Calatorii in strainatate

Lefkada, probabil cea mai frumoasă insulă a Greciei

Într-un top 10 al celor mai populare și căutate insule grecești, Lefkada și-ar face probabil cu greu loc, dar ar avea șanse mari să ocupe primele locuri, daca nu chiar primul, într-un top al celor mai frumoase insule din Grecia. Pentru cei care iubesc mai ales frumusețea și autenticul insulelor grecești, Lefkada ar putea fi o astfel de revelație. Să vedem așadar ce i-ar putea conferi insulei Lefkada titlul de cea mai frumoasă insulă a Greciei.

Despre Insula Lefkada

Insula Lefkada (Lefkas, în greacă) se află în nord-vestul Greciei și face parte dintre Cele Șapte Insule (Zakynthos, Ithaca, Corfu, Kefalonia, Lefkada, Paxi și Cythara) care se întind de la nord la sud de-a lungul și în apropierea coastei Mării Ionice. Datorită peisajului său natural exotic și plajelor pitorești, Lefkada a primit de la turiștii săi un nume de alint ce sună poate pretențios, dar care i se potrivește în mare măsură: „Caraibele Greciei”!

Pentru că este o insulă mare cu cei 336 kmp ai săi, este recomandabil, dacă nu ai sosit pe insulă cu mașina personală, să închiriezi una pentru a explora întreaga insulă și a te bucura de toate sau de cele mai multe dintre splendorile sale. Chiar și “poarta” de intrare pe această insulă este una spectaculoasă, formată dintr-un tunel subacvatic, apoi dintr-un pod plutitor și un dig cu șosea, lung cam de 1,5 km, ce leagă insula de continent. Acestea fac ca accesul pe insulă să fie unul rapid și facil, nefiind nevoie de feribot.

La aproximativ 20 km de Lefkada se află Aeroportul Național Preveza-Aktion, care aduce în Lefkada turiști din multe țări europene, inclusiv din România, prin zboruri directe Bucureșți – Lefkada (Aktion) și retur. Aeroportul este situat foarte aproape de Preveza, minunatul oraș de pe continent despre care am scris deja aici și pe care îl puteți vizita într-o excursie de câteva ore cu mașina, Preveza aflându-se la doar 26 km de Lefkada.

Chiar dacă veți găsi și aici hoteluri, vile, resorturi și restaurante elegante și moderne, mai ales în stațiunea Nidri, Lefkada excelează mai degrabă prin autentic. Nefiind foarte dezvoltată, frumusețea, popularitatea și, totodată, elementul său distinct se trag tocmai din această autenticitate, cu sate tradiționale, lacuri de mare și natură pură. Lefkada este mai degrabă insula celor care iubesc frumusețea peisajelor naturale mediteraneene grecești, în care muntele, vegetația verde și densă se întrepătrund cu spectacolul albastru și turcoaz al mării.

Odată ce veți trece de orașul Lefkada, tot ce veți întâlni de acum încolo înaintând pe insulă este peisajul mediteraneean încântător ce contopește spectaculos muntele și marea în imagini de o frumusețe rară, mai ales dacă locul spre care vă îndreptați se află pe coasta de vest a insulei. Șoseaua ce șerpuiește pe alocuri amețitor pe marginea hăului ce-ți dezvăluie întinsul nesfârșit al mării de un albastru tulburător, îți scoate în cale munți împăduriți pe majoritatea suprafeței lor cu păduri de conifere (mai ales pini), dealuri umbrite de livezi de măslini, decorate din loc în loc cu chiparoși, curți și case ornate cu flori de oleandru, așezări întregi cocoțate pe stânci sau care se revarsă parcă în mare, sate pescărești cu înfățișarea lor pitorească, atât de autentică, țărmuri și plaje, multe plaje, unele de o frumusețe sălbatică impresionantă.

Astfel de peisaje te întâmpină mai ales pe coasta de vest, acolo unde locurile sunt mai înalte și spectaculoase, iar priveliștile de la înălțime lor asupra mării cu adevărat uimitoare. Un astfel de loc este satul Tsoukalades, spre care, atât Waze, cât și Google Maps te vor duce pe un drum ce apucă la dreapta, prin satul Frini, de îndată ce ai părăsit orașul Lefkada.

Orașul Lefkada, văzut din curtea Mănăstirii Faneromeni

Urcând, drumul devine din ce în ce mai îngust, abrupt și aventuros șerpuind printre case și chiar prin curțile lor până în dreptul Mănăstirii Faneromeni, mereu însoțiți de priveliștea încântătoare și foarte aproape de marginea hăului ce-ți dă ceva fiori, dar sub care imensul albastru se arată în imagini uimitoare. De altfel, multe localități și plaje de pe insulă sunt legate între ele prin astfel de drumuri aventuroase, pe care mașinile abia dacă se strecoară.

Paralia Agios Ioannis, în depărtare

Un popas la Mănăstirea Faneromeni este un bun prilej pentru vizitarea acestei simple dar frumoase mănăstiri, dar și locul de unde puteți admira și contempla în imagini uimitoare orașul Lefkada și unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe insulă – capătul sau de nord conturat printr-o fâșie albă de nisip, acolo unde se află Paralia Agios Ioannis, o plajă cu mori de vânt, căutată în primul rând pentru condițiile sale excelente de kitesurfing și windsurfing. 

Mănăstirea Farenomeni
Curtea mănăstirii

Orașul Lefkada

Insula își întâmpină vizitatorii cu orașul Lefkada, cel mai mare de pe insulă și capitală a acesteia, captivant și luat cu asalt de turiști mai ales la ceas de seară, când după orele lungi și încinse de pe plajele insulei, turiștii se retrag sau evadează în oraș în căutarea brizei răcoritoare, a atmosferei vibrante pulsând de viață si destindere din oraș de pe străzile și terasele restaurantelor și tavernelor ce inundă străzile cu aroma preparatelor culinare grecești.

Ca și celelalte Insule Ionice, și Lefkada păstrează încă urmele și influențele stăpâniri venețiene, dar poate nu la fel de pregnant, orașul fiind aproape în totalitate refăcut după cele două cutremure de la jumătatea secolului XX. Cu mult timp însă înaintea venețienilor, dar și a turcilor, francezilor sau sicilienilor, care au stăpânit la rândul lor insula, corintenii au colonizat insula în secolul al VII-lea î.Hr. și au construit noul oraș Lefkada. Ei au început construcția canalului care desparte Lefkada de continent în 650 î.Hr., transformând Lefkada într-o insulă. În această perioadă, insula a fost formată din multe orașe autonome care au continuat să înflorească de-a lungul anilor. 

Numele orașului – Lefkas, care a fost dat apoi întregii insule, se datorează stâncilor albe din partea de sud a insulei, acolo unde se află Capul Lefkada. După încheierea stăpânirii venețiene, în 1797 când Napoleon Bonaparte și trupele sale au cucerit Veneția, insula Lefkada a devenit parte a statului francez, până în 1799, când flota aliată a turcilor, rușilor și englezilor i-a învins pe francezi și a cucerit Lefkada. Abia după anii de stăpânire și protecție englezească, în anul 1812, pe 21 mai, a fost semnat un tratat prin care se proclama unirea Insulelor Ionice (printre care se numără Lefkada) cu statul grec independent și nou născut.

Deși influența venețiană este pe alocuri încă prezentă, orașul poartă astăzi înfățișarea predominantă a micilor așezări urbane grecești conferită orașului cu ocazia reconstrucției sale de după ultimele două mari cutremure, cele din anii 1950 și 1953. Această înfățișare nu este una spectaculoasă, dar încântă privirea și deschide apetitul pentru plimbări plăcute și romantice. Străzi înguste cu pavaj frumos și elegant ornamentat șerpuiesc printre clădirile scunde și pe sub ferestrele decorate cu flori multicolore, între care minunatul oleandru încântă, luminează și înfrumusețează orice colț de stradă sau piață, orice ochi sau suflet în căutare de frumos.

Cel mai bine, orașul poate fi vizitat, explorat și descoperit pe timpul zilei, de preferat spre orele mai târzii ale dimineții când temperaturile sunt mai plăcute, iar marea majoritate a magazinelor, cafenelelor și teraselor se deschid și orașul începe să prindă viață sub briza încă răcoroasă și proaspătă a mării, ce poartă printre străzile înguste mirosul sărat de mare și sunetul plăcut al valurilor din port legănând domol iahturile și bărcile pescărești acostate. Un alt moment bun pentru a vizita orașul este spre orele târzii ale după-amiezii, odată cu apusul soarelui, când majoritatea magazinelor, tavernelor și teraselor se redeschid după siesta de la orele călduroase ale prânzului. De la aceste ore până spre amurg, orașul capătă un farmec nou, fiind învăluit în lumina aurie a apusului, fermecător transformat de atmosfera vie și tumultoasă specifică pregătirii serilor și nopților lungi ce vor urma.

Plajele

Plajele din Lefkada sunt cunoscute pentru peisajul uimitor și apa exotică, fiind considerate printre cele mai frumoase din Grecia. Insula este înconjurată de o mare varietate de plaje, unele mari, spectaculoase, adăpostite de stânci uriașe, mai ușor sau greu accesibile, chiar ascunse, retrase și sălbatice, cu pietricele sau nisip, cu valuri mari și agitate, așa cum sunt plajele de pe coasta de vest. Spectacolul răsăritului sau apusului de soare de pe aceste plaje este unul răscolitor.

Plaja Paralia Khatisma, la apus

Probabil, nu există pe o altă insulă grecească plaje mai spectaculoase și frumoase ca cele de pe insula Lefkada. Între acestea, Porto Katsiki, Egremni și Kathisma sunt cele mai căutate plaje din Lefkada, toate localizate pe coasta de vest a insulei. În general, plajele de pe partea de vest sunt cele mai impresionante, datorită peisajului spectaculos și culorii albastru intens a apei mării.

Pe coasta de este a insulei se găsesc plaje mai mici, cu marea calmă și apa de mică adâncime, ideale pentru familii și copii, așa cum este și Plaja Ligia. În capetele de nord și de sud ale insulei, la Paralia Agios Ioannis, respectiv Vasiliki, acolo unde curenții de aer sunt mai puternici, se găsesc locuri numai bune pentru windsurfing și kitesurfing.

Plaja Ligia, pe coasta de est a insulei
Plaja Porto Katsiki
Plaja Paralia Agios Ioannis, în depărtare

Plaja Egremni este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase plaje de pe insulă, din aceste motive, și una dintre cele mai căutate de turiști, în ciuda accesului greoi, care se face pe o scară cu 450 de trepte, agățată de peretele stâncii uriașe la baza căreia se află plaja.

Plaja Egremni

Povestea acestei plaje este una spectaculoasă, la fel ca înfățișarea sa de astăzi. Bucăți din peretele stâncos sub care se află, s-au rupt de mai multe ori în urma cutremurelor repetate care au avut loc pe insulă, făcând periculos și aproape imposibil accesul pe plajă. Pentru a rezolva această problemă, s-au construit scări de acces chiar pe peretele abrupt. În urma cutremurului din 17 noiembrie 2015, vechea cale de acces formata din 350 de trepte s-a prăbușit odată cu desprinderea unei bucăți imense din stânca pe care se afla aceasta. Noua scară (cea din imagine), formată din 450 de trepte, a fost construită deasupra și pe peretele stâncii și dată în folosință abia în anul 2021.

Sivota și Vasiliki – două dintre satele pescărești emblematice de pe insulă

Sivota este unul dintre satele pescărești de pe insulă, care deși micuț concentrează în atmosfera, ritmul și înfățișarea tot ceea ce aceste sate au mai atrăgător și autentic. Sivota este localizat în sud-estul insulei, la 31 de kilometri de Lefkada Town, la 16 kilometri de Nidri si la 9 kilometri de Vasiliki. Deși se află departe de oraș și de principalele plaje, Sivota este unul dintre locurile căutate de pe insulă, care atrage și încântă mai ales prin frumusețea și liniștea sa, fiind mai retras, dar și prin pitorescul așezării sale, situat într-un golf micuț, retras și liniștit. Chiar pe faleza micuțului port, se află numeroase taverne care servesc preparate locale, majoritatea, bineînțeles, din pește și fructe de mare, dar și răcoritoarele și revigorantele salate grecești, cele de vinete sau icre. Una dinte cele mai apreciate taverne de aici, pe care o recomandăm și noi, este 12 Gods, administrată de un român.

Vasiliki, este un alt sat pescăresc foarte popular pe insulă, mult mai vizitat și aglomerat decât Sivota, fiind și mai mare și considerat a doua cea mai mare stațiune de pe insulă, după Nidri.

Vasiliki se află în sudul insulei, în capătul opus al orașului Lefkada, la aproximativ 40 km de acesta, fiind cea mai îndepărtată așezare față de oraș de pe insulă. Stațiunea este căutată mai ales de iubitorii sporturilor nautice, in special windsurf, dar și pentru că, prin portul său, Vasiliki este un important punct de plecare către insulele Ithaka si Kefalonia, dar si către plajele frumoase din vestul insulei. Vasiliki, poate nu la fel de liniștit și plăcut la înfățișare ca Sivota, atrage tocmai prin atmosfera sa și ritmul de vacanță mai animate, aici găsindu-se multe spații de cazare, magazine și taverne care împânzesc cu terasele lor faleza portului.

Croaziere

Una dintre marile atracții de pe insulă, poate chiar cea mai mare dintre acestea pentru mulți turiști, sunt croazierele organizate cu nave mari, vase sau bărci mai mici în jurul insulei sau spre insulele mici din apropiere. Dintr-o astfel de croazieră vă pot spune că momentele și emoțiile trăite sunt cu adevărat unice, încântătoare, de neuitat. Departe de țărmurile insulei și de pe suprafața de un albastru tulburător a mării, totul – insula cu țărmurile, plajele, stâncile și așezările sale cocoțate pe acestea, se vede dintr-o altă perspectivă, una uimitoare, mult diferită și mai spectaculoasă de cea cu care erai obișnuit.

În plus, prin intermediul acestor croaziere, poți ajunge pe cele mai frumoase, sălbatice și spectaculoase plaje, poți înota în ape incredibil de albastre, de limpezi și curate, te poți opri în locuri nemaipomenite, pe mici insule nelocuite, poți explora locuri – sate, plaje și peșteri, în care nici nu visai și nici nu ai putea să ajungi altfel vreodată.

Iată câteva imagini din croaziera noastră în jurul coastei de vest a insulei Lefkada, cu superbele sale țărmuri și spectaculoasa plajă Egremni, dar și mai departe, spre și de pe insula Meganisi și satul Vathy, de pe câteva plaje sălbatice minunate, o mică insulă nelocuită și din Grota Papanikolis.

Lefkada este înconjurată de numai puțin de nouă insule satelit Meganisi, Kalamos, Kastos, Madouri, Skorpidi, Skorpios, Thilia, Petalou și Kythros. Majoritatea acestor insule pot fi vizitate prin croaziere de o zi, cea mai frumoasă și căutată fiind Skorpios, fosta insulă privată a armatorului grec Aristotel Onassis.

În Lefkada, cu plecare din Nidri, există Lefkas Cruises (accesați link), o companie cu o flotă de cinci vase, două mari de lux, și trei de capacitate mai mică, care organizează croaziere în jurul insulei Lefkada și spre Insulele Ionice Kefalonia – Ithaka și Zakynthos. Alte vase mai cunoscute cu care puteți călători în croaziere minunate, din Nidri, în jurul insulei Lefkada sau spre cele nouă insule satelit enumerate mai sus, sunt Odysseia, un vaporaș „pirateresc” ușor de recunoscut datorită ochilor desenați la prora, dar și Nidri Star 1 si Eptanisos.

Pe cele mai multe din aceste vase, vă puteți bucura contracost de tot confortul posibil pe o astfel de ambarcațiune: muzică, dans, masă, cu mâncăruri și băuturi locale, excursii, etc. Bineînțeles, există și posibilitatea de a închiria vaporașe, iahturi și bărci cu motor de agrement private, pe care le puteți închiria cu tot cu cel care conduce barca sau fără acesta, doar dacă dețineți permis valabil.

Așa cum se spune de multe ori, și așa cum mulți dintre voi probabil au experimentat deja, cea mai frumoasă insulă grecească este…..cea pe care nu ai descoperit-o încă. Lefkada ar putea fi insula în care te regăsești cel mai mult, ori cea care răspunde cel mai mult așteptărilor tale, odată ce i-ai descoperit frumusețea unică. Dacă iubești mai ales frumusețea și spectacolul peisajelor naturale mediteraneene ale insulelor grecești, autenticitatea așezărilor și simplitatea locuitorilor lor, Lefkada ar putea fi pentru tine cea mai frumoasă insulă grecească, poate cea pe care o căutai dintotdeauna.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu