Marsaxlokk!? Abia dacă-i poți rosti numele, dar nu asta impresionează cel mai mult, ci imaginea sa pitorească seducătoare, cu bărcile colorate plutind parcă părăsite în micuțul port, într-o solitudine care departe de a fi apăsătoare, pare mai degrabă vie, senină și captivantă, un fel de invitație la relaxare, admirație și contemplare. Nu toate zilele sunt la fel în Marsaxlokk și nu această atmosferă tihnită e cea pe care o vei găsi mereu aici, în acest micuț sat pitoresc din sud-estul statului Malta. Așa l-am găsit noi, sosind în Marsaxlokk dinspre capitala Valletta, într-o zi însorită de început de decembrie, uimiți de priveliștea micuțului port, pierdut parcă în mijlocul albastrului înconjurător, cu apa mării intens colorată în albastru, o reflexie spectaculoasă a cerului senin din acea zi.
Când să vizitezi Marsaxlokk și cum să ajungi acolo
Marsaxlokk (marsa, din arabă, care însemnă port, și xlokk, care în malteză însemnă sud-est, cu referire la vântul uscat mediteraneean sirocco, care suflă din Sahara, în catalană xaloc) este un sat pescăresc tradițional situat în sud-estul Maltei. Cu temperaturi care urcă în decembrie până la 20 de grade Celsius, si chiar peste, Marsaxlokk, ca de altfel întreaga tară insulară Malta, devine o destinație turistică numai bună de vizitat în această perioadă, fiind și mai puțin aglomerată, mai aerisită și mai primitoare pentru tot ceea ce Malta are din plin de arătat și oferit vizitatorilor săi.
Doar 11,2 km desparte Marsaxlokk de capitala Valletta, care pot fi parcurși cu autobuzul, varianta cea mai ieftină, cu o mașină închiriată, cu un taxi sau chiar cu o variantă de ridesharing (Bold sau Uber), așa cum am făcut și noi. Autobuzele spre Marsaxlokk pot fi luate din Valletta, de la Terminalul Bus Stop Bay A6. Autobuzele 81, 85 sau TD10 vă pot duce în Marsaxlokk pentru un bilet de 2 euro și un timp de călătorie care durează între 20 și 40 minute, în funcție de linia de autobuz aleasă.
De ce să vizitezi Marsaxlokk
La prima vedere, Marsaxlokk poate fi înșelător, căci, în afara încântătoarei priveliști de bun-venit a portului, așezarea nu pare să ofere altceva turiștilor săi. Mulți vin, fac câteva poze și pleacă, mai mult sau mai puțin împliniți de scurta lor vizită aici. Dar Marsaxlokk înseamnă mai mult decât portul său și poate oferi satisfacții pe măsură celui care se arată răbdător și știe că a vizita un loc precum Marsaxlokk înseamnă, de fapt, a explora, a căuta și descoperi, a gusta și înțelege, a admira și contempla. Fii, așadar, răbdător cu acest sat pescăresc, care, deși mic, se poate arăta interesant inclusiv prin istoria sa străveche, fiind locuit și cunoscut încă din antichitate și folosit ca port de către fenicieni, cartaginezi și romani. Dar, evident, asta nu este tot.
Portul și bărcile tradiționale Luzzu
Poate cea mai cunoscută și apreciată atracție din Marsaxlokk este portul său „decorat” cu bărcile tradiționale Luzzu, care întregesc imaginea pitorească și încântătoare a portului. Viu colorate, în combinații atrăgătoare și cu ochi desenați pe ambele părți, bărcile sunt un simbol al culturii malteze și o tradiție maritimă care continuă și astăzi. Se crede că denumirea de „Luzzu” ar fi derivată din cuvântul sicilian guzzo, care era folosit în insula mediteraneeană a Italiei pentru a denumi bărcile mici de pescuit.
Totuși, originea și povestea bărcilor Luzzu trebuie căutată în istoria străveche a acestor locuri, încă de pe vremea fenicienilor, care s-au stabilit pentru prima dată pe insulele care formează astăzi teritoriul Maltei, în jurul anului 800 î.Hr. Fenicienii erau maeștri constructori de nave și comercianți, iar influența lor poate fi încă observată în forma și structura bărcilor Luzzu. Maltezii le-au adaptat de-a lungul secolelor, pentru a le face potrivite practicilor locale de pescuit, adică adaptate țărmurilor stâncoase și porturilor de mică adâncime ale Maltei.
Pentru a-i însoți și a le purta noroc pe mare, pescarii vopsesc de obicei bărcile într-o combinație de culori – galben, albastru, roșu și verde, fiecare culoare având o anumită semnificație: galben – lumina soarelui și prosperitatea, aduce noroc pescarilor, roșu – protecție și putere, albastru – simbolizează marea și cerul, ca mediul natural de existență al bărcii, verde – semnifică fertilitatea și creșterea, ca speranță pentru capturi cât mai mari.
Potrivit tradiției locale, pe partea din față a bărcii sunt pictați „Ochii lui Osiris” (Osiris, în mitologia egipteană, este zeul vieții de apoi, al vegetației, fertilității, renașterii și al morților), un simbol care a făcut parte din tradiția maritimă malteză de secole, cu origini într-un vechi obicei fenician, practicat și de vechii greci și egipteni. Ca și atunci, se crede că „Ochii lui Osiris” îi protejează pe pescari de spiritele rele, în timp ce sunt pe mare.
Excursii cu bărcile localnicilor
În ambarcațiuni mai mici sau mai mari, chiar și în celebrele bărci tradiționale Luzzu, „căpitanii” locali vă pot oferi croaziere pentru a admira frumoasele priveliști de pe coasta de sud a Maltei, cu plecare și întoarcere în Portul Marsaxlokk. Pot fi admirate, astfel:
St Peter’s Pool – este o piscină naturală aflată într-un mic golf, potrivită pentru înot, plajă și, mai ales, snorkeling, la care se poate ajunge și pe uscat.
Kalanka Bay – o altă locație populară pentru înot, de fapt tot un mic golf aflat nu departe de St Peter’s Pool.
Pretty Bay – un golf cu plajă aflat la aproximativ 4 km de Marsaxlokk, la care se poate ajunge și pe jos, dacă vă încumetați la o escapadă mai lungă pe țărmul înalt al golfului Marsaxlokk, ocazie cu care puteți întâlni în drum și Fortul San Lucian.
Fereastra Hofriet – un „ochi” decupat natural și spectaculos în stâncă, prin care ar putea trece și o barcă, dacă apă ar fi ceva mai mare.
Fortul Dellimara – a fost construit între 1876 și 1888 de către britanici, ca parte a unui lanț de fortificații având ca scop protecția portului din Marsaxlokk. Tot aici se află și Farul Dellimara.
Piața de pește de duminica
În fiecare duminică, pe faleza portului din Marsaxlokk este organizată piața de pește din oraș, cea mai mare și cunoscută piață de acest fel din Malta. Pe lângă peștele și fructele de mare proaspete aduse din larg de către pescarii locali și vândute aici, Piața de pește din Marsaxlokk reprezintă totodată o tradiție locală, care duce mai departe o îndeletnicire a localnicilor veche de secole – pescuitul.
Biserica Sfântul Petru
Nelipsită, cu cele două turnuri ale sale, din fundalul imaginilor iconice ale portului și întregului sat, Biserica Sfântul Petru este o capodoperă arhitecturală a stilului baroc, construită în secolul al XVII-lea. Se spune că Statuia Maicii Domnului care se află aici a fost comandată în anul 1900 la Lecce și realizată de maeștri din orașul din sudul Italiei, cunoscut și ca „Orașul artei baroce”.
Restaurante – câteva recomandări
Pe faleza portului se află numeroase restaurante cu terase care au vedere spre micul golf cu bărci Luzzu. Deși toate servesc din abundență mâncăruri tradiționale din pește și fructe de mare, doar câteva merită cu adevărat să fie recomandate.
Harbour By Johann este unul dintre acestea, un restaurant cu specific maltez și italian foarte apreciat pentru bucatele sale gustoase și variate. Meniul include o gamă largă de antreuri, paste proaspete și preparate din pește.
Un alt restaurant cu recenzii bune este și La Nostra Padrona, de asemenea un restaurant tradițional maltez care oferă pește și preparate din pește proaspăt, ales din captura zilnică, precum lampuki (pește local), calamari și raci.
Ta’ Mattew este o altă variantă bună, de încercat mai ales pentru cei care preferă fructele de mare și preparatele din acestea, așa cum sunt pastele cu fructe de mare sau alte preparate tradiționale malteze.
Iată, așadar, câteva motive pentru care Marsaxlokk ar putea fi un reper important pentru o vacanță pe însorita și fascinanta insulă a Maltei, indiferent de sezon.
Mai multe despre Malta:
Mdina („Orașul Tăcut”) – o întoarcere fascinantă în timp
Birgu sau „Citta Vittoriosa” – un oraș…cuceritor
Niciun comentariu