După numărul de turiști care sosesc aici în fiecare an (3,978 milioane de vizitatori – un record atins în 2018), Palatul Schönbrunn este cel mai vizitat și popular obiectiv turistic din Viena. Dacă Parisul se identifică cu Turnul Eiffel, Roma cu Colosseum, iar Barcelona cu Sagrada Familia, pentru Viena există Schönbrunn, principalul reper turistic, cultural și istoric al capitalei Austriei. Schönbrunn în limba germană înseamnă „fântână frumoasă”, palatul fiind construit pe locul unui izvor transformat apoi într-o fântână arteziană a cărei apă era consumată de către curteni.
Palatul Schönbrunn a fost reședința de vară a Habsburgilor și se numără printre cele mai frumoase construcții baroce din Europa. În mare parte construit în stil rococo, o perioadă relativ târzie din evoluția barocului, palatul impresionează puternic încă de la prima vedere. Porțile de intrare în palat deschid privitorului o perspectivă uimitoare și în același timp grăitoare asupra gusturilor, intereselor și aspirațiilor monarhilor din familia Habsburg.
Palatul Schönbrunn – scurt istoric
Istoria timpurie a palatului consemnează numele Lui Maximilian al II-lea, fost împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1564-1576, care în anul 1569 a cumpărat o luncă inundabilă sub un deal pe care ulterior a fost construit palatul. Dorința lui Maximilian al II-lea era aceea de a face aici un loc de vânătoare, ordonând ca acesta să fie populat cu păsări și animale sălbatice, pentru a se organiza acolo vânători de agrement.
Timp de aproape un secol, zona a fost folosită ca loc de vânătoare și recreere, mai ales de către Eleonora Gonzaga, a doua soție a lui Ferdinand al II-lea, fost împărat al Imperiului Romano-German între 1620-1637. După moartea acestuia, Eleonora Gonzaga, căreia îi plăcea vânătoarea, a petrecut mult timp acolo și a moștenit zona ca reședință a văduvei. Ea a construit un palat care a primit numele „Schönbrunn”, prima consemnare a acestui nume apărând în 1642 pe o factură.
După ce palatul a fost distrus în anul 1962 de către turci, Leopold I din Casa Habsburg și fost împărat al Sfântului Imperiu Roman, a ordonat ridicarea unui nou palat, dar mai somptuos pentru a rivaliza cu Palatul Versailles al francezilor, întrucât Leopold I se considera egalul Regelui Soare Ludovic al XIV-lea al Franței și la Navarei.
În 1752, Francisc I Ștefan de Lorena, soțul Mariei Tereza, a dat ordin ca pe lângă palat să fie construită o grădină zoologică, astăzi o mare atracție a palatului și a grădinilor sale. Împărăteasa Maria Tereza a fost cea care s-a ocupat apoi de castel și care i-a redat acestuia înfățișarea și strălucirea pe care le putem vedea și astăzi. După căderea monarhiei habsburgice în anul 1918, palatul a trecut în proprietatea noii înființate Republici Austria, care a conservat camerele, palatul devenind muzeu.
Nume celebre la palat
Printre numele vestite care au trecut pragul fastuosului palat ori s-au plimbat pe aleile elegantelor și uimitoarelor grădini s-au numărat compozitori și muzicieni ca Haydn și Mozart. Marele Wolfgang Amadeus Mozart a sosit aici pentru prima oară împreună cu tatăl său pe vremea când avea doar 6 ani, fiind invitat pentru a susține un mic concert la o recepție dată de Maria Tereza în Sala Oglinzilor. Se spune că, încurajat de aplauzele audienței și de reacția caldă și neașteptat de favorabilă a împărătesei de după concert, micuțul compozitor i-a sărit în brațe acesteia și i-a oferit un sărut pe obraz.
Napoleon a locuit pentru câțiva ani în refugiile îndepărtate ale palatului. Împăratul Franz Joseph, cel mai longeviv și iubit împărat al Austriei, s-a născut la Schönbrunn, a trăit, a condus imperiul și a murit aici, în anul 1916. La Palatul Schönbrunn, Franz Joseph a primit-o pe viitoare sa soție Elisabeta de Bavaria, cunoscută mai ales sub numele de Sisi. Tot la Schönbrunn a avut loc și nunta celor doi. Mult mai târziu, în anul 1961, președintele american John F. Kennedy și liderul sovietic Nikita Hruşciov s-au întâlnit la Schönbrunn, în timpul Summit-ului de la Viena. Mai ales în anii 50-60, palatul și grădinile au fost locațiile unde s-au turnat cadre din mai multe filme, cel mai cunoscut fiind celebrul film James Bond.
Clădirea Palatului Schönbrunn
Curtea palatului, largă, imensă, aproape rătăcitoare, decorată de o parte și de alta cu două fântâni în același stil arhitectural și înconjurată de pavilioane și cu alei lăturalnice, evidențiază spectaculos fațada principală a impresionantului palat care deține nu mai puțin de 1441 de camere, din care se pot vizita 45 (din păcate, nu este permisă fotografierea în interiorul palatului). Între acestea, Sala Oglinzilor, în care a concertat copilul-minune Mozart, pe vremea când acesta avea doar 6 ani, Cabinetul Chinezesc Rotund, în care Maria Tereza își ținea consfătuirile sale secrete cu Cancelarul de Stat, Principele Kaunitz, Camera Vieux Lacque, în care Napoleon a dus tratative importante, Salonul Chinezesc Albastru, în care Împăratul Carol I semna în 1918 renunțarea sa la tron și sfârșitul monarhiei habsburgice.
De asemenea, Camera Milioanelor, placată cu panouri din lemn de trandafir și decorată cu miniaturi prețioase din India şi Persia, se numără printre cele mai frumoase încăperi în stil rococo. La fel și Galeria Mare, în care a avut loc Congresul de la Viena, între anii 1814-1815. La parterul palatului se află Apartamentul de Vară al Mariei Tereza, Apartamentul Prințului Moștenitor, Apartamentul Giselei și Muzeul pentru copii „Schönbrunn – întâlnire de neuitat”. În partea stângă a palatului, spre aripa de vest se află Orangeria – Grădina de portocali a palatului, Teatrul de marionete, Centrul de Conferințe Schönbrunn.
Grădinile Palatului Schönbrunn
În spatele curții și fațadei principale a palatului, Parcul Palatului Schönbrunn relevă vizitatorilor Marele Parter, o imagine grandioasă a concepției baroc cu privire la palatul princiar, după care arhitectura și natura trebuie să se întrepătrundă. Vizitatorul va descoperi cu uimire aici grădinile palatului, un parc imens, impresionant, cu acces gratuit pe toată durata anului pentru turiști, care adăpostește fântâni, alei cu statui, monumente, copaci, coline înverzite şi decorațiuni cu flori, care încântă privirea și uimesc prin frumusețea modelelor cromatice, mai ales primăvara și vara datorită culorilor proaspete și vii.
Parcul Palatului Schönbrunn se întinde de la Marele Parter, de-a lungul axei mediane a clădirilor palatului, până spre culmea cea mai înaltă a parcului, acolo unde se află Glorieta. Gloriette (Glorieta) este un pavilion construit în stil baroc în anul 1775 pe cea mai înaltă culme a grădinii, pentru a permite membrilor familiei imperiale și oaspeților săi să observe și admire întreaga grădină și palatul de la înălțime. Glorieta a servit mai târziu ca sală de mese și sală de festivități, precum și o sală de mic dejun pentru împăratul Franz Joseph.
Pentru cei mai mulți turiști, Glorieta este astăzi destinația finală a vizitei în grădinile palatului. Plimbarea, deși foarte plăcută, nu este una chiar ușoară, urcușul până spre culmea înaltă a Glorietei fiind lung si abrupt, dar răsplata este pe măsura efortului. Pe lângă priveliștea superbă, turiștii se pot bucura aici de clipe de relaxare în cafeneaua Gloriette, iar duminica de muzică live, de la clasică la jazz.
Pe lângă acest monument, statuile care decorează aleile parcului, dar și cele două impresionante fântâni – Fântâna lui Neptun și Fântâna cu Obelisc – aici se află și alte obiective și atracții turistice importante: Muzeul Trăsurilor Imperiale, Grădina Prințului Coroanei, Oranjeria – Grădina de portocali, Grădina Labirintului, Grădina Zoologică, Sera Palmierilor și Sera Deșertului.
Recomandări:
- Cel mai simplu se poate ajunge la Palatul Schönbrunn cu linia verde de metrou U4.
- Întrucât Schönbrunn este cel mai vizitat obiectiv turistic din Viena, este recomandabil să vă rezervați online biletele de intrare de aici, pentru a evita cozile lungi de la case.
- Vizitați Palatul Schönbrunn mai ales primăvara și vara pentru a vă bucura de întreaga frumusețe și strălucire a grădinilor sale.
- Rezervați-vă mai mult timp pentru vizitarea grădinii zoologice, mult mai mare și atractivă decât v-ați aștepta pentru o astfel de atracție. Nu o ratați, cei mici, mai ales, vor fi încântați!
- Vizitați Glorieta! De la înălțimea terasei sale, chiar dacă urcușul până în cel mai înalt punct al grădinilor nu este unul foarte ușor, priveliștea asupra palatului, a grădinilor și a întregului oraș este magnifică.
- Nu ratați labirintul, mai ales dacă aveți abilități bune de orientare spațială. Altfel, v-ați putea bloca și pierde timp prețios cu căutarea ieșirii.
Niciun comentariu