Calatorii in strainatate

San Gimignano sau Orașul Turnurilor Frumoase

După minunatele Montalcino și Pienza, orășelele pe care le vizitasem cu o zi în urmă, parcă nesătui de farmecul medieval aparte al așezărilor ce tot ne ieșeau în cale, am început o nouă zi pe meleaguri toscane, ademeniți de locurile și peisajele fermecătoarea pe care le văzusem deja străbătând faimoasa Val d’ Orcia.

Am continuat astfel călătoria nostră, cu setea de frumos încă nestinsă, într-un decor natural încântător, specific zonei, pe drumurile șerpuitoare străjuite de mândrii chiparoși și colinele înverzite și unduitoare ca valurile mării, însoțiți mereu de dealurile încărcate de podgorii și livezi de măslini, în mijlocul cărora puteai zări, din loc în loc, case vechi toscane înconjurate de chiparoși, alei pietruite și flori, foarte multe flori.

Ne-am ghidat după indicatoare, mai mult decât după hărțile noastre, îndreptându-ne dinspre Sovicille, localitatea care ne-a găzduit pentru câteva zile, spre nordul Toscanei și Val d’ Elsa, nerăbdători să mai gustăm din emoția plăcută și farmecul acestor locuri.

Așa cum fusesem deja obișnuiți, așteptam ca din moment în moment, pe culmile acestor dealuri întinse cu vii și livezi de măslini, sa-și facă loc o altă așezare din alte vremuri – un castel, o fortificație, o oraș vechi cu turnuri înalte, o mănăstire, clopotnița unei biserici vechi sau ruinele unei cetăți de demult.

Așa am zărit de departe turnurile înalte din San Gimignano, un orășel toscan fortificat situat pe culmea unui deal ce domina Val d’ Elsa. Din depărtare, acesta ni se înfățișa idilic și semeț pe coama acelui deal, la fel ca într-una dintre picturile cu peisaje toscane, pe care le  admirasem într-o galerie de pictură sieneză, nu cu mult înainte de a ajunge în San Gimignano. Imaginea din depărtare a acestei așezări, cu turnurile sale numeroase și înalte, ni s-a părut fascinantă, dar și ușor neobișnuită față de tot ce întâlnisem străbătând regiunile întinse ale Toscanei.

San Gimignano sau San Gimignano delle Belle Torri (Orașul Turnurilor Frumoase) este considerat de mulți turiști cel mai frumos oraș medieval din Toscana, după înfățișare, probabil și cea mai bine conservată așezare medievală din aceste locuri. Orășelul, aflat la 42 de km de Siena și 54 de Florența, este renumit pentru turnurile sale din piatră, 14 rămase din cele 70, câte au existat în perioada Evului Mediu, când familiile înstărite din oraș își construiau, alături de casele lor, turnuri din piatră pentru a-și etala puterea și bogăția, dar și pentru a se apăra în caz de nevoie.

Înfățișarea de astăzi a orașului se păstrează din sec. XIV, când zidurile cetății au fost refăcute după ocupația florentină, din cele 70 de turnuri dărâmate în acea perioadă fiind păstrate doar 14.

Orașul este căutat de mulțimile de turiști nu doar pentru aspectul său medieval foarte bine conservat, pentru vechimea sa și a turnurilor sale, dar și pentru vinul alb de Vernaccia, ori pentru înghețata (gelato) care se găsește aici, votată în două rânduri de turiști ca fiind cea mai bună din lume.

Odată cu primii pași făcuți în oraș, prin una dintre cele doua porți ale cetății (Porta San Giovanni sau Porta San Matteo), pe străduțele pietruite, vechi și înguste, străjuite de cele 14 turnuri, devii aproape pe neștiute călător într-un portal al întoarcerii în timp, în Evul Mediu.

Spre unul dintre punctele belvedere din San Gimignano

San Gimignano poate fi străbătut la pas, de la un capăt la altul, în aproximativ 10 minute, fiind în întregime un oraș pietonal. Fie că vii dinspre Poarta San Giovanni spre Poarta San Matteo, fie invers, locul de întâlnire al celor doua străzi principale, Via San Giovanni și Via San Matteo, ca și al localnicilor și turiștilor de astăzi sau al celor de acum sute de ani, este Piazza del Duomo, principala piață a orașului. Aici veți putea vizita câteva dintre obiectivele importante ale orașului, începând cu Catedrala, cunoscută drept Collegiata di Santa Maria Assunata, o biserica veche datând din sec. al XII lea, ce adăpostește fresce cu teme religioase aparținând unor artiști toscani.

Pe Via San Giovanni, spre Piazza del Duomo

Tot aici se află Muzeul de Artă Sacră, amenajat pe două etaje în Dormitorio dei Capellani, cu o colecție bogată de picturi, sculpturi, tapiserii, argintărie, provenind de la bisericile din zonă.

În imediata apropiere a Catedralei se înalță Torre Grossa (Turnul Mare), anexat fostei Primării si devenit între timp Museo Civico. De la înălțimea celor de 54 de metri, Torre Grossa, oferă vederi de 360 de grade superbe asupra întregului oraș, care a conservat impecabil rețeaua medievală de străzi, și asupra zonei rurale din împrejurimi.

Tot în Piazza del Duomo se înalță Torre Rognosa, cunoscut și ca Torre dell’ Orologio sau Torre del Podesta (după numele vechii Primării de care a aparținut), cel mai vechi turn din oraș, cu o înălțime de 52 de metri.

Torre Chigi și Torre Rognosa, văzute din Piazza del Duomo, de pe treptele Catedralei
Collegiata di Santa Maria Assunata

Din Piazza del Duomo se face trecerea printr-un culoar în Piazza della Cisterna. Aceasta piață de formă triunghiulară, a fost amenajată în sec. al XIII lea ca loc de desfășurare a festivalurilor, întrecerilor și altor evenimente publice. În mijlocul său se află o cisternă (de aici numele pieței) acoperită de o fântâna din travertin de forma ortogonală.

În apropierea acestei piețe pot fi observate turnurile gemene construite de familia Ardinghelli (susținători ai guelfilor), ce par să le sfideze pe cele ale familiei Salvucci (susținători ai ghibelinilor). Parcă vă sună cunoscut, nu-i așa? Guelfii și ghibelinii au reprezentat facțiuni care și-au disputat puterea în mai toate orașele și comunele din Italia medievală, între secolele al XII-lea și al XIV-lea.
În Muzeul San Gimignano 1300, puteți admira gratuit întregul oraș, așa cum arăta acesta la începutul secolului al XIV-lea, printr-o reconstituire din lut la scară mică.
Mai aproape de intrarea prin Poarta San Giovanni, în Torre dell Diavolo, se află Muzeul Torturii, o colecție de instrumente de tortură folosite în perioada Evului Mediu.

Orașul, o atracție turistică medievală prin el însuși, oferă alte exemple de arhitectură din secolele XIII – XIV. În zona Porții San Matteo, se înalță San’t Agostino, o biserică cu o singură navă construită între 1280 si 1298 în stil romanic cu elemente gotice.

Dacă urcați printr-un crâng cu măslini până la cel mai înalt punct al așezării, veți ajunge la Rocca di Montestaffolli, ruinele unei fortărețe, construită din ordinele florentinilor, în 1353, și distrusă tot de ei, două secole mai târziu. Ca un element comun, observat în mai toate așezările medievale din regiunea Toscanei, și aici veți întâlni, chiar de pe meterezele acestei fortărețe, unul dintre punctele belvedere din San Gimignano, ce oferă priveliști spectaculoase și încântătoare asupra așezării și împrejurimilor.

Restaurant în San Gimignano

Alte atracții pe care le puteți întâlni și admira în San Gimignano sunt: Vernaccia di San Gimignano – un muzeu dedicat vinurilor albe locale; Muzeul Ornitologic, o colecție donată de contesa Panciatichi-Ximenes, în anul 1927; Galleria Continua și Galleria Gagliardi, amăndouă promotoare a artei contemporane .

Puteți ajunge în San Gimignano din Florența, cu autobuzele BusItalia – SITA Nord, care pleacă din autogara Santa Maria Novella către Poggibonsi, de unde aveți legătură directă către San Gimignano. Cei mai mulți turiști ajung însă aici în trecere, sau pentru opriri de câteva ore sau o zi, cu autocarele, ori cu mașini închiriate din orașele mai mari ale Toscanei.

Dar frumusețea și pitorescul locului, cu farmecul său medieval, te pot reține aici mai mult de o zi. De fapt, adevărata frumusețe a acestui orășel se dezvăluie după orele amiezii, atunci când puhoaiele de turiști se retrag continuându-și călătoriile spre alte destinații. Atunci, după amiază și spre înserat, te poți plimba în voie pe străzile vechi, înguste și pietruite ale orașului.  Poți savura în tihnă cea mai bună sau mai premiată înghețată din lume, de la Gelateria Dondoli (cea mai mare „atracție turistică” din San Gimignano pentru fetița noastră) sub înălțimea Turnului Mare, pe treptele Catedralei din Piazza del Duomo, ori pe cele ale fântânii din Piazza della Cisterna.

În căutarea celei mai bune inghețate din lume

Așadar, este de preferat să te întorci sau să sosești aici seara, aproape de apus, când orașul își recapătă magia și aerul toscan, mult mai plăcut și ceva mai răcoros, care te poate învălui plăcut în timp ce savurezi un pahar de vin alb Vernaccia di San Gimignano, pe una dintre terasele mici și discrete ale orașului. Există posibilitatea să evitați astfel și fața mai puțin plăcută a acestui mic orășel, un fel de piață, bazar sau târg de mărfuri predominat chinezești și de calitate îndoielnică, care este organizat aici, în Piazza della Cisterna, mai ales în sezonul cald.

Prin urmare, cei care doresc să rămână mai mult în San Gimignano, se pot caza în zona rurală din jurul orașului, într-o pensiune de tip bed-and-breakfast sau agriturismo (pensiuni agroturistice sau mici ferme care închiriază camere). Aici vor găsi adevărată atmosfera toscană, dar și bucatele delicioase specifice zonei.

Dacă ti-ai propus, așadar, să ajungi în Toscana, fă-ți un plan de călătorie sau un itinerariu, închiriază o mașină (ori, poate, o bicicletă), ia-ți o cameră într-o casa di campagna și mergi cu sufletul și mintea deschise prin locuri ce ascund nenumărate comori, gata pentru a fi descoperite. Sigur vei da și peste San Gimignano, orașul turnurilor frumoase.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu