Calatorii in strainatate

Montjuic și Fântâna Magică a Barcelonei

Pe înalta colină Montjuic (tradus din catalană Muntele Evreiesc, întrucât pe culmea acestui deal au fost descoperite rămășițele unui cimitir evreiesc medieval) din cartierul barcelonez cu același nume, se află spectaculoasa și superba Fântâna Magică din Montjuic, una dintre atracțiile de top în Barcelona. Întreg ansamblul monumental al fântânii se revarsă spectaculos și uimitor sub impunătorul Palau Nacional (Muzeul Național de Artă Catalană), coborând și decorând întreaga colină până în apropierea impozantei Plaça d’Espanya, una dintre cele mai importante piețe ale Barcelonei.

Vedere de pe terasa Muzeului Național de Artă Catalană (Palau Nacional)
Palau Nacional
Fațada principală a Palau Nacional, cu fântânile oprite
Cele Patru Coloane ale lui Josep Puig i Cadafalch

Fântâna Magică din Montjuic este o realizare impresionantă, încântătoare pentru orice privitor, mai ales pe timp de noapte, atunci când, odată cu lăsarea serii, fântâna, așa cum îi spune și numele, oferă un spectacol de lumini, sunet și culoare magic, impresionant.

Fântâna Magică din Montjuic
Palau Nacional și fântânile adiacente – vedere nocturnă

Frumoasa și impresionanta fântână, ca de altfel întregul ansamblu arhitectural care o înconjoară, este opera inginerului și arhitectului catalan Carles Buigas realizată pentru Expoziția Internațională de la Barcelona din anul 1929. Pe locul unde a fost ridicată fântâna se aflau la acea vreme cele Patru Coloane ale lui Josep Puig i Cadafalch, simbol al naționalismului catalan, demolate în 1928 la ordinul lui Miguel Primo de Rivera, prim ministru al Spaniei la acea vreme. Aceste coloane, așa cum se poate observa din fotografii, sunt prezente astăzi la câțiva metri de fântână, fiind ridicate din nou de catalani în anul 2010.

Fântâna Magică și spectacolul său nocturn

Cum funcționează Fântâna Magică

Impresionanta Fântâna Magică din Montjuic funcționează cu 2600 litri de apă care curg în fiecare secundă prin cele trei bazine concentrice ale fântânii, conduse de un sistem de reciclare a apei. 3260 de jeturi de apă dansează în ritmul muzicii în peste 7 miliarde de combinații de lumină și apă.

Coregrafie

Muzica a fost inclusă în spectacolul de lumini în anii 80. Poate din acest motiv o bună parte a coregrafiei spectacolului de apă, muzică și lumini este realizat pe un mix de hituri din acești ani. Coregrafia include de asemenea coloane sonore din filme celebre ca Nașul, Stăpânul Inelelor, Gladiator, muzică clasică spaniolă, dar și melodii din topurile muzicale actuale. Celebra melodie Barcelona, compusă și cântată de Freddie Mercury, solistul trupei Queen, împreună cu soprana Montserrat Caballé deschide de obicei spectacolul nocturn al fântânii, încă din anul 1992. Melodia a fost prezentată și intens difuzată la Jocurile Olimpice de vară organizate de Barcelona în acel an pe Dealul Montjuic. Cu ocazia acestui important eveniment, Fântâna Magică din Montjuic și Palau Nacional (Muzeul Național de Artă Catalană) au fost complet restaurate.

Programul spectacolelor

Pe timpul zilei, Fântâna Magică din Montjuic oferă doar spectacol ornamental, deci fără muzică și lumini, în intervale de 30 de minute. Spectacolul durează 20 de minute, ceea ce însemnă că aveți la dispoziție 10 minute între orele de spectacol, pentru a putea ajunge la timp și a vă găsi cel mai potrivit loc sau poziție pentru vizionare.

Zilele și intervalele orare pentru spectacolele diurne sunt următoarele: marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă de la 11:00 la 13:00 și de la 16:00 la 18:00. Duminică de la 11:00 la 17:00.

Spectacolele nocturne includ sesiuni de muzică și culoare cu durata de o oră, după următorul program:

  • De la 1 aprilie până la 31 mai – joi, vineri și sâmbătă – de la 21.00 la 22.00;
  • De la 1 iunie până la 30 septembrie – miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică, cu excepția zilei de 11 septembrie – de la 21.30 la 22.30;
  • De la 1 octombrie până la 10 octombrie – joi, vineri si sâmbăta – de la 21.00 la 22.00;
  • Din 11 octombrie până pe 21 decembrie – fântâna este oprită și închisă pentru întreținerea anuală;
  • Din 22 decembrie până pe 31 martie – joi, vineri si sâmbăta – de la 20.00 la 21.00.

Cum ajungeți la Fântâna Magică din Montjuic

Cel mai bun reper pentru a ajunge la Fântâna din cartierul Montjuic este Piața Spaniei (Plaça d’Espanya – cu metroul, stația Espanya, linia roșie L1 sau linia verde L3), ușor de reperat de la distanță după cele două turnuri venețiene. Odată ajunși în Piața Spaniei, urmați valul de turiști care se îndreaptă spre fântână. În Piața Spaniei puteți ajunge și cu autobuzele ​​13, 23, 37, 150, H12 și H16. Autobuzul turistic oprește de asemenea în Piața Spaniei, dar și la MNAC (Muzeul Național de Artă Catalană).

Piața Spaniei (Plaça d’Espanya). În fundal, Turnurile Venețiene, Coloanele lui Josep Puig i Cadafalch, Fântâna magică din Montjuic și Palau Nacional
Grupuri de turiști îndreptându-se la orele serii spre Fântâna Magică
Piața Spaniei, la ceas de seară

Recomandare

O variantă de itinerariu pe care o recomand cu această ocazie este aceea de a urca cu autobuzul (150 sau 55), sau cu telefericul, până în cel mai înalt punct de pe Dealul Montjuic, acolo unde se află castelul cu același nume, cu panorama sa magnifică asupra întregului oraș, inclusiv a portului și a întinsului mării. Coborâți apoi pe jos sau, dacă drumul vi se pare totuși prea lung, cu autobuzul, dar doar până la Parcul Olimpic.

Intrare Castel Montjuic
Castelul Montjuic
Castelul Montjuic
Vedere de pe terasa castelului Montjuic
Stadionul olimpic

De aici continuați pe jos pentru a putea astfel să vizitați și celelalte obiectivele turistice care se găsesc pe Dealul Montjuic: Parcul Olimpic (Olympic Ring) cu stadionul olimpic și arena sportivă de interior Palau Sant Jordi, printre altele. Aici s-au desfășurat în 1992 Jocurile Olimpice de vară. Întreaga bază olimpică mi s-a părut impresionantă. Nu foarte departe, traversând strada dinspre Parcul Olimpic, coborând pe o alee, apoi pe scările rulante, se află Muzeul Național de Artă Catalană (Palau Nacional). Celelalte obiective turistice din apropiere sunt: Muzeul de Artă Modernă Fundația Joan Miró, Satul Spaniol (Poble Espanyol), Teatrul Mercat de les Flors, Grădina Botanică din Barcelona, Teatrul Grec, Grădinile Joan Maragall, Grădinile Mossèn Costa i Llobera.

Palau Nacional – Muzeul Național de Artă Catalană
Palau Nacional – Muzeul Național de Artă Catalană

Dacă ați epuizat toate obiectivele turistice din zona Montjuic sau ați obosit încercând să faceți asta și aveți nevoie de o pauză mai lungă, ori vreți să zăboviți în zonă pentru a prinde începutul spectacolului nocturn al Fântânii Magice, un loc potrivit pentru asta este Las Arenas de Barcelona. Arena din Barcelona este un centru comercial, sportiv și muzical aflat în Piața Spaniei, proiectat și reconstruit cu acest scop în anul 2011, după ce inițial fusese folosită ca arenă de lupte cu tauri. Aici veți găsi multe magazine, restaurante, cinematografe, săli de sport, spectacole de muzică și priveliști încântătoare asupra orașului și Dealului Montjuic, mai ales dacă urcați la ultimul etaj al clădirii sau pe acoperișul arenei, unde sunt amenajate multe terase. De altfel, mulți turiști preferă să vadă spectacolul nocturn al Fântânii Magice din acest loc.

Arena din Barcelona
Vedere de pe terasa arenei

De oriunde ați alege să vedeți Fântâna Magică, de jos sau de sus, de la înălțime, de aproape sau din depărtare, veți rămâne probabil cu una dintre cele mai frumoase și de neuitat amintiri din Barcelona.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu