Calatorii in strainatate

Capela Madonna di Vitaleta – un vis de călătorie născut dintr-o fotografie

Așa cum se întâmplă adeseori, unele locuri în care dorim să ajungem sunt visuri, dorințe sau planuri vechi de o viață, neîmplinite încă, uitate, amânate ori în așteptare, născute din amintiri, povești și povestiri spuse de alții, din fotografii, imagini, albume, filme, cărți, articole, chiar din muzică sau din emisiuni și documentare de televiziune, așa cum ni s-a întâmplat și nouă cu acest simbol al frumuseții toscane numit Capela Madonna di Vitaleta, o micuță capelă situată în Toscana, pe dealurile de la sud de Siena, în faimoasa Val d’ Orcia.

Relatarea unui prieten despre un anumit loc vizitat, o fotografie, un articol de călătorie, o secvență dintr-un film, o melodie sau un loc descris într-o carte ne pot inspira dând naștere unor noi visuri de călătorie, sau pot trezi în noi amintiri ori dorințe mai vechi de a ajunge din nou sau pentru prima dată într-un anumit loc, “acolo” unde simțim că ne regăsim cel mai mult. 

Chiar dintr-o fotografie se poate naște un vis de călătorie, așa cum erau acele wallpaper-uri cu peisaje încântătoare din regiunea Toscanei, la modă cândva pe ecranele PC-urilor noastre. Îmi amintesc o astfel de fotografie în care apărea un peisaj încântător, tipic toscan: un drum mărginit de chiparoși șerpuind peste dealurile domoale și unduitoare ale Val d’ Orcia, către o casă toscană aparent pustie, înconjurată de livezi de măslini și de podgorii întinse peste dealurile învăluite în verdele proaspăt și lumina caldă, revigorantă a unei dimineți de vară, până departe, acolo unde pământul se împreuna cu cerul formând linia orizontului.

 O alta imagine devenită simbolică înfățișa idilic o mică și veche capelă renascentistă, încadrată de chiparoși, așezată în mijlocul unui câmp înverzit. Imaginea aceasta mi s-a părut atunci de o frumusețe rară, expresia armoniei desăvârșite, a purității și perfecțiunii naturii și artei, contopite cu măiestrie de mâna omului într-un tablou de o frumusețe sublimă.

De curând, călătoria noastră prin minunatele ținuturi și peisaje toscane, ne-a prilejuit trăirea uneia dintre cele mai frumoase experiențe de călătorie, descoperind în realitate acest loc minunat, sau, mai exact spus, întâlnind în cale ceea ce avea să fie împlinirea neașteptată a unui vis de demult, născut cu ani în urma dintr-o fotografie.

Am regăsit micuța capelă descrisă mai sus și locul care o înconjoară, așa cum le văzusem și descoperisem demult în acea fotografie, venind dinspre Siena, spre minunatul orășel Pienza. Aproape uitasem de acest loc, nici nu știam cu precizie unde se află, nu am știut niciodată, dar de cum l-am zărit din depărtare, am recunoscut peisajul minunat care mă fascinase ani la rând.

Cappella della Madonna di Vitaleta, una dintre cele mai fotografiate și frumoase atracții turistice din Toscana, devenită simbol pentru frumusețea acestor locuri, este situată pe dealurile Val d’ Orcia, pe drumul dintre San Quirico d’ Orcia și Pienza. Această micuță capelă, care se arată parcă în chip misterios celor care străbat frumoasa Val d’ Orcia, a fost construită, spune legenda, pe locul în care Fecioara Maria i s-ar fi arătat unei păstorițe.

O statuie a Fecioarei, aparținând sculptorului renascentist italian Andrea della Robbia, a fost instalată în interiorul bisericii, în anul 1533. Aceasta este păstrată astăzi în Biserica Madonei di Vitaleta din San Quirico.

Înfățișarea de astăzi a capelei se păstrează din anii 1800, atunci când a fost restaurată de Giuseppe Partini, căruia îi datorăm aspectul simplu și curat al micuței capele. Fațada este decorată cu piatră din Rapolano și un mic trandafir.

Din depărtare, de pe marginea drumului, locul oferă privirii imagini fermecătoare unice. Mulți turiști și fotografi opresc aici pentru a imortaliza de la distanță imaginea atrăgătoare a capelei, singură în mijlocul naturii. Turiștii care vor să ajungă la capelă pot face acest lucru cu mașina sau pe jos, pe o potecă peste dealuri, pornind din dreptul indicatorului spre capelă, de pe strada Provinciale 146, care leagă San Quirico de Pienza. O bucată din drum poate fi parcursă cu mașina, după care drumul devine mai potrivit pentru a fi luat la picior, cam un kilometru. 

Locul te îndeamnă la relaxare și visare și este potrivit pentru o excursie romantică de o zi sau pentru o plimbare peste dealurile unduitoare atât de atrăgătoare și faimoase în Val d ‘Orcia.
Pentru noi, întâlnirea neașteptată cu acest loc minunat a fost nu doar împlinirea unui vis de călătorie, ci o dovadă în plus că, într-o călătorie, cel puțin uneori, drumul pare mai important decât destinația, doar să poți vedea cu ochii și cu inima toate comorile care îți ies în cale.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu