În urmă cu aproape 2 ani pășeam cu entuziasm și nerăbdare pe străzile vechi și aglomerate ale Romei, curios să-i descopăr faimoasele și încântătoarele atracții. Era prima din cele câteva zile pe care urma să le petrecem la Roma, insuficiente pentru a cuprinde toate minunile acestui măreț oraș, așa cum s-a demonstrat în finalul scurtei noastre șederi la Roma. Îmi amintesc și acum ziua senină și plăcută ce se anunțase încă de dimineață, cu cerul curat de un albastru sclipitor și soarele prietenos care se revărsa cu blândețe peste străzile și clădirile vechi ale Romei, revigorând acea dimineață răcoroasă de noiembrie, dar și dispozițiile noastre pentru ziua lungă și plină ce ne aștepta.
“Suntem niște privilegiați ai vremurilor noastre”, îmi răsunau în minte aceste cuvinte, nu știu de unde auzite, de îndată ce am ajuns în Centro Storico, apoi în fața Colosseumului, privind minute în șir, mut de uimire, măreața și vechea construcție romană. Mi-am revenit cât de cât abia după ce am părăsit Piazza della Rotonda cu magnificul Panteon, privind mereu în urmă, aproape fără să-mi pot dezlipi privirea de la magnificul „Templu al tuturor zeilor”, născut și adus parcă dintr-o altă lume. Cu emoție și nemăsurată admirație am pășit apoi printre comorile și capodoperele neprețuite ale Muzeelor Vaticanului, despre care am scris într-un alt articol, aici.
Piața Spania și Treptele Spaniole
Apusul zilei ne-a prins aproape istoviți în Piața Spaniei (Piazza di Spagna), pe celebrele și atât de aglomeratele Treptele Spaniole (Scalinata della Trinità dei Monti), scările construite în anul 1725, astăzi loc de întâlnire și relaxare pentru mulțimile de turiști care străbat Roma la pas. De cum am ajuns în piață, ne-a atras atenția, chiar în fața acestor scări, la baza lor, Fontana della Barcaccia sau Fântâna Bărcii Urâte, un bazin ce se aseamănă cu o ambarcațiune antică scufundată, proiectat în anul 1625 de Pietro Bernini, tatăl faimosului Gian Lorenzo Bernini, cel care a proiectat Piața Sfântului Petru de la Vatican, considerată marea sa capodoperă.
Nu aceasta fântână este însă marea atracție a pieței. Cei mai mulți turiști poposesc în Piazza Spagna pentru a se așeza pe faimoasele Trepte Spaniole, parcă în căutarea parfumului romantic, a scenelor și amintirilor lăsate de filmul Vacanță la Roma. Noi ne-am amintit mai degrabă rândurile citite într-un ghid turistic, înainte de a ajunge la Roma. Acestea evocau numele mai multor personalități care au trecut, au vizitat și chiar au locuit în apropierea acestor scări, în Piazza di Spagna, numită astfel după Palazzo Spagna, sediul Ambasadei Spaniei la Vatican.
Chiar în colțul din dreapta al treptelor, privind în sus, se află casa în care poetul englez John Keats a locuit până la moartea sa, în anul 1821. Prietenul lui Keats, Percy Shelley, de asemenea poet, a scris după moartea lui Keats, poemul Adonais, în onoarea prietenului său. Shelley a murit înecat un an mai târziu, ambii poeți fiind îngropați în Cimitirul Protestant din Roma. Casa de pe Treptele Spaniole a fost transformată în Casa Memorială Keats-Shelley. În partea opusă, pe partea stângă a scărilor, se află celebra ceainărie Babington’s, care servește ceaiuri englezești din 1893.
În vârful celor 137 de trepte, se află terasa și obeliscul egiptean, găsit în Grădinile lui Sallustiu din Roma. Fațada bisericii Trinita dei Monti desăvârșește imaginea fermecătoare a acestui loc atât de căutat de turiști. Biserica, cu două turnuri cu clopote, a fost construită în anul 1502 sub patronajul regelui francez Ludovic al XII-lea. În interiorul acesteia pot fi admirate o serie de fresce realizate de Tadeo Zaccari si două tablouri pictate de Daniele de Volterra, studentul și asistentul lui Michelangelo.
Vila Medici
Nu departe de Piața Spaniei si Treptele Spaniole, în capătul de sus al acestora, în stânga bisericii Trinita dei Monti, pe Viale Trinita dei Monti, se află Villa Medici, cu influențe toscane, care găzduiește astăzi Academia Franceză (Accademia di Francia) deschisă pentru expoziții si concerte. Vila poartă numele familiei Medici întrucât cardinalul Ferdinando I de Medici, Marele Duce al Toscanei, a deținut-o pentru o perioada de timp adunând o mare colecție de artă, care să o rivalizeze pe cea a Villei Borghese, din parcul cu același nume din apropiere.
Vila Medici a fost preluată mai târziu de Academia Franceză, întemeiată în anul 1666 de Ludovic al XIV-lea pentru educația pictorilor din Roma. Nume celebre ai picturii franceze, ca Poussin și Ingres, au fost directorii acestei academii, iar printre studenții săi celebri se numără Fragonard, Boucher și Debussy. Despre grădinile acestei academii, scriitorul american Henry James spunea că sunt “cel mai fermecător loc din Roma”. Priveliști încântătoare se deschid din acest loc asupra Romei, cu Bazilica Sfântul Petru zărindu-se în depărare printre faimoșii pini ai Romei.
Antico Caffe Greco
Din Piazza Spagna pornesc câteva străzi celebre, la modă în Roma și, tocmai de aceea, mult frecventate de turiști: Via del Babuino, Via del Corso și Via dei Condotti. Pe Via dei Condotti, strada orientată cu fața spre Treptele Spaniole, ușor de recunoscut, fiind cea mai aglomerată dintre toate aceste străzi, se află nu mai puțin celebra cafenea Antico Caffe Greco, numită astfel după primul său proprietar, un grec care a deschis-o în anul 1760. Caffe Greco, așa cum este mai degrabă cunoscută în Roma și nu numai, este cel mai vechi local din Roma și al doilea din Italia, după Caffe Florian din Veneția. Caffe Greco este considerată cafeneaua supremă a Romei întrucât a fost frecventată de-a lungul timpului de intelectuali din întreaga lume, încă de la deschiderea sa, în anul 1760.
Acest loc și-a câștigat faima în timp datorită clienților celebri care i-au trecut pragul, precum Keats, Arthur Schopenhauer, Goethe, Henrik Ibsen, Wagner, Felix Mendelssohn, Byron, Hans Christian Andersen, Liszt, Casanova, Buffalo Bill, regele Ludwig și mulți, mulți alții.
În interiorul cafenelei, portretele cu autograf, busturile și statuile confirmă numărul mare de clienți renumiți care au frecventat Caffe Greco. Cafeneaua este de obicei plină cu turiști, așa încât cei care prind o masă liberă se pot considera norocoși, în ciuda prețurilor nu foarte prietenoase. Dar ce câștig sau plăcere mai mare decât aceea de a savura o cafea în același loc sau, poate, chiar la aceeași masă la care au stat Casanova, Hans Christian Andersen, Schopenhauer, Goethe, Baudelaire, Gogol și alții asemenea lor? Dată fiind ora târzie, noi am ratat „întâlnirea” cu celebrele personalități, nu și metroul care ne-a dus direct din Piazza Spagna spre apartamentul nostru din apropierea Colosseumului.
În drum spre „casă”, deși aproape istoviți și adormiți de oboseală, trăiam senzația dulce a unei zile pline și împlinite, încheiată cu multe satisfacții și amintiri de neuitat. Alte dorințe, visuri, planuri și itinerarii prindeau contur în mințile noastre pentru a doua zi. Fontana di Trevi, Parcul Villa Borghese și Terasa Pincio, Piazza Navona, Forumul Roman, Piazza Venezia, Colina Capitolină și Piazza del Campidoglio, cartierul Trastevere și alte locuri faimoase ale Romei ne așteptau, parcă auzindu-le chemarea în entuziasmul ce prindea și el aripi cu fiecare gând la cea de a doua zi în scurta noastră vacanță la Roma. Aceeași chemare, dar parcă mai stăruitoare, o aud și acum, când Roma, cu toate minunile și comorile sale, pare atât de departe de noi și, totuși, atât de aproape prin dorul, nostalgia și amintirile pe care le lasă de fiecare dată în urma sa.
Niciun comentariu