Calatorii in strainatate

Carnavalul de la Veneția – măști, culoare și extravaganță

Carnavalul de la Veneția, una dintre cele mai vechi, cunoscute și apreciate sărbători din lume, pare să umple de turiști vestitul oraș din lagună, și așa destul de aglomerat în tot restul anului. În luna februarie a fiecărui an, timp de două-trei săptămâni, palatele venețiene, canalele, podurile și piețele faimoase ale Veneției sunt cuprinse de forfota, atmosfera și spectacolul colorat al costumelor și măștilor Carnavalului de la Veneția.

Originile Carnavalului de la Veneția

„Carnevale”, cuvântul italian pentru carnaval provine din latinescul „carnem levare” sau „carnelevarium”, care înseamnă a ridica sau îndepărta carnea, cu referire la cumpătarea din timpul Postului Mare. Încă din istoria timpurie a Veneției, perioada premergătoare celor 40 de zile de interdicții și post sobru era văzută ca fiind una în care nu doar carnea, dar și multe și alte plăceri erau neîngrădite. Oamenii se puteau bucura, timp de trei luni de zile, de la sfârșitul lui decembrie până spre sfârșitul lui februarie, de o perioadă de îngăduință neîngrădită, frivolitate, hedonism și excese de tot felul.

Carnavalul de la Veneția continuă o tradiție care durează de secole și care a început, se pare, în anul 1162, în urma unei victorii militare a Republicii Venețiene (La Serenissima). Pentru a onora această victorie, venețienii s-au adunat în Piața San Marco și au început să danseze, să petreacă și să sărbătorească. Deși originea festivalului pare legată de acest an și de evenimentele care au avut loc atunci, Carnavalul de la Veneția a devenit oficial în perioada Renașterii, spre sfârșitul secolului al XIV-lea, iar festivalul de astăzi evocă mai degrabă înfățișarea și atmosfera timpurie a acelei epoci, în care La Serenissima cunoștea o perioadă a existenței sale pe cât de înfloritoare, pe atât de extravagantă și decadentă.

Suntem în anul 1631, după ciuma care a ținut Veneția în agonie timp de un an și care ucis o treime din populație. Locuitorii supraviețuitori, recunoscători Fecioarei Maria, construiesc biserica Santa Maria della Salute. Stilul extravagant, opulent, extrem de decorativ al construcției acestei biserici va defini un nou curent în artă – barocul. Acesta avea să inspire în scurt timp un nou stil de viață și să marcheze o perioadă în care excesul, extravaganța și decadența deveniseră o modă a vremurilor, prezentă în toate clasele și păturile sociale, cu ajutorul unui accesoriu la fel de extravagant – masca.

Biserica Santa Maria della Salute

Purtarea măștii, deși o tradiție mai veche, începută în secolul al XIII-lea, devine în această perioadă un obicei tot mai întâlnit și la modă, un accesoriu necesar, impus de vremuri, de moravuri, mentalități, conturând un nou stil de viață desprins din acestea.

Cel mai probabil, Medico della Peste, celebra mască cu cioc lung, însoțită de pălărie și pelerină neagră, mănuși albe și baston, creată de către doctorul francez Charles de Lorme, în secolul XVI, și utilizată de medici în tratarea bolnavilor de ciumă, inspirase și conferise purtării măștilor semnificații și întrebuințări noi. Pe lângă protejarea sănătății, importantă devine și protejarea anonimatului sau identității. Cu ajutorul măștii, amorul cu oricine era posibil, dar și trișatul la jocurile de noroc, chiar infracțiuni mai grave, ca furtul, violul, chiar crimele și asasinatele politice. În plus, măștile ascundeau diferențele dintre clasele sociale. Astfel, chiar şi cei mai umili dintre venețieni puteau fi eleganți și rafinați.

Medico della Peste. Foto: Ca’Macana

Personaje importante ale societății venețiene din această perioadă sunt curtezanele, nu mai puțin de 12 mii se crede că erau în Veneția acelor vremuri. Femei independente, inteligente, educate, frumoase și seducătoare, curtezanele atrăgeau din spatele măștilor aristocrați din toata Europa, care veneau special pentru a gusta din decadența Veneției, iar tinerii bogați veniți la studiu în lagună, atrași de arta si arhitectura venețiană, se lăsau seduși de frumoasele venețiene. Una dintre acestea, Veronica Franco, portretizată și în filmul Frumoasa venețiană („Dangerous beauty”), a ridicat arta seducției la cote nebănuite, împletind senzualitatea cu creativitatea poetică, atrăgând în mrejele ei aristocrați, prinți si chiar regi ai Europei. Cel mai cunoscut client al său a fost Regele Henric al III-lea al Franței.

Se spune că locul cel mai frecventat de curtezane și artiști era Caffe Florian, cafeneaua în stil neobaroc, inaugurată la 29 decembrie 1720 de Floriano Francesconi, recunoscută ca cea mai veche din Italia și simbol de secole al Veneției. După unele mărturii, cafeneaua avea la acea vreme un nivel superior unde se afla cel mai căutat bordel din oraș, în timp ce la parter se afla un salon literar.

Caffe Florian

În istoria sa îndelungată, cafeneaua a fost frecventata de persoane notabile ale Veneției, precum dramaturgul Carlo Goldoni, dar si de aventurierul Giacomo Casanova. Alte personalități celebre care i-au trecut pragul de-a lungul timpului au fost Lord Byron, Goethe, Charles Dickens, J.J. Rousseau, Marcel Proust, etc. Caffe Florian nu mai este astăzi la fel de frecventată și populară ca în vremurile de odinioară, cel puțin printre turiști, date fiind prețurile foarte ridicate. Cafeneaua este văzută ca fiind exclusivistă și din acest motiv este ignorată de cei mai mulți turiști care sosesc in faimosul oraș din lagună, chiar și pe perioada carnavalului. Și totuși, cei care îi cunosc fascinanta istorie se opresc aici, fie și pentru câteva poze ca amintire.

Veneția acelor vremuri a dat naștere unui alt personaj devenit celebru, Giacomo Casanova, aventurier amoros și scriitor italian, născut la Veneția, autorul autobiografiei Povestea vieții mele, considerată una dintre cele mai autentice surse de informare despre obiceiurile și normele vieții sociale europene din secolul al XVIII-lea. Această lucrare a stat la baza numeroaselor romane și filme despre celebrul aventurier venețian.

Carnavalul de la Veneția s-a derulat pe fundalul acestor vremuri ca o sărbătoare a senzualității, extravaganței și decadenței, încurajată de mascarea anonimă, până în anul 1797, când a fost scos în afara legii și interzis, în timpul stăpânirii austriece. A fost reluat abia în anul 1979, când guvernul italian a încercat să reînvie cultura și istoria Veneției .

Carnavalul de la Veneția, astăzi

Cu o istorie de aproape opt secole, festivalul este astăzi o sărbătoare a extravaganței, organizată in fiecare an în luna februarie, înaintea Postului Paștelui. Turiștii care ajung în luna februarie în Veneția, cei mai mulți „vizitatori de o zi”, se pot bucura de un adevărat decor de carnaval, cu înfățișarea și atmosfera vie, colorată și exuberantă a vremurilor pe care Veneția le-a cunoscut cu secole în urmă.

Parada carnavalului pe Canal Grande. Foto: TravelEarth

Festivalul constă în procesiuni, spectacole de commedia dell arte, petreceri în hanurile venețiene, băi nocturne de mulțime, concerte, baluri, cine festive în decorurile somptuoase ale palatelor venețiene, valsuri şi cadriluri, concerte ale Orchestrei de Cameră a Veneției şi alte spectacole de operetă. O atracție mult căutată a festivalului este spectacolul faimoaselor costume și măști, etalate de secole și devenite simbol al carnavalului.

Concursurile pentru cea mai bună mască venețiană și cel pentru cel mai bun costum, organizate în Piața San Marco, sunt evenimente etalon nelipsite ale festivalului. Petrecăreți defilează în costume de epocă pe străzile și canalele vechi ale Veneției, pe sub podurile sale, în bărci și gondole înflorate. În prima zi de carnaval, are loc o paradă de noapte spectaculoasă pe Canal Grande, cu spectacole de muzică și lumini, pentru ca în ziua următoare pe canalele Veneției să fie organizată o defilare cu bărci tradiționale venețiene care însoțesc un șobolan plutitor gigant sinistru, cunoscut sub numele de Pantegana.

Un alt eveniment important al festivalului este Sărbătoarea Mariilor (accesați link pentru mai multe informații), care constă în plecarea celor mai frumoase fete din Veneția la biserica San Pietro di Castello, apoi trecere în Piața San Marco prin Via Garibaldi și apoi de-a lungul Bazinului San Marco. Un alt eveniment mult așteptat este Volo dell’Angelo, sau zborul îngerului, când o femeie în costum de teatru „zboară” peste Piazza San Marco de-a lungul unui cablu din turnul clopotniță. Carnival Street Show are loc în mai multe zile pe tot parcursul evenimentului, cu spectacole de stradă în diferite piețe din centro storico (centrul istoric) și insulele periferice.

Sărbătoarea Mariilor. Foto: Carnevale di Venezia
Volo dell’Angelo. Foto: Veneziaeventi

Fiind ultima ocazie înaintea postului pentru lăcomie și excese alimentare, patiseri, cofetari, brutari și bucătari i-au parte la eveniment întrecându-se în măiestrie cu tentații olfactive irezistibile care plutesc pe străzile și prin piețele aglomerate ale Veneției. Regina produselor de patiserie ale carnavalului sunt frittelle sau fritole, un fel de gogoși în formă de bilă cu exteriorul crocant și interiorul pufos aromat cu stafide sau umplut cu cremă de patiserie. Un alt produs popular în timpul carnavalului sunt Crostoli, un produs de patiserie prăjit și crocant și pudrat cu zahăr.

Turiștii pot închiria costume de epocă sau pot cumpăra măști confecționate manual. Mater Domini (accesați pagina lor de Instagram) este un atelier artizanal condus de surorile Franceschini, care produce măști din papier-mâché sau ceramică. Acestea sunt pictate manual și decorate cu totul, de la foiță de aur până la pene uriașe. Ca’Macana (accesați link) este considerat cel mai bun atelier din Veneția care produce măști tradiționale venețiene. El este renumit și pentru producerea măștilor din filmul lui Stanley Kubrik „Eyes Wide Shut”.

Știm cu toții, Veneția este o atracție turistică în sine. Călătorul autentic, și nu doar acesta, va dori să ajungă aici măcar o dată în viață pentru a trăi „pe viu” fascinația întoarcerii în timp, în istoria, arhitectura, arta și cultura acestui unic și încântător oraș. Pentru ca această călătorie în timp să fie cât mai autentică, Carnavalul de la Veneția este cea mai bună ocazie. Aici puteți găsi programul complet al carnavalului de anul acesta – 2023.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu