Calatorii in strainatate

Palio di Siena, numele unei competiții seculare

De două ori pe an, pe 2 iulie și pe 16 august, imensa Piazza del Campo din orașul italian Siena, regiunea Toscana, este în întregime dedicată, ca de altfel întregul oraș, competiției istorice ecvestre dintre cele 17 cartiere (contrade) rivale ale orașului numită Palio di Siena sau Il Palio.

Palio di Siena – scurt istoric

Palio este o întrecere cu origini medievale, primele curse publice organizate în oraș fiind cunoscute încă din sec. al XIV lea. Palio a devenit însă o competiție cu regulile de astăzi în anul 1644. În acest an a avut loc primul Palio, de atunci competiția fiind organizată fără întrerupere în fiecare an, la început o dată pe an, pe 2 iulie, apoi, din 1701, fiind organizată o a doua întrecere, la început intermitent, apoi în fiecare an, pe 16 august.

Palio organizat în 2 iulie mai este cunoscut și ca Palio di Provenzano si este dedicat Madonei di Provenzano, pentru a sărbători miraculoasa apariție a Fecioarei Maria lângă vechile case care aparțineau lui Provenzano Salvani, mare lider sienez din sec. al XIII lea, conducător și apărător al orașului în timpul conflictelor și luptelor cu Florența, pentru apărarea orașului și câștigarea independenței pe teritoriul Toscanei. Pe locul de lângă casa lui Provenzano, unde se crede ca s-ar fi arătat Fecioara Maria se află astăzi Biserica Santa Maria di Provenzano din Siena.

Cea de a doua cursă Palio (Palio dell Assunta), cea din 16 august este organizată a doua zi după Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în onoarea Fecioarei Maria sau Madonna Assunta, considerată patroana și ocrotitoarea orașului Siena, după bătălia de apărare împotriva florentinilor de la Monteaperti, la 4 septembrie 1260.

Contradele

În anul 1729, ducesa Violante Beatrice de Bavaria, Mare Prințesă de Toscana și Guvernator de Siena, ca soție a lui Ferdinando de’ Medici, a împărțit teritoriul Sienei în 17 contrade (cartiere). Scopul era acela de a furniza trupe pentru multiplele campanii militare de apărare în care Siena era implicată. Din aceste cartiere era recrutați și angajați soldați care luptau pentru independența orașului lor față de Florența și a alte orașe din apropierea Sienei.

Cu timpul, aceste cartiere (contrade) și-au pierdut funcțiile administrative și militare și au devenit zone de „patriotism localizat”. Aceste comunități au astăzi o identitate a lor și se disting prin istoria și tradițiile moștenite și trăite cu mândrie de către toți membrii contradei din care fac parte.

Steagul și strada contradei Oca (Gâsca), situată la vest de Piazza del Campo

Odată cu secolul XXI, statul și rolurile acestor contrade s-au diversificat și au devenit și mai importante. Botezurile, înmormântările, căsătoriile, dar și multe festivaluri de vin și mâncare, sunt sărbătorite doar în cadrul propriei contrade. Fiecare contradă are propriul muzeu (aici se păstrează întreg patrimoniul contradei: relicve, drapeluri, trofee, costume de la festivități, cele în folosință și multe foarte vechi, steaguri, arhiva și tot ce este legat de viața de contradă), emblemă, simbol, motto, unele dintre ele având și rivali declarați.

Cele 17 contrade ale Sienei poartă fiecare numele unui animal, simboluri și culori, simple sau combinate, prin care se deosebesc de toate celelalte. Iată cele 17 contrade: Aquila (Vulturul), Bruco (Omida), Chiocciola (Melc), Civetta (Bufnița), Drago (Dragon), Giraffa (Girafa), Istrice ( Porc Spinos), Leocorno (Unicorn), Lupa (Lupoaica), Nicchio (Cochilie), Oca (Gâsca), Onda (Val), Pantera (Pantera), Selva (Pădure), Tartuca (Țestoasa), Torre (Turn), Valdimontone (Valea Ramului).

Palio, astăzi

Așa cum susțin sienezii, Palio nu este o competiție organizată în scop turistic, ci o manifestare a rivalității dintre cele 17 contrade ale orașului. Palio reprezintă, cu alte cuvinte, punctul culminant pe care îl atinge această rivalitate.

In fapt, cursa nebunească de cai care are loc de două ori pe an în imensa piață, este o competiție tradițională a orașului care atrage întreaga urbe și mulțimile de turiști veniți să asiste la acestă neobișnuită întrecere. Aceștia iau parte la eveniment asistând din mijlocul pieții, într-o mulțime uriașă de spectatori, organizată și îngrădită cu garduri și panouri speciale pentru a fi protejată, sau de pe marginea pistei de întrecere, din tribunele special amenajate, în restul timpului locul teraselor și restaurantelor din Piazza del Campo.

Foto: Toscanainfo

Zece participanți, cai și călăreți, îmbrăcați în costume vechi, tradiționale, purtând culorile cartierului (contradei) pe care îl reprezintă se întrec înconjurând piața de 3 ori, într-o cursă de cai rapidă și, uneori, periculoasă, care nu durează mai mult de 90 de secunde. Din cauza vitezei foarte mari și a virajelor strânse și înșelătoare din piața în formă de scoică, se întâmplă adeseori ca unii concurenți să cadă de pe cai, aceștia continuându-și alergarea și terminând cursa fără călăreți.

Foto: Wantedintome

Călărețul și contrada care câștigă cursa primesc Palio sau trofeul competiției, un drapel de formă dreptunghiulară lungă din mătase, pictat manual de către diferiți artiști sienezi, special pentru această ocazie. Timp de un an trofeul Palio rămâne în proprietatea contradei câștigătoare, după care este returnat primăriei orașului Siena înaintea celor două întreceri din anul următor. Data și numele contradei câștigătoare sunt înscrise pe spatele trofeului sau drapelului numit Palio, care este reînnoit o dată la zece ani.

Deși nu este organizat pentru turiști, Palio di Siena este evenimentul emblemă al orașului, care reușește să atragă un număr foarte mare de turiști, în cele două perioade din an când are loc. Pentru cei care preferă însă plimbările în voie pe străzile vechi ale Sienei, ori să se relaxeze admirând imensa Piazza del Campo, cu impunătorul Torre del Mangia, dar și celelalte atracții ale orașului, Palio nu este o ideea bună pentru a vizita Siena. Orașul și imensa piața trăiesc în aceste perioade agitația evenimentului, nu doar în ziua desfășurării sale, dar și în zilele de dinainte, când Piazza del Campo, locul de desfășurare al competiției, și cursa de cai sunt pregătite cu fast și nerăbdare până în cele mai mici detalii.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu