Probabil nu există în lume un oraș mai captivant decât Barcelona, ai fi tentat sa spui după ce ai vizitat fascinantul oraș catalan. Nu ar fi o impresie înșelătoare, căci abundența obiectivelor turistice care se găsește aici, valoarea lor, dar și atmosfera, energia pozitivă, frenezia plăcută și contagioasă de peste tot, fac din Barcelona un oraș cu adevărat atrăgător, unul care ar trebui vizitat pe îndelete măcar o dată în viață.
Barcelona – „orașul lui Gaudi”
Barcelona este un oraș plin de muzee, parcuri și clădiri emblematice, multe dintre acestea fiind legate de numele marelui arhitect catalan Antoni Gaudi. Antoni Gaudí i Cornet (1852 – 1926) s-a născut la Reus, un orășel catalan aflat la aproximativ o sută de km de Barcelona, unde Gaudi avea să se mute la tinerețe pentru a studia arhitectura. Tatăl său, fierar arămar, i-a influențat traiectoria profesională, arhitectul declarând la bătrânețe că a descoperit sensul spațiului în atelierul tatălui său, prin țevile ondulate pe care acesta le manevra în munca sa.
Stilul lui Gaudi, deși unic, caracterizat prin originalitate și concretizat în numeroase proiecte puternic individualizate, a fost inclus în modernismul catalan, cunoscut în străinătate ca Art Nouveau sau Jugendstil. Antoni Gaudí a murit la 7 iunie 1926, la vârsta de 73 de ani, după ce a fost lovit de un tramvai în timp ce traversa strada. A fost înmormântat în Sagrada Familia.
Într-o anumită măsură, Barcelona se identifică cu Gaudi, cu operele pe care acesta le-a lăsat moștenire orașului, locuitorilor săi și milioanelor de vizitatori, ceea ce a făcut ca Barcelona să fie numită și „orașul lui Gaudi”. Impresionant este nu doar numărul mare al clădirilor proiectate de Gaudi care se găsesc în oraș, dar mai ales stilul original, arhitectura și înfățișarea lor uimitoare. Fiecare dintre acestea este o călătorie fascinantă în universul imaginat de Gaudi, având ca sursă primordială natura, cu toate formele, sunetele și culorile sale, dar și freamătul, vitalitatea, emoția, candoarea și amintirea naturii din vremea copilăriei artistului.
De altfel, dacă vrei să guști cu adevărat din fascinația orașului și să înțelegi ceva din Barcelona trebuie să începi cu Gaudi, apoi să pătrunzi în inima ei și să o vizitezi nu doar pe afară, distant sau de la distanță, ca un trecător sau turist care a venit în oraș să bifeze ceva. Barcelona nu este un astfel de loc, ci unul care invită mai degrabă la deschidere și explorare, căutare și contemplare, descoperire și înțelegere. Altfel, nu vei înțelege de ce Barcelona este atât de vizitată și apreciată, de ce este numită orașul lui Gaudi, de ce Gaudi a fost un geniu, un artist vizionar, un autor de mari capodopere.
Creațiile lui Gaudi, în topul atracțiilor din Barcelona
Cele mai importante atracții din Barcelona sunt evident legate de numele lui Antoni Gaudi. La fel ca mulți alți turiști (cei mai mulți, aș vrea să cred), mi-am dorit să vizitez Barcelona în primul rând pentru creațiile marelui arhitect. Visam să le văd pe viu încă de pe vremea adolescenței, atunci când le-am văzut pentru prima dată la televizor. Acestea ocupă de regulă primele locuri în preferințele turiștilor și în toate topurile cu atracțiile orașului.
1. Sagrada Familia
În cartierul Eixample din Barcelona, pe Carrer de Mallorca, numărul 401, se află uimitoarea construcție proiectată de Gaudi – catedrala Sagrada Familia (Familie Sfântă), atracția numărul unu a Barcelonei. Construcția impunătoare îmbină stilurile Gotic spaniol târziu cu Modernismul catalan sau Art Nouveau catalan. Deși neterminată, din anul 1882 de când au început lucrările, urmând proiectul original al lui Gaudi, care a lucrat la această construcție grandioasă până la moartea sa, în anul 1926, Sagrada Familia pare, la exterior, dar mai ales la interior, desăvârșită, o minune a artei, o capodoperă a măiestriei inginerești. Anul estimat pentru finalizare este 2026, deși inițial, la începutul secolului XX, cu tehnicile de construcție de atunci, se preconiza un termen de câteva sute de ani. După cum ar fi comentat Gaudi la un moment dat: „Clientul meu nu se grăbește”.
În imediată apropiere a catedralei se află clădirea Școlilor Sagrada Familia (Escoles de la Sagrada Familia, în catalană), construită în 1909 de Gaudi. Este o mică construcție dedicată la acea vreme copiilor muncitorilor care lucrau la construcția catedralei, dar la care aveau acces și alți copii din cartier, în special cei nevoiași.
Informații foarte recente anunță că, după 140 de ani de la începerea lucrărilor, cele 4 turnuri ale bisericii au fost, în sfârșit, finalizate. Mai multe informații despre fabuloasa construcție, vizitarea ei, activitățile de cult, dar și despre (foarte important pentru evitarea cozilor lungi!) achiziția online a biletelor de vizitare, pot fi găsite pe site-ul oficial al catedralei: https://sagradafamilia.org/en/home.
2. Park Güell sau Parcul Gaudi
În partea superioară a colinei El Carmel din districtul Gracia al Barcelonei, aflat la marginea orașului, departe de zgomotul și frenezia capitalei, se află minunatul Park Güell, un parc cu elemente arhitectonice deosebite care evidențiază stilul arhitectural unic al lui Gaudi. Parcul a fost numit după Eusebi Güell, un antreprenor catalan, prieten și admirator al lui Gaudi care l-a însărcinat pe acesta în anul 1900 să proiecteze parcul pe moșia sa. Ulterior, în anul 1923, familia Güell a dat întregul teren orașului, sub denumirea de Park Güell.
Întins pe o suprafață de peste 17 hectare, Park Güell a fost proiectat de Gaudi și construit între anii 1900-1914. având, poate în ciuda aparențelor, o semnificație religioasă și în același timp organică și urbană. Gaudi a profitat de diferența de 60 de metri pe care o are muntele pentru a proiecta o cale de elevare spirituală în vârful său – o capelă, care nu a fost niciodată construită – pe locul ocupat în prezent de monumentul Golgota.
Formele, culorile, dimensiunile construcției sunt impresionante și întrucâtva bizare, o provocare pentru imaginația vizitatorului, mai ales a celor neinițiați care dau formelor „ciudate” și dispunerii acestora diverse interpretări și semnificații. Există forme ondulate care trimit cu gândul la râuri de lavă, pasaje acoperite cu coloane de forma unor copaci, stalactite și forme geometrice.
Multe din suprafețele existente sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic numit Trencadis – un tip de mozaic utilizat în modernismul catalan, creat din cioburi sparte de faianță.
Între construcțiile impresionante care se găsesc în parc, se remarcă scara mare de la intrarea principală și Sala Hipostilă (spre care duce scara), un fel de de piață sau loc de întâlnire cu un acoperiș cu terasă susținut de 86 de coloane striate inspirate din stilul doric.
Intrarea principală, cea dinspre latura de sud de pe strada Carrer d’Olot, este flancată de două pavilioane ce par a imita două căsuțe din turtă dulce. De fapt, cele două pavilioane formează cabina portarului. Cea din stânga era cea folosită efectiv pentru cabina portarului, cu sală de așteptare și cabină telefonică, în timp ce cea din dreapta era casa portarului, de unde și numele Casa del Guarda, astăzi servind ca muzeu.
O altă clădire importantă aflată în parc este Muzeul Casei Gaudi, casa în care Antoni Gaudi a locuit aproape douăzeci de ani, din 1906 până la sfârșitul anului 1925. Aceasta a devenit muzeu în anii 60, iar in prezent găzduiește o colecție de obiecte personale și piese de mobilier proiectate de Gaudi.
Până să ajungeți în acest uimitor parc, puteți face o călătorie virtuală pe site-ul oficial Park Güell , de unde puteți obține și alte informații, inclusiv pentru achiziția online a biletelor de vizitare.
3. Casa Batlló – Gaudi
Casa Batllo este numită și Casa Batllo-Gaudi întrucât, deși a fost cumpărată în 1903 de Josep Batllo, un industriaș bogat din Barcelona, casa a fost proiectată și remodelată de marele arhitect catalan în stilul Art Nouveau, fiind considerată una dintre capodoperele sale. Interiorul casei, astăzi muzeu, este o călătorie fascinantă și impresionantă in universul creativ inspirat de Gaudi din natură, la fel ca în cazul celorlalte mari capodopere ale artistului.
Deși casa este mai tot timpul aglomerată, plină de turiști în timpul vizitelor programate, liniștea nefirească din interior sugerează puternica impresie pe care interiorul acestei case creat de Gaudi o are asupra privitorilor, captivați, muți de uimire și admirație, pierduți printre formele, desenele, schițele imaginate de artist și transpuse în fiecare încăpere, pe pereți, tavan,, hol, ușă, pe acoperiș sau pe fațada clădirii.
Am dedicat acestui loc un articol întreg, sub puternica impresie lăsată în urma vizitei noastre în Barcelona și la Casa Batlló – Gaudi. Îl puteți citi aici.
4. Casa Milà (La Pedrera)
O altă realizare uimitoare a lui Antoni Gaudi este Casa Milà (La Pedrera), transformată astăzi, și cu ajutorul tehnologiei moderne, într-o experiență vizuală fascinantă, unică. Casa, aflată pe Passeig de Gràcia, cel mai important bulevard din Barcelona și astăzi, este cunoscută și sub numele de La Pedrera (cariera de piatră) pentru că seamănă cu o carieră deschisă, clădirea evidențiind forme extrase din natură.
Este ultima lucrare civilă a lui Antoni Gaudí, pe care a început-o în 1906 și a terminat-o în 1912, și singura care prezintă întreaga operă a arhitectului. La fel ca celelalte proiecte ale lui Gaudi, Casa Mila este considerată ca reprezentând stilul modernismului catalan, deși elementele sale, ca de altfel întreaga lucrare, este mult mai complexă, inclusiv sub aspectul materialelor folosite.
Casa a păstrat numele soților Milà, care l-au însărcinat în anul 1905 pe Gaudi să le construiască o casă deosebită pe noua lor proprietate aleasă într-o zonă exclusivistă, a celor mai bogați și ambițioși membri ai burgheziei, așa cum era văzut atunci bulevardul Passeig de Gràcia.
Datorită inovațiilor sale constructive și funcționale, precum și soluțiilor sale ornamentale și decorative originale, mult diferite de stilurile arhitecturale ale vremii, Casa Mila (La Pedrera) este considerată cea mai emblematică operă de arhitectură civică a lui Antoni Gaudi. La fel ca Battlo, dar mai presus de aceasta, Casa Mila impresionează și uimește prin ideile arhitecturale și imaginația lui Gaudi transpuse în elementele si structura casei.
În prezent, casa continuă să-și servească funcția inițială, aceea de bloc de apartamente rezidențiale închiriate, dar este și un loc de neegalat prin capacitatea sa de a încorpora diferite utilizări într-un singur spațiu. Astfel, aflăm de pe site-ul oficial, Casa Mila (La Pedrera) este folosită în cinci scopuri diferite: Utilizare turistică: clădirea este deschisă publicului și poate fi vizitată zi și noapte; Utilizare culturală și socială: este un centru cultural care găzduiește expoziții, conferințe și alte activități; Utilizare rezidențială: în clădire există încă apartamente rezidențiale închiriate; Utilizare administrativă: este sediul Fundației Catalunya La Pedrera.; Spațiu comercial: închiriere spațiu, birouri firma si magazine la parter.
Din punct de vedere turistic, casa este deschisă vizitatorilor ziua și noaptea pentru cei 4.500 de metri pătrați care pot fi vizitați, repartizați pe cinci etaje: terasa de pe acoperiș, Espai Gaudi (la mansardă), apartamentul Pedrera, curțile Passeig de Gràcia și Carrer de Provença, etajul principal (fosta reședință a familiei Milà) și, mai nou, sălile de expoziție temporară.
Casa Mila primește anual peste un milion de vizitatori din întreaga lume.
Cele patru obiective turistice prezentate aici, cele mai importante ale lui Antoni Gaudi, sunt și cele mai reprezentative, valoroase și populare din Barcelona, dar acestea nu sunt singurele. Așa cum arătam în deschiderea acestui articol, Barcelona este unul dintre cele mai captivante și turistice orașe ale lumii. Așteptările ridicate și entuziasmul cu care sosim de obicei în oraș ne vor însoți pe tot parcursul vizitei noastre, chiar și după ce am vizitat, rând pe rând, creațiile uimitoare ale lui Gaudi.
Este posibil chiar ca acestea să ne seteze un nivel al așteptărilor și mai ridicat pentru celelalte obiective și atracții turistice importante care se găsesc în Barcelona. Iată câteva dintre acestea: Muzeul Picaso, Palatul Muzicii Catalane (Palau de la Musica Catalana), Cartierul gothic (El Gòtic), bulevardul Rambla (Las Ramblas), Muzeul Ciocolatei, Arcul de Triumf și Parcul Ciutadella, Piața Boqueria, etc. La acestea, ar fi nimerit să adăugăm și câteva ingrediente catalane cu rezonanțe, arome și gusturi dintre cele mai ispititoare: gazpacho, churros, paella, sangria, etc. Despre toate acestea, voi povesti cu o altă ocazie.
Niciun comentariu