Calatorii in strainatate Descoperă

Obidos – un sat fermecător în centrul Portugaliei

Se spune despre Obidos că ar fi fost oferit în dar de către regii Portugaliei consoartelor lor care l-au înfrumusețat și îmbogățit în Evul Mediu, pentru a-i reda farmecul de care micuța așezare se bucură astăzi. Obidos se află la aproximativ o oră de mers cu mașina de capitala Lisabona și reprezintă una dintre cele mai căutate atracții turistice din Portugalia. Este situat în centrul țării, în provincia istorică Estramadura, districtul Leiria, nu foarte departe de coasta Atlanticului.

Obidos – scurt istoric

Datorită poziției sale, Obidos a avut o importanță strategică în teritoriu, romanii fiind primii care s-au folosit de acest avantaj strategic odată cu sosirea lor în regiune. Ei au construit aici un apeduct pentru alimentarea orașului cu apă, foarte bine conservat, vizibil și astăzi la marginea orașului. De asemenea, cercetările arheologice au descoperit numeroase alte dovezi ale prezenței romane, cum ar fi rămășițele unui forum și băi romane, dar mai ales dovezile arheologice de la baza turnului medieval al castelului din Obidos care indică o construcție romană legată de un avanpost al civitas.

După căderea Imperiului Roman și retragerea romanilor din regiune, aceasta a intrat sub influența vizigoților, apoi, mult mai târziu, după anul 713, maurii au ocupat orașul și întreaga regiune, până când un cavaler portughez, pe numele său Gonçalo Mendes da Maia, i-a învins și alungat pe mauri recuperând regiunea și întreaga provincie Estramadura din mâinile acestora. De când regele Alfonso al II-lea al Portugaliei a oferit acest sat reginei Urraca, Óbidos a fost adesea patronat de Reginele Portugaliei, dând naștere titlului său informal de Vila das Rainhas (Orașul Reginelor); mai multe consoarte regale au îmbogățit și schimbat înfățișarea satului cu donații din Evul Mediu, până în secolul al XVI-lea. Această imagine se păstrează în bună măsură și astăzi, făcând din Obidos una dintre cele mai îndrăgite și vizitate așezări de pe întreg cuprinsul Portugaliei.

Obidos și atracțiile sale

Dintre toate locurile în care călătorim, rezonăm mai ales cu unele dintre acestea, printr-o tainică, de cele mai multe ori, potrivire, afinitate și chemare sau „regăsire”. Obidos este un astfel de loc care te cucerește de la prima vedere. Micuța așezare se arată ademenitor din afara sa, de pe șoseaua înaltă ce șerpuiește într-acolo. După ce ai trecut de ultima curbă de pe șoseaua întortocheată, privirii i se dezvăluie imaginea atât de pitorească a unui sat medieval cocoțat pe un deal, înconjurat de ziduri fortificate vechi și înalte, cu turnul castelului dominând întreaga așezare. Odată ce ai intrat în oraș prin încântătoarea Porta da Vila, începi parcă să răsfoiești paginile unei cărți ilustrate de povești.

Porta da Vila (Poarta satului)

După ce o parcare generoasă te întâmpină la marginea orașului, lângă apeductul roman, acolo unde îți poți lăsa mașina gratuit, curiozitatea și fascinația cresc pe măsură ce te apropii de intrarea în oraș. Aceasta se face prin emblematica și frumoasa Porta da Vila (Poarta Satului), o construcție încântătoare ce datează din secolul al XIV-lea, având inițial scop defensiv și servind ca principal punct de acces în Obidos.

Porta da Vila – exterior

Interiorul porții este unul seducător și, deși se vrea „doar” o cale de acces și de trecere rapidă către oraș, aceasta te reține mai mult de atât prin eleganța și măiestria arhitecturii medievale. Poarta prezintă un stil tradițional manuelin, o variantă portugheză a arhitecturii gotice târzii, cunoscută pentru detaliile sale ornamentate și motivele maritime.

Porta da Vila – interior

Regăsim și aici, ca peste tot în Portugalia, elementele decorative pictate în albastru azulejo (plăci ceramice albastre smălțuite din secolul al XIV-lea care decorează străzile, clădirile și monumentele orașelor portugheze). Sculpturile elaborate în piatră împodobesc poarta, prezentând scoici complicate, frânghii și alte elemente nautice, reflectând bogata istorie maritimă a Portugaliei. Arcada este acoperită cu creneluri și un turn cu ceas, făcând întreaga construcție și mai atrăgătoare.

De obicei, în interiorul porții, „trubaduri” și cântăreți stradali întâmpină vizitatorii cu cântece și ritmuri portugheze, muzica fado fiind cel mai abordat gen cu care turiștii sunt „primiți” în oraș. Noi am fost întâmpinați de un duet ad-hoc portughezo-spaniol, un turist spaniol cerând acordul artistului portughez stradal pentru a interpreta împreună Bésame Mucho (Sărută-mă mult), unul dintre cele mai populare cântece ale secolul XX, compus în anul 1932 de artista mexicană Consuelo Velázquez Torres, dar făcut cunoscut mai ales de Cesária Évora, o cântăreață originară din Republica Capului Verde.

Plimbare pe Rua Direita – principala și cea mai atrăgătoare stradă din Obidos

Porta da Vila te invită către fermecătoarea Rua Direita, principala stradă din Obidos, care se ramifică spre stânga, o altă stradă care oboară ușor spre dreapta fiind cea pe care turiștii se întorc de obicei și părăsesc orașul. Rua Direita străbate micuța așezare de la un capăt la altul exact prin centrul său și leagă Porta da Vila de Castelul Obidos, aflate la cele două extremități ale străzii.

Rua Direita

Micuța stradă este centrul vieții turistice din Obidos, aici fiind concentrate cele mai multe magazine, prăvălii, cafenele și terase, dar și unele obiective turistice din oraș. Acestea fac ca atmosfera să fie una vibrantă, plină de viață și de forfota turiștilor. Decorul medieval al străzii delectează privirea cu piețele mici și multe biserici vechi, dar și căsuțele și clădirile albe, decorate cu flori pe la ferestre și balcoane și astfel aranjate încât să capete o înfățișare de basm. Iată câteva dintre atracțiile turistice care pot fi întâlnite și vizitate pe Rua Direita:

Casa Ciocolatei din Obidos

Este un magazin și atelier specializat în fabricarea și vânzarea produselor din ciocolată. A fost inaugurat recent, în anul 2022, dar are în spate o tradiție de familie mai lungă, transmisă din generație în generație. Pe lângă delicioasele clătite cu ciocolată, vafe, trufe, negrese și alte produse cu aromă de ciocolată, aici poate fi savurată o înghețată artizanală cu ciocolată delicioasă, urmărind totodată procesul de obținere a unora dintre acestea.

Ginja de Obidos

Pe toată întinderea străzii Rua Direita, turiștii au posibilitatea de a cumpăra, fie ca suvenir, fie pentru a gusta, Ginja de Obidos, un faimos lichior portughez din vișine (un fel de vișinată, pe la noi), care se servește de regulă într-o mică ceșcuță din ciocolată, care apoi se mănâncă pentru a mai îndulci gustul tăriei de Ginja.

Magazinul Comur

Deși Comur este un magazin de conserve de pește, unul dintre cele mai importante din Portugalia, care produce peste 30 de feluri de astfel de conserve, spațiul a fost astfel conceput încât să împrumute cât mai mult din înfățișarea unei biblioteci, ceea ce poate fi derutant la prima vedere. Cutii de conserve cu tot felul de modele și culori sunt așezate ca într-o bibliotecă. De altfel, rafturile superioare ale magazinului sunt ocupate de cărți. Decorul este unul interesant, plăcut privirii și chiar te tentează să intri…ca într-o bibliotecă.

Explorați străzile laterale

Din Rua Direita se ramifică o multitudine de străduțe frumos decorate cu flori și plante ornamentale ce urcă sau coboară spre alte obiective turistice, biserici, hoteluri sau pensiuni, restaurante, mici magazine de suvenire și cafenele cu terase pitite pe lângă zidurile vechi ale caselor și clădirilor albe.

Piața și Biserica Sfânta Maria

Biserica Sfânta Maria se află într-o mică piață de lângă Rua Direita, care a luat numele bisericii și care prin înfățișarea sa amintește de micile piațete cu biserici de odinioară. Este principala biserică din Obidos, iar originile sale se pierd mult în timp în perioada vizigotă, fiind transformată apoi în moschee, în perioada musulmană și convertită la creștinism după ce D. Afonso Henriques a cucerit satul Obidos în 1148.

Interiorul este decorat impresionant cu plăci de ceramică albastră, în același stil portughez numit azulejo. Dintre evenimentele importante care au avut loc aici, sunt consemnate mai multe nunți regale, între care cea de La 15 august 1441, când D. Afonso (mai târziu regele D. Afonso V al Portugaliei) s-a căsătorit cu vara sa D. Isabel, la vârsta de zece ani. Ea avea doar opt ani. Înfățișarea actuală datează din anul 1571, atunci când, având în vedere starea de ruină, biserica a fost complet renovată, la ordinul reginei Caterina a Austriei.

Castelul Obidos

Este unul dintre cele mai bine conservate castele din Portugalia, deși datează din epoca romană. A fost ulterior fortificat sub stăpânirea arabă, dar, după ce maurii au fost învinși și alungați din Peninsula Iberică, a fost preluat de creștini în anul 1148. În timpul cutremurului din anul 1755 a fost grav avariat. În secolul XX a fost renovat și adus la înfățișarea de astăzi.

O bună parte din clădirile și camerele castelului au fost transformate în hotel și restaurant de 4 stele (Pousada Castelo de Óbidos). Totuși, curtea castelului poate fi vizitata de oricine. Cei care sunt oaspeți ai hotelului sau i-au masa la restaurant, se pot bucura de vizitarea integrală a castelului. Totuși, priveliștile încântătoare de pe zidurile și terasa castelului sunt pentru orice vizitator.

Biserica și librăria Sfântul Tiago (São Tiago)

Chiar lângă intrarea castelului, ușor de reperat de pe strada principală Rua Direita, se află această biserică veche în interiorul căreia se află o librărie ce găzduiește evenimente literare importante, cum ar fi festivaluri de carte, prezentare sau lansare de carte. Un astfel de eveniment a avut loc aici în anul 2019.

Capela Sfântului Martin

Este o capelă mică în stil gotic, atrăgătoare mai ales la exterior, interiorul fiind mai degrabă auster. A fost construită în anul 1331 de Pêro Fernandes, un preot din Lourinhã, un orășel aflat nu departe de Obidos, pe malul Atlanticului. În interior, acoperite de o boltă cu nervuri, se află trei morminte în arcade ascuțite, dintre care unul prezintă o sabie sculptată.

Festivaluri

Pe tot parcursul anului, în Obidos sunt organizate numeroase festivaluri. Cele mai populare sunt: Festivalul Internațional al Ciocolatei, dedicat, bineînțeles ciocolatei și produselor de ciocolată; Piața Medievală, care are loc în fiecare an, pe tot parcursul lunii iulie, atunci când în Obidos este recreată atmosfera Evului Mediu prin ținute și personaje ale vremii-cavaleri și ghicitori-, dar și spectacole de teatru și muzică medievală, expoziții de arme și unelte și animale vii, cum ar fi ponei, măgari, șoimi și șerpi, etc: Satul de Crăciun Óbidos (Óbidos Vila Natal), când orașul este decorat cu motive specifice iernii și Crăciunului.

Multe alte evenimente și festivaluri sunt dedicate artei și literaturii, Obidos fiind declarat de UNESCO, în anul 2015, Orașul creativ al literaturii. Între acestea, de menționat ar fi: FOLIO – Festivalul Internațional Literar Óbidos (Festival Literário Internacional de Óbidos), SIPO – Săptămâna Internațională a Pianului Óbidos (Semana Internacional de Piano de Óbidos), Festivalul LATITUDES – Literatură și Călători (LATITUDES – Literatura e Viajantes) și, mai recent, Óbidos Village Gaming (Óbidos Vila Gaming).

Cum ajungi în Obidos

Cel mai bună modalitate de a ajunge în Obidos și de a vizita în general Portugalia este cu mașina, deci varianta închirierii unei mașini ar trebui să fie prima opțiune pentru a vizita cât mai multe dintre atracțiile numeroase și fabuloase ale acestei țări. Autostrăzile leagă cele mai multe orașe și destinații turistice de pe cuprinsul țării, astfel încât deplasarea între acestea este una facilă. Iată câteva distanțe și timpii de parcurs între principalele orașe și destinații turistice din Portugalia și Obidos:

  • Lisabona: 85 km, 1 oră
  • Porto: 240 km, 2 ore 15 minute
  • Coimbra: 134 km, 1 h 23 min
  • Nazaré: 40 km, 30 minute
  • Mafra: 70 km, 50 minute
  • Sintra: 95 km, 1 oră 15 minute

În Obidos se poate ajunge și cu trenul din principalele orașe: aproximativ 2 ore pentru a călători de la Lisabona la Obidos și 5 ore pentru a călători de la Porto la Obidos. Gara din Obidos se află la 1 km de oraș, iar orarele pot fi consultate aici. O altă variantă de transport public este autobuzul, care are stațiile în afara zidurilor orașului. Programul poate fi consultat aici.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu