Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Descoperă Germania în șase destinații de vacanță fermecătoare

În ciuda unor aparențe și, poate, prejudecăți care spun despre germani că sunt mai reci și mai puțin primitori, Germania ar pute fi o adevărată revelație pentru turistul sau călătorul care ajunge pentru prima oară în această țară. Cum, de multe ori, „realitatea” este cea pe care o descoperim, o înțelegem și o trăim de unii singuri, cu mintea noastră, cu proprii ochi, simțuri, emoții și trăiri, schimbarea de percepție are loc în momentul în care, poate nepregătiți, suntem surprinși și uimiți de bogăția, diversitatea și frumusețea atracțiilor turistice pe care le întâlnim vizitând Germania.

Castele vechi și faimoase, catedrale impresionante, fluvii, râuri, munți și păduri întinse, cu priveliști fermecătoare, orășele și sate cochete, cu înfățișare de basm, dar și orașe mai mari, moderne, futuriste, ori încărcate de istorie și artă, purtând cu pregnanță emblema, însemnele și urmele unor figuri marcate ale istoriei, artei și culturii germane, precum scriitori, compozitori sau pictori germani celebri în întreaga lume, a căror opere și amintire le întâlnim în muzee, parcuri, lacuri și grădini ce înfrumusețează mai ales orașele mari. Acestea, dar și multe alte atracții turistice greu de cuprins în această scurtă prezentare, fac din Germania una dintre cele mai atrăgătoare și fascinante destinații turistice din Europa și din lume. Am ales pentru exemplificare șase atracții turistice din întreaga țară, adevărate repere pentru bogăția și diversitatea turistică a Germaniei.

1. Valea Rinului Mijlociu

Una dintre cele mai frumoase, romantice și spectaculoase destinații turistice ale Germaniei este Valea Rinului Mijlociu, o secțiune de 65 km a fluviului Rin, situată între orașele Koblenz și Bingen, din landurile Renania-Palatinat și Hessa. Cheile Rinului sau Rinul romantic, așa cum mai este cunoscută și numită această porțiune a fluviului, este o zonă turistică căutată de turiștii din întreaga lume pentru frumusețea, bogăția și diversitatea atracțiilor întâlnite aici, dar mai ales pentru peisajele și priveliștile uimitoare ce se deschid privirii de pe malurile fluviului si chiar din mijlocul acestuia, cu zeci de fortărețe și castele care se înaltă semețe pe malurile înalte ale fluviului, peste dealurile cu podgorii întinse sau chiar din vârfurile versanților abrupți.

2. Heidelberg

Situat în landul german Baden-Württemberg, de-a lungul râului Neckar, micuțul oraș Heidelberg este una dintre cele mai pitorești, romantice și căutate destinații turistice ale Germaniei. Personalități celebre ale literaturii, precum Goethe sau Mark Twain (care și-a început lunga călătorie prin Europa cu orașul Heidelberg, în anul 1878) s-au inspirat din plimbările lor pe malurile râului Neckar și din înfățișarea pitorească, romantică care învăluie întregul orășel. Dar Heidelberg este cunoscut și vizitat mai ales datorită numeroaselor sale atracții turistice, între care vechea universitate din Heidelberg, fascinantul Castel Heidelberg, romanticul pod Karl Theodor, ca să le numim doar pe cele mai cunoscute.

Foto: Erasmusu

3. Catedrala din Koln

În mod poate surprinzător, nu o catedrală din Italia este considerată cea mai mare, mai frumoasă și mai spectaculoasa din Europa, ci Domul din orașul german Köln. Catedrala are lungimea de 144,5 m, lățimea de 86,5 metri și înălțimea, la nivelul celor doua turnuri, de 157 metri. Construcția în stil gotic a început, pe locul unei catedrale mai vechi, în anul 1248 și a continuat până în anul 1473, când a fost întreruptă. Abia în anul 1842, regele Prusiei Frederic Wilhelm al IV-lea, a poruncit finalizarea Catedralei din Köln, conform planurilor iniţiale.38 de ani mai târziu, pe 1 octombrie 1880, imensa construcție a catedralei, începută în anul 1248 a fost finalizată, deși lucrările de consolidare și întreținere continuă și astăzi.

Foto: TravelAwaits

4. Rothenburg ob der Tauber

Foarte bine conservat și păstrând aproape intactă înfățișarea medievală, Rothenburg ob der Tauber (este important a se folosi denumirea completă pentru a nu fi confundat cu alte orășele și sate Rothenburg de pe teritoriul Germaniei), micuțul orășel situat în districtul Ansbach, regiunea Franconia, landul Bavaria, este una dintre cele mai căutate destinații turistice ale Germaniei, un simbol pentru frumusețea și pitorescul așezărilor medievale din această țară.

Deși mic, Rothenburg ob der Tauber oferă turiștilor săi numeroase atracții turistice: Primăria Rothenburg (Rathaus), Zidurile orașului vechi, Plönlein sau Piața Mică, (în fapt o intersecție care oferă cea mai frumoasă și pitorească imagine și principalul loc de atracție al orașului, o înfățișare desprinsă parcă dintr-o carte de basme), Biserica Sf. Iacob, Grădinile Castelului (Burggarten), Muzeul Criminalității Medievale, Muzeul German de Crăciun, Casa Maestrului Constructor (Baumeisterhaus), etc. Cei mai mulți turiști sosesc însă aici pentru frumusețea orașului în sine, pentru a admira farmecul și atmosfera medievală aparte a acestui orășel vechi, dar parcă mereu proaspăt și plin de viață, cochet, romantic și curat, o încântare pentru vizitatorii săi.

5. Castelul Neuschwanstein

Situat în sud-estul Bavariei, la poalele Munților Alpi, lângă minunatul orășel de munte Füssen, Castelul Neuschwanstein a fost construit la sfârșitul secolului al XIX în stil romantic-renascentist, fiind comandat de regele Ludovic al II-lea, ca omagiu adus compozitorului Richard Wagner. Castelul este considerat de mulți turiști cel mai frumos din Europa, atât de fermecător încât Walt Disney l-a folosit ca sursă de inspirație pentru desenul Frumoasa din Pădurea Adormită.

Pentru turiștii care vor să descopere și să exploreze această măreață construcție si la interior, sunt organizate tururi ghidate. Astfel, vizitatorii pot admira interiorul somptuos, începând cu Sala Tronului și Sala Cântăreților, urcând apoi la nivelurile superioare, în unul dintre turnuri, de la înălțimea cărora se deschid priveliști spectaculoase, uimitoare asupra împrejurimilor. Cu imaginea sa de basm și în ciuda faptului că a rămas neterminat, cel puțin la interior, Castelul Neuschwanstein este astăzi una dintre cele mai populare atracții turistice ale Europei.

Foto: ExplorAlp

6. Insula Muzeelor ​​din Berlin

Chiar în inima capitalei Germaniei, pe râul Spree, care desparte Berlinul în două, creând o insulă în mijlocul său, se află una dintre cele mai importante atracții culturale din Germania. Aici, pe această insulă din mijlocul capitalei Berlin, se află o colecție remarcabilă de muzee, precum Vechiul Muzeu (Altes Museum), Noul Muzeu (Neues Museum), Vechea Galerie de Artă, Muzeul Bode, Muzeul Pergamon. Toate aceste muzee găzduiesc colecții impresionante de artă, precum obiecte din antichitate greacă sau babiloniană, cum ar fi reconstrucția Altarului Pergamon, Poarta lui Iștar sau Poarta din Milet, găzduite de Muzeul Pergamon; vestigii ale antichității egiptene se află în Noul Muzeu (Neues Museum), cum ar fi bustul reginei Nefertiti, cel mai celebru artefact din această colecție; în Muzeul Bode și Vechiul Muzeu sunt găzduite colecții de artă din evul mediu și până în contemporaneitate. Pentru iubitorul de artă, Insula Muzeelor din Berlin trebuie să fie un obiectiv turistic de neratat.

Foto: Planetware

Călătorie plăcută!

Articole similare

2 Comentarii

 • Reply
  petre balanescu elena
  noiembrie 30, 2023 at 4:44 pm

  pentru ca am vazut foarte multe din locurile prezentate,imi permit sa comentez
  text echilibrat fara ostentatie,fotografii bine selectate si foarte foarte bine redate
  ESTE DE RECOMANDAT

  • Reply
   Călător printre gânduri
   decembrie 11, 2023 at 3:15 pm

   Mulțumesc!

  Lasă un comentariu