Arta de a călători Calatorii in Romania

Din Vatra Moldoviței spre Sadova

În afara iubitorilor de munte și a localnicilor, probabil nu foarte multă lume a auzit de Pasul Curmătura Boului, o trecătoare situată pe culmea dintre vârfurile Trei movile (1156 m altitudine, situat spre nord-vest) și Deia (1200 m altitudine, situat spre sud-est), între satele Paltinu și Sadova. Pasul unește comunele sucevene Vatra Moldoviței și Sadova.

Pe acest drum, dintre Vatra Moldoviței și Sadova, mergând spre Câmpulung Moldovenesc, am descoperit de curând un loc de poveste, vrăjit parcă de frumusețea muntelui și a naturii, un loc desprins parcă din lumea micuței Heidi, fetița munților.

Deși prin alte locuri, natura ne anunță, când tristă și posomorâtă, când veselă și entuziastă, inevitabila schimbare a anotimpurilor, în acest loc toamna pare la fel de departe precum capătul de drum al unei veri nesfârșite.

Din locul în care am oprit pentru a lua câteva fotografii ca amintire, privind în depărtare spre comuna Sadova și mai încolo de aceasta, deasupra ei spre crestele munților ce o înconjoară, natura pare să fi dat peste cap orice ciclicitate sau curs firesc al anotimpurilor, căci sosirea toamnei pare aici un răsfăț jucăuș și obraznic al naturii, în care primăvara și vara deopotrivă par să-și fi dat mâna pentru a renaște iar și iar din prospețimea, puritatea, vitalitatea și răcoarea muntelui.

Încăpățânata vară pare că nu vrea sa părăsească aceste locuri pentru a nu răpi nimic din frumusețea și farmecul lor aparte. Ba mai mult, cheamă alături de ea natura pentru a desăvârși împreuna armonia și frumusețea de care sunt în stare.
Dacă te oprești aici, măcar pentru puțin timp, e posibil ca încântarea sa-ți tulbure sufletul, iar văile cu pajiști înflorite și verdele proaspăt, udat în roua serilor și dimineților răcoroase să-ți inunde ochii în lacrimi de fericire. Rămâi, așadar, atât cât sa găsești ceea ce, poate, căutai trecând pe aici – fericirea sau, poate……pe tine.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu