Am ajuns pentru prima oară la Roma într-o zi de noiembrie cu aspect primăvăratic, purtând în bagaje, pe lângă cele necesare unei călătorii, un entuziasm aparte și așteptări a căror emoție parcă o simt și acum. Știam cum este Roma de acasă, “o lume fascinantă concentrată într-un oraș”, cu bune, dar și cu rele, pe care tânjeam să o vedem cu ochii noștri. Tot de acasă, speram ca Roma să fie în noiembrie ceva mai aerisită, mai puțin sufocată de căldură și de turiștii. Nu a fost așa, pentru că la Roma nu doar “comorile” sunt bine păstrate, ci și numărul de turiști.
Curând, pe drumul dinspre aeroport spre locul în care urma să ne cazăm, am luat contact cu Roma, mai exact cu una din fețele sale, cea cu care am fi vrut să nu fim întâmpinați.
Așa cum ni s-a întâmplat și nouă, este posibil ca prima impresie pe care ți-o va lasă orașul, atât cât vei apuca să vezi din el la primul contact cu acesta, să nu fie cea așteptată, ba chiar să te dezamăgească și sa te facă să te întrebi dacă nu ai nimerit în alt loc. Există și o Romă cenușie, murdară, veche în sensul de învechit, alterat, părăsit și uitat. O Cetate Eternă prăfuită, ce pare să-și fi pierdut farmecul și strălucirea de altădată, pe care ni le imaginam cel puțin privind povestea romantică a celor doi protagoniști din Roman Holiday.
Dezmeticindu-te, vei înțelege repede că aici nu vei găsi Paradisul, dar și că această față aproape sordidă a Romei nu e cea pentru care ai bătut atâta drum. Că o altă Romă, cea cu pinii săi, cu fântânile, piețele, parcurile, muzeele, grădinile, palatele, bisericile, monumentele și vilele sale, cea pe care o căutai, chiar există, e acolo și te așteaptă cu toate atracțiile ei, așa cum ți-o imaginai și cum te așteptai să ți se înfățișeze.
Vei descoperi curând că pofta vine mâncând și că oricât te-ai hrăni din frumusețile acestui oraș, te vei simți flămând și după ce vei fi admirat cea din urmă statuie, piață, fântâna, sau biserică, înainte de întoarcerea acasă.
În planul nostru de călătorie am inclus din timp, așa cum se obișnuiește într-un oraș ca Roma, câte un traseu pentru fiecare zi pe care o aveam de petrecut în Cetatea Eternă, astfel încât să acoperim cât mai multe din atracțiile orașului. După prima incursiune prin oraș, am înțeles curând că orice plan sau traseu ți-ai face, există șansa să fii oprit din drum de o altă atracție și să ajungi în altă parte, dar în același loc, adică în “Centro Storico”, de cele mai multe ori. Nu există riscul să te rătăcești prin Roma. Poate doar posibilitatea de a te “pierde” admirând o fântână sau statuie, ori de a fi “furat” de vreo pictură, sau pur și simplu “răpit” de vreo priveliște uimitoare.
Roma este un oraș atât de ofertant, încât oriunde ai apuca nu vei da greș. Prin urmare, e bine și să te lași dus de val…de valul de turiști, de entuziasm și curiozitate și de proprii pași, căci acestea te vor duce acolo unde vrei să ajungi. Fă, deci, loc și improvizațiilor, surprizelor sau imprevizibilului. Lasă-te surprins! Nu fugi de acestea, căci ele vor da un farmec aparte călătoriei tale.
Poți începe explorarea orașului, descoperind rând pe rând comorile sale, exact……de unde vrei. De la Vatican spre Castelul Sant’ Angelo. Apoi, peste Tibru și Podul Sant’ Angelo, spre Piazza Navona cu fântânile sale fermecătoare, sau, poate, invers. De la Piazza Navona și Campo de’ Fiori la Panteon si Fontana di Trevi, ori, pe dos, de aici către Piazza Navona. Transportul public, cu metroul sau autobuzul, atât de bine gândit și făcut parcă special pentru turiști, te va duce exact acolo unde vrei să ajungi. Și totuși, nu vei descoperi la fel de ușor, de fascinant și fermecător Roma dacă nu o vei lua la pas.
Chiar dacă ți se va părea că timpul trece mai repede aici, parcă prea repede, iar seara și oboseala îți vor deveni pe neașteptate tovarăși de drum, lasă-te purtat mai departe pe străzile Romei, căci sigur vei ajunge undeva, într-un loc plăcut.
Dacă ți-ai propus să ajungi în Piazza della Rotonda pentru a admira Panteonul, acestă capodoperă uimitoare a Romei Antice, e posibil ca străzile înguste și mulțimile de turiști sa te conducă mai întâi către Piazza Novana cu fântânile sale fermecătoare, apoi spre Campo de Fiori, piața din apropiere, atât de plină de viață ziua, dar mai ales la orele serii. Nu te îngrijora dacă ceea ce vezi nu este impresionantul Panteon. Nici nu ar avea cum să fie, pentru că din mijlocul “câmpiei cu flori” (Campo de Fiori) se înalță statuia filozofului Giordano Bruno, chiar din locul în care acesta a fost ars pe rug, în anul 1600. Nu scoate încă harta, rămâi în piață, căci e posibil sa fi găsit ceea ce căutai, chiar dacă nu Panteonul este cel la care te uiți. Sigur îl vei găsi și pe acesta câteva străzi mai încolo.
Dacă iți simți picioarele grele și încete, încrede-te în forța și frumusețea revigorantă a orașului. Mergi mai departe cu încredere pe drumuri bătătorite, căci sigur vei mai găsi sau descoperi ceva încântător, înălțător, atrăgător, fascinant, minunat, chiar și fără busolă, hartă sau ghid.
E posibil să ajungi astfel în unul dintre cele mai frumoase locuri din Roma, superba Piață Navona cu încântătoarele sale fântâni – Fontana del Moro (Fântâna Maurului), Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor Patru Râuri), Fontana di Nettuno (Fântâna lui Neptun).
Rămâi aici cât poți și bucură-te în voie de atmosfera primitoare, caldă, și vibrantă a pieței, plină de terase, gelaterii, vânzători ambulanți, artiști de stradă, caricaturiști, turiști și localnici. Dar mai ales gustă din splendoarea celor trei fântâni, admirând opera lui Gianlorenzo Bernini, Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor Patru Râuri), o reprezentare cu figuri alegorice a celor patru continente: Europa (Dunărea), Asia (râul Gange), Africa (Fluviul Nill), America (Rio de la Plata).
Explorează mai departe piața și mergi către capătul de sud al acesteia, pentru a admira spectaculoasa Fontana del Moro (Fântâna Maurului), realizată în mare parte de Giacomo della Porta în anul 1570. Îndreaptă-te apoi la pas, în timp ce atenția iți va fi atrasă, probabil, de spectacolul unui artist stradal, către capătul opus al pieței pentru a întâlni Fontana di Nettuno (Fântâna lui Neptun), opera a aceluiași artist, Giacomo della Porta.
O nouă zi la Roma înseamnă o nouă ocazie de a explora, de a descoperi și admira alte și alte atracții ale orașului.
De la Villa Borghese si Terasa Pincio spre Piazza del Popolo și cartierul Tridente, ori dinspre Piazza Spagna si Treptele Spaniole spre Panteon si Fontana di Trevi, Roma e o impresionantă călătorie în timp prin lumea barocului și a artei.
De la Circus Maximus si Băile lui Caracalla spre Colosseum, Forumul Roman și Dealul Palatin, ori dinspre Forumul lui Cezar spre Forumul și Columna lui Traian, Roma își dezvăluie cu generozitate îndelungata și fascinanta istorie.
Roma ne-a fascinat și încântat deopotrivă cu toate atracțiile sale. Dintre acestea, unele și-au găsit un loc special în inimile noastre. Am rămas impresionați de minunatul parc Villa Borghese, locul nostru de refugiu, cu lacul său sclipitor și colinele verzi pe care ne-am întins obosiți, absorbind cu privirea cerul albastru și coroanele verzi și stufoase ale pinilor înalți.
Ne-a rămas în suflete bucuria pe care i-a adus-o fetiței noastre grădina zoologică (Bioparco di Roma) descoperită în acest parc imens, dar și celelalte atracții ale parcului, care ne-a încântat acea zi de noiembrie primăvăratic. N-o să uităm priveliștea romantică de pe terasa Pincio, sau apusul încântător de pe terasa Castelului Sant’Angelo, sunetul apei anunțând printre străzile înguste așteptata noastră întâlnire cu faimoasa Fontana di Trevi.
Ne vom aminti cu nostalgie plimbările lungi prin oraș, pe străzile vechi și înguste ale Romei, prin piațetele largi și primitoare, vibrante și pline de viață. Vom tresări probabil când vreo imagine sau cuvânt ne va aminti de impresionantul Panteon, așa cum am făcut-o și atunci, când am privit pentru prima oară această capodoperă inegalabilă a Romei Antice. Nu vom uita nici promisiunea de a ne întoarce în Cetatea Eternă, pe care ne-am făcut-o în timp ce bătrânul Colosseum se îndepărta agale în urma noastră, parcă chemând-ne înapoi pentru a-i admira încă o dată măreția.
Niciun comentariu