Calatorii in strainatate Descoperă

Umbria și cele mai frumoase orașe ale sale

Furat de frumusețea locurilor pe care le întâlnești în cale străbătând centrul Italiei, nici nu ai putea să observi că ai trecut din Toscana în Umbria vecină. Te amăgești probabil, înainte de a scoate harta și a te documenta, că încă te mai afli în Toscana, deși i-ai trecut deja granițele, iar drumurile semnalizate și flancate de chiparoșii mlădioși și înalți te conduc spre alte meleaguri, unele ce-ți par necunoscute, dar parcă la fel sau poate chiar mai impresionante.

Aceleași peisaje idilice îți ies în cale, cu văi și dealuri verzi acoperite de podgorii și livezi de măslini, în vârful cărora se arată semețe așezări vechi cu case din piatră și biserici cu turnuri înalte. „Rătăcind” pe drumurile joase sau înalte ce urcă și coboară peste văile și dealurile unduitoare, în cale se arată orașe mici, sate și comune ca Assisi, Spello sau Orvieto, care te vrăjesc cu frumusețea lor și te ademenesc irezistibil pentru opriri scurte sau mai lungi. După câteva opriri „în trecere” și „degustări” nesățioase, locurile îți spun că trebuie să rămâi mai mult, căci ceea ce descoperi rând pe rând este neașteptat, captivant, cald și primitor, stăruitor și fermecător – este Umbria.

Cu capitala regională la Perugia, Umbria (după tribul Umbri, care a locuit în regiune în secolul VI î.Hr.), nu este la fel de cunoscută și populară printre turiști precum este vecina sa, faimoasa Toscana, aflându-se pe nedrept în umbra acesteia. Poate din acest motiv, turiștii care ajung aici pentru prima oară se declară uimiți de frumusețea secretă sau neștiută a locurilor. Numită și „Inima Verde a Italiei” pentru parcurile naturale care se găsesc aici și care conferă locurilor o frumusețe naturală aparte, Umbria se arată adeseori vizitatorilor săi ca o mare „descoperire” sau revelație. Într-un clasament al celor mai frumoase sate din Italia, 28 dintre acestea se găsesc în Umbria, între care Spello este considerat cel mai frumos sat al Italiei

Pentru turistul sau călătorul care sosește aici pentru a descoperi această minunată regiune din inima „cizmei italiene”, Umbria se va dovedi o misiune dificilă, căci toate așezările sale sunt într-un fel sau altul fermecătoare. Totuși, pentru a nu pierde sau rata ceea ce Umbria are mai frumos, un itinerar de călătorie inspirat ar trebui să includă următoarele orașe și sate:

Cele mai frumoase orașe din centrul regiunii

Perugia

Este capitala regională a Umbriei, un oraș istoric important, cel mai mare din regiune, cu venerabila și prestigioasa sa universitate înființată în anul 1308, cea mai mare universitate pentru străini din Italia. Orașul a apărut pentru prima dată în istorie sub numele de Perusian, ca unul dintre cele 12 orașe etrusce care au existat în centrul Italiei, reunite sub numele de Etruria. Perugia este apreciat astăzi și ca un oraș istoric și al artei, fiind un punct fierbinte artistic și cultural, cunoscut pentru găzduirea de evenimente și festivaluri. Orașul a dat numele faimosului pictor renascentist Pietro Perugino, reprezentant al „Școlii din Umbria”. De asemenea, Pinturicchio, un alt fost pictor renascentist italian, și mai ales vestitul Rafael Sanzio (cunoscut și ca Rafael sau Raffaello), unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, au trăit și studiat în Perugia, ultimul fiind elevul lui Perugino.

Piața IV Noiembrie și Fântâna Maggiore

Perugia este astăzi o atracție turistică mai ales prin centru său istoric (Centro storico), un loc animat și captivant prin clădirile, piațetele și bisericile vechi, dar și multe cafenele și restaurante cu terase care umplu de turiști străzile și piețele vechi. O atracție interesantă este rețeaua subterană de tuneluri, piețe și camere care se află sub oraș, prin vizitarea cărora turiștii pot afla despre istoria ascunsă a Perugiei.

Cele mai impresionante clădiri și atracții turistice de neratat pentru turiștii care vin aici sunt: Fântâna Maggiore, aflată centrul celei mai importante piețe din Perugia, Piazza IV Novembre. Fântâna a fost construita intre anii 1277 – 1280 si este decorată cu basoreliefuri realizate de arhitecții Nicola si Giovanni Pisano; Catedrala San Lorenzo, situata in partea de nord a Pieței IV Novembre, o biserica in stil gotic ce datează din secolul al 15-lea; Porta Sole, probabil cel mai frumos loc din oraș, întrucât de aici poate fi admirat de la înălțime întreg orașul și peisajele ce se deschid peste zidurile orașului vechi, pădurile și satele Umbriei din vecinătatea orașului; Palazzo dei Priori, datând din sec. XIII, este un ansamblu de clădiri care formează patrimoniul castelului.

Perugia atrage și prin numeroasele festivaluri, unul dintre acestea fiind festivalul ciocolatei, Eurochocolate, organizat în fiecare an, în luna octombrie.

Assisi

Cu Assisi începem fascinanta călătorie în minunat zonă rurală a Umbriei, acolo unde vom întâlni unul după altul sate cu înfățișări fermecătoare, cu oameni, obiceiuri, tradiții și îndeletniciri în care arta și frumosul au fost dintotdeauna un stil de viață, o carte de vizită mereu convingătoare și atrăgătoare.

Assisi

După cum îi spune și numele, Assisi, probabil cel mai răsunător nume după Perugia, aflat la mai puțin de 30 km de acesta, este orașul natal al Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), părintele ocrotitor al Italiei. Evident, cea mai mare atracție a orașului este Bazilica Sf. Francisc, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj religios din lume, deoarece a fost construit deasupra mormântului Sfântului Francisc. Situl este alcătuit din două biserici care sunt frumos decorate în fresce din secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

Bazilica Sf. Francisc
Bazilica Sf. Francisc

Alte câteva obiective turistice sunt de menționat: Catedrala San Rufino, care include un sarcofag roman și un muzeu de artă cu multe opere de artă din istoria orașului și a regiunii; Castelul Rocca Maggiore, numit și „Imaginea perfectă” datorită priveliștilor minunate care se deschid de la înălțimea ruinelor castelului asupra împrejurimilor verzi, cu dealuri și văi acoperite de păduri, livezi și podgorii; Templul Minervei, cu stâlpii regali care datează din secolul I î.Hr., adăpostește în prezent biserica Santa Maria Sopra Minerva, construită în 1539 și renovată în stil baroc, în secolul al XVII-lea; pitoreasca Piazza del Comune, principala piață a orașului, loc de întâlnire și socializare pentru localnici și numeroșii turiști și pelerini; siturile istorice Chiesa Nuosa, o biserică în stil renascentist, și Convento di San Damiano, o biserică veche cu o curte pitorească.

Imaginea micuțului oraș, cu arhitectonica sa agreabilă și dispunerea străzilor înguste care urcă și coboară printre clădirile și piețele vechi face din Assisi o atracție turistică în sine.

Spello

Considerat cel mai frumos sat al Italiei, Spello, cu străzile, casele, curțile și micile sale piețe medievale decorate cu flori multicolore este o imagine a frumosului sublim, un loc făcut pentru a impresiona și înălța, o invitație într-un loc sau grădină paradisiacă. Odată ce ai intrat în oraș prin Porta Consolare, o poartă străveche impunătoare și frumos decorată cu statui ce datează din epoca romană, pășești parcă într-un tărâm de basm.

Aflat la doar 10 km de Assisi, micuțul și pitorescul sat Spello, deși are multe de oferit, este o atracție turistică în sine, căci imaginea sa de basm este cu adevărat îndestulătoare, împlinitoare. Plimbările în tihnă pe străzile sale vechi, admirând ferestrele și balcoanele înflorate, prăvăliile cu diverse produse locale, micile magazine de suvenire și artă artizanală este tot ce-ți trebuie pentru o vizită reușită aici.

Spello este în sine o sărbătoare a florilor, mai ales în lunile mai și iunie când locuitorii micuței așezări se angajează într-o competiție a frumosului, benefică pentru toată lumea, locuitori și vizitatori deopotrivă. Un astfel de eveniment este Infiorata di Spello, o tradiție foarte veche care are loc în luna iunie, când străzile și aleile satului sunt îmbrăcate în culorile florilor de toate felurile, datorită măiestriei locuitorilor în arta decorativă și aranjamente florale.

O altă tradiție de lungă durată, care are loc în fiecare an între luna mai și jumătatea lunii august, este Finestre, balconi e vicoli fioriti (Ferestre, balcoane și alei înflorite). În această perioadă, locuitorii din Spello decorează aleile, fațadele, treptele, ferestrele și curțile caselor lor cu vaze cu flori de toate culorile. Rezultatul este o combinație încântătoare de culori și miresme florale care înseninează, bucură și înveselesc orașul și fac din acesta un loc de sărbătoare, cald și primitor, demn de toată admirația.

Bisericile vechi din Spello sunt o atracție recunoscută a micuțului sat. Între acestea, Capella Tega, o mică capelă cu fresce din secolul al XIV-lea și Collegiata di Santa Maria Maggiore, o biserică foarte veche, datând din anii 1200, renumită în special pentru picturile uimitoare ale marilor artiști din regiunea Umbriei: Pinturicchio și Perugino. Biserica Sf. Andrea, cu bolțile sale albastre, dar și cu o capelă frumos pictată în frescă, dar și Biserica San Lorenzo, cu lucrări din lemn interesante, sunt alte două biserici care merită vizitate.

Pinacoteca Civica, muzeul orașului, găzduiește o colecție semnificativă de artă renascentistă, inclusiv artă locală din Spello. Urmând mai departe traseul recomandat și semnalat cu roz (Percorso Consigliato) vei explora și admira toate minunile orașului. Dacă simți că orașul mai are încă ceva de oferit înainte de a-i spune „la revedere!” privind peste umăr, alege un gelato din diverse flori, cu aromă de lavandă, spre exemplu, astfel încât Spello să te cucerească pentru totdeauna.

Cele mai frumoase orașe din sudul regiunii

Orvieto

Orvieto atrage în primul rând prin imaginea spectaculoasă a dispunerii sale. Cocoțat pe vârful plat al unei roci vulcanice (tuf vulcanic), orașul se ridică dramatic deasupra fețelor aproape verticale ale stâncilor de tuf care sunt completate de ziduri de apărare construite din aceeași piatră. Datorită situării sale înalte, accesul în oraș se face cu ajutorul funicularului. Surse istorice arată că Orvieto a fost la origini o așezare etruscă și chiar un centru major al civilizației etrusce, așa după cum demonstrează și numeroasele artefacte descoperite în zonă, astăzi expuse în Muzeul Arheologic din Orvieto (Museo Claudio Faina și Museo Civico).

Domul din Orvieto, impresionanta catedrală în stil gotic din sec. al XIV-lea, ce amintește de o altă mult mai vestită biserică, superba Catedrală Sfânta Maria din Siena sau Domul din Siena, este una dintre atracțiile orașului, care are lucrări de artă ornamentate atât la exterior, cât și la interior. Torre del Morro, care se înalță deasupra așezării la 47 de metri, a fost construit la sfârșitul secolului al XIII-lea ca turn de supraveghere și apărare al orașului.

Domul din Orvieto
Torre del Morro

Și mai spectaculoasă este Pozzo di San Patrizio, o fântână construită între 1527 și 1537, adâncă de 53,15 metri și un diametru al bazei de 13 metri, cu scopul de a asigura aprovizionarea orașului cu apă în cazul unui asediu. Există 248 de trepte și 70 de ferestre care asigură iluminarea în timpul vizitării pe două scări spiralate separate, una pentru coborâre, alta pentru urcare.

Pozzo di San Patrizio

Micuța, dar superba Piazza della Republica atrage prin cele două clădiri emblematice ale sale: Palazzo Comunale sau Palatul Primăriei, cu al său turn cu ferestre mici și creneluri, parcă desprins din basmele cu prințese, și, imediat lângă acesta, Biserica Sant’Andrea.

Turnul care unește Palatul Primăriei de Biserica Sant’Andrea.

Via della Cava, cel mai vechi drum de acces în oraș, încă de pe vremea etruscilor, și singurul la acea vreme, este astăzi o rută cu o porțiune subterană ce amintește de săpăturile în tuf din regiune încă de pe vremea etruscilor pentru a crea rețeaua de peșteri și tuneluri în care nobilimea mai ales se putea ascunde și evada în caz de asediu. Ruinele Fortăreței Albornoz din Piazza Cahen, construită din câte se pare la 1359, semnalează intrarea în grădinile publice ale orașului, lângă care se află și stația de coborâre a funicularului.

Ruinele Albornoz

Spoleto

Este una dintre cele mai spectaculoase și atrăgătoare așezări din Umbria, personalități marcate ale artei și literaturii universale, ca Michelangelo, Goethe sau Stendhal declarându-se impresionați de frumusețea acestor locuri. Goethe, bunăoară, relata în a sa carte de eseuri, Călătorie în Italia, despre uimitorul Ponte delle Torri, podul cu peste 236 de metri lungime și aproximativ 80 de metri înălțime, care leagă Rocca Albornoziana și Fortilizio dei Mulini, cele două forturi aflate la capetele podului. Dar poate cel mai bine a rezumat în cuvinte farmecul aparte al acestui oraș scriitorul scoțian John Murray, în al său Manual de călătorie în centrul Italiei:Călătorului însetat de frumos, Spoleto îi oferă imaginea de neprețuit a unor turnuri și castele înconjurate de păduri aflate sus, pe dealul despărțit de valea cea mănoasă de o prăpastie adâncă”.

Rocca Albornoziana și Podul Turnurilor

Într-adevăr, imaginea înaltă a orașului înconjurat de păduri, plantații de măslini, podgorii și vederi uimitoare este una fermecătoare. Unii spun despre Spoleto că este „o bijuterie ascunsă”, alții cred că este cel mai frumos oraș din regiune, alături de Spello sau chiar înaintea acestuia.

Deși, la fel ca multe alte orașe ale regiunii, Spoleto și-a păstrat foarte bine aspectul medieval, urmele moștenirii sale romane sunt încă vizibile. Cele mai vechi monumente din Spoleto sunt Arcul lui Drusus și Germanicus, un arc roman care ducea în forum (acum Piazza del Mercato), aflat lângă biserica romanică Sant’Ansano, Teatrul Roman și Bazilica San Salvatore. Pe lângă aceste monumente cu origini romane, Spoleto abundă în alte obiective turistice. Pentru a facilita accesul turiștilor la acestea, orașul, deși foarte vechi, este dotat cu o parcare imensă supraetajată și o rețea de scări rulante și ascensoare numită Mobilità Alternativa Città di Spoleto, care face legătura între orașul nou (de jos) și cel vechi (de sus).

În patea de sus a orașului, cocoțat pe un vârf de stâncă se află Rocca Albornoziana (a nu se confunda cu Rocca Albornoziana din Orvieto), o fortăreață din secolul al XIV-lea, cu vederi uimitoare asupra orașului și a împrejurimilor, construită în 1359 la ordinul Papei Inocențiu al VI-lea, care l-a angajat pe cardinalul spaniol Egidio Albornoz pentru a efectua lucrările.

În interiorul castelului se află Museo Nazionale del Ducato di Spoleto, care celebrează istoria Ducatului de Spoleto. Din acest punct, se poate ajunge cu ușurință în Centrul istoric, unde se află celebra Piazza del Duomo. Aici se află Biserica Santa Maria Assunta, una dintre comorile artistice pe care le păstrează orașul, unde pot fi admirate lucrări de artă de Filippo Lippi și Pinturicchio. Lângă fosta biserică Santa Maria della Manna d’Oro se află Palazzo Arroni în care se află Centrul Italian de Studii despre Evul Mediu Timpuriu.

Piazza del Duomo și Biserica Santa Maria Assunta (Domul din Spoleto)

Coborând pe străzile înalte ale orașului de sus, pot fi admirate Palazzo Comunale, Casa Romană, Fântâna cu ceas și Palatul Ducal. Pentru cei interesați de arta modernă, în Spoleto se află Palazzo Collicola, care găzduiește expoziții de artă contemporană în clădirea sa veche, creând o fuziune elegantă a diferitelor stiluri.

Nu departe de Ponte Sanguinario, podul roman aflat în subteran, se află Bazilica San Salvatore, în stil romanic, declarată Patrimoniu Mondial UNESCO, unul dintre obiectivele turistice de top în Umbria.

La 30 de minute din Spoleto, se află află o atracție turistică uimitoare, de neratat pentru cei care ajung în zonă: Cascada Marmore, creată de om cu mai bine de 2000 de ani în urmă, romanii fiind autorii uimitoarei căderi de apă, cu înălțimea de165 m (541 picioare), cea mai înaltă cascadă artificială din lume.

Cascada Marmore. Foto: UmbriaTurism

Cele mai frumoase orașe din nordul regiunii

Gubbio

Explorând mai departe Umbria, conducând spre nord veți da peste orașul medieval Gubbio, situat la poalele Muntelui Ingino. Cunoscut și ca „orașul de piatră”, Gubbio te va cuceri imediat cu farmecul său medieval, pășind prin labirintul de alei și străzi medievale. Chiar la marginea orașului se află al doilea cel mai mare teatru roman din lume (Teatro Romano), o dovadă a originii antice a așezării, alături de alte mărturii de acest fel care pot fi văzute în galeriile Muzeului Civic, aflat în Palatul Consulilor (Palazzo dei Consoli).

Explorarea orașului continuă după vizitarea teatrului roman cu Centro storico, acolo unde se află concentrate cele mai multe atracții din Gubbio, între care cea mai căutată este înalta și superba Piazza Grande sau Piazza della Signoria, cu vederi spectaculoase asupra orașului. Piața este flancată de clădirile publice ale orașului: Palazzo dei Consoli și Palazzo Pretorio, ambele construite în stil gotic, ultima cu fațada neterminată, rezultat al întreruperii bruște a lucrărilor în anul 1350. Între aceste două clădiri se află Palazzo Ranghiasci Brancaleoni, în stil neoclasic, care găzduiește opere de artă și mozaicuri splendide atribuibile epocii auguste.

Gubbio și Piazza Grande, cu Palazzo dei Consoli, în partea stângă a imaginii

Nu foarte departe de Piazza Grande și cele trei palate se află Palazzo Ducale, construit în anul 1470, în stil renascentist. Palatul este înconjurat de grădini somptuoase, cu priveliști deosebite asupra orașului. Foarte atrăgătoare prin vechimea și înfățișarea sa este Catedrala din Gubbio, construită între 1191 și 1194. De asemenea, Biserica Sf. Francisc atrage mai ales prin povestea sa, întrucât se spune că Francisc a fost primit și a locuit aici după ce a părăsit casa tatălui său și toate bunurile materiale.

Totuși, cea mai căutată atracție turistică a orașului este considerată Fontana dei Matti (Fântâna Nebunilor, după unii Fântâna Proștilor)), o fântână din secolul XVI aflată în centrul orașului. Potrivit legendei locale, care atrage mulți turiști „curioși”, dacă te învârți de trei ori în jurul fântânii, în prezența unui localnic, vei fi „botezat” din apele fântânii cu titlul sau Licența de Nebun (sau Prost).

Fontana dei Matti Foto: italiansexcellence

O altă atracție mult căutată de turiști este Bazilica Sant’Ubaldo, o biserică de origine medievală în care este păstrată urna cu trupul Sfântului Ubaldo, patronul orașului Gubbio. Datorită amplasării sale în vârful Muntelui Igino, unde se poate ajunge pe jos sau cu ajutorul unei telecabine special instalată, biserica oferă priveliști uluitoare asupra orașului și împrejurimilor.

Bazilica Sant’Ubaldo

Orașele prezentate aici nu sunt singurele care v-ar putea cuceri prin frumusețea și pitorescul lor. Urcând și mai mult spre nordul regiunii, vom da peste Montone și Citerna, două orășele încântătoare, deși mai puțin cunoscute pentru turismul din Umbria. Între centrul și sudul regiunii, vom întâlni străbătând drumurile unduitoare ale Umbriei alte trei orășele fascinante: Bavagna, Montefalco și Trevi.

Trevi. Foto: Sterling Lanier

Mai la sud, Todi, Terni, Narni sau Amelia ne vor ațâța irezistibil curiozitatea și ne vor opri din drum oricât ne-am împotrivi. Și, cel mai probabil, asta nu e tot! Cine știe ce splendori încă nedescoperite mai ascunde Umbria, această minunată regiune din centrul Italiei.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu