Calatorii in strainatate

Toscana și câteva motive să o vizitezi măcar o dată în viață

Am scris și povestit deja despre Toscana, această faimoasă regiune a Italiei, poate mai mult decât am făcut-o despre orice alt loc văzut până acum în Italia. Aceasta pentru că Toscana este o inepuizabilă sursă de inspirație, o amintire caldă, plăcută și nostalgică, un vis de călătorie mereu nou, o chemare mereu stăruitoarea. De altfel, dând timpul înapoi și privind în trecutul său fascinant, Toscana a fost mereu așa, nu doar pentru turistul sau călătorul care a vizitat-o și i-a descoperit farmecul deosebit, dar și pentru artiști, pictori, fotografi, cineaști, scriitori, muzicieni și toți cei care au trăit pe aceste meleaguri, ori care au călătorit sau au venit aici în căutarea inspirației, a armoniei și frumosului sublim.

Toscana ar putea fi cea pe care o știm din calendare, reviste, postere sau cărți poștale, acolo unde o regăsim cel mai adesea în imagini și peisaje tulburător de frumoase și, uneori, artificial si inutil “înfrumusețate”, dar atât de fermecătoare cât sa te facă sa visezi ca vei ajunge cândva acolo….măcar o dată în viață. Toscana ar putea fi și cea cunoscută din cărți, cronici, albume sau ghiduri turistice, ori cea povestita de prieteni, sau, poate, cea din documentare, ori cea la care visezi de mult, poate chiar din momentul în care ai văzut-o pentru prima oară într-o fotografie sau într-un film. Dar, mai presus de orice, Toscana e cea pe care o trăiești acolo sub ochii tăi, ca pe o experiență unică și personală, deși greu și poate inutil de descris, cu certitudine, imposibil de păstrat doar pentru cel care o vede.

Toscana este regiunea din centrul Italiei care se învecinează cu Lazio la sud, Umbria la est, Emilia-Romagna și Liguria la nord, și cu Marea Tireniană la vest. Ce face ca această regiune să fie atât de apreciată și de râvnită de turiștii din lumea întreagă? Iată câteva motive care îți vor trezi probabil curiozitatea și te vor face să-ți dorești să ajungi cândva aici:

1. Florența, capitala Toscanei și leagăn al artei și Renașterii italiene

Se știe, înfățișarea de astăzi a Florenței vechi datează în bună măsură din perioada Renașterii italiene și se datorează în mare parte familiei de’ Medici, una dintre cele mai bogate și influente familii din Italia. Aceasta a dominat și condus Florența și Toscana aproape 300 de ani, până la moartea ultimului de’ Medici, Gian Gastone de’ Medici, al șaptelea și ultimul Mare Duce de Toscana, în 1737. 

Iubitorul de artă și frumos va începe probabil călătoria sa pe minunatele meleaguri toscane cu acest fascinant oraș vechi de pe râul Arno, capitală a regiunii și locul în care s-a născut și a înflorit uimitoarea mișcare artistică a Renașterii italiene. De Florența sunt legate cela mai mari nume ale artei și culturii italiene și universale. Aici s-au născut, au trăit, au studiat, au creat, și-au desăvârșit opera și cariera unii dintre cei mai mari artiști italieni – Dante Alighieri, Michelangelo Buonarroti, Giotto di Bondone, Sandro Botticelli, Donatello, Fra Angelico, Domenico Ghirlandaio, Giovanni Boccaccio, Giorgio Vasari, Giovanni Cimabue, toți fii ai Florenței.

Florența, vedere din Piazzale Michelangelo

În uimitoarea și fascinanta Florența, în Galeria Uffizi, dar și în celelalte numeroase muzee, biserici și mănăstiri ale Florenței regăsim multe din capodoperele unor titani ai artei ca Michelangelo, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Giotto, Botticelli, Rafael, Tițian, Donatello, Fra Angelico, Ghirlandaio, Leon Battista Alberti, Bramante, etc.

Galeriile Uffizi, vedere din exterior
Michelangelo Buonarroti – statuie expusă în exteriorul Galerrilor Uffizi din Florența, alături de alte personalități florentine ale artei și Renașterii italiene : Leonardo da Vinci, Dante, Donatello, Giotto, Francesco Petrarca, Giovanni Boccaccio, Filippo Brunelleschi, Lorenzo Ghiberti, Fra Angelico, Sandro Botticelli, etc..
Leonardo da Vinci
Dante Alighieri
Galeria Uffizi, vedere din exterior
Ponte Vecchio peste râul Arno, Culoarul Vasari și o parte din Galeria Uffizi, în dreapta imaginii

Tot în Florența se află Domul Santa Maria del Fiore, impresionanta creație a lui Arnolfo di Cambio și Filippo Brunelleschi, simbol al orașului, cu campanila lui Giotto, turnul clopotniță înalt de 85 m, o capodoperă a arhitecturii gotice florentine, probabil cea mai populară atracție turistică din Florența și Toscana. De altfel, Florența este împânzită de muzee, palate, vile și grădini, piațete, monumente și statui în care regăsim operele marilor artiști florentini, lăsate moștenire orașului, Italiei și întregii lumi.

Florența și impresionantul său Dom (Catedrala Santa Maria del Fiore)

Florența, cu întreaga sa magie, cu toate splendorile și comorile sale artistice ar fi imposibil de cuprins la un loc, într-o singură prezentare, cu atât mai puțin în această scurtă trecere în revistă. De altfel, majoritatea turiștilor care vin aici, mari iubitori de artă și de frumos, se simt copleșiți de densitatea și diversitatea atracțiilor care se găsesc în acest grandios oraș. Ar fi nevoie de ani pentru a le putea vizita, descoperi, explora și admira pe toate.

2. Orașele Toscanei

Alături de orașe mari, ca Florența, Siena sau Pisa, turistul sau călătorul care străbate fermecătoarele meleaguri toscane va întâlni în cale așezări mai mici, orășele, sate și cetăți medievale ce se arată idilic peste văi, pe culmi înalte înconjurate de ziduri de apărare, de podgorii întinse și livezi de măslini. Mănăstiri, biserici, castele cu ziduri și turnuri înalte sau, pur și simplu turnuri care de care mai falnice, veghind de secole împrejurimile, se înalță peste văile întinse și unduitoare ale Toscanei vestind din depărtare prezența acestor așezări ce fascinează prin înfățișarea lor veche, prin poveștile și trecutul lor.

Nu doar în Florența, ci peste tot în Toscana, muzicieni, scriitori, pictori, sculptori și arhitecți, dar și inventatori și oameni de știință, precum marele fizician, matematician, astronom, filosof și om de știință Galileo Galilei, născut la Pisa, au lăsat pentru eternitate mărturii ale valorii lor artistice, ale muncii și talentului lor nemărginit. Multe dintre capodoperele lor se regăsesc în muzeele din toate orașele Toscanei, dar și în orașe toscane mai mici, ca Pistoia, Lucca, Arezzo, San Gimignano, Cortona, Montalcino, Montepulciano, etc.

Orașul Lucca l-a dat Italiei și muzicii pe Giacomo Puccini, compozitor italian de muzică de operă, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo. În Arezzo s-a născut, în anul 1304, Francesco Petrarca, prozator, poet și umanist italian, considerat unul dintre cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene. Tot în Arezzo s-au născut, au trăit și au lucrat Giorgio Vasari și Giovanni Cimabue, renumiți artiști italieni ale căror opere pot fi admirate în multe dintre orașele Toscanei. Sunt doar câteva exemple pentru bogăția și valoarea artistică cu care se mândrește astăzi Florența și această regiune unică din centrul Italiei.

Statuia și casa natală (în spate) a compozitorului Giacomo Puccini (1858-1924) – orașul Lucca.
Lucca – Piazza dell’ Anfiteatro, numită astfel pentru că aici s-a aflat până în secolul al XII-lea un amfiteatru roman al cărui contur oval mai este încă vizibil, mai ales de la înălțimea lui Torre Guinigi, dacă urcați cele 250 de trepte până în vârful acestui turn înalt de 45 de m.
Torre Guinigi – Lucca

Odată ce ai intrat prin una dintre cele două sau chiar mai multe porți de intrare în aceste cetăți vechi de secole, te simți fascinat de înfățișarea lor veche, de atmosfera lor primitoare, caldă, adesea romantică și visătoare, în contrast probabil cu ceea ce aceste orașe au fost și au trăit de-a lungul secolelor.

De obicei, o stradă mai largă și lungă care traversează întreg orașul te poartă în piața centrală și în piațete mai mici, în care sunt concentrate cele mai multe atracții și obiective turistice – mănăstiri și catedrale impresionante, vechi de secole, muzee, monumente și statui, dar și magazine, restaurante și terase frumos și elegant decorate cu flori multicolore. Din aceste piețe, se ramifică străzi mai mici și înguste ce șerpuiesc printre case vechi din piatră, pe sub ferestre decorate cu flori, către locuri și puncte de belvedere de unde văile faimoase ale Toscanei se văd în imagini și priveliști uluitoare.

San Gimignano

Deși sunt mai tot timpul pline de turiști, aglomerația, forfota și ritmul agitat al acestor orașe creează mai degrabă o atmosferă plăcută, vibrantă, de vacanță, cu cei mai mulți turiști captivați, distrași și preocupați de atracțiile din jurul lor trăind clipa, prea puțin sau deloc deranjați de aglomerația și forfota din jur. Impresia plăcută și revigorantă este aceea că toată lumea pare să trăiască la unison aceleași emoții ce iradiază și cuprind întregul oraș într-o atmosferă plăcută, binefăcătoare privirii și dispoziției, de pace, liniște și tihnă.

Montalcino

3. Toscana rurală și peisajele sale uimitoare – decor de film și sursă de inspirație pentru artiști

Toscana este renumită pentru frumusețea peisajelor sale rurale, pentru văile întinse cu podgorii și livezi de măslini, printre care drumurile cu chiparoși șerpuiesc nestingherit către așezările medievale, atât de căutate nu doar de turiști, dar și de cineaști, fotografi, pictori, scriitori și muzicieni. Mulți dintre acești artiști s-au inspirat din frumusețea și farmecul aparte al locurilor creând decoruri și scene de film, personaje, cărți și cântece cu si despre Toscana.

Prin frumusețea și pitorescul peisajelor sale naturale, dar și prin aerul romantic și înfățișarea de basm a orașelor, Toscana este frecvent aleasă ca decor de film. Cei care au văzut filmul Gladiatorul, cu actorul Russell Crowe în rolul principal, își amintesc probabil scena dramatică a întoarcerii acasă a generalului Maximus. În anul 2000, regizorul britanic Ridley Scott a ales această zonă (numită Terrapille) de lângă orășelul medieval Pienza (Toscana, Italia), așezată pe văile unduitoare ale celebrei Val d’Orcia, pentru a filma câteva scene din filmul Gladiatorul.

Terrapille

În Piazza Grande din Arrezo, regizorul și actorul italian Roberto Benigni a filmat în anul 1997 scene din prima parte a filmului La vita e bella (Viața e frumoasă).

Piazza Grande din Arrezo

În Grădina Palatului Piccolomini din frumosul orășel Pienza, regizorul italian Franco Zeffireli a filmat câteva scene din filmul Romeo și Julieta (1968). Exemplele ar putea continua cu multe alte producții filmate pe meleaguri toscane: Pacientul englez, Hannibal, Quantum of Solace, Portrait of a lady, The Twilight Saga, Under the Tuscan Sun, Pinocchio (Roberto Benigni, 2002), Letters to Juliet (2010), etc.

Grădina Palatului Piccolomini, Pienza

4. Toscana, ținutul podgoriilor și al vinurilor alese

Este aproape imposibil să călătorești în Toscana fără să guști măcar una dintre numeroasele arome și sortimente de vin care se cultivă în această regiune apreciată în întreaga lume pentru vinurile sale. Între toate zonele viticole ale Toscanei, cea mai cunoscută pare să fie Chianti, renumita zonă viticolă toscană, cu faimosul său vin Chianti Classico, având ca simbol un cocoș negru.

Zonă viticolă în Chianti. Foto: Ceetiz

Zona viticolă Chianti se află între Florența și Siena și a devenit faimoasă în întreaga lume pentru panoramele și vinurile sale. Zona este formată din teritoriile mai multor localități, între care Greve în Chianti, Castellina in Chianti, și Radda in Chianti. De asemenea, zona mai cuprinde o parte și din teritoriile localităților Barberino Val d’Elsa, San Casciano in Val di Pesa, dar și o parte din Tavarnelli Val di Pesa din provincia Florența, o parte a teritoriului Castelnuovo Berardengași și Poggibonsi, din provincia Siena. Tururi ghidate cu degustări de vinuri sunt organizate de către fermele viticole și producătorii din aceste localități, de unde puteți achiziționa ca suveniruri cele mai autentice sortimente de vin toscan.

Zonă viticolă în Chianti, Toscana. Foto: Ceetiz

Ceva mai la sudul regiunii, renumit în Toscana și în întreaga lume este și Brunelo di Montalcino, vinul roșu produs în podgoriile din jurul orașului Montalcino. Nu departe de Montalcino, în sud-estul Toscanei, în podgoriile din jurul frumosului oraș Montepulciano se produce Vino Nobile di Montepulciano, unul alt vin roșu clasic toscan bazat pe soiul de struguri Sangiovese, renumit în această regiune.

Montalcino, Toscana. Foto: Ceetiz

Toscana – minighid de călătorie

Cei mai mulți turiști aleg să viziteze Toscana pornind din centrul acestei regiuni, după ce au vizitat mai întâi Florența. Un alt traseu recomandat este cel care pornește din nord-vestul Toscanei, începând călătoria cu Pisa, apoi urcând puțin mai spre nord către Lucca, continuând mai la est spre Pistoia și Prato și puțin mai jos către Florența. Traseul continuă coborând spre centrul regiunii, spre Voltera, San Gimignano, Colle di Val d’Elsa, Monteriggioni și Siena, iar ceva mai la est spre Arezzo și Cortona, pentru ca apoi să coboare spre sud, prin Val d’ Orcia, către Montepulciano, Montalcino, Pienza și, în final, Grosseto.

Topul orașelor de vizitat în Toscana. Foto: Casa Pittura

De oriunde ai porni, închiriază o mașină, ori poate o bicicletă sau chiar un motoscuter, sau pur și simplu călătorește cu autobuzul sau cu trenul pentru a descoperi și explora în tihnă, rând pe rând, fermecătoarele peisaje toscane și așezările pitorești ce-ți ies în cale ca o binecuvântare, ori poate ca o dulce și de mult așteptată împlinire a unui vis.

Călătorie plăcută!

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu