Calatorii in strainatate

Cádiz și plaja „La Caleta” – delicii andaluze

Cadiz ar putea trece între toate orașele uimitoare din Andaluzia că fiind cel mai puțin important și de aceea lăsat la urmă sau chiar evitat pe lista celor care vizitează această încântătoare regiune din sudul Spaniei. Ai spune despre cel care alege să viziteze orașul Cadiz că este un căutător împătimit și visător al depărtărilor, căci orașul se află în sudul extrem al Spaniei și Andaluziei, pe țărmurile Oceanului Atlantic de Nord. După Cadiz, nimic în afara oceanului infinit nu se mai arată la orizont. Și totuși, dacă mergi în Andaluzia pentru plajă, mare și soare, Cadiz ar trebui să se afle pe lista ta de călătorie în Anadaluzia, întrucât, așa cum vei afla mai jos, aici se află una dintre cele mai iubite plaje ale orașului și, probabil, din întreaga regiune.

Cádiz a fost întemeiat în preajma anului 1104 î.Hr. sub forma coloniei feniciene Gadir (al cărui nume însemna pur și simplu „cetate„) și este considerat după multe surse istorice cel mai vechi oraș al Europei. Cádiz este un oraș-port din sud-vestul extrem al regiunii Andaluzia și a fost considerat datorită așezării sale cel mai important port al Spaniei continentale, încă din secolul al XVIII-lea. Spre deosebire de alte orașe andaluze, stăpânirea maurilor care s-a prelungit aproape 500 de ani, din 711, până în 1262, nu și-a lăsat aproape deloc amprenta asupra arhitecturii orașului Cádiz.

Deși mic, situat pe o porțiune îngustă de pământ înconjurat de mare, Cádiz abundă în obiective turistice fiind un oraș tipic andaluz cu repere istorice importante bine conservate. Cele mai multe obiective turistice se găsesc în orașul vechi Cadiz, plin de străzi înguste ce șerpuiesc spre câteva dintre piețele și clădirile emblematice ale orașului: Plaza de Mina, Plaza de San Francisco și Biserica și Mănăstirea San Francisco, Plaza San Antonio, Plaza de Candelaria, Plaza de la Catedral și Catedrala, Plaza de San Juan de Dios și Primăria Veche, Plaza de España și Monumentul Constituției din 1812, Plaza Fragela și Gran Teatro Falla (Falla Grand Theatre),  Puente De La Constitución De 1812 (Podul Constituției din 1812).

Arbori de cauciuc, vechi de o sută de ani, pe esplanada La Caleta
Castelul Santa Catalina

Alte obiective sunt: Turnul Tavira, Casa Amiralului, Vama veche, Palatul Congreselor, Teatrul roman, Pilonii din Cádiz, Podul Carranza, Podul La Pepa, Zidurile și fortificațiile orașului – Las Puertas de Tierra, El Arco de los Blancos, El Arco de la Rosa („Arcul trandafirilor”), Baluarte de la Candelaria (Cetatea Candlesmanului) Castelul San Sebastian și Castelul Santa Catalina.

„La Caleta”, cea mai iubită plajă din oraș

Întrucât Cadiz este un oraș așezat pe țărmul oceanului, cel mai îndrăgit loc din oraș datorită frumuseții sale inegalabile, este plaja La Caleta („golful”, în spaniolă), situată în Orașul Vechi, între cele două castele, San Sebastian și Santa Catalina.

Intrarea pe La Caleta și Paseo Fernando Quinones

Plaja propriu-zisă are aproximativ 400 de metri (1.300 ft) lungime și 30 de metri (98 ft) lățime la reflux. La Caleta este fascinantă mai ales la ceas de seară, așa cum am găsit-o și noi spre capătul zilei, într-o vizită scurtă în oraș, în căutarea priveliștilor magnifice care se deschid de aici la apus spre fortăreața San Sebastian.

Plaja „La Caleta”
O parte din plaja La Caleta, Paseo Fernando Quinones și Castelul San Sebastian, în depărtare
Castelul Santa Catalina
Esplanada – spre Santa Catalina

Cu faleza sa largă, La Caleta și bulevardul său au fost asemuite cu Maleconul, celebra esplanadă largă de pe țărmurile havaneze ale Cubei. Datorită acestei asemănări, La Caleta a fost aleasă drept platou pentru câteva dintre scenele cubaneze de la începutul filmului James Bond – Die another day.

Esplanada La Caleta

O pasarelă lungă numită Paseo Fernando Quinones asigură accesul la castel și leagă plaja și orașul de insula pe care a fost construită acestă fortăreață în anul 1598, după jefuirea de către englezi a Cádizului, cu doi ani mai devreme. Recent renovat, castelul San Sebastian este astăzi folosit pentru expoziții și concerte. La orele serii, mai ales vara, după orele încinse de pe plajă, turiștii și localnicii se adună pe La Caleta, deplasându-se în grupuri pe Paseo Fernando Quinones spre San Sebastian, pentru a lua parte la spectacolele și concertele care sunt organizate pe insulă. Dar cel mai așteptat spectacol, atât pe Paseo Fernando Quinones, cât și pe zidurile castelului San Sebastian este cel al apusului de soare, care a făcut ca orașul Cadiz să fie recunoscut printre turiști drept Orașul celui mai frumos apus de soare.

Paseo Fernando Quinones

Noi am ajuns în Cádiz și pe La Caleta într-o după-amiază târzie de aprilie, cu plaja încă pustie, dar cu Paseo Fernando Quinones roind de trecători, cei mai mulți localnici, înspre și dinspre castelul San Sebastian. De altfel, La Caleta este un loc popular printre localnici, aceștia adunând-se aici, nu doar vara, ci ori de câte ori vremea o permite, pentru diverse activități de relaxare și petrecere a timpului liber, cum ar fi carnavaluri, concerte, expoziții, etc., sau, pur și simplu pentru plimbări și întâlniri de socializare.

Vremea cam răcoroasă și cerul acoperit de un strat subțire de nori, au făcut ca întâlnirea noastră cu cea mai iubită plajă din oraș și cel mai spectaculos apus de soare, motivul principal al vizitei noastre, să pară la început dezamăgitoare. Doar că La Caleta ne-a reținut mai mult decât pentru o vizită scurtă, vrând parcă să ne arate adevăratu-i farmec și întreaga-i strălucire, atunci când la apus o rază roșiatică și-a făcut loc printre nori înroșind orizontul și meterezele castelului San Sebastian.

Mai târziu, La Caleta și întreaga esplanadă au fost cuprinse de luminile strălucitoare ale orașului, spectacolul fiind sporit de farul de pe San Sebastian, care din depărtare lumina intens întreaga insulă până spre Paseo Fernando Quinones și esplanada pe care ne aflam. Gândul nostru de despărțire a fost că ne vom întoarce cândva aici, dar vara, în plin sezon și pentru o ședere mai lungă în oraș și pe La Caleta.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu