În provincia Groningen din nord-estul Olandei (Țările de Jos), foarte aproape de granița cu Germania, se află satul Bourtange, un loc pe cât de incredibil prin înfățișare, pe atât de uimitor și captivant. Privit de la înălțime, satul Bourtange dezvăluie privitorului forma sa incredibilă, unică, de stea, frumusețea cuceritoare, dar și faptul că acest loc nu putea fi zămislit astfel decât prin intervenția omului.
Bourtange a fost construit ca fort de apărare în nul 1593 de către William cel Tăcut (William the Tacitum), cunoscut în Țările de Jos și ca William of Orange, principalul lider al revoltei olandeze împotriva Habsburgilor spanioli, care a declanșat Războiul de 80 de ani și a dus la independența oficială a Provinciilor Unite ale Țărilor de Jos, în anul 1648.
Scopul principal al fortului Bourtange era acela de controla singurul drum dintre Germania și Groningen folosit de spanioli pentru aprovizionarea armatei în timpul Războiului de 80 de ani. După bătălia finală din anul 1672, fortul a continuat să servească în rețeaua defensivă de la granița cu Germania, până când a fost abandonat în cele din urmă, în anul 1851, și transformat în sat.
Ideea construirii unui fort de apărare în formă de stea a fost aleasă de William cel Tăcut datorită eficienței unei astfel de structuri împotriva atacurilor și amenințărilor armate, dovedită deja și utilizată cu succes ani de zile în războaiele italienilor din acea perioadă a istoriei. Fortul era înconjurat strategic de șanțuri mlăștinoase și fortificații de maluri înalte și robuste pentru apărarea împotriva spaniolilor. În plus, în fiecare dintre cele cinci vârfuri ale stelei centrale, dar și a celei care o înconjoară erau dispuse câte două posturi de supraveghere. Acestea ofereau vederi perfecte și detaliate asupra întregii zone și timp de reacție foarte bun în caz de atac.
Transformat în sat în 1851, Bourtange a avut o existență prosperă timp de aproape o sută de ani, până în anii 1950-’60, când, din cauza lipsei locurilor de muncă, satul a început să fie părăsit. Rămânând fără locuitorii săi, Bourtange a intrat în declin și într-un proces de degradare vizibilă, ceea ce a făcut necesară intervenția autorităților locale. În anul 1960, acestea au luat decizia de a restaura vechiul fort la aspectul său din 1740-1750 și transformarea într-un muzeu istoric. Astăzi, fortul rămâne perfect conservat, cu biserici istorice, străzi pietruite, mori de vânt din lemn, poduri minunate și vechi cazărmi militare împrăștiate pe pentagonul de 11 acri.
Printre cele trei clădirile istorice și muzeele ale fortului se află și o sinagogă din secolul al XIX-lea, care a fost locul de cult pentru evreii din Bourtange înainte de invadarea regiunii de către fasciști. În fiecare an, aici au loc diferite manifestări de reconstituire a unor evenimente istorice ale locului. Bătălia de la Bourtange este recreată în fort, în luna iunie, adunând numeroși spectatori, localnici dar și turiști. Instrumentele și metodele de tortură sunt redate și pot fi vizitate în Bourtange. Reprezentativ este Calul de Lemn, în care un prizonier stă călare pe un cal artificial având greutăți legate de picioare.
Bourtange este una dintre atracțiile turistice mai puțin cunoscute ale Olandei, una dintre cele mai frumoase și fascinante zone istorice din Țările de Jos, un sat unic nu doar prin forma sa, dar și prin curiozitatea și atracția pe care le exercită asupra privitorului, mai ales atunci când acesta își poate împlini și trăi o experiență unică, aceea de a urca și a se plimba realmente pe vârful unei stele.
Sursă: Atlas Obscura
Niciun comentariu