Bergheim a fost primul dintre satele vizitate de noi pe Drumul Vinului și o revelație printre splendorile Alsaciei. L-am găsit ușor, ca și cum ne-ar fi așteptat, dar și nefiresc de tăcut și liniștit, aproape pustiu, poate și din cauza orei cam matinale. Doar câțiva localnici trebăluind pe lângă proprietățile lor (case, restaurante, cafenele, etc.) și pregătind o nouă zi, dar și câteva grupuri răzlețe de turiști și freamătul prezenței lor pe străzile și terasele mici ale cafenelelor făceau să pară că toată această frumusețe nu este ținută în secret sau abandonată.
Bergheim – un sat medieval foarte bine conservat
Bergheim este un sat medieval fortificat, cu o istorie străveche, consemnat pentru prima dată în anul 700. Până a fost anexat Franței, odată cu restul Alsaciei, prin Tratatul Westfalia din 1648, Bergheim s-a aflat sub ocupația diferitelor autorități (duci, episcopi, etc.), pentru ca în cele din urmă să intre în stăpânirea familiei Ribeaupierre, o familie nobiliară din Alsacia mijlocie, una dintre cele mai puternice din regiune, din secolul al XII-lea până în secolul al XVII-lea. Pentru a proteja Bergheim de atacuri, Henri de Ribeaupierre a fortificat orașul în 1312, ziduri care pot fi vizibile și astăzi.
În ciuda vechimii sale, Bergheim este atât de bine conservat încât înfățișarea sa de poveste, magică, proaspătă, strălucitoare și cuceritoare pare darul oferit satului de o zână bună care a poleit totul în jur cu o baghetă magică. La tot pasul, vei da peste ceva plăcut, de admirat, impresionant – străduțe și alei, mici piețe, clădiri, case și căsuțe din cherestea colorate cu gust și decorate din abundență cu flori, o explozie de mușcate multicolore ce (ți) se revarsă parcă în și din suflet peste ferestre, terase, balcoane și alei ce te ghidează necontenit pentru a te „prinde” și ține „captiv” într-un tablou desăvârșit ce-ți încântă simțurile.
Cel mai frumos sat din Franța
La intrarea în Bergheim, un indicator informează vizitatorii că satul face parte din topul Cele mai frumoase sate din Franța, un clasament devenit tradiție în Franța, prin care francezii își aleg în fiecare an satul preferat. Ulterior, am avut surpriza plăcută să aflăm că Bergheim a fost votat de către francezi Cel mai frumos sat din Franța în anul 2022. M-am gândit citind această informație că tocmai acest top ar putea dezvălui o parte din „secretul” frumuseții acestui sat și al satelor franceze, în general, nu doar din Alsacia, ci de pe tot cuprinsul Franței.
Probabil, această competiție solidarizează locuitorii și autoritățile, întreaga comunitate, motivați fiind de un scop comun, și se angajează cu toate resursele necesare pentru a ajunge cât mai sus în acest top sau, poate, chiar pentru a-l câștiga. Această preocupare s-a transformat în timp într-o deprindere, într-un stil de viață al comunității, un standard cu care locuitorii s-au obișnuit și de la care nu vor și, probabil, nici nu mai pot să abdice. Deci, nici o zână bună cu baghetă magică nu a aterizat aici, ci preocuparea, munca, dăruirea și iubirea oamenilor pentru satul lor par să fi făcut din Bergheim locul de poveste care ne-a ieșit în cale. Iată un motiv real cu care ai putea să te mândrești că aparții unui loc sau altul.
Viticultura – principala ocupație în Bergheim
Pentru că ne aflăm pe tărâmul podgoriilor și al vinurilor alese, principala îndeletnicire a locuitorilor este viticultura, producerea vinului, dar și a băuturilor distilate obținute din procesarea fructelor. De altfel, cele mai vechi case din sat, adevărate atracții pentru turiști, sunt ale viticultorilor, ocupație transmisă aici, ca peste tot în satele Alsaciei, din generație în generație.
Indicatoare răzlețe te ghidează spre clădiri și case mici și cochete care adăpostesc crame și distilerii cu degustare ale unor branduri locale, cu tradiție veche în producerea vinului și a băuturilor distilate. Unul dintre acestea este Distileria Staehly, o mică afacere de familie, o distilerie artizanală „de modă veche”, așa cum o numesc proprietarii, dar foarte apreciată în regiune. Tot în Bergheim am dat și de Domeniul Marcel Deiss, o familie de vinificatori care locuiește în Bergheim din 1744 și care produce unul dintre cele mai bune vinuri din zonă.
Principalele atracții în Bergheim
Cu înfățișarea sa pitorească, desprinsă parcă din paginile unei cărți ilustrate de povești, Bergheim este o atracție turistică în sine. Plimbările pe străzile vechi din piatră, elegante, curate și aerisite, ce șerpuiesc printre căsuțele din cherestea decorate din abundență cu flori multicolore de vară, par îndestulătoare și aproape că nu-ți mai trebuie nimic pentru a-ți împlini măcar o parte din „căutările” cu care ai sosit aici. Totuși, iată câteva repere turistice pentru a te orienta mai ușor printre splendorile acestui mic sat alsacian, cuprinse într-un tur pietonal prin Bergheim:
Cel mai bătrân copac din Alsacia
Un tur de mers pe jos este o încântare în Bergheim, întrucât satul este mic și fermecător, putând fi parcurs ușor de la un capăt la altul, cu tot cu obiectivele de vizitat. În plus, datorită frumuseții sale, este chiar posibil să vă doriți să repetați acest tur, măcar o dată, așa cum am făcut și noi.
Punctul de plecare al turului pe jos este parcarea gratuită din partea de est a localității, chiar în afara zidurilor sale. Aici se află și intrarea în oraș de pe Drumul Vinului,, care se face pe sub Turnul Înalt sau Poarta Înaltă de intrare în sat. Înainte de a părăsi această zonă, turiștii pot observa copacul mare de lângă sensul giratoriu, un tei plantat în 1313, ceea ce îl face cel mai bătrân copac din Alsacia.
Turnul Înalt sau Poarta Înaltă
Este următorul punct de oprire pe acest traseu, acesta fiind și principala intrare în sat. Datează din secolul al XIV-lea și este singurul turn de poartă rămas din cele trei existente cândva. Este simbolul așezării, totodată principala sa intrare de pe Ruta Vinului și cea mai înaltă construcție din sat, care ghidează vizitatorii din depărtare.
Piața Doctor Pierre Walter
Nu foarte departe de Turnul Înalt, continuând la stânga pe acest traseu se află frumoasa Place du Doctor Pierre Walter, principala piață din oraș, cu majoritatea clădirilor datând din secolele XVI-XVIII. Nu lipsesc nici aici aranjamentele florale, casele decorate din belșug cu flori și mici spații decorative ce încântă privirea. În plus, locul este unul liniștit, deschis și aerisit, potrivit pentru o pauză, o gustare sau băutură pe cele câteva terase ale micilor cafenele sau buticuri care se găsesc aici.
În mijlocul pieței se află o fântână cu un mic obelisc pe care poate fi observată stema satului Bergheim – trei mici dealuri reprezentând împrejurimile deluroase ale așezării.
În capătul îndepărtat al pieței se află frumoasa clădire a primăriei, o construcție din anul 1767. Tot în această piață se află și Biroul de Turism Bergheim, unde pot fi găsite o hartă a orașului și alte informații pentru vizitatori.
Vechea Sinagogă Evreiască
Ocolind Primăria prin stânga, turiștii vor întâlni în continuarea traseului această clădire atrăgătoare, cândva sinagogă, astăzi centru cultural și de expoziții. Clădirea a fost construită de către evrei în secolul al XIX-lea, deasupra unei sinagogi anterioare.
Cadranul solar din anul 1711
Revenind pe strada principală, pe peretele unei case de pe Grand Rue, la numărul 44, vizitatorii pot observa un cadran solar, unul dintre cele mai frumoase din Franța, care datează din sec XVIII si a fost renovat in 1959 si 1977. Acesta indică orele, schimbările de anotimp, poziția soarelui, răsăritul și apusul acestuia.
În partea sa de sus, cadranul are înscris un mesaj în latină care invită la reflecție: „Sicut umbra fugit vita” (traducere: „ca umbra, viața fuge”)
Biserica Adormirea Maicii Domnului (Église de l’Assomption)
Tot pe strada principală, dar înaintând nu foarte mult spre capătul opus al satului, pe partea stângă a străzi se află, probabil cel mai captivant loc din Bergheim, sau cel care noua ne-a plăcut cel mai mult, această biserică barocă veche, dar impunătoare, cu cele două grădini minunate ale sale – Grădina Medievală și Grădina Vrăjitoarelor.
Église de l’Assomption a fost construită în secolul al XIV-le pe locul unei foste biserici din anul 700 d.Hr. Clădirea a primit îmbunătățiri și completări semnificative în secolul al XIX-lea, în urma unui important proces de restaurare. S-au păstrat la interior corul, unele fresce și vitraliile minunate, toate fiind autentice, încă de la ridicarea bisericii, în secolul XIV.
Atracțiile principale ale acestui loc rămân cele două grădini superbe amenajate în jurul bisericii – Grădina Medievală, aflată sus pe o terasă înaltă, chiar lângă zidul din față al bisericii, și Grădina Vrăjitoarelor, poate nu la fel de atrăgătoare, aflată în spatele clădirii.
Imediat lângă biserică se află Casa Vrăjitoarelor (La Maison des Sorcieres), clădire care a servit mai întâi ca a osuar (camera de depozitare a oaselor), apoi a fost școală de băieți, pentru ca astăzi să adăpostească un mic muzeu despre procesele de vrăjitorie care au avut loc la Bergheim între 1582-1683.
Zidurile de apărare din Bergheim
Bergheim este considerat unul dintre cele mai bune exemple de fortificații medievale din Alsacia. Zidurile sale medievale de apărare înconjoară și astăzi satul fiind într-o stare foarte bună. De asemenea, câteva turnuri rămase pot fi observate de-a lungul zidurilor, fiecare dintre acestea fiind numit după poziția, scopul sau utilitatea sa de la acea vreme, ori după alte asocieri de nume, povești sau legende locale. Turnul Pătrat este primul de pe acest traseu, dar și cel mai vechi din Bergheim. Următorul este Turnul Vrăjitoarelor, un „turn de colț”, circular, rămas fără acoperișul conic de pe vremuri. Înaintând de-a lungul zidurilor, se află Turnul Schwein (turnul porcului, tradus din germană), transformat astăzi într-o căsuță.
Urmează Turnul Pulberei și Turnul Fahrer, ambele turnuri de apărare din secolul al XIV-lea. La colțul următor se află Turnul Deiss, al cărui vârf a fost înlocuit, de asemenea, cu o căsuță drăguță. Cu acest turn se încheie jumătate din traseul zidurilor de apărare și totodată turul pe jos al atracțiilor din Bergheim, cu ultimul turn de pe acest traseu ajungând înapoi la punctul de plecare.
Cum să ajungi în Bergheim
Bergheim se află la jumătatea cunoscutului traseu alsacian numit Drumul Vinului, la 20 de minute cu mașina de Colmar, 45 de aeroportul din Mulhouse și cam tot atât de orașul Strasbourg, capitala regiunii și sediul Parlamentului European.
Agențiile locale organizează tururi ghidate, cu autocar, pe Drumul Vinului, dar la Bergheim puteți sosi pe acest traseu și cu o mașina sau, mai ales, cu o bicicletă închiriată, obicei foarte întâlnit printre turiștii care vizitează Alsacia și care astfel se pot bucura pe deplin de frumusețea și farmecul unic al acestor locuri.
Niciun comentariu