Calatorii in strainatate

Monteriggioni, imaginea farmecului autentic toscan

Poate mai puțin cunoscut, dar la fel de fermecător între toate splendorile toscane, Monteriggioni este unul dintre obiectivele turistice importante ale regiunii, situat în provincia Siena, chiar în centru Toscanei, nu departe de fermecătorul orășel medieval San Gimignano și la doar 20 km de Siena, capitala provinciei și gazda celei mai spectaculoase competiții medievale ecvestre, Palio di Siena.

Monteriggioni – scurt istoric

Monteriggioni este un mic sat medieval fortificat care își uimește, încântă și fascinează vizitatorii chiar din afara zidurilor sale, prin așezarea sa spectaculoasă și înfățișarea medievală foarte bine conservată. Castelul medieval Monteriggioni, așa cum este mai degrabă cunoscută această micuță așezare în care astăzi mai trăiesc aproximativ 50 de oameni, a fost construit de către sienezi între anii 1213 și 1219, având scopuri defensive. Poziționarea sa înaltă, sus pe vârful unui deal cu vedere la Drumul Cassia permitea sienezilor să controleze și să apere orașele din Val d’Elsa și Staggia, prin observarea și intervenția defensivă asupra oricăror armate care se apropiau de Siena.

Poarta Florentina

Zidul fortificat în formă circulară apăra cetatea prin cele 14 turnuri de observare, intacte și astăzi și ușor de observat în structura întregului zid. Accesul în castel se face prin două porți, Poarta Franca sau Florentina și Poarta Romea sau Roma, numite astfel întrucât prima era orientată spre Florența, iar cea de a doua spre Roma. Accesul principal în sat, se făcea prin poarta orientată spre Roma. Aceasta intrare se afla la baza unuia dintre turnuri, având formă arcuită și dimensiuni obișnuit mari. În trecut este foarte probabil ca această poartă de intrare în castel să fi fost echipată cu un pod mobil, care trebuia să coboare peste un șanț exterior, astăzi dispărut.

În stânga arcului de intrare se află vizibile și astăzi inscripția zidită care amintește de întemeierea așezării Monteriggioni în al doilea deceniu al secolului al XIII-lea, în timp ce placa din dreapta celebrează nou-născutul stat unitar italian în 1860.

Atracții turistice în Montereggioni

Micuțul sat medieval poate fi parcurs de la un capăt la altul, de la Porta Romana, la Porta Florentina, doar în câteva minute. În ciuda dimensiunilor sale mici, așezarea încântă și fascinează prin multitudinea clădirilor cu înfățișare și aspect medieval, amintind de alte vremuri, purtându-te imaginar într-o călătorie fascinantă înapoi în timp. Intrarea în sat prin poarta principală, Porta Roma, dezvăluie imediat călătorului, doar după câțiva pași, farmecul acestei micuțe dar primitoare așezări, cu toate atracțiile care se găsesc aici.

1. Piazza Roma

Turiștii sunt întâmpinați mai întâi de micuța și încântătoarea Piazza Roma, înconjurată de clădirile medievale foarte bine conservate. În acea vreme, piața era o grădină mare de legume care furniza alimente esențiale atunci când populația castelului era asediată.

Piazza Roma cu Biserica Santa Maria Assunta, în dreapta imaginii

2. Biserica Santa Maria Assunta

În partea dreapta pieței de află  Biserica Santa Maria Assunta, construită în sec al XIII-lea, în stil romanic și gotic, în același timp cu restul castelului. biserica păstrează încă fațada inițială, fiind foarte bine conservată, ca de altfel întregul castel. 

3. Muzeul Medieval

Micul muzeu „Monteriggioni în Arme” oferă vizitatorilor o scurtă introducere în istoria militară a satului Monteriggioni. În cele 4 săli de expoziție sunt expuse armuri de cavaler, arme medievale și alte ustensile din Evul Mediu. Vizitarea muzeului se face cu bilet comun în care este inclusă și vizitarea zidurilor castelului, sau cu bilet de intrare separat, doar pentru vizitarea muzeului, care costă 3 euro.

4. Zidul orașului și turnurile

Principala atracție a acestui sat medieval par a fi zidurile și cele 14 turnuri care înconjoară întreaga așezare. Turiștii pot vizita astăzi zidul urcând pe marginea acestuia, pentru o incursiune în trecut, pe urmele străjerilor care patrulau pe toată lungimea zidului și scrutau împrejurimile de la înălțimea celor 14 turnuri. Aici, turiștii se pot bucura și de priveliștea încântătoare asupra dealurilor cu livezi de măslini și podgorii care înconjoară întreaga așezare.

Vedere asupra porții principale de intrare, Porta Roma

5. Restaurante și baruri, magazine și prăvălii

Deși mic, Monteriggioni nu duce lipsă de restaurante și baruri, multe cu terase frumos decorate și colorate cu ornamente din flori. Acestea formează un ambient plăcut și primitor pentru luarea mesei pe terasă, dacă sosiți aici în sezonul cald. Alături de acestea, veți găsi și magazine și prăvălii care vând și oferă tot felul de obiecte și lucruri, de la suveniruri, până la degustarea gratuită de vinuri locale, așa cum este vinul roșu tradițional numit „Chianti Colli Senesi Monteriggioni”.

Restaurant „Il Pozzo”

Încă de pe marginea șoselei principale care străbate minunata regiune a Toscanei de la nord la sud, Monteriggioni se arată înălțându-se maiestuos peste dealul Monte Ala, într-un peisaj autentic toscan, cu zidurile sale de apărare perfect circulare înconjurate de livezi de măslini și podgorii întinse. La baza acestora, se află parcarea destul de încăpătoare și generoasă, pentru turiștii care sosesc aici mai ales cu mașina cu mașina personală sau închiriată.

Fie că îl veți trece sau nu pe lista voastră , cel mai probabil Monteriggioni vă va opri din drum și vă va surprinde plăcut cu imaginea sa fermecătoare autentic toscană. Opriți aici, fie și pentru o ședere scurtă, mai ales dacă vă îndreptați din nordul Toscanei spre Siena și sudul regiunii. Monteriggioni va fi un o „escală” mai nimerită decât vă veți aștepta.

Credit fotografie reprezentativă: WantedinRome

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu