Calatorii in strainatate Oameni si locuri

Freiburg im Breisgau – captivant chiar și într-o zi ploioasă

Dacă plănuiți o vacanță de mai multe zile în Alsacia, în estul Franței, ori dincolo de Rin, în Germania, poate pentru a ajunge la Europa-Park, în localitatea Rust, dați o fugă și până la Freiburg im Breisgau, aflat ceva mai jos de Rust, la doar 37 de km. Trecerea din Franța în Germania se face aici aproape pe neștiute, doar unele mașini care gonesc fără limită pe autostradă ar putea să te anunțe că ai trecut deja în Germania.

În Freiburg vei ajunge la fel de repede, dar nu acesta este principalul motiv pentru care recomand o vizită aici, fie ea și doar de o zi. Freiburg este o ocazie bună să te delectezi cu un oraș frumos și primitor, să înțelegi cultura acestei părți a Germaniei și, mai mult de atât, trecutul german al regiunii franceze Alsacia-Lorena, influențele sale asupra culturii și arhitecturii orașelor și satelor cu înfățișare de basm ce-ți ies necontenit în cale în această regiune a Franței.

Freiburg – „oraș liber”

Freiburg im Breisgau sau, simplu, Freiburg, este un oraș german din landul Baden-Württemberg (a nu se confunda cu regiunea administrativă germană Freiburg și nici cu cantonul Freiburg im Üechtland din Elveția). Orașul se află la marginea vestică a părții de sud a munților Pădurea Neagră, de unde izvorăște Dunărea, al doilea fluviu ca mărime din Europa, care se varsă în Marea Neagră prin Delta Dunării din țara noastră.

Freiburg înseamnă în germană oraș liber („frei” – liber, „burg” – oraș), dar până să devină astfel, micuțul și pitorescul oraș de lângă vestita Pădure Neagră a avut o istorie zbuciumată și tragică pe alocuri, influențată mai ales de poziția sa strategică, orașul fiind situat de-a lungul rutelor comerciale dintre Marea Mediterană și Marea Nordului, dar și de deschiderea sa atât la fluviul Rin, cât și la Dunăre.

Încă din Evul Mediu, orașul a fost ocupat și condus de episcopi, regi și puteri guvernamentale care s-au succedat până în secolul al XIX-lea, fiecare dintre acestea lăsând măcar o mică amprentă asupra culturii și înfățișării arhitecturale a orașului. De asemenea, Freiburg s-a aflat mereu în mijlocul disputelor teritoriale franco-germane, orașul fiind de mai multe ori ocupat și guvernat de către francezi.

Un tur pe jos este cea mai bună modalitate de a descoperi istoria orașului, inclusiv mărturii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a lăsat orașului un trecut resimțit încă astăzi ca o sabie cu două tăișuri. Freiburg a fost unul dintre primele orașe din Germania care a impus deportarea evreilor la sfârșitul anului 1940. Apoi, mare parte din Freiburg a fost bombardată masiv și reconstruită în anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial.

Freiburg im Breisgau – un oraș al bicicletelor?

După numărul mare al bicicliștilor pe care îi întâlnești prin oraș, chiar și într-o zi ploioasă, și, mai ales, după uriașa parcare studențească de biciclete din fața modernei biblioteci universitare, ai putea crede că Freiburg este un oraș al bicicletelor. În parte este așa, pentru că mulți locuitori și, mai ales, studenții preferă bicicleta în locul mașinilor, așa fiind obișnuiți sau educați de către autoritățile locale care pun la dispoziție și infrastructura necesară. Mașina nu pare aici, cel puțin printre studenți, ceva ce trebuie să ai cu “orice preț”, ceva fără de care este de neconceput să mergi la cursuri. Îndrăznesc să cred că nu-i nici un semn de bunăstare, nici unul care să ridice stima de sine, probabil nici o condiționare sau promisiune a părinților pentru intrarea la facultate sau alte reușite. 

Cert este că Freiburg, chiar dacă este aglomerat, fiind un oraș turistic și universitar, totuși nu e atât de poluat și sufocat de mașini ca prin alte locuri. Imaginați-vă cum ar arăta traficul din oraș dacă studenții care vin să studieze aici de peste tot din Germania și Europa s-ar deplasa la facultate cu mașina.

Ce este de făcut și de văzut în Freiburg

Deși este considerat cel mai însorit și cald oraș din Germania, noi l-am găsit în plina vară ploios și cu temperaturi mai degrabă de toamnă (18 grade), într-o zi de început de iulie.

Chiar și așa, pe o ploaie măruntă și cam sâcâitoare, orașul ni s-a părut primitor și plăcut, mai ales în centrul său istoric. Aici am petrecut câteva ore, timp în care am putut explora și admira principala zonă turistică a orașului, cu multe clădiri emblematice arătoase, vestitele case cu modele din cherestea, câteva dintre obiectivele turistice importante ale orașului, dar și cu unele mici surprize încântătoare. 

Bächle, Gässle și Rheinkiesel sau câteva descoperiri încântătoare într-un tur pe jos al orașului

Dacă veți lua la pas străzile din Freiburg, veți observa că acestea sunt împânzite de canale lungi și înguste ce formează pârâuri (Bächle) care curg necontenit, indiferent de vreme, pe străzile și aleile înguste (Gässle) ce șerpuiesc printre clădirile orașului. Întrucât apa este rece, limpede și curată, acestea sunt o delectare pentru cei mici, mai ales pe timpul verii. Copiii își găsesc aici locul preferat de joacă, cu bărci și rațe din cauciuc sau hârtie pe care adoră să le vadă cum plutesc pe canalele curgătoare.

Una dintre străduțele cu canale din Freiburg

Dar aceste canale sunt o încântare și pentru cei mari, turiști și localnici deopotrivă, obișnuiți și răsfățați de imaginea liniștitoare și relaxantă a acestor pârâiașe care curg domol pe străzile orașului. O legendă locală spune că dacă vei călca din întâmplare în unele dintre aceste canale, te vei căsători cu cineva din Freiburg. Deci, aveți mare grijă!

Tot pentru a colora și înveseli imaginea orașului, pavajul stradal a fost decorat, mai ales în zona orașului vechi, cu mozaicuri și benzi desenate ce redau sub diferite forme, inscripții sau simboluri date importante despre oraș. Acestea sunt cunoscute în special ca Rheinkiesel (Pietricele Rinului), întrucât mozaicurile sunt realizate din pietricele colorate culese din apele Rinului când apa este scăzută.

Schwabentor (Poarta Șvabilor) și Martinstor (Poarta lui Martin)

Sunt două porți cu turnuri de apărare care au mai rămas din cele cinci care alcătuiau în Evul Mediu zidurile fortificate ale orașului. Schwabentor a fost construit în anul 1250, dar de-a lungul timpului a fost renovat și modificat de mai multe ori și a primit întrebuințări diverse, fără însă a fi afectate arhitectura și înfățișarea de la origini. Cea mai recentă renovare a avut loc în 2012 și 2013, și a vizat în special întărirea fundației turnului.

Denumirea porții cu turn este legată de o pictură murală a artistului Mathäus Schwäri, realizată în anul 1672 și expusă astăzi pe fațada dinspre oraș a turnului. Aceasta înfățișează un negustor de sare sosit în centrul orașului cu o căruță cu butoaie pline cu aur. Pornind de la acest tablou, în secolul al XIX-lea s-a născut Legenda șvabului, potrivit căreia negustorul șvab a venit la Freiburg cu două butoaie cu aur pentru a cumpăra orașul. Localnicii au râs de el pentru o așa îndrăzneală, dar râsul a fost și mai mare când s-a descoperit că butoaiele conțineau nisip și pietricele în loc de aur, puse acolo în secret de soția negustorului, înainte ca bietul om să plece la drum.

Schwabentor și Legenda șvabului

Pe peretele exterior al porții este redat Sfântul Gheorghe, ucigașul de dragoni, sfântul patron al orașului Freiburg.

În interiorul turnului se află Zinnfigurenklause, muzeul de figuri de tablă în miniatură, realizate manual, care reprezintă evenimente istorice notabile din Freiburg. Tot în interiorul turnului se află o scară pe care se poate urca până în vârful acestuia pentru o priveliște încântătoare asupra orașului.

Martinstor (Poarta lui Martin) este cea mai veche poartă cu turn din Freiburg, construită în anul 1202. La fel ca Schwabentor, și Martinstor a fost reconstruit de mai multe ori și a avut diverse întrebuințări fiind utilizat chiar și ca închisoare. În secolul al XVII-lea, fațada dinspre oraș a fost decorată cu o imagine a Sf. Martin, portret reînnoit de mai multe ori de către pictorul german Wilhelm Dürr cel Bătrân, ultima dată în anul 1851. Portretul Sf. Martin s-a aflat pe fațada tunului până în anul 1968, când consiliul orașului Freiburg a decis înlocuirea sa cu o altă reprezentare care comemora luptele grupului de justițiari din Freiburg împotriva trupelor revoluționare franceze.

Martinstor

Martinstor naște și astăzi, ca dintotdeauna, dispute între autoritățile locale și localnici, dar și între ingineri și arhitecți. Primele vizează, pe de o parte, dorința mai veche a unei părți a populației locale de demolare a turnului din motive de trafic și aerisire a orașului. Pe de altă parte, cei care nu concep așa ceva, Martinstor și Schwabentor fiind simboluri neprețuite ale orașului, se gândesc la soluții și idei care să facă nu doar ca aceste turnuri să dăinuie, dar să fie și elemente arhitecturale care înfrumusețează orașul, fără a le afecta înfățișarea și spiritul de odinioară.

Universitatea din Freiburg și noua biblioteca universitară

Deși Freiburg este captivant prin arhitectura sa veche, noi am fost impresionați mai ales de ceva nou și modern: clădirea impunătoare din sticlă a biblioteci universitare. Prestigioasa universitate publică din Freiburg, a cincea ca vechime din Germania, fondată în 1457 de către dinastia Habsburgilor, are o lungă tradiție de predare a științelor umaniste, științelor sociale și științelor naturale și tehnologiei și se bucură de o înaltă reputație academică atât la nivel național, cât și internațional.

Universitatea din Freiburg

Universitatea este formată din 11 facultăți și atrage studenți din toată Germania, precum și din peste 120 de alte țări. Studenții străini reprezintă aproximativ 18,2% din numărul total de studenți.

Kollegiengebäude I

Pe lângă numeroase clădiri emblematice și pitorești ale Universității, cum ar fi Kollegiengebäude I, clădirea principală a universității ridicată în anul 1911, în stilul arhitectural Jugendstil, Biserica Universității construită de ordinul iezuiților în anul 1683 sau vechea Bibliotecă Universitară, o clădire monumentală din anul 1970 aflată în centrul vechi al orașului, în anul 2015 complexul universitar a fost dotat cu o clădire modernă, cu fațada din sticlă și crom, care găzduiește noua bibliotecă.

Clădirea atrage atenția prin structura și forma neobișnuite, fiind comparată adeseori cu un diamant negru, datorită fațadei din sticlă ce reflectă clădirile istorice contrastante care înconjoară biblioteca.

Catedrala din Freiburg (Freiburger Münster)

Impresionanta catedrală aflată în Münsterplatz (Piața Catedralei) a fost construită în stil romanic și gotic începând cu anul 1200, iar finalizarea ei a durat 300 de ani. Înaltul turn al catedralei de 116 metri, în vârful căruia se poate ajunge urcând nu mai puțin de 333 trepte, ofere priveliști spectaculoase asupra orașului, în zilele senine. Totodată, din acest loc pot fi mai ușor observate și admirate acoperișul și zidurile catedralei decorate cu 91 de gargui grotești, care, pe lângă faptul că ajută la scurgerea apei, au fost concepute „pentru a ține demonii răi departe de Catedrală”.

Freiburger Münster

În interiorul catedralei pot fi admirate vitralii impresionante. Clopotul Hosanna, vechi de 750 de ani și greu de trei tone, este găzduit în turnul de 116 metri înălțime și este unul dintre cele mai vechi clopote Angelus din Germania.

Muzeul Augustiner 

Muzeul Augustiner se află într-o fostă mănăstire și biserică a pustnicilor augustinieni și găzduiește lucrări ale artiștilor germani de-a lungul secolelor, concentrate în primul rând pe istoria religioasă. Este unul dintre cele mai importante muzee din sudul Germaniei.

Münsterplatz, Piața zilnică și Casa Negustorului (Wentzingerhaus)

Freiburg are multe piețe frumoase, dar cea mai apreciată este Münsterplatz, o piața pietruită aflată chiar în inima orașului, populară mai ales datorită celor două edificii importante din Freiburg care se află aici, Catedrala și Casa Negustorului, dar și altor clădiri istorice, unele dintre acestea reconstruite după al Doilea Război Mondial.

Casa Negustorului (Wentzingerhaus) și Piața Catedralei într-o zi ploioasă, mai puțin populată decât de obicei.

Una dintre clădirile emblematice aflate în Münsterplatz (Piața Catedralei sau Piața Centrală), supraviețuitoare a bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este Wentzingerhaus sau Casa Negustorului, o clădirea ornamentată, de culoarea sângelui de bou, cu colonada și turnulețe din gresie. Clădirea, care a fost construită în jurul anului 1532, are în spatele său o curte mare, folosită cândva pentru depozitarea mărfurilor. Singura modalitate de a obține intrarea în interior este participarea la unul dintre numeroasele evenimente organizate aici, precum Freiburg Weinkost (degustare de vinuri), dar și lecturi sau concerte.

Münsterplatz găzduiește Münstermarkt, piața alimentară din Freiburg. Münstermarkt este organizată în fiecare zi, cu excepția zilei de duminică, prilej cu care, în umbra impunătoarei catedrale, vânzătorii ademenesc vizitatorii cu flori proaspete, mâncare, vin și produse alimentare locale, între care „Lange Rote” renumitul bratwurst (cârnat prăjit) de Freiburg este cel mai căutat pentru un prânz cu mâncare stradală.

Funicularul (Schlossbergbahn) pentru drumeții ușoare și priveliști încântătoare

În afara turnului de 116 metri al catedralei, orașul poate fi cuprins dintr-o privire și de la înălțimea unui deal aflat la est de Freiburg, pe care s-au aflat odinioară fortificațiile ce protejau orașul. Este vorba de dealul Schlossberg, pe care puteți ajunge printr-o plimbare de 3 minute cu funicularul (Schlossbergbahn). Veți fi mai aproape astfel și de Pădurea Neagră, care se întinde verde și măreață deasupra podgoriilor, dar și de ruinele castelului cu același nume (Schlossberg), în turnul căruia se poate urca pentru priveliști uimitoare asupra întregului oraș.

Piețele de Crăciun din Freiburg

În luna decembrie, piețele din Freiburg sunt îmbrăcate în decoruri strălucitoare și cuprinse de atmosfera sărbătorilor de iarnă. Piețele de Crăciun din Freiburg, foarte apreciate, sunt organizate în piețe ca Rathausplatz, Franziskanerstraße, Unterlindenplatz și, de asemenea, Kartoffelmarkt, o mică piață din centrul orașului destinată în restul anului comercializării de cartofi.

Des întâlniți și foarte apreciați în aceste piețe sunt biscuiți germani Lebkuchen – o combinație între prăjitura cu ghimbir și un biscuit ceva mai condimentat ce are ca rezultat gustul unui Crăciun autentic german.

Berea din Freiburg

Nimic fără bere, dacă ești în Germania și, mai ales în Freiburg, spune o lege nescrisă a locului. La marginea orașului se află Ganter Brauerieausschank, o fabrică de bere de familie, fondată în Freiburg în 1865, care produce Ganter pilsner și Freiburg pilsner, două mărci de bere foarte apreciate. Ganter Brewery Bar, de pe Munsterplatz, în centrul orașului, servește cele două beri într-un cadru tradițional autentic german. Fabrica organizează tururi ghidate pentru ca vizitatorii să poată urmări procesul de producție al berii produsă la Ganter Brauerieausschank.

Unde și ce să mănânci în Freiburg – de la vestiții cârnați germani (Wurst), la plăcinta coaptă în flăcări (flamenkuche sau tarte flambée)

În ciuda ofertei generoase, cu restaurante mai mici, de familie, sau mai mari, cu renume sau branduri cunoscute, nu ne-a fost deloc ușor să găsim o masă liberă pentru a face cunoștință cu mult lăudata bucătărie locală. Freiburg este foarte apreciat și căutat când vine vorba de mâncare și băutură, mai ales printre turiști și studenții din Germania și Europa, care se simt în restaurantele din Freiburg „ca la mama acasă”, ceea ce înseamnă că există și o mulțime de opțiuni prietenoase cu bugetul. Iată câteva dintre locurile care trebuie încercate:

În Munsterplatz veți găsi aproape zilnic, cu excepția zilei de duminică, cărucioare și mici tarabe mobile cu vestiții cârnați germani (wurst), cu ceapă și muștar, alături de o bere locală.

Pe dealul Schlossberg, se află Restaurantul Dattler, cu priveliște spre oraș. Foarte apreciat aici este și desertul – o prăjitură sau felie de tort Pădurea Neagră, care poate satisface inclusiv curiozitatea gustului original.

Markt Halle este un loc în care poți lua prânzul având la dispoziție o diversitate de opțiuni, pentru că aici vei găsi mâncare din diferite colțuri ale lumii, la fel și băutură, în special bere și vin.

Un restaurant frecventat mai ales de către studenți este Schlappen, aflat pe Löwenstraße nr. 2. Studenții vin aici pentru atmosfera destinsă, dar mai ales pentru flamenkuche, un fel de mâncare regional, cunoscut și în Franța, mai ale în regiunea Alsacia – Lorena, ca tarte flambée. Este o „plăcintă coaptă în flăcări”, cu origini germane, care seamănă mult cu o pizza ceva mai subțire și care, conform rețetei originale, se prepară în mai multe variante: Gratinée – cu adaos de brânză Gruyere; Forestière – cu adaos de ciuperci; Munster – cu adaos de brânză Munster; Dulce – varianta de desert cu mere si scorțișoară, sau afine, si flambată cu Calvados sau alt lichior dulce.

Pe Grünwälderstraße nr. 4 se află Hausbrauerei Feierling, un restaurant confortabil, cu o terasă de bere minunată vara, care produce și servește propria bere de casă, dar și mâncăruri germane și regionale.

Kastaniengarten Biergarten, aflat de asemenea pe dealul Schlossberg, este un loc căutat mai ales vara, îndeosebi de către localnici , datorită terasei sale cu vederi frumoase asupra împrejurimilor.

Există, bineînțeles, multe alte opțiuni pentru o experiență culinară reușită în Freiburg sau, pur și simplu pentru a-ți potoli foamea. Dacă sosești aici doar pentru o vizită scurtă, de o zi sau câteva ore, este posibil ca farmecul orașului Freiburg să-ți țină de foame în tot acest timp, însoțit la drum doar de câțiva covrigi (brezel) sau de un cârnat de Freiburg (bratwurst) îndestulător.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu