Calatorii in Romania

Bucovina, o chemare stăruitoare în orice anotimp

Bucovina, „tărâm de poveste”, așa cum multi dintre cei care i-au descoperit frumusețea și farmecul aparte o numesc, este una dintre cele mai cunoscute și căutate destinații turistice din România. „Tărâmul mănăstirilor”, cum de asemenea mai este numită și cunoscută această regiune istorică, datorită numeroaselor lăcașuri de cult moldovenești medievale de o valoare istorică și artistică inestimabilă, cuprinde astăzi mai multe localități (sate, comune și orașe) de pe teritoriul județului Suceava.

Din Gura Humorului, spre Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei (sau invers, venind din Vatra Dornei spre Gura Humorului), străbătand mai multe localități (Sucevița, Vatra Moldoviței, Sadova, Pojorâta, Fundu Moldovei, Valea Putnei, Mestecăniș, Iacobeni, sau Frasin, Molid, Vama, Prisaca Doamnei, Câmpulung Moldovenesc, etc.), parcurgem unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Mănăstiri și biserici vechi, așezări pitorești cu înfățișare de basm și peisaje montane de o frumusețe rară îți ies în cale pe tot acest drum.

Bucovina are aproape tot ce-i trebuie pentru a fi o destinație turistică de succes. Ceea ce o face atât de atrăgătoare este tocmai această identitate turistică cu care Bucovina se arată mândră în topul destinațiilor turistice de la noi. Tradiții, obiceiuri și sărbători străvechi, specifice acestor locuri, mai ales în timpul Sărbătorilor de iarnă, trasee pentru drumeții vara sau iarna, pârtii de schi și patinoare, izvoare blânde și cristaline sau râuri învolburate pentru sporturi de agrement, așezări pitorești și peisaje montane fermecătoare, mănăstiri (Voroneț, Humorului, Sucevița, Moldovița, Putna, ca să le numim doar pe cele mai cunoscute) și biserici vechi, numeroase muzee, dar și alte obiective și atracții turistice, fac din Bucovina una dintre cele mai bogate, diverse și captivante regiuni turistice din țară.

Muzeul Satului Bucovinean din Suceava

Pentru călătorul sau turistul adevărat, îndrăgostit de aceste locuri, Bucovina înseamnă însă mult mai mult. Ea este un refugiu al sufletului, o chemare mereu stăruitoare, o invitație la întoarcere, căutări și regăsiri. Chiar dacă ai mai fost aici, o dată, de două ori sau de zece ori, aceste locuri te vor chema și te vor primi de fiecare dată la fel ca întâia oară. Mereu vei regăsi aceeași pace, liniște, armonie și încântare.

Vedere asupra comunei Sadova, din Pasul Curmătura Boului

Un minut sau o clipă te-ar putea lega de aceste locuri pentru totdeauna, pentru că Bucovina are o magie aparte și o chemare ce o regăsim, probabil, demult, în trecutul copilăriei noastre. Imaginea pitorească a caselor mici așezate la poalele munților, ori răsfirate pe povârnișuri, cu ulițele înguste ce se strecoară printre case și grădini șerpuind pe munte împlinește parcă visuri și amintiri ale copilăriei, atunci când, cu aprigă dorință și copilărească imaginație, ne vedeam pășind prin locurile basmelor și poveștilor știute din cărți ori din povestirile bunicilor. Aici regăsim, se pare, aceeași atmosferă dulce, caldă, sigură și armonioasă a copilăriei noastre, farmecul unic al acelor vremuri.

Alege la întâmplare un drum sau traseu prin minunatele meleaguri bucovinene și te vei convinge singur de farmecul și măreția acestor locuri. Pornește, dacă vrei, din Sadova, prin pasul Curmătura Boului și pitorescul sat Paltinu, spre Vatra Moldoviței. De aici, după ce ai vizitat Mănăstirea Moldoviței, continuă prin Pasul Ciumârna, oprește-te măcar pentru o clipă la Palma, admiră peisajul fermecător, cu întinderea parcă nemărginită a munților până la cer, apoi pornește iar la drum spre Sucevița. Șerpuind printre munții acoperiți de păduri dese ce se arcuiesc peste șosea, formând tuneluri lungi și umbroase, prin care soarele pătrunde jucăuș, parcă pentru a te binedispune și a-ți face drumul mai vesel și plăcut, vei da la un moment dat peste Mănăstirea Sucevița, ctitorie din anul 1582, din vremea voievodului Petru Șchiopul.

Pasul Curmătura Boului
Pasul Ciumârna, în plină vară, numit și Pasul Palma datorită monumentului sub forma unei palme care se află aici din anul 1969, când a fost construit în cinstea drumarilor, este o trecătoare din Obcina Mare a Bucovinei ce leagă localitățile Sucevița și Ciumarna din județul Suceava.
Vedere din Pasul Ciumârna, târziu după apus
Mănăstirea Sucevița
În vatra Dornei se află Parcul Central, devenit celebru datorită veverițelor care populează parcul în orice anotimp

Încântă-ți apoi privirea și gustă din farmecul adevărat al satelor bucovinene făcând o plimbare cu Mocănița Huțulca, trenulețul ce te poartă agale printre satele pitorești de munte, de la Moldovița la Argel.

Plimbare cu Mocănița Hutulca
Imagine din trenul pentru turiști Huțulca
Cu Huțulca prin satele pitorești ale Bucovinei
Imagine din trenul pentru turiști Huțulca
Imagine din trenul pentru turiști Huțulca
Imagine din trenul pentru turiști Huțulca

Mergi pe malul râului Bistrița, în satul Crucea, și încearcă o mică aventură pe apă, în inima muntelui, într-o escapadă de rafting. Priveliștea de pe râu, din inima muntelui, te va cuceri pentru totdeauna.

Rafting pe râul Bistrița

Dacă nu ți-ai potolit încă setea de aventură, urcă pe Transrarău până sus pe Pietrele Doamnei, pentru a admira scrutând orizontul splendoarea și măreția Munților Rarău ce se întind și se înaltă parcă până la cer.

Munții Rarău
Munții Rarău și Pietrele Doamnei

Vei (re)găsi același farmec inconfundabil și dacă vei ajunge în aceste locuri toamna. Strălucind cu discreție și fără osteneală pentru a se face frumoasă și atrăgătoare, doar lăsându-se cu încredere în mâinile iscusite ale naturii și ale oamenilor locului, Bucovina cea dragă îți va oferi cu dărnicie aceeași magie.

Iarna, amintirile, poveștile și cărțile copilăriei cu basme ilustrate, spuse sau citite la gura sobei, par să prindă viață sub ochii tăi.

Iarnă în Voroneț
Mănăstirea Voroneț
Iarnă pe ulițele Voronețului

Dacă ajungi aici primăvara, este posibil ca încântarea sa-ți tulbure sufletul, iar văile cu pajiști înflorite și verdele proaspăt, udat în roua serilor și dimineților răcoroase, să-ți inunde ochii în lacrimi de fericire.

Grădina unei gospodării din Sadova, primăvara
Curtea Mănăstirii Sucevița, într-o zi de început de mai

Te vei convinge poate în final că aceste locuri par zămislite cu măiestrie de oameni, de natură, de munte și de vremuri demult trecute, parcă pentru a lumina cu blândețe tot ce avem mai bun și mai frumos în noi, arătându-ne cu limpezimea cristalină a izvoarelor de munte ceea ce rătăcim sau uităm adesea în tumultul vieții de zi cu zi – bunătatea, iubirea, prietenia, optimismul, speranța, fericirea. Vino, așadar, în Bucovina, descoperă-i minunile, legendele, obiceiurile, bucatele și tradițiile și un fel aparte de a trăi și de a învăța să fii….fericit. Rămâi atât cât să găsești ceea ce poate căutai venind aici – fericirea sau, poate……pe tine.

.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu