiți de dominația familiei Medici, și doritori de un sistem de guvernare mai democratic, pornesc o revoltă împotriva acestei familii, susținută inclusiv de Michelangelo. De Medici sunt alungați din Florența, dar, după 10 luni de luptă, Papa Clemenet al VII-lea și familia sa se întorc triumfători în Florența reinstalându-se la conducerea ducatului. Organizatorii revoltei și susținătorii acesteia sunt prinși și pedepsiți rapid. Pentru a scăpa de mânia și răzbunarea papei, Michelangelo se ascunde în vara anului 1530, timp de trei luni, într-o cameră îngustă de doi pe șapte metri, aflată chiar sub Sagrestia Nouva (Sacristia Nouă), una dintre capelele familiei de Medici la care artistul lucra la acea vreme.

Întrucât Michelangelo îi era mult mai util papei nepedepsit, viu și nevătămat, pentru a termina lucrările începute, în special mult dorita Capelă Medici, el este iertat și chemat să-și continue proiectul pentru care fusese însărcinat. Cu toate acestea, mausoleul pe care și-l doreau de’ Medici a rămas neterminat, Michelangelo reușind să finalizeze doar două monumente funerare, unul pentru Lorenzo, Duce de Urbino, celălalt pentru Giuliano, Duce de Nemours. În primul caz este vorba de grupul sculptural Aurora și Amurgul, un simbol al vieții contemplative. Cel de-al doilea, intitulat Noapte și Zi, redă ideea unei vieți active. Ambele monumente pot fi vizitate în Bazilica San Lorenzo din Florența.

Monumentul lui Lorenzo de’ Medici, Duce de Urbino
Sagrestia Nouva (Sacristia Nouă)

Se crede că după aceste lucrări și pentru a se elibera din relația îngrăditoare și împovărătoare cu familia de’ Medici, Michelangelo părăsește pentru totdeauna orașul natal, Florența, pentru a se stabili la Roma, acolo unde începe un nou capitol al vieții și carierei sale artistice uimitoare.

În cele trei luni cât a stat ascuns în acea cameră secretă, în care se putea ajunge doar printr-o trapă mascată în tavan, Michelangelo a acoperit toți pereții cu picturi și desene folosindu-se doar de câteva bucăți de cărbune. După unii experți, între desenele descoperite în camera secretă a Bazilicii San Lorenzo din Florența pot fi recunoscute: un autoportret a lui Michelangelo, o revizuire a lui David, câteva imagini din Capela Sixtină, precum și schițe ale frescelor cu care urma să fie decorată Capela Medici.

Există între 60 și 70 de schițe diferite pe pereții camerei ascunse. Istoricii de artă nu cred că toate desenele sunt opera lui Michelangelo. Sursă: italianways

Pe 6 martie 2020, la împlinirea a 454 de ani de la nașterea lui Michelangelo, autoritățile florentine au ținut să-i aducă un nou omagiu marelui artist prin deschiderea camerei secrete publicului larg și turiștilor, eveniment care era plănuit de mai mulți ani. Din cauza pandemiei de Coronavirus, camera secretă a fost însă închisă la scurt timp, fără a putea fi vizitată decât de puțină lume. Se speră însă ca, după redeschiderea turismului, această descoperire valoroasă să devină în Florența, orașul a cărei măreție pare de necuprins, o nouă și de succes atracție turistică. Sunt mari șanse ca acest deziderat să se împlinească, iar Camera secretă a lui Michelangelo să devină una dintre cele mai mari atracții turistice ale Florenței, cu numele marelui Michelangelo Buonarroti pe frontispicium.

Sursă foto: italianways

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu