Calatorii in Romania

Parcul Mini Transilvania

În Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, la 65 km de Gheorgheni, pe DJ 138, unul dintre drumurile care leagă Moldova de Transilvania, se află ascunsă vederii o atracție turistică mai puțin cunoscută în țară, dar care, odată descoperită, te poate reține din drumul tău trecând pe acolo mai mult decât te-ai fi așteptat.

Mini Transilvania este un parc tematic aflat lângă Băile Seiche din Odorheiu Secuiesc, care te surprinde plăcut încă de la prima vedere. Parcul are o expoziție în aer liber ce redă la scară redusă zeci de clădiri cunoscute și mai puțin cunoscute din Transilvania, scopul declarat al proiectului, inițiat si realizat de echipa Legendarium (o inițiativă civică), fiind acela de a „prezenta diversitatea arhitecturală a Ardealului multicultural prin machete ale celor mai importante clădiri ale națiunilor din regiune, în epoca lor de aur.”

În parc pot fi văzute mini-clădiri ale unor monumente istorice din Transilvania, dar și mănăstiri, castele, biserici fortificate, machete ale unor orașe transilvănene. Printre acestea, ușor de recunoscut sunt Cetatea Sighișoarei, Mănăstirea Râmeț, Castelul Corvinilor, Castelul Banffy, Biserica fortificată din Biertan, Castelul Bran, Cetatea Făgăraș, Cetatea Devei, etc.

Castelul Corvinilor
Castelul Banffy
Cetatea Sighișoarei
Mănăstirea Râmeț

Mini Transilvania a fost inaugurat în 2017 și este, așadar, o atracție turistică relativ nouă în județul Harghita. Poate tocmai din acest motiv, parcul este mai puțin cunoscut și vizitat, chiar și de către cei care străbat județul Harghita spre alte destinații și obiective turistice din țară și trec pe lângă acest loc de pe marginea șoselei neștiind de existența sa. O scurtă oprire aici ar putea fi, mai ales pentru cei mici, o bucurie neașteptată, o experiență vizuală încântătoare, într-o anumită măsură și una ludică, întrucât locul invită la joacă, stimulează creativitatea și imaginația celor mici, care pot deveni pentru scurt timp…. „uriași” într-un tărâm de poveste.

Alte atracții

În afara expoziției în aer liber, cu cele peste 60 de machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania, parcul mai propune, pe o suprafață de 800 de metri pătrați, alte atracții și modalități de relaxare și petrecere plăcută a timpului, cum ar fi:

  • plimbare în parc cu mini mocăniță, unică din țară,
  • plimbare cu căruța trasă de bivoli,
  • Muzeul Apelor Minerale
  • Muzeul Porților Secuiești
  • centrul memorial al etnografului Orbán Balázs, 
  • zonă de agrement, 
  • teren de joacă pentru copii. 

Bilet:

  • 10 lei pentru adulți
  • 5 lei pentru copii și pensionari
  • gratuit pentru copiii sub 3 ani

Pe timpul iernii, parcul este închis.

Galerie foto – Mini Transilvania

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu