Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Odense, pe urmele lui Hans Christian Andersen

Dacă plănuiți o vacanță în Danemarca și aveți ca destinație principală Copenhaga, o idee inspirată ar fi să includeți în itinerariul d-voastră și Odense, orașul danez de pe insula Funen, în care s-a născut și a copilărit scriitorul și poetul Hans Christian Andersen. Veți fi astfel mai aproape, nu doar de lumea copilăriei marelui scriitor, dar și de lumea basmelor sale, atât de iubite de copii. Partea veche a orașului, acolo unde se află și casa în care scriitorul și-a petrecut copilăria până la 14 ani, invită la o dulce și fascinantă călătorie imaginară în vremurile copilăriei lui Hans Christian Andersen, dar și a poveștilor sale. Imaginea orașului, cu străduțe vechi pietruite, decorate cu căsuțe și flori colorate, o regăsim cu puțină imaginație în unele dintre poveștile autorului. Este foarte posibil ca aceste locuri să-l fi inspirat pe autor în crearea basmelor sale minunate.

De ce ar trebui să vizitați Odense

Aflat la doar 75 km de Copenhaga, Odense este un oraș încântător, cochet și curat, cu o arhitectură veche, fermecătoare. Orașul respiră o atmosferă turistică aparte, mult diferită de cea a multor orașe europene sufocate de turiști. Deși popular datorită istoriei sale bogate, legată în principal de numele lui Hans Christian Andersen, Odense a reușit să rămână departe de cohortele de turiști înarmate cu selfie-stick-uri. Aici puteți explora în voie istoria, cultura și farmecul acestui oraș minunat călcând cu admirație pe urmele lui Hans Christian Andersen, pierduți, poate, în lumea de basm pe care scriitorul a zămislit-o cu atâta talent și imaginație.

Odense, orașul vechi. Foto: FlixBus

Pe urmele lui Hans Christian Andersen

Pe una dintre străzile pietruite ale orașului vechi, se află o casă galbenă micuță, cea în care scriitorul Hans Christian Andersen s-a născut în anul 1805 și a copilărit până la vârsta de 14 ani. Astăzi muzeu, casa oferă vizitatorilor startul potrivit pentru o călătorie pe urmele marelui scriitor, în fapt o incursiune fascinantă în trecutul și copilăria acestuia. În Muzeul Hans Christian Andersen, turiștii pot vizita casa scriitorului cu camerele modest mobilate, așa cum erau acestea în vremea copilăriei sale, și o colecție unică de bunuri și povești despre viața sa intrigantă. Turiștii își pot continua apoi călătoria trecând pe lângă fosta scoală în care Andersen a învățat și chiar pe malul râului în care, după cum povestea scriitorul, mama sa obișnuia să spele rufele.

Mergând mai departe prin oraș, la tot pasul veți întâlni statui ale scriitorului și personaje din basmele sale, așa cum sunt „Soldățelul de plumb”, „Thumbelina”(Degețica), dar și „Hainele cele noi ale împăratului”.

Casa în care Hans Christian Andersen a locuit până la vârsta de 14 ani. Foto: Trip.com

Alte obiective, activități și atracții turistice în Odense

Deși Odense pare în întregime dedicat lui Hans Christian Andersen, purtând însemnele marcante ale acestuia și ale operelor sale, orașul își încântă vizitatorii și cu alte atracții. În oraș se află impresionanta Catedrală din Odense (sec. al XI-lea), numită și Catedrala Sfântului Knud, după numele regelui Knud, care a fost ucis la Odense în 1086 și mai târziu canonizat de biserica catolică. Rămășițele Sfântului Knud și ale fratelui său, Prințul Benedict, precum și cele ale Regilor Hans și Christian II, sunt îngropate în cripta de mai jos. 

Catedrala din Odense. Foto: Trip.com

Møntergården, muzeul dedicat orașului, deși micuț oferă o imagine de ansamblu a istoriei orașului Odense și a insulei Funen (detalii aici). Punctul culminant al muzeului este rândul de case istorice din curtea din spate, care sunt mobilate în stilul diferitelor epoci din istoria daneză. Aceste case mici au fost locuite de unii dintre cei mai săraci rezidenți ai orașului și oferă informații despre viața lor de zi cu zi.

Nu departe de catedrală se află Munke Mose Gardens, un parc cu grădini și flori multicolore și parfumate, lacuri, spații verzi întinse, un râu pe malurile căruia puteți descoperi statui cu personaje cunoscute din basme. Tot în acest parc se află și micuța insulă Eventyrhaven (Grădina de poveste), dar și un un loc de joacă fantastic pentru copii, precum și un mic castel în care au loc, in lunile calde, spectacole de teatru și păpuși, inspirate din basmele lui Hans Christian Andersen.

Statuie din bronz înfățișându-l pe Hans Christian Andersen, în Eventyrhaven (Grădina de poveste). Foto: VisitOdense
Imagine din Eventyrhaven (Grădina de poveste). Foto: Trip.com

Tot pentru copii

Fiind orașul lui H. C. Andersen și a basmelor sale, multe dintre atracțiile turistice din Odense le sunt dedicate copiilor. Minunata Casă de cultură pentru copii Fyrtøjet este o lume fantastică a imaginației. Aici veți găsi oportunități nelimitate pentru copii de a-și lăsa imaginația să zburde, pe măsură ce îmbracă costume și explorează o varietate de zone de joacă pe trei niveluri. Tinerii pot susține un spectacol de păpuși, pot face să creadă că conduc un magazin de farmacii sau se pot așeza la o sărbătoare imaginară, în timp ce sunt îmbrăcați în elf sau șopârlă.

Casă de cultură pentru copii Fyrtøjet – decoruri de poveste. Foto: H.C. AndersenHomepage

Dacă alegeți un tur cu barca pe râul Odense, puteți ajunge la alte două atracții minunate. Turul începe de la Munke Mose Gardens, în centrul orașului, trece pe lângă Grădina zoologică Odense, înființată în 1930, unde vă puteți opri pentru a vizita o mare diversitate de animale și păsări, și continuă până la Den Fynske Lansby (The Funen Village), un fel de muzeu al satului, care găzduiește 25 de clădiri tradiționale daneze (sate de pe insula Funen), cele mai multe datând din sec XVIII – XIX. Muzeul mai cuprinde și o parohie și o moară de apă, un han, o școală și o moară de vânt, precum și mai multe structuri rezidențiale.

Călătorie pe râul Odense (Odense Aafart). Foto: vissenbjergstorkro

Festivaluri

Cum era de așteptat, datorită importanței sale istorice și culturale, Odense are o varietate de oferte culturale interesante organizate pe tot parcursul anului. Dacă vizitați orașul în luna august, puteți participa la Festivalul Internațional de Film Odense. Cei mici, mai ales, se pot bucura de magia de basm a Festivalului Hans Christian Andersen, iar în octombrie fanii Harry Potter pot vizita Odense și pentru Festivalul Zilelor Magice.

Ce și unde putem mânca și bea în Odense

Cel mai probabil, Odense vă va surprinde plăcut și la acest capitol, cu multe opțiuni de luat masa, pentru toate gusturile și chiar toate buzunarele, de la mâncăruri de stradă, la mese rafinate și cam tot ce există între ele. Odense Street Food at Storms Pakhus se află într-un depozit vechi și oferă o gamă largă de bucătării cu cele 16 tarabe ale sale. Ceva mai puțin casual veți găsi la restaurantul Oluf Bagers Gaard, găzduit într-o clădire din lemn din secolul al XVI-lea. Restaurantul oferă smørrebrød (sandvișuri daneze cu față deschisă) la prânz, și un meniu de degustare nordic sezonier cu nouă feluri, seara. Pentru un desert delicios, opriți-vă și la Odense Chokoladehus, un magazin cu produse din ciocolată făcute manual, cum ar fi aromele macarons sau tradiționalul flødeboller – bezea moale pe o bază de marțipan, îmbibată în ciocolată.

Odense Street Food at Storms Pakhus. Foto: LonelyPlanet

Cum se ajunge în Odense

Pentru că Odense se află foarte aproape de capitala Copenhaga, la mai puțin 1,5 ore, puteți ajunge relativ ușor în orașul lui H. C. Andersen călătorind cu mașina, dar și cu trenul din Gara Centrală din Copenhaga. Călătoria cu mașina vă va oferi ocazia de a trece peste Marele Pod Belt sau Great Belt Bridge (Storebæltsbroen), o construcție uimitoare, mândrie a danezilor, care traversează strâmtoarea Marii Belt, între insulele daneze Zeelanda și Funen.

Surse: VisitDenmark/LonelyPlanet

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu