Calatorii in strainatate

Izmir, probabil cel mai atrăgător oraș al Turciei

Izmir, al treilea oraș ca mărime în Turcia, cu aproape 5 milioane de locuitori, este localizat în sud-vestul țării și se întinde spectaculos pe o suprafață de 11 kilometri pătrați de-a lungul țărmului Mării Egee într-un golf imens. Orașul-port este împărțit în 11 districte, iar pentru a te deplasa între acestea trebuie să parcurgi zeci de kilometri, pe uscat sau pe mare, feribotul fiind și el un mijloc de transport în comun foarte folosit. Deși cosmopolit, Izmir este poate cel mai frumos și atrăgător oraș al Turciei, în mare parte datorită înfățișării sale spectaculoase, fiind așezat pe țărmul mării și înconjurat de dealuri și munți peste care se întind cartiere întregi de blocuri și case. Ceea cel face să fie un oraș atrăgător sunt și oamenii săi, mult mai deschiși, calzi și primitori decât în multe alte părți ale Turciei. Dar Izmir are și o istorie străveche importantă fiind așezat pe vatra vechii cetăți grecești Smyrna.

Provincia Izmir este poate cea mai ofertantă a Turciei din punct de vedere turistic, orașul fiind înconjurat de numeroase locuri atrăgătoare: orașe-stațiuni, situri arheologice, monumente, castele, cetăți, muzee și alte obiective turistice istorice, sate străvechi pitorești și orășele încântătoare cu istorii fascinante. Unul dintre acestea este Şirince, un sat străvechi cu origini grecești ce număra astăzi doar 600 de locuitori, cu o tradiție importantă în producerea și degustarea de vinuri, nu doar din struguri, ci și din zmeură, piersică, dud, rodie, mure si alte fructe. În sat, pe lângă zona de bazar, numeroasele restaurante, cafenele mici unde este preparată vestita cafea turcească la nisip, multe magazine mici și chioșcuri cu înghețată artizanală și suveniruri hand-made de tot felul, poate fi întâlnit și un mic magazin de antichități, Demetrius of Ephesus Troy, aparținând unui artist local care, se spune, ar fi confecționat cea mai mare parte din bijuteriile purtate de actori în filmul Troia.

Satul Şirince

Tot în provincia Izmir, la aproximativ 80 km de orașul Izmir, la doar 2 km de Efes și la 19 km de orașul-stațiune Kuşadasi, se află orașul Selçuk, considerat una dintre atracțiile turistice de top în regiune, întrucât aici se găsesc mai multe edificii valoroase, de o importanță uriașă pentru originile și istoria locului și a întregii regiuni. Acestea sunt: Bazilica Sfântul Ioan, Cetatea din Selcuk, Moscheea Isa Bey, Muzeul Efes și, bineînțeles, Casa Fecioarei Maria sau Casa Maicii Domnului, aflată în munți, la 8 km de orașul Selçuk.

Stradă în apropierea Muzeului Efes din orașul Selçuk
Alee cu portocali în Selçuk
Muzeul Efes – Selçuk
Artemis din Efes – statuie descoperită în ruinele orașului Efes și expusă în Muzeul Efes din Selçuk
Statui romane descoperite în ruinele orașului antic Efes – Muzeul Efes din Selçuk
Casa Fecioarei Maria – intrare, imagine din autocar
Casa Fecioarei Maria
Alee spre Casa Fecioarei Maria
Statuie din bronz a Fecioarei Maria, în drum spre Casa Fecioarei – vedere din autocar, după o scurtă oprire fără coborâre

Dar poate cele mai răsunătoare atracții turistice care se găsesc în regiunea Izmir sunt orașul antic Efes (Ephesus), aflat la aproximativ 80 km de Izmir, dar și cunoscutul oraș-stațiune Kuşadasi, aflat la 95 km de Izmir și la doar 18 km de Efes. 

Revenind la orașul Izmir, principalele atracții turistice care se găsesc în oraș sunt concentrate în districtul Konak, centrul administrativ, comercial și turistic al orașului. Pe lângă numeroase muzee, aici se găsesc și frumoasa piață Konak Square și Turnul cu Ceas, unul dintre simbolurile orașului. Tot în Konak se află și imensul bazar Kemeralti, Castelul Kadifekale, ruinele pieței antice Agora din Smirna, dar și debarcaderul Konak Pier, construit de faimosul arhitect francez Gustave Eiffel, astăzi zonă comercială și loc de relaxare pe terasele unora dintre cele mai bune și scumpe restaurante din oraș, toate cu vedere spre mare.

Piața din Konak și Turnul cu Ceas
Vedere de pe una dintre terasele debarcaderului Konak Pier

În Konak se află și încântătoarea faleză Kordon, fereastra orașului spre mare, străjuită de palmieri înalți și coline verzi, cu iarbă proaspătă și curată, pe care te poți întinde în voie pentru câteva clipe de odihnă, ori pentru a admira și contempla marea cu vasele ce se pierd în întinsul său spre linia orizontului. Faleza este dotată cu pistă de bicicletă sau trotinetă și devine un loc important de promenadă, romantic și fermecător, mai ales la ceas de seară când mulți localnici și turiști ies pentru plimbări în voie și pentru a admira apusul spectaculos din zilele senine.

Dar poate principala atracție a districtului Konak și a întregului oraș Izmir, simbolul său numărul unu, este „Asansör”, un turn cu lift ce se ridică la aproximativ 50 de metri deasupra mării și care face ca întreg Izmirul să fie cuprins dintr-o singură și impresionantă privire. Turnul a fost construit în anul 1907, iar povestea sa este legată de numele lui Nesim Levi Bayraklıoğlu, un bancher și comerciant evreu bogat la acea vreme. În anul 1907, după ce în călătoriile sale prin Europa a văzut un turn cu lift asemănător în Marsilia, Nesim Levi a preluat ideea acestui turn pentru a soluționa problema deplasării spre partea superioară a cartierului Karataș din Konak, în care locuiau și părinții săi și spre care deplasarea se făcea anevoios, pe niște scări foarte abrupte.

Turnul cu lift Asansör
Vederi de pe terasa turnului „Asansör”

Nesim Levi Bayraklıoğlu a contractat firma constructoare din Marsilia, iar aceștia au venit la Izmir pentru a construi turnul cu tot cu cărămizile folosite la construcție, acestea fiind vizibile astăzi în clădirea turnului. La începuturile sale, liftul din turn funcționa printr-un sistem hidraulic cu aburi și era folosit la transportul oamenilor și al mărfurilor. În timp, după ce liftul a fost dotat cu un sistem electrificat de funcționare, turnul cu lift „Asansör” a devenit unul dintre locurile îndrăgite și foarte populare ale orașului, iar strada care duce spre clădire a fost numită Asansör Sokağı (Strada Asansor).

Strada Asansor, în timpul zilei
Strada Asansor, la ceas de seară

În anii 1940, unul dintre locuitorii străzii a fost Dario Moreno, un cântăreț turco-evreu cu origini italiene, care a devenit mai târziu celebru, mai ales în Franța, acolo unde a atins faima apărând și în filme, în anii 50-60. Statuia lui Dario Moreno flanchează intrarea pe strada Asansor, alături de statuia bunului său prieten și de multe ori coleg de scenă, cantautorul francez Enrico Macias, astăzi în vârstă de 84 de ani. Casa lui Dario Moreno, reabilitată, cumpărată și vândută de mai multe și devenită între timp muzeu, înfrumusețează și însuflețește această stradă cu spiritul, atmosfera, muzica, melodicitatea celui ce a locuit cândva pe Strada Asansor, artistul foarte îndrăgit la acea vremea în țara sa și nu numai, dar care a părăsit prea devreme acestă lume, în urma unor probleme de sănătate, la doar 47 de ani.

Bustul lui Dario Moreno
Casa în care a locuit Dario Moreno
Bustul lui Enrico Macias

Izmir, imensul oraș din sud-vestul Turciei se întinde spectaculos pe țărmurile Mării Egee într-un decor cosmopolit ce se dezvăluie treptat cu toate fețele și culorile sale contrastante deloc puține, unele poate terne, șterse, altele strălucitoare, revigorante, fermecătoare, așa cum sunt mai ales cele care cuprind orașul și imensul golf la ceas de seară și care pot fi văzute și admirate din „Asansör”, vestitul turn cu lift din oraș. Dacă te îndrepți în călătoriile sau vacanțele tale spre orașele-stațiune turcești de la Marea Egee (Ceșme, Kuşadasi, Marmaris, Bodrum, etc.) sau spre alte destinații din această minunată provincie din vestul Turciei, trecând prin Izmir oprește-te aici, fie și pentru o ședere de o zi. E posibil să descoperi cel mai atrăgător oraș al Turciei.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu