Toscana, minunata regiune din centrul Italiei, este destinația turistică pe care orice iubitor de frumos, de artă și de natură visează să o viziteze măcar o dată în viață. Din Florența, centrul turistic și administrativ al regiunii, orașul considerat Capitala Artei și a Renașterii italiene, ai putea începe una dintre cele mai frumoase călătorii prin fermecătoarele ținuturi ale Toscanei.
De aici, din Florența, călătorind spre Chianti și Arezzo, apoi, prin Val d’ Orcia, spre Montepulciano, Montalcino si Pienza, sau, mai spre centru, către Siena și de aici spre Colle di Val d’ Elsa, San Gimignano si Voltera, ori, poate, luând-o spre nord către Prato, Pistoia si Lucca, sau direct spre est către Pisa, Toscana încântă și fascinează privirile și inimile celor care călătoresc pe drumurile decorate cu chiparoși, șerpuind pe întinsele câmpii, verzi primăvara și aurii vara și toamna, unduitoare ca valurile mării până spre dealurile acoperite cu podgorii și livezi de măslini, deasupra cărora se înalță măreț și spectaculos cetăți și castele, palate, mănăstiri și așezări medievale de o frumusețe copleșitoare.
Judecând după numărul turiștilor și aprecierile acestora, cele mai frumoase 10 locuri din Toscana sunt cele care îmbină arta Renașterii cu peisajele sublime ale Toscanei, în decorul fascinant al așezărilor medievale, atât de bine păstrate în aceste locuri.
- Galeria Uffizi (Galleria degli Uffizi), Florența
În centrul istoric al Florenței, în apropierea superbei Loggia dei Lanzi și de Palazzo Vecchio din Piazza della Signoria, făcând legătura cu malul nordic al râului Arno și Ponte Vecchio, se află Galeria Uffizi, fostele birouri ale ducatului Toscanei, construite de Giorgio Vasari în anul 1560 pentru ducele Cosimo I de Medici.
Acest imens complex găzduiește astăzi, în cel mai vechi muzeu din Europa, o colecție impresionantă de artă, în mare parte picturi renascentiste, semnate de nume celebre ale artei italiene și universale: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Giotto, Botticelli, Rafael, Tițian, etc. Este unul dintre cele mai căutate și vizitate obiective turistice din Florența, iar cozile de la intrare sunt pe măsura renumelui său. Rezervați-vă, așadar, biletele online de aici, pentru a nu pierde timpul care este foarte prețios într-un oraș atât de ofertant turistic precum Florența.
2. Domul Santa Maria del Fiore, Florența
Impresionanta creație a lui Arnolfo di Cambio și Filippo Brunelleschi, cu campanila lui Giotto, turnul clopotniță înalt de 85 de m, reprezintă o capodoperă a arhitecturii gotice florentine, probabil cea mai populară atracție turistică din Florența și Toscana.
Cu o înălțime de 114,5 m, o lungime de 153 m și lățimea de 38 m, Il Duomo (cum îl numesc pe scurt florentinii), conceput de Filippo Brunelleschi după ce a studiat ani la rând secretele Panteonului și a altor construcții antice din Roma, a fost înălțat începând din 1296 și finalizat în anul 1436, când a fost sfințit cu mare pompă de Papa Eugen al IV-lea.
Vizavi de Santa Maria del Fiore se află Baptisteriul, cu ale sale minunate Porți ale Paradisului, masivele uși din bronz de pe latura estică, proiectate de Lorenzo Ghiberti.
Porțile Paradisului, ușile Baptisteriului, proiectate de Lorenzo Ghiberti.
Prima imagine reprezinta o copie aflată pe latura de est a clădirii, celelalte două sunt „Porțile” originale ale lui Ghiberti, păstrate în
Museo dell’ Opera del Duomo
În apropierea Domului se află Museo dell’ Opera del Duomo, în care sunt păstrate majoritatea operelor originale ale acestui complex, dar și o mare parte din materialele și tehnicile de lucru care s-au folosit la construcția impresionantei catedrale.
3. Grădinile Boboli (Giardini di Boboli), Florența
În spatele impunătorului Palazzo Pitti din Florența se află Grădinile Boboli, un parc elegant, amenajat în stil renascentist pe o suprafață de 45.000 de metri pătrați.
Proiectate în secolul al XVI-lea pentru Eleonora de Toledo, soția lui Cosimo I de Medici, Mare Duce de Toscana, Giardini di Boboli sunt cele mai cunoscute și apreciate grădini din întreaga Italie, care au inspirat și alte grădini faimoase din lume, printre care și cele de la Versailles.
Numărul mare de turiști care vizitează Giardini di Boboli, peste 5 milioane în fiecare an, vin să admire acest imens si frumos parc cu alei lungi și largi străjuite de chiparoși plantați în 1612 și sculpturi din secolul al XVIII-lea, cu fântâni minunate și chiar un amfiteatru, grote artificiale și pavilioane în stil rococo.
Aici, în Grădinile Boboli a avut loc în anul 1589 primul spectacol de operă din lume, organizat cu ocazia recepției de nuntă a lui Ferdinando de’ Medici și Christinei de Lorraine.
Grădinile Boboli oferă și priveliști minunate asupra orașului, care se deschid de pe terasa Grădinii Cavalerilor (Giardino del Cavaliere), o grădină de trandafiri amenajată pe fostele metereze construite de Michelangelo în 1529, dar și din Kaffehaus, o clădire verzuie în stil rococo care, din păcate, și-a pierdut strălucirea de pe vremuri, cand aici era amenajată o cafenea foarte căutată de turiști, tocmai pentru aceste priveliști frumoase asupra Florenței.
4. Muzeul Național San Marco, Florența
Poate mai puțin cunoscut între obiectivele turistice ale Florenței și Toscanei, San Marco este astăzi un complex muzeal aflat într-o veche mănăstire dominicană din secolul al XIII-lea. Locul a rămas asociat pentru totdeauna cu Fra Angelico (cca 1395-1455), un călugăr dominican, stareț în această mănăstire, al cărui har pentru pictură a transformat San Marco într-un adevărat templu al artei.
Fra Angelico, în perioada cât a fost stareț la San Marco, a pictat pereții chiliilor cu scene din viața lui Isus, emoționantele sale fresce fiind admirate astăzi, mai ales de iubitorii de artă și frumos, într-un cadru originar, la fel de încărcat de spiritualitate ca în urma cu câteva secole. Aici, la San Marco, pot fi admirate unele dintre cele mai cunoscute opere ale lui Fra Angelico, redând scene emoționante din viața lui Isus: Bunavestire, Adorația Magilor, Crucificarea.
Sursă foto: viator.com
San Marco mai este cunoscută ca fiind mănăstirea în care și-a trăit ultimii ani din viață Girolamo Savonarola, fanaticul călugăr reformator care s-a ridicat împotriva familiei Medici, uitând că San Marco era de fapt ctitoria unui Medici, Cosimo cel Bătrân. În 1498, mănăstirea a fost asediată, iar Savonarola arestat și ars pe rug. Chiliile 12-14 au fost amenajate astăzi ca un mic memorial dedicat lui Savonarola.
Muzeul poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 8.15- 13.50, sâmbăta și duminica, între orele 8.15 – 16.50. În prima, a treia și a patra duminică a fiecărei luni, muzeul este închis. Preț bilet – 4 euro. Biletele online pot fi achiziționate de aici
5 Siena
Acest minunat oraș situat în centrul Toscanei, a fost considerat dintotdeauna rivalul Florenței, încă de pe vremea când cele două orașe își disputa întâietatea administrativă, politică, culturală în regiunea Toscanei Și Florența, și Siena s-au aflat mereu pe primele locuri în topul celor mai frumoase orașe medievale italiene.
Odată ajuns în Siena, vei rămâne surprins de străzile înguste, vechi și întunecoase cu înfățișarea lor medievală, care te vor duce toate în același loc – Piazza del Campo, o imensă piață în formă de scoică, dominată de Torre del Mangia, turnul înalt de 88 m.
Cu excepția zilelor de 2 iulie și 16 august, cand Piazza del Campo este dedicată în întregime competiției istorice ecvestre dintre cele 17 cartiere (contrade) ale orașului, numită Palio di Siena, piața este un loc de relaxare pentru sienezi, dar mai ales pentru mulțimile de turiști care vin aici pentru a admira imensa piață.
Adevărată bijuterie a orașului este Catedrala Santa Maria Assunta, o biserică medievală ce îmbină stilurile romanice și gotice, proiectată în mare parte de maestrul Nicola Pisano și ridicată între 1215 și 1263. Exteriorul catedralei este realizat din marmură multicoloră, în timp ce interiorul este exuberant decorat, având pereții acoperiți cu plăci de marmură albă și verde închis, așezate în benzi alternante.
Catedrala Santa Maria Assunta
Principalul punct de atracție al catedralei este podeaua, acoperită cu 56 de mozaicuri, care nu sunt lăsate la vedere decât în perioada dintre sfârșitul lui august și octombrie și atunci când se desfășoară Palio.
6. San Gimignano
San Gimignano sau San Gimignano delle Belle Torri (Orașul Turnurilor Frumoase) este considerat de mulți turiști cel mai frumos oraș medieval din Toscana, după înfățișare, probabil și cea mai bine conservată așezare medievală din aceste locuri. Orășelul, aflat la 42 de km de Siena și 54 de Florența, este renumit pentru turnurile sale din piatră, 14 rămase din cele 70, câte au existat în perioada Evului Mediu, când familiile înstărite din oraș își construiau, alături de casele lor, turnuri din piatră pentru a-și etala puterea și bogăția, dar și pentru a se apăra în caz de nevoie.
Înfățișarea de astăzi a orașului se păstrează din sec. XIV, când zidurile cetății au fost refăcute după ocupația florentină, din cele 70 de turnuri dărâmate în acea perioadă fiind păstrate doar 14. Orașul este căutat de mulțimile de turiști nu doar pentru aspectul său medieval foarte bine conservat, pentru vechimea sa și a turnurilor sale, dar și pentru vinul alb de Vernaccia, ori pentru înghețata (gelato) care se găsește aici, votată în două rânduri de turiști ca fiind cea mai bună din lume. Mai multe informații despre atracțiile turistice din San Gimignano găsiți aici.
7. Torre Pendente și Piazza dei Miracoli din Pisa
Faima Turnului din Pisa (Turnul Înclinat, așa este cunoscut) este motivul pentru care cei mai mulți turiști vin în trecere, doar pentru câteva ore, în înverzita Piață a Miracolelor ce adăpostește celebrul simbol al orașului. Turnul, care continuă și astăzi să se încline de la an la an cu cca un 1 mm, a început să fie înălțat în anul 1173 sub supravegherea lui Bonanno Pisano. Lucrările au fost stopate când turnul a ajuns la al treilea etaj, deoarece începuse deja să se încline, din cauza fundației nisipoase. A rămas în acest stadiu timp de 90 de ani, fiind finalizat de Giovanni di Simone și Tommaso di Andrea Pisano, în secolul al XIV-lea, când s-a ajuns la concluzia că nu este totuși în pericol de prăbușire.
Turnul Înclinat nu este singura atracție din Piața Miracolelor. Tot aici se află Domul, catedrala a cărei construcție a început în 1063 sau 1064 și a fost refăcută după incendiul devastator din 1595, din construcția originară supraviețuind doar ușile din bronz turnate de Bonanno Pisano în 1180 și amvonul în stil gotic realizat de Giovanni Pisano între anii 1302 și 1311. În interiorul catedralei, agățat de tavan se afla Candelabrul lui Galileo Galilei. Observând mișcările lente ale acestuia în timp ce asista la o slujbă în catedrală pe cand era student, Galileo a descoperit Legile pendulului, în anul 1585.
În aceeași piață, față în față cu Domul, se afla Baptisteriul Sfântului Ioan, cea mai mare construcție de acest fel din Italia, început în 1153 în stil romanic și modificat în stil gotic între 1270 și 1290 de Nicola și Giovanni Pisano.
8. Lucca
Luând autobuzul din Pisa spre Lucca, veți ajunge în fața porții de intrare a uneia dintre cele mai îndrăgite și căutate așezări medievale din Toscana. Această mică bijuterie a Toscanei încântă și fascinează turiștii cu fermecătorul său centru medieval întins pe o lungime de 4 km de ziduri înalte de 12 m, transformate în loc de promenadă. Mergeți în Piazza Napoleone sau Piazza Grande, piața centrală a orașului, creată în timpul stăpânirii burbonice pentru a găzdui principalele instituții ale orașului, unde veți găsi centrul de informare turistică a orașului. De aici, din Piazza Grande, vă puteți îndrepta spre numeroasele atracții turistice ale orașului:
Duomo di San Martino, cu fațada în stil romanic, construit în sec. al XI-lea, pe locul unei biserici care exista aici încă din sec. al Vi-lea.
Piazza San Michele, care ocupă locul vechiului for roman, este dominată de biserica San Michele in Foro, construită pe durata a 300 de ani, între secolele XI și XIII.
La vest de piață, pe Via del Poggio veți descoperi casa natală a compozitorului Giacomo Puccini (1858-1924), ai cărui tată și bunic au fost organiști la biserica San Michele.
La est de piață se află Torre delle Ore, un turn cu orologiu din sec. al XIII-lea, unul dintre cele 130 de turnuri de odinioară ale Lucăi care a supraviețuit, cel mai înalt dintre acestea (50 m).
Îndreptându-ne spre Viale Fillungo, vom ajunge în Piazza dell’ Anfiteatro, numită astfel pentru că aici s-a aflat până în secolul al XII-lea un amfiteatru roman al cărui contur oval mai este încă vizibil, mai ales de la înălțimea lui Torre Guinigi, dacă urcați cele 250 de trepte până în vârful acestui turn înalt de 45 de m.
9. Arezzo
În estul Toscanei, la 65 de km de Siena și 80 de Florența se află Arezzo, locul de naștere a lui Petrarca, dar și orașul în care au trăit și lucrat Giorgio Vasari și Giovanni Cimabue.
La origine o importantă cetate a etruscilor așezată în vârful unui deal, Arezzo atrage astăzi mulțimile de turiști mai ales în Piazza Grande, acolo unde în 1997 regizorul și actorul italian Roberto Benigni a filmat scene din prima parte a filmului La vita e bella. Locul mai este cunoscut și ca Piazza Vasari, după numele celebrului arhitect italian, care a trăit și a lucrat aici. Bisericile sale sunt pline de operele lui Giovanni Cimabue, Nicola Pisano, Andrea della Robia și mai ales ale lui Piero della Francesca (1420-1492), ale cărui fresce, ce pot fi admirate în Capela Bacci din biserica San Francesco din Arezzo, sunt principalul motiv de mândrie al orașului.
Alte atracții turistice în Arezzo:
Biserica Pieve di Santa Maria, cea mai mare și veche din oraș, cu spectaculoasa fațadă formată din trei șiruri de arcade cu zeci de coloane sculptate în piatră.
Palazzo del Capitano del Popolo, din secolul al XIII – lea, restaurat de colecționarul Ivan Bruschi în anii 60 și transformat după moartea lui în Fondazione Ivan Bruschi.
Accademia Petrarca di Lettere, Arti e Scienze, aflată în casa de pe Via degli Albergotti, în care Petrarca s-a născut, în anul 1304, reconstruită în secolul al XVI-lea.
Biserica San Domenico, construită în 1275, iese în evidentă prin campanila încorporată cu două clopote din sec. al XVI-lea.
Anfiteatro Romano, construit în sec. I î.Hr., care avea o capacitate de 8000 de locuri. Astăzi, aici se află Muzeul de Arheologie, găzduit din anul 1822 de Mănăstirea San Bernardo, construită în sec al XVI lea.
10. Val d’ Orcia și Pienza
Cunoscută mai ales din albume, filme, fotografii, ghiduri, postere și imagini bucolice de o frumusețe rară, Val d’ Orcia, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este un simbol pentru frumusețea acestor meleaguri, fiind asociată deseori cu întreaga Toscană rurală.
Străbătând această regiune de la sud de Siena până la Monte Amiata, veți întâlni, într-un cadru natural fermecător, băile termale Bagno Vignoni, mănăstiri și biserici medievale, precum Abbazia di Sant’ Antimo sau cunoscuta și atât de fotografiata Cappella della Madonna di Vitaleta, micuța biserică singuratică, așezată idilic pe culmea unui deal înverzit înconjurată de chiparoși. Pe același traseu vă așteaptă localități purtând famliara de acum înfățișare medievală, renumite pentru podgoriile și vinurile lor, așa cum este Montalcino, cu al său Brunello di Montalcino, vestitul vin produs în acest orășel.
Dar poate cel mai frumos loc care îți iese în cale străbătând Val d’Orcia, este micuțul, dar fermecătorul oraș Pienza, întruchiparea orașului renascentist ideal, aflat la 45 km sud-est de Siena. Acest minunat orășel, remarcabil prin simetria și armonia planului său urbanistic îi datorează înfățișarea sa de astăzi marelui umanist Enea Silvio Piccolomini, care, după ce a fost numit Papă (sub numele de Pius al II-lea), în 1458 l-a însărcinat pe Bernardo Rosselini să transforme Castello di Corsignano, umilul său sat natal, într-o reședință papală. Astfel, în doar trei ani (1459-1462), Pienza a devenit orașul renascentist visat de Piccolomini, ilustrarea principiilor geniului cărturar umanist leon Battista Alberti (1404-!472), mentorul lui Bernardo Rossellini, fiind înscris din anul 1996 în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În frumoasa Piazza Pio II se află Palazzo Piccolomini a cărei curte interioară cuprinde o grădină și o loggie pe trei niveluri, de unde se deschid priveliști uimitoare spre Val d’ Orcia. Aici, în această micuță curte interioară cu superba sa grădină, Franco Zeffirelli a filmat câteva scene din filmul Romeo și Julieta (1968).
Cu toate cele zece locuri prezentate pe scurt aici, dar mai ales cu Val d Orcia și Pienza, Toscana îi va rămâne probabil pentru totdeauna în suflet călătorului îndrăgostit de artă, natură și frumos, ca o promisiune a reîntoarcerii în acestă minunată regiune a Italiei, de fiecare dată cu inima deschisă.
1 Comentariu
Doltu
octombrie 6, 2019 at 7:58 pmSUPERBĂ