Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Castelul Kilkenny – excursie de o zi din Dublin

Am scris aici despre Dublin și cele mai importante atracții pe care acest fascinant oraș le găzduiește, dar foarte puțin sau deloc despre împrejurimile sale. Din Dublin sunt organizate excursii de o zi spre diferite destinații, mai apropiate sau depărtate de oraș. Majoritatea te invită să descoperi zona rurală a Irlandei sau peisajele spectaculoase cu vedere spre ocean, așa cum sunt Stâncile lui Moher (Cliffs of Moher), cea mai populară dintre toate, dar și cea mai lungă și obositoare, tocmai datorită distanței de parcurs din Dublin.

Sunt și excursii ceva mai scurte, distanțele fiind mai mici, este mai ușor de ajuns, îți rămâne mai mult timp pentru a explora și, deci, mai multe de văzut. O astfel de excursie este cea de aproximativ 9 ore organizată de Collins Day Tours, cu plecare de la Hotel Riu Plaza The Gresham din Dublin, având ca destinație finală orașul Kilkenny și fermecătorul castel cu același nume. Itinerariul dintre cele două puncte străbate comitatul Wicklow prin locuri cu povești și istorii captivante și decoruri pe măsură: palate și castele medievale, sate pitorești cu povești interesante, biserici și mănăstiri străvechi, parcuri naționale cu munți, lacuri, păduri și peisaje încântătoare.

Atracții în drum spre Kilkenny

Munții Wicklow

Excursia de o zi traversează Parcul Național Munții Wicklow, aflat la sud de Dublin, la aproximativ 40 km de acesta. Este cel mai mare dintre parcurile naționale ale Irlandei, cu o suprafață de 23 000 de hectare, o zonă muntoasă de agrement deosebit de îndrăgită și populară printre irlandezi și turiștii străini, mai ales pentru peisajele sale muntoase și rurale irlandeze încântătoare.

Valea și mănăstirea Glendalough

Una dintre cele mai populare destinații din Munții Wicklow este Glendalough Valley (Gleann Dá Loch, în limba irlandeză – „Valea celor două lacuri”). Există numeroase trasee montane de dificultăți diferite, dintre care două, cele mai ușoare și populare printre turiști, duc către două lacuri și o mănăstire străveche, fondată în secolul al VI-lea de Sfântul Kevin, un sfânt irlandez sărbătorit pe data de 3 iunie, primul locuitor și stareț al acestei mănăstiri din perioada medievală timpurie. Glendalough este, de asemenea, o zonă de agrement pentru picnicuri, alpinism, excursii, activități și întâlniri tematice, etc., fiind foarte frecventat mai ales în sezonul cald.

Producții cinematografice hollywoodiene, ca Braveheart sau PS: I love you, dar și unele irlandeze, au fost filmate în aceste locuri.

Satul Hollywood

Părăsind valea Glendalough și îndreptându-ne spre Kilkenny, ghidul nostru ne-a avertizat că urmează să trecem printr-un loc cu puternice rezonanțe cinematografice americane, dar, evident, cu origini și specific cât se poate de irlandeze. Și așa a fost, căci, la un moment dat, după câteva curbe, pe un deal înverzit, printre oițe și flori de câmp, am zărit scris cu litere mari albe: HOLLYWOOD.

Despre Hollywood știm cu toții că este un cartier din orașul Los Angeles, California, SUA, în care se află cel mai important centru al cinematografiei americane. Nu la fel de cunoscut este faptul că numele Hollywood are origini irlandeze, mai exact în acest sătuc irlandez din comitatul Wicklow, aflat la aproximativ 50 km de Dublin.

Potrivit poveștii relatate de ghid, doi soți din satul Hollywood au emigrat în secolul al XIX – lea în Statele Unite. Aceștia au cumpărat un teren pe un deal din vecinătatea orașului Los Angeles, California, unde și-au ridicat o fermă pe care au numit-o după satul lor natal – Hollywood.

Castelul Kilkenny – capăt de drum al excursiei noastre de o zi din Dublin

Castelul Kilkenny domină spectaculos orașul Kilkenny și formează împreună cu râul Nore care traversează orașul o imagine atrăgătoare și fascinantă, o provocare pentru imaginație. De-a lungul celor opt secole de existență, multe adăugiri și modificări au fost aduse structurii clădirii, făcând astăzi din Castelul Kilkenny o structură complexă de diferite stiluri arhitecturale. Piatra de temelie a castelului a fost pusă de anglo-normanzi, mai exact de William Marshal, al patrulea conte de Pembroke (1146-1219), în timpul primului deceniu al secolului al XIII-lea.

Castelul Kilkenny

Mai târziu, castelul a devenit principala reședință irlandeză a puternicei familii Butler, pentru aproape 600 de ani. Proprietatea lui Butler a început atunci când James (1360-1405), al 3-lea conte de Ormond, a cumpărat castelul în anul 1391, care a rămas în proprietatea acestei familii până în anul 1967, când Arthur, al șaselea marchiz de Ormonde (1893-1971), l-a oferit orașului Kilkenny pentru o plată simbolică de 50 lire sterline. Familia a vândut aproape tot conținutul castelului într-o licitație de zece zile, în 1935. Clădirile au fost trecute în grija Oficiului de Lucrări Publice din 1969.

Interiorul castelului și camerele sale

Interiorul prezintă, prin intermediul camerelor sale, istoria castelului, numeroase colecții de pictură și obiecte personale ale celor care au locuit aici de-a lungul vremii. Iată câteva dintre aceste camere, cu o scurtă descriere a fiecăreia, așa cum sunt ele redate în Ghidul de vizitare al castelului:

Sufragerie de stat

Aceasta a fost sala de mese oficială a castelului până în anii 1860, când a devenit sala de biliard. Casa nobililor avea de obicei două săli de mese, una pentru ocazii oficiale și una pentru uz zilnic.

Scara Mare

Această scară din mahon din secolul al XIX-lea a fost proiectată și realizată de firma locală R. Furniss și Fiul, în Kilkenny. Acesta duce la Camera Tapisseriei, apoi se întoarce pentru facilita accesul la primul etaj.

Cameră cu tapiserii

Această cameră se află în Turnul de Nord, cu ziduri groase din secolul al XII-lea. Tavanul în formă de cheie arată locul în care un turn pătrat a fost adăugat turnului rotund medieval la începutul secolului al XV-lea. Tapiseriile fac parte dintr-o serie intitulată Povestea lui Decius Mus, țesute din desene de Peter Paul Rubens, după 1616. Ele înfățișează povestea lui Decius Mus, consul roman care s-a sacrificat pentru a permite victoria romanilor împotriva latinilor.

Antecamera

Această cameră mică și camera de dedesubt au fost construite acolo unde era situată o scară de piatră anterioară. Are formă eliptică, așa cum arată conturul plafonului suspendat.

Bibliotecă

Decorul interior este o redare fidelă a stilului de mobilier de la mijlocul până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Datorită unei rămășițe de material găsite în spatele unei plinte, popelinul de mătase francez de pe pereți a fost reprodus în modelul și culoarea sa originale de firma Prelle din Lyon din Franța. Echipa de restaurare a avut noroc să găsească chitanța originală pentru covor în documentele de familie și au putut să dea de urma companiei inițiale care păstrase înregistrările de proiectare.

Salonul de pictură

A treia cameră a suitei este decorată în același stil și are picturi din colecția originală Ormonde. Figuri importante din istoria Angliei, ca regele Henric al VIII-lea și soția sa, regina Anne Boleyn sunt redate în picturi expuse în acest salon.

Dormitor albastru

Aceasta este una dintre dormitoarele cu balcon din Turnul de Nord și se află direct peste Camera Tapisseriei. Această suită a fost probabil alocată regelui Edward VII și reginei Alexandra în 1904.

Scara maurului

Bazat pe arhitectura maură, aceasta oferă o scară majoră într-o clădire de formă ciudată. Este sculptat cu frunziș natural și detalii ale unor animale mici.

Aripa Galerie de imagini

Acesta a fost construit în timpul programului de construcție de la începutul secolului al XIX-lea, realizat de arhitectul William Robertson, pe locul unei fundații anterioare,

Kilkenny este punctul final al excursiei de o zi din Dublin, una foarte bine organizată și care durează în jur de 9 ore, cu tot cu vizitele incluse și timpul alocat pentru luarea mesei în Kilkenny. Există și opțiunea, destul de întâlnită printre turiști, de a rămâne în Kilkenny pe cont propriu, pentru o ședere mai lungă, de câteva ore sau chiar zile, și întoarcerea în Dublin pe cont propriu, cu trenul.

Kilkenny este un oraș atrăgător și fascinează mai ales prin castelul său, dar și prin înfățișarea medievală a multor clădiri multe clădiri reabilitate și frumos colorate. Străzile vechi și micuțele piețe elegante îmbie la plimbări lungi și relaxante sau la cumpărături prin magazinele de suvenire și produse locale.

Kilkenny, în anul 1929 – fotografie decorativă în unul dintre pub-urile din oraș
Berea Guinness, la mare căutare și îndestulătoare în orice pub sau restaurant din Kilkenny

De asemenea, pub-urile cu muzică live și bere irlandeză, dar și numeroasele restaurante cu terasă fac, în plus, din Kilkenny un loc de neuitat.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu