Calatorii in strainatate

Parga, unul dintre cele mai frumoase orașe de coastă ale Greciei

Probabil ai auzit de Parga, micuțul și pitorescul oraș grecesc de pe coasta Mării Ionice, dar nu suficient de mult și de convingător încât să-ți dorești să ajungi aici, fie și pentru câteva zile de vacanță. Dacă eziți încă, află că Parga este una dintre cele mai primitoare și populare destinații turistice din nord vestul Greciei și ar putea fi o alegere cu adevărat inspirată pentru următoarea ta vacanță.

Parga se află în regiunea Epir a Greciei, între orașele Preveza și Igoumenitsa, aparținând de unitatea regională Preveza. Imaginea orașului văzut de pe meterezele castelului venețian te va cuceri de la prima vedere și te va trimite probabil cu gandul spre însoritele si pitoreștile așezări și stațiuni turistice de pe Coasta Amalfi a Italiei. Păstrând arhitectura și influențele trecutului său venetian, Parga te cucerește de la prima vedere prin frumusețea și pitorescul înfățișării sale, cu casele colorate, dispuse în amfiteatru urcând una după alta până în cel mai înalt punct al așezării, acolo unde se află un castel venețian de la înălțimea căruia întreg orașul și golful turcoaz străpuns de micuța insulă Panagia, cea mai mică din marea Ionică, se văd în imagini uimitoare.

Pentru că a cunoscut de-a lungul istoriei sale (la fel ca și Preveza despre care am povestit deja aici) mai multe perioade în care s-a aflat când sub ocupație otomană, când venețiană, când grecească, dar și albaneză, vremelnic fiind chiar și în mâinile francezilor, iar în timpul celui de-al II-lea război mondial, a germanilor, orașul păstrează astăzi caracteristicile arhitecturale tradiționale specifice acestor influențe, dominante fiind cele venețiene.

 Parga și atracțiile sale

Cu înfățișarea sa fermecătoare, Parga este o atracție turistică în sine, cei mai mulți turiști sosind aici pentru a se delecta cu imaginea încântătoare a acestui orășel de coastă, deși mic, plin de viață și de atracții turistice. Mulțimile de turiști sosesc aici în fiecare vară pentru sejururi întregi, dar si în escapade sau vizite scurte, de o zi sau două, pentru imaginea fermecătoare a orașului, pentru a gusta din atmosfera de vacanță plină de viată ce pulsează în tot orașul, la orice oră din zi și chiar din noapte, pentru a se bucura de tot ceea ce acest mic orășel și împrejurimile sale oferă cu generozitate: plajele numeroase și foarte căutate de turiști, croaziere și excursii spre insulele Mării Ionice și orașele din împrejurimi, numeroase taverne cu vedere spre mare și mâncăruri specifice, magazine de suveniruri, dar și multe alte atracții și obiective turistice. Iată câteva dintre acestea:

1. Castelul venețian

Deasupra întregului orășel, urcând abrupt pe straduțele înguste ce șerpuiesc printre clădirile colorate, se află vechiul castel venețian, un magnet pentru turiștii care sosesc în Parga. Castelul a fost construit inițial în secolul al XI-lea de către locuitorii din Parga pentru a-și proteja orașul de pirați și otomani. Pe măsură însă ce controlul venetienilor în regiune creștea, aceștia au reconstruit castelul în secolul al XIII-lea pentru a fortifica zona. Parga și castelul au fost apoi ocupate de otomani timp de doi ani, între 1452 și 1454, perioadă în care aceștia au demolat o parte din castel. 

Castelul venețian, sus, în partea stângă a imaginii
Intrarea în castel
Imagine din curtea castelului

A fost primul episod dintr-un lung șir de dispute și lupte dintre otomani și venețieni, de cucerire și recucerire a orașului cu tot cu castelul său, în care unii, otomanii, îl demolau, ceilalți, venețienii, îl reconstruiau, ultima distrugere a castelului de către otomani având loc în anul 1537, venețienii reconstruindu-l pentru a treia și ultima dată, în anul 1572. Aceștia au creat o cetate puternică care a rămas invincibilă în ciuda atacurilor otomane care au continuat, până în anul 1819, când cetatea, ca și întregul oraș au fost vândute turcilor. În timpul ocupației otomane, Ali Pașa din Ioannina a făcut adăugiri structurale la castel, inclusiv o baie turcească și harem-ul său pe care le-a construit în vârful cetății.

Vederi de pe zidurile castelului venețian
Parga
Parga

Castelul atrage mulțimile de turiștii ce urcă pe strazile inguste, pline cu magazine de suveniruri și taverne, până la inalțimea care oferă o priveliste încântătoare asupra intregului golf. Urcușul obositor, mai ales în zilele de vara când căldurile pot fi sufocante, vă va fi răsplătit de priveliștea uimitoare ce se deschide de la înălțimea castelului. În partea dreaptă a imaginii se înfățișează spectaculos marea și întregului golf turcoaz, din mijlocul căruia micuța insulă Panagia și biserica cu același nume veghează parcă asupra întregii așezări. În partea stângă, orașul colorat răsfirat pe stânci până în depărtare, oferă o priveliște la fel de fermecătoare. Puteți privi în tihnă acest tablou fascinant si de pe terasa Cafe Citadel, o cafenea ce oferă băuturi și gustări servite la cele câteva mese înșirate pe aleea principală a castelului cu vedere spre mare.

2. Plajele

În Parga și în împrejurimile sale se găsesc unele dintre cele mai apreciate și căutate plaje pentru apa lor calmă și cristalină, dar mai ales pentru faptul că sunt acoperite cu nisip și nu cu pietre, așa cum sunt cele mai multe plaje de pe țărmurile Mării Ionice. Iată 3 dintre acestea:

Plaja Krioneri, sau plaja orașului Parga, se află aproape de centrul acestuia, astfel că pentru turiștii cazați în Parga, care nu preferă deplasările spre plajele din împrejurimi există această opțiune. În afara unui loc liber, care se găsește mai greu în plin sezon, când orașul este plin de turiști, nu aveți nevoie de nimic altceva pentru a vă bucura de confortul acestei plaje și mai ales de priveliștea ce se deschide spre insula Panagia aflată doar la 200 m depărtare, în inima micuțului golf. 

Plaja Krioneri din Parga

Plaja Valtos este considerată una dintre cele mai bune plaje din regiune și chiar din Grecia, premiată cu “Steagul albastru”. Valtos se află la 2 km de Parga, ascunsă după stânca pe care se află castelul venețian, în partea de vest a orașului. Turiștii care vizitează castelul o pot repera deplasându-se pe una dintre potecile laturalnice care duc spre marginea acestei stânci ce oferă priveliști spectaculoase spre golful în care se află Valtos. Pe una dintre aceste poteci puteți ajunge pe plajă în aproximativ 20 de minute de mers pe jos, dar accesul se poate face și cu mașina (există o parcare în apropiere), ori cu bicicleta, dar și cu barca. Este o plajă cu nisip, cu apa calmă și liniștită și de aceea foarte căutată de turiștii care ajung în Parga, de multe ori chiar de departe, special pentru această plajă. 

Plaja Valtos

Plaja Lichnos. La 4 km de Parga, în localitatea Lichnos se află plaja cu același nume, apreciată îndeosebi de familii cu copii mici, pentru nisipul alb și mai ales pentru apa albastră, cristalină și calmă. 

Plaja Lichnos. Foto: Flickr

Alte plaje apreciate, ușor de localizat în împrejurimile orașului Parga, mai exact între Preveza și Parga sunt: Piso Krioneri, Sarakiniko, Agios Ioannis.

3. Excursii și croaziere

Din Parga puteți călători, fie pe uscat, fie pe mare, în numeroase locuri, orășele și insule ale Mării Ionice, aflate nu foarte departe de acest oraș. Cu mașina puteti ajunge în fermecătorul orășel stațiune Sivota, aflat la 35 de minute cu mașina de Parga. Pe insula Corfu, dar și pe micuțele și încântătoarele insule Paxos și Antipaxos puteți ajunge în excursii de o zi închiriind o barcă sau călătorind în excursii organizate. Orașul Preveza și insula Lefkada se află la o oră, respectiv 1 oră și 30 minute de Parga. Puteți călători înspre și dinspre acestea cu mașina.

4. Alte atracții turistice în Parga și împrejurimi

Fiind o regiune muntoasă, Parga te poate purta pe potecile din împrejurimi spre castele medievale, sate muntoase, plaje izolate și vârfuri de dealuri cu priveliști uluitoare. Toamna și primăvara, când vremea nu este foarte caldă, se pot face drumeții spre toate aceste locuri. Două dintre acestea sunt Râul Acheron cu izvoarele sale pe care se poate practica raftingul, dar și Castelul Anthousa, construit la începutul secolului al XIX-lea de Ali Pașa, conducatorul turc al zonei, pentru a avea vedere spre orașul Parga. Revenind în oraș, pe micuța insulă Panagia, aflată la doar 200 m de țărm se află bisericuța cu același nume, un alt obiectiv care poate fi vizitat, dar doar pe apă. În oraș se mai află și o fabrică de ulei, Muzeul Ecleziastic și Mănăstirea Panagia Vlacherna, toate deschise vizitatorilor.

Insula Panagia pe care se află micuța biserică cu același nume

Relaxează-te pe una dintre terasele cu vedere spre mare

Ai încheiat probabil turul orașului, istovit de căldura sufocantă și urcușul către castel pe stradutele aglomerate, ticsite cu magazine de suveniruri și prăvălii de tot felul. Senzația de foame e din ce in ce mai intensă și greu de stăpânit. Te și vezi pe una dintre numeroasele terase cu vedere spre mare savurând, nu doar priveliștea încântătoare, dar mai ales băuturile reci, pierdut printre aromele bucatelor grecești, îmbrățișând cu privirea întregul golf scăldat în apă cristalină a mării pe care vasele pescărești, bărcile de agrement sau iahturile plutesc agale legate de țărm, în ritmul lin al valurilor parcă în așteptarea călătoriilor lungi spre întinsul albastru, nesfârșit și misterios al mării.

Terasă cu vedere spre mare, în apropierea castelului venețian

Poți alege chiar și la întâmplare unul dintre restaurantele sau tavernele cu terasă și privelisti romantice spre mare, spre castelul venețian și spre micuța insulă Panagia. Nu vei da greș, căci orice alegere vei face se va dovedi în final inspirată. Într-un oraș ca Parga, mâncarea nu poate fi decât bună, în ton cu eticheta acestui oraș.

Unde să te cazezi

Deși este un oraș mic, Parga oferă numeroase spații de cazare în vile, apartamente sau hoteluri, unele ascunse sau îngrămădite printre casele și conacele colorate, altele mai izolate, dar aerisite, ușor de reperat, fiind situate în zonele înalte ale orașului, toate însă foarte aproape de plajele din Parga, înconjurate de restaurante, magazine și obiective turistice. Orice ai alege din toate aceste oferte, este puțin probabil că vei da greș, nici dacă te consideri o persoană ghinionistă.

Cum să ajungi în Parga

În apropierea orașului Preveza, la 65 de km de Parga și o oră de mers cu mașina se află Aeroportul Național Aktion. O altă opțiune este să zburați de pe aeroportul din Corfu, care este deservit de mai multe companii aeriene europene decât Aktion. Apoi puteți lua feribotul de la Corfu la Igoumenitsa, care se află la 40 de minute cu mașina de Parga. Puteți călători în Parga cu mașina personală și dacă vă aflați în vacanță pe insula Lefkada. Distanța relativ mică față de insulă (95 km și aproximativ 1 și 30 de minute cu mașina), plajele mai bune decât cele de pe insulă, cu mai mult nisip și mai puține pietre, dar și toate cele prezentate și descrise mai sus, sunt argumente pentru a vă rezerva cateva zile de vacanță în Parga.

În loc de concluzii

La câteva luni de când am vizitat minunatul orășel Parga, încă revăd cu dulci și nostalgice amintiri clipele petrecute acolo, însuflețit de imaginea fermecătoare a acelui loc și de un dor nestăvilit de întoarcere. A fost un fel de dragoste la prima vedere, vizibil cred și printre cei cu care am ajuns acolo, mirați de felul în care chipul mi s-a luminat, surprinși probabil de entuziasmul aproape necontrolat cu care voiam parcă să cuprind dintr-o singură îmbrățișare întreg orașul cu toate splendorile sale. Parga este un orășel care poate descătușa și cele mai încuiate inimi, iar pentru cei care iubesc cu adevărat Grecia, micuțul și pitorescul orășel de pe coasta Mării Ionice ar putea fi o revelație, un „altceva” care ar putea satisface și gusturi dintre cele mai pretențioase.

Dacă vă planificați vacanța în Grecia, pe una dintre insulele din apropiere (Lefkada sau Corfu), includeți și Parga pe lista voastră, nu doar pentru a bifa ceva, ci pentru a vă delecta cu unul dintre cele mai frumoase orășele de coastă ale Greciei.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu