Calatorii in strainatate

Villa Cimbrone, o bijuterie pe Coasta Amalfitană

Villa Cimbrone este poate cea mai strălucitoare bijuterie pe care o veți întâlni călătorind de-a lungul Coastei Amalfitane. Aceasta, la rândul său o destinație turistică unică între toate splendorile Italiei, situată în sudul țării, între Golful Napoli și Golful Salerno, încântă cu peisaje uluitoare ce se deschid asupra întinsului albastru al Mării Tireniene, de la înălțimea unor așezări pitorești atât de râvnite de turiști, precum Salerno, Amalfi, Ravello, Positano, Sorento.

Ravello, una dintre aceste așezări de vis care se revarsă până în mare peste stâncile abrupte ele Coastei Amalfitane, este cunoscută și căutată de turiști mai ales pentru Villa Cimbrone. Cu grădinile și priveliștile sale fastuoase, locul este o atracție irezistibilă pentru turiștii care ajung pe Coasta Amalfi. Vila, cu o istorie îndelungată, este astăzi un hotel foarte apreciat, locul ideal pentru evenimente (mai ales nunți) și recepții, foarte căutat de cei care vor să petreacă aici clipe de neuitat, într-un decor fermecător unic, cu un parfum romantic aparte.

Villa Cimbrone – scurt istoric

Villa Cimbrone datează din secolul XI, dar înfățișarea sa de astăzi, cu grădinile expansive care o înconjoară și magnifica Terasă a Infinitului, decorată cu busturi de statui în stil roman, se păstrează de la începutul sec. XX și se datorează englezului Ernest William Beckett, cunoscut și ca Lord Grimthorpe. Fascinat de frumusețea locului descoperit în urma vizitelor sale în Italia, Beckett a cumpărat vila de la familia Amici, în anul 1904. Cu ajutorul lui Nicola Mansi, un arhitect din Ravello, pe care îl cunoscuse în Anglia, Beckett s-a angajat într-un program ambițios de restaurare și extindere a vilei și a grădinilor.

Terasa infinitului (Terrazza dell’Infinito). Foto: Itinari

Până în anul 1960, vila a aparținut familiei Beckett, care a trecut-o în proprietatea mai multor membri ai familiei, între care fiul lui Ernest William Beckett, apoi nepoata acestuia, Lucille Katherine Beckett. Lucille Katherine a locuit la rândul său în vilă și a devenit cunoscută mai ales în anii 30 datorită pasiunii sale pentru îngrijirea grădinilor și a unui soi de trandafir, cunoscut mai târziu ca Trandafirul de Ravello. În cele din urmă, vila a fost vândută în anii 60 de urmașii lui Ernest William Beckett familiei Vuilleumier.

Villa Cimbone. Foto: Ravello, Italy

După ce a fost folosită ca locuință de familie mai mulți ani, Vuilleumier au transformat vila în hotel, utilitate care se păstrează și astăzi. Acesta este și motivul pentru care interiorul clădirii nu poate fi vizitat. Turiștii se pot bucura, în schimb, de minunatele grădini și împrejurimile atât de atrăgătoare, cu fascinanta (și atât de căutată pentru fotografii) Terasă a Infinitului. Această terasă aflată la 365 de metri deasupra mării oferă priveliști amețitoare spre plajă și mare. În depărtare, scrutând orizontul, poate fi distins conturul Munților Cilento și orașul antic Paestrum. 

Terasa Infinitului (Terrazza dell’Infinito). Foto: Itinari

Celebrități la Villa Cimbrone

Numeroase celebrități au vizitat și au locuit în Villa Cimbrone, în perioada în care aceasta a fost proprietatea lui Ernest William Beckett. Între aceștia, Virginia Wolf, Leonard Wolf, E M Forster, John Maynard Keynes, Lytton Strachey, membri ai grupului de scriitori, intelectuali, filosofi și artiști englezi intitulat Bloomsbury, după numele localității de lângă Londra, în care aceștia au trăit, au lucrat și au studiat, în prima jumătate a secolului 20. Alți vizitatori celebri au fost: Winston Churchill, scriitorul D. H. Lawrence, Edward James (fiul mult mai celebrului Williams James, psiholog și filozof american), Jean Piajet, T.S. Eliot. Actrița Greta Garbo a locuit de mai multe ori aici împreună cu iubitul său Leopold Stowkowski, dirijorul britanic-american care a scris și a produs pentru Walt Disney partitura Fantasia.

Grădinile

O plimbare prin grădinile acestei vile este o încântare pentru turiștii care ajung aici. Traseul principal începe de pe lunga alee Viale dell’ Immenso și trece pe sub o pergolă prin care se revarsă glicinele mov, un spectacol încântător, vizibil mai ales vara, când toate aceste flori colorează și înveselesc grădina. Din depărtare, în capătul acestei alei, poate fi zărită Statuia lui Ceres (Statua di Ceres), iar după aceasta se arată surprinzător magnifica Terasă a Infinitului (Terrazza dell’Infinito). La tot pasul veți întâlni temple, statui, fântâni, amenajări florale care îți iau ochii și locuri de belvedere amețitoare. Toate acestea dau locului o înfățișare clasică elegantă, pe cât de romantică, pe atât de fermecătoare.

Foto: Wikimedia Commons

Nu ratați în plimbarea prin aceste superbe grădini:

  • Statuia lui Ceres (Statua di Ceres), aflată în imediata apropiere a Terasei Infinitului;
  • Dealul sau Creasta de Mercur (Poggio di Mercurio);
  • Micul templu al lui Bacchus (Tempietto di Bacco);
  • Statuia lui David (Statua di David), o copie a faimoasei sculpturi a lui David învingător, operă a lui Donatello (originalul se află în Muzeul Național din Florența);
  • Grădina Trandafirilor (Terrazza delle Rose), care este situată la doar câțiva pași de vilă;
  • Sala de ceai (Stanza del Tè), o grădină dreptunghiulară, aflată lângă grădina de trandafiri, care are un pavilion în stil maur, patru coloane din epoca romană și câteva sculpturi minunate.
Statuia lui Ceres (Statua di Ceres). Foto: Italy

Chiar vizavi de casa de bilete, se află mănăstirea, amplu redecorată de Lord Grimthorpe, în urmă cu un secol. În centrul său, turiștii sunt întâmpinați de o fântână încântătoare și de fațada mănăstirii bogat ornamentată cu basoreliefuri și teracotă veche, cea mai notabilă fiind o țiglă a celebrului Luca Della Robbia. O altă creație a Lordului Grimthorpe este Cripta, modelată după celariul călugărilor de la Fountains Abbey, o mănăstire cisterciană de lângă Malton, Anglia, unde s-a născut Grimthorpe.

Fațada mănăstirii, cu fântâna din apropiere, ambele redecorate de englezul Ernest William Beckett (Lord Grimthorpe). Foto: gardenvisit
Cripta, de asemenea creație a Lordului Grimthorpe. Foto: Designack

Villa Cimbrone pare unul dintre acele locuri de pe pământ pe care le numim adesea “colțuri de rai”, fără a avea sentimentul că exagerăm în vreun fel. În general, fugim de astfel de clișee și de neputința lor de a fi persuasive, convingătoare, întrucât acestea deformează sau banalizează în mare măsură aprecierile și percepțiile noastre asupra lucrurilor. Atunci când vine vorba de Coasta Amalfitană, de Ravello și de Villa Cimbrone cu minunatele sale grădini și uimitoarea Terasă a Infinitului, superlativele nu sunt exagerate și nici de ajuns pentru a exprima întreaga lor măreție și splendoare. Este posibil chiar să rămânem în fața lor fără cuvinte, niște martori tăcuți, muți de uimire, cuprinși de un neobișnuit și înălțător sentiment de grație.

Villa Cimbrone – informații pentru vizitatori:

Accesul vizitatorilor se face doar cu tururi ghidate rezervate din timp.

Ore: 9.00 – până la apus

Prețul biletului: 7 €

Telefon: +39 089 857459

E-mail: info@villacimbrone.com

Adresa Via S. Chiara 26, Ravello

Tururi cu ghid: rezervării la telefon: +39 089 857459 sau e-mail: info@villacimbrone.com

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu