Calatorii in strainatate

Apulia și câteva dintre splendorile sale – I

Știm poate prea multe despre orașele regiunii Apulia și mai nimic sau foarte puțin despre marea, țărmurile și plajele sale încântătoare, ori despre posibilitățile pe care aceste locuri ni le oferă pentru petrecerea unor vacanțe estivale cu adevărat reușite. Iată și unul dintre motivele pentru care, abia întorși din vacanța petrecută în sudul Italiei, în regiunea Apulia, am decis să vă aduc informații și impresii proaspete dintr-un astfel de loc, mai puțin sau poate deloc cunoscut, dar care, tocmai din acest motiv, ar putea fi exact acel „altceva” surprinzător și plăcut pentru „schimbarea” de mare, plaje și chiar soare pe care, poate, o căutați.

Apulia, regiunea din sudul Italiei ușor de recunoscut și localizat pe hartă întrucât se află în „tocul cizmei” italiene, este una dintre cele mai căutate destinații turistice din această parte a Italiei rivalizând chiar cu învecinata Campania și fermecătoarele sale locuri, ca cele de pe Coasta Amalfitană și nu numai.

Apulia pare să aibă tot ce ți-ai putea dori pentru o vacanță de vară reușită: mare (chiar două mări!), soare și multe plaje cu nisip fin și ape cristaline, oameni calzi și primitori, orașe de coastă vechi cu priveliști fermecătoare spre mare, încărcate de istorie și povești dintre cele mai fascinante, sate pescărești autentice, cu străzi și alei de palmieri ce te poartă spre mare, spre porturile și falezele cu ziduri și fortărețe vechi învăluite la ceas de seară în lumina și atmosfera romantică a apusurilor, o cultură locală străveche concentrată în ritmul și stilul de viață specifice regiunii, dar și în tradiții, sărbători și obiceiuri locale, dintre care multe culinare.

Marea și plajele – subregiunea Salento și plajele cu turnuri de pe coasta de vest

În timpul sezonului estival, italienii mai ales iau cu asalt plajele micilor orașe și sate pescărești care se întind pe țărmurile celor două mări, Marea Adriatică, la este, și Marea Ionică, la vest. În subregiunea Salento, peninsula pitorească ce cuprinde cea mai mare parte a tocului italian, de la Taranto, Brindisi, Lecce și Otranto, până spre călcâiul cizmei, la Santa Maria di Leucca se găsesc cele mai multe, dar și cele mai apreciate și căutate plaje.

Cu centrul istoric la Gallipoli, orașul care ne-a încântat la ceas de seară cu cel mai frumos și spectaculos apus de vacanță văzut vreodată, cel de pe zidurile vechi și impozante ale castelului medieval, peninsula Salento este recunoscută mai ales pentru plajele sale cu apă cristalină, atât de limpede, aproape transparentă, dar și pentru turnurile vechi de coastă care veghează de secole din loc în loc întinderea albastră, infinită și tainică a mării.

Pe coasta de vest a tocului, în provincia Lecce se află Ponte Cesareo, una dintre așezările de pe țărmul Mării Ionice pe care se întind numeroase plaje, toate vegheate de aceste turnuri vechi și înalte.

În ciuda aspectului pe alocuri învechit și auster al satelor și comunelor pescărești, fără luxul, eleganța și strălucirea unor stațiuni din alte părți ale Italiei și chiar din Apulia, comune ca Porto Cesareo te vor întâmpina cu căldura, ospitalitatea și autenticitatea locuitorilor săi, cu imaginea pitorească și plăcută a clădirilor și caselor albe și a străzilor decorate din abundență cu flori de Oleandru și Bougainvillea („Floarea de hârtie”), cu bucatele și produsele locale, cele mai multe bineînțeles pescărești, dar mai ales cu plajele cu nisip fin și apă cristalină, curate, liniștite și retrase, departe de agitația, tumultul și aglomerația obositoare pe care le regăsim din plin pe alte plaje de peste mări și țări, chiar și pe cele grecești.

Turnurile

Folosite încă din epoca romană ca turnuri de veghe și apărare împotriva invadatorilor și atacurilor de pe mare, aceste construcții înalte din piatră fac astăzi parte din peisajul plajelor care încântă turiștii prin pitorescul și specificul lor. Ele pot fi vizitate în schimbul unui bilet de 1-2 euro, nimic mai puțin pentru cei care vor să cunoască istoria și poveștile fascinante ale acestor turnuri sau să se bucure de priveliștile spectaculoase care se deschid din vârful lor asupra împrejurimilor și întinsului mării.

Torre Chianca, Porto Cesareo
Imagini de pe acoperișul turnului

Pornind de la nord spre sud, pe țărmurile comunei Porto Cesareo, vom avea ca reper pentru identificarea celor mai bune plaje, aceste turnuri care pot fi zărite din depărtare și a căror denumire dau în mare parte și numele principalelor plaje de pe coasta vestică: Torre Castiglione, Torre Lapillo, Tore Chianca, Torre Cesarea. De fapt, de la Taranto, din nordul peninsulei Salento, și până la Porto Cesareo si apoi mai departe până la Gallipoli și chiar Santa Maria di Leuca, pe coasta de vest a „tocului” veți întâlni astfel de plaje vegheate de turnurile înalte, parcă pentru a nu tulbura marea ce ni s-a părut aici mai liniștită și cristalină ca nicăieri în altă parte.

Golful și plaja Torre Chianca – Porto Cesareo, țărmul Mării Ionice, coasta de vest a regiunii Apulia
Golful și plaja Torre Chianca. Vedere din turn

Posibilități de cazare, aproape de plaje și de cele mai frumoase orașe ale regiunii

În jurul acestor plaje, în satele care le înconjoară, veți găsi numeroase posibilități de cazare: hoteluri, pensiuni, apartamente în locuințe private sau în resorturi precum Residence „Il Colle”, cel care ne-a fost și nouă gazdă și care ne-a oferit condiții excelente de ședere pe toata durata sejurului nostru. Datorită bunei sale poziționări, aproape sau la distanțe mici de orașele și atracțiile turistice vestite ale regiunii, Residence „Il Cole” ne-a permis vizitarea unei părți mari din acestea, fără a sacrifica prea mult din timpul dedicat mării și plajelor sale atât de primitoare.

De altfel, o vacanță în Apulia (în Italia, în general!), fără să-i vizitezi locurile superbe, orașele de coastă cu deschideri și priveliști fermecătoare spre mare, fără să guști măcar puțin din atmosfera și farmecul lor aparte, mai ales la ceas de seară, când lumina apusului se revarsă peste oraș inundând romantic străzile, piațetele, zidurile vechi, plajele părăsite și falezele strălucitoare înțesate de terase și turiști, toți trăind parcă la unison clipa lor intensă și „nesfârșită” de fericire, ar fi de prisos, o vacanță „bifată”, dar lipsită de ingredientul său principal. Cei care iubesc cu adevărat călătoriile și vacanțele, mai ales în Italia, știu cu siguranță care este acesta.

Continuarea aici

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu