În nordul Italiei, în provincia Verona din regiunea Veneto, la aproximativ 45 km de orașul Verona, se află Sanctuarul Madonna della Corona (Maica Domnului a Coroanei), un loc neobișnuit pentru această regiune, cunoscută și vizitată de turiști mai ales pentru atracțiile sale faimoase: Veneția, Lacul Garda sau parcul de distracții Gardaland, ca să le numim doar pe cele mai cunoscute.
Pe cât de retras și liniștit, pe atât de spectaculos și uimitor, încât îți provoacă fiori de cum l-ai văzut, Sanctuarul Madonna della Corona este o biserică și un loc de pelerinaj vechi de 500 de ani, cu o înfățișarea uluitoare, zămislită, apărută parcă în chip miraculos din peretele unei stânci a muntelui Baldo. Văzută din depărtare, biserica pare suspendată între cer și pământ, la o înălțime de 774 metri pe peretele stâncos al acestui munte cu vedere la valea râului Adige. Este o imagine ce pare să egaleze în spectaculozitate mult mai cunoscutele mănăstiri Meteora din nord-vestul Greciei.
Istoria Sanctuarului
Se crede că sanctuarul închinat Maicii Domnului și-ar fi luat numele de la o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, care a fost descoperită în secolul al XIV-lea în altarul bisericii. Cuvântul „corona” face trimitere mai degrabă la înțelesul vechi al termenului care însemna stâncă sau zid de piatră, cu referire la locul în care sanctuarul a fost ridicat, și nu la înțelesul familiar de coroană, așa cum s-ar putea crede. În locul în care se află astăzi biserica, s-ar fi aflat mai întâi, încă de sfârșitul sec. al XII-lea, un schit locuit de călugări care aparțineau de mânăstirea Sfântul Zenon din Verona. Apoi, datorită frumuseții și liniștii sale, locul a devenit un punct de atracție pentru pelerini, aici ridicându-se pe la jumătatea secolului al XIII- lea o mănăstire cu o capelă în care era venerată Madona din Monte Baldo.
Datorită accesului dificil, biserica nu a fost niciodată în totalitate distrusă sau profanată, în îndelungata sa existență suferind doar mici deteriorări, dar rămânând intactă pană in secolul XX. Așa cum o știm astăzi, deși a cunoscut de-a lungul timpului multe îmbunătățiri și transformări, biserica a fost ridicată în anul 1552, atunci când, după unele spuse, ar fi avut loc un miracol, o statuie din piatră a Pietei infățișând-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Isus în brațe arătându-se pe locul sanctuarului.
Inițial s-a presupus că acesta a ajuns în chip miraculos de pe Insula Rodos în timpul izgonirii Cavalerilor Ioaniți de către otomani și ocupării insulei de către aceștia. De fapt, statuia, care are 70 de centimetri înălțime, 56 de lățime și 25 de adâncime și care poate fi admirată și astăzi în sanctuar, fusese realizată din piatră locală și donată în anul 1432 de către Ludovico di Castelbarco, un artist dintr-o familie nobilă din regiunea Veronei. Dovada acestei donații se găsește chiar pe piedestalul acestei statui, pe care se află inscripția: „HOC OPUS FECIT FIERI LODOVICUS D CASTROBARCO D 1432”.
Din anul 1437, locul și biserica, care s-a construit între anii 1480-1552, s-a aflat în proprietatea Ordinului Cavalerilor Ioaniți (prezenți în Verona încă din 1362), până în anul 1806, când ordinul este dizolvat de Napoleon Bonaparte, iar toate proprietățile lor sunt confiscate. Cavalerii Sf. Ioan (Ioaniți) au reconstruit biserica printr-un proces de amploare care s-a încheiat în anul 1680. De atunci, biserica Madonna della Corona a fost mărită, reconstruită și renovată de mai multe ori. Timp de secole, toate materialele de construcție folosite erau urcate și clădite cu mâna goală, iar, înainte de a fi construită o cale de acces pe munte, uneori acestea erau transportate și ridicate pe stâncă cu ajutorul unui troliu de lemn. Fațada actuală în stil gotic datează din anul 1899. Aceasta a fost decorată cu marmură de la Sant’Ambrogio, un oraș mic din valea Valpolicella din apropiere.
În 1974, arhitectul Guido Tisato a primit sarcina de a pregăti un proiect pentru o intervenție de ansamblu care prevedea demolarea bisericii existente, dar cu păstrarea celor mai importante și semnificative componente ale acesteia, și construirea unei structuri mai mari. Demolarea și reconstrucția Altarului au fost efectuate între anii 1975 și 1978, iar la 4 iunie 1978 s-a putut sărbători hramul noului altar și noul altar. În 1982, Altarul a primit titlul de „bazilica minoră”. La 17 aprilie 1988, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Altarul și s-a rugat Maicii Domnului a Coroanei.
Sanctuarul Madonna della Corona, loc de pelerinaj și atracție turistică
Pe lângă faptul că este un important loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga lume, biserica, o realizare arhitecturală impresionată, aflată într-un cadru natural încântător, este văzută și ca o atracție turistică importantă, fiind vizitată anual de un număr din ce în ce mai mare de turiști. Fie de către cei aflați în zona Lacului Garda, sau cei care vin în regiunea Veneto să viziteze mai ales Veneția, capitala regiunii. O dovadă a numărului mare de oameni care au vizitat acest loc, a aprecierii și recunoștinței lor, sunt pozele lăsate de vizitatori și pelerini aici de-a lungul timpului, vizibile pe un hol lung din interiorul bisericii.
Sanctuarul Madonna della Corona atrage și prin împrejurimile sale, întregul drum din Spiazzi până la sanctuar fiind o plimbare la pas, relaxantă și plăcută, pe o potecă pitorească ce oferă priveliști încântătoare asupra munților din apropiere. Pe acestă potecă veți merge pe Calea Crucii (Via Crucis), întrucât de-a lungul său veți întâlni statui din bronz în mărime naturală care reproduc 14 scene (14 opriri pe drum) din Patimile lui Isus Hristos spre Golgota, din momentul condamnării la moarte de către Pilat din Pont până la punerea Domnului în Mormânt și Învierea. Întreaga operă este creația artistului și arhitectului veronez Raffaele Bonente, care a lucrat la aceasta timp de 34 de ani.
Cum ajungem la Sanctuarul Madonna della Corona
Sanctuarul se află într-o zonă muntoasă de un pitoresc aparte, din apropierea micuțului sat Spiazzi, care aparține de comuna Caprino Veronese. Accesul spre sanctuar, odinioară anevoios, făcându-se pe e o potecă îngustă și abruptă, a fost astăzi modernizat, fiind ușor de parcurs, chiar și pe jos din Spiazzi, în aproximativ 15-20 de minute. Puteți ajunge în Spiazzi din Verona, în aproximativ 50 de minute cu mașina, iar, dacă vă aflați pe malul estic al Lacului Garda puteți zări creasta verde a Muntelui Baldo ( 2 078 m), la care puteți ajunge cam în 30 de minute cu mașina.
Pentru turiștii care doresc să viziteze regiunea Veneto
Un posibil traseu cu mașina, care să cuprindă cât mai multe atracții pentru turiștii care vin în vacanță în regiunea Veneto, ar fi cel care începe cu vizitarea Veneției și a celorlalte obiective importante din Laguna Venețiană. Traseul continuă apoi cu vizitarea încântătoarelor orășele Mestre și Treviso, din apropiere. Mai departe, ne îndreptăm spre Verona, cu opriri în orașele Padova și Vicenza, aflate pe traseul nostru. Continuăm din Verona spre Lacul Garda și Gardaland, renumitul parc de distracții aflat pe malul de sud-est al lacului, iar de aici mai parcurgem încă 35 km până la sanctuar. Este, bineînțeles, doar o variantă de traseu din multe altele, astfel gândită încât să cuprindă cât mai multe obiective, activități și atracții turistice într-un eventual plan de vacanță pentru această minunată și ofertantă regiune turistică a Italiei, din care să nu lipsească impresionantul Sanctuar Madonna della Corona.
Niciun comentariu