Calatorii in strainatate Descoperă

Setenil de las Bodegas – o curiozitate turistică în Andaluzia

Setenil de las Bodegas este unul dintre satele albe („pueblos blancos”) din sudul Spaniei, specifice regiunii Andaluzia, totuși unic între toate aceste așezări prin dispunerea și înfățișarea sa. Multe dintre străzile și casele acestui micuț sat aflat în provincia Cadiz, la 96 km de Malaga și 123 km de Sevilla, la doar 20 km de minunatul orășel Ronda și la mai puțin de 80 km de Costa del Sol și populara stațiune Marbella, uimesc prin înfățișarea lor unică, chiar bizară, fiind construite printre, sub și chiar în interiorul stâncilor și vechilor peșteri în care primii locuitorii ai așezării au trăit aici cu sute și chiar mii de ani în urmă. 

Străduțele din Setenil de las Bodegas șerpuiesc printre casele lipite de stânci
Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas este situat într-un canion mic, format datorită eroziunii râului Guadalpurcón, care traversează și împarte orașul în două, dându-i acestuia înfățișarea atât de spectaculoasă. Setenil este o dovada în plus că multe orașe sau așezări umane apărute în zone neprielnice, austere, neprietenoase, în mod paradoxal s-au dezvoltat chiar mai bine, acestea parcă motivându-i în plus pe locuitori să se angajeze de-a lungul timpului într-o luptă aprigă cu natura și relieful capricios, cu mai multă energie, voință și motivație, pentru a învinge barierele naturii, ori pentru a compensa neajunsurile unor terenuri stâncoase, mlăștinoase, aride, înconjurate sau traversate de ape. Dincolo de exemplele care se găsesc peste tot în lume, avem unul aflat la mai puțin de 20 km de Setenil de las Bodegas, minunatul orășel andaluz Ronda, despre care am scris deja aici.

Spre Calle Cuevas de Sol

Un punct de cotitură în istoria orașului, care, se pare, ar avea legătură și cu denumirea sa („Setenil”), datează de pe vremea monarhilor catolici, pentru care cucerirea orașului era esențială, aceștia având ca obiectiv recuperarea Granadei de sub stăpânirea maură. Deși, într-un final, au reușit să cucerească orașul, nu mai puțin de șapte asedii au fost necesare pentru atingerea obiectivului. De aceea, numele de Setenil vine de la „septem nihil”, care înseamnă de șapte ori nimic. Mai departe, completarea denumirii orașului cu…”de las Bodegas”, se referă la peșterile transformate în crame pentru comerțul cu vinuri, cândva înfloritor în oraș. Deși este una dintre puținele cetăți nasride vechi din Andaluzia și Spania care își păstrează întregul cadru urban medieval, istoria orașului nu se oprește în Evul Mediu, peșterile în care se află astăzi casele fiind locuite de oameni încă din Paleolitic.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas este astăzi o curiozitate și atracție turistică “de neratat” pentru cei mai mulți turiști care vin să viziteze Andaluzia. Casele cuibărite în sau sub stânci fac din Setenil un oraș unic. Dar Setenil, așa cum veți vedea și citi mai departe, este special, atrage și face deliciul turiștilor nu doar din acest motiv. Albul predominant conferă orașului un aspect curat, îngrijit, chiar intim și romantic. Caselor și clădirilor albe li se adaugă podețele care traversează micuțul râu din centrul orașului, dar și străzile lungi și înguste decorate cu flori, care șerpuiesc spre sau dinspre cel mai înalt punct al orașului, la 600 m altitudine, de unde întreaga așezare albă se vede în imagini uimitoare.

Calle Cuevas de Sol și Calle Cuevas de Sombra

Setenil de las Bodegas a devenit cunoscut în lume mai ales după două dintre străzile sale, mult fotografiate și devenite simbol al orașului: Calle Cuevas de Sol și Calle Cuevas de Sombra. Calle Cuevas de Sol este numită astfel deoarece, nefiind acoperită sau ascunsă în întregime sub stânci, soarele își poate face loc pe acestă stradă aproape pe tot parcursul zilei. Calle Cuevas del Sol este cea mai populară stradă din Setenil și de obicei și cea mai aglomerată, fiind și cea mai spectaculoasă, cu înfățișarea ei uimitoare, aproape ireală, casele fiind „prinse” în  stâncile uriașe de deasupra. Aici se găsesc cele mai multe și mai populare baruri și terase, cum ar fi: Bar Fresquito, La Bodeguita, Cafeteria Sol sau La Tasca. În ciuda preturilor nu foarte prietenoase, aceste terase nu duc lipsă de clienți, ba sunt mai tot timpul neîncăpătoare, decorul sub care poți savura o gustare sau o băutură fiind cu adevărat deosebit.

Calle Cuevas de Sombra este o stradă cu „acoperiș”, mai degrabă un tunel format din pereții caselor și stânca de deasupra de care casele sunt prinse. Este evident că această stradă și vizitatorii săi nu se pot bucura de strălucirea soarelui. În schimb, mai ales vara, când temperaturile în Setenil pot fi sufocante, Calle Cuevas de Sombra este o binecuvântare, un loc în care să te retragi sau să evadezi sub umbra răcoroasă a stâncilor masive, pentru câteva clipe de revigorare.

Punctele de belvedere din Setenil („Los miradores de Setenil”)

Ca și Ronda din apropiere, Setenil este un oraș spectaculos, așezat la înălțime, cu câteva puncte de belvedere (miradores) de sus sau de jos, de unde poate fi admirat în toată întinderea și splendoarea sa albă. Unul dintre acestea este Mirador del Carmen, situat sus într-o mică piață cu parcare și lângă biserica cu același nume. Acesta a fost și punctul nostru de oprire la sosirea în oraș, în căutarea unui loc de parcare, după ce am șerpuit pe câteva străzi înguste flancate de portocali și cu mici ornamente florale care decorau casele albe într-un fel unic, discret, cu bun gust și plăcut privirii.

Mică decorațiune stradală

Alte puncte de belvedere sunt:

  • Mirador el Lizón este cel mai faimos punct de belvedere din Setenil de las Bodegas, fiind și cel mai înalt. Acesta se află deasupra întregului orășel, în cel mai înalt punct al său, unde se află Turnul și Cisterna din Setenil (El Torreón y el Aljibe de Setenil), două dintre cele mai vechi mărturii ale stăpânirii maure în aceste locuri. Turnul este ce a mai rămas din cetatea arabă care a fost cândva pe locurile orașului de astăzi. La subsolul cetății, se afla cisterna arabă, care avea rolul alimentării cu apă a populației.
  • Calle San Sebastian este un alt punct de belvedere asupra orașului, aflat la marginea acestuia, care iese în cale vizitatorilor la sosirea sau plecare din oraș, pe strada Sebastián.
Vedere din Mirador del Carmen asupra celui mai înalt punct din Setenil – Mirador el Lizón

Cum să ajungi în Setenil de las Bodegas

Având în vedere multitudinea de obiective și atracții turistice din această frumoasă și ofertantă regiune a Spaniei, ar fi de preferat să aveți un plan sau itinerariu de călătorie (cel puțin unul orientativ) gândit dinainte, pentru a nu pierde pe drum (sau pe drumuri) timpul prețios dedicat vizitelor. De asemenea, pentru a explora în voie orașele importante ale regiunii, închirierea unei mașini ar fi o idee bună.

Noi ne-am oprit în Setenil, apoi în Ronda, străbătând Andaluzia cu mașina, de la nord la sud, dinspre Sevilla spre Malaga și Costa del Sol, fără să facem aceste opriri pe fugă. De altfel, cei mai mulți turiști care vizitează Andaluzia, includ Setenil de las Bodegas și orășelul Ronda, aflat la mai puțin de 20 km distanță, într-o singură zi de călătorie. Bineînțeles, cei care vor să se bucura în tihnă de frumusețile celor două orășele, dedică acestora câte o zi întreagă sau chiar mai mult.

Cea mai potrivită perioadă pentru o vizită aici

Setenil de las Bodegas este frumos, spectaculos și atrăgător mai ales primăvara, când străduțele sale înguste și abrupte sunt mult mai aerisite, temperaturile mai blânde, iar atmosfera relaxantă și degajată fac ca micuța așezare să respiră în voie. Plimbările pe străduțele înguste și piețele mici devin astfel o adevărată delectare, iar imaginea orașului este primăvara una de neuitat. Peste albul revigorant al orașului, primăvara pictează din florile proaspete ale pomii înfloriți și din portocalii plini de fructe un tablou cromatic încântător.

Setenil este atrăgător, te prinde strâns și iți dă cu greu drumul. Când într-un final reușești să te desprinzi de farmecul său stăruitor, priveliștea încântătoare de pe șoseaua înaltă de la marginea orașului, te cheamă parcă înapoi pentru a mai zăbovi puțin, pentru o clipă de încântare în plus, ori pentru încă o fotografie sau amintire neprețuită.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu