Calatorii in strainatate

Castellfollit de la Roca, satul așezat uimitor pe o muchie de rocă vulcanică

Ne-am obișnuit ca Franța și mai ales Italia să ne încânte cu satele și orășelele lor medievale, vechi și fascinante, fermecătoare și romantice, doar că, în provincia catalană Girona, la 148 km de Barcelona, în nordul Cataloniei, se află Castellfollit de la Roca, un sat cu o înfățișare uimitoare, aproape incredibilă. Dincolo de imaginea de un pitoresc răscolitor, Castellfollit de la Roca, situat în zona vulcanică Garrotxa, impresionează prin așezarea sa incredibilă, întins pe o faleză de rocă bazaltică, lungă și îngustă, pe care mai încap de-a lungul acestei fâșii de rocă doar două rânduri de case despărțite de principala stradă care străbate satul de la un capăt la altul. Înconjurat de confluența râurilor Fluvià și Toronell, Castellfollit de la Roca, cu casele sale vechi suspendate la 50 de metri deasupra prăpastiei bazaltice, a devenit una dintre cele mai populare și fotografiate imagini ale acestei regiuni.

Locul pe care se află Castellfollit de la Roca și-a căpătat în timp înfățișarea actuală, fâșia îngustă de calcar lungă de 1 km, pe care se întinde satul, formându-se în urma acțiunii erozive a râurilor Fluvià și Toronell asupra rămășițelor curgerilor de lavă din erupțiile vulcanice care au avut loc cu mii de ani în urmă. Lava, odată solidificată, a devenit bazalt, o rocă dură care ia diferite forme, în funcție de procesele de răcire, contracție și despicare a lavei.

Foto: TurismeGarrotxa

Castellfollit de la Roca are origini medievale, ușor de observat în arhitectura și dispunerea caselor, în aspectul vechi al clădirilor și zidurilor, construite în mare parte din roca vulcanică găsită în zonă. Dar aspectul medieval al acestei mici și pitorești așezări este prezent și vizibil peste tot în jur, în rețeaua mică de străzi pietruite, vechi și înguste, în piețele mici, în zidurile și înfățișarea bisericii vechi, Sant Salvador, ce datează din secolul al XI-lea.

Castellfollit de la Roca este prin înfățișarea sa uimitoare, pitorească, spectaculoasă o atracție turistică în sine. Turiștii care ajung aici se pot delecta însă și cu alte mici, plăcute și interesante activități de relaxare și recreere.

Încercați bucătăria locală

Deși puține, în Castellfollit de la Roca există câteva restaurante ce oferă, pe lângă mâncarea tradițională, vederi uimitoare de pe terasele situate aproape sau chiar pe marginea prăpastiei pe care acest sat se află ireal cocoțat. Încercați din gastronomia locală fasolea Sant Pau si ciupercile sălbatice. Unul dintre restaurantele tradiționale recomandate este Ca la Paula.

Vizitați Podul spart

Pont Trencat, așa cum este cunoscut în catalană, este un pod vechi din piatră datând de la începutul sec. XIX. Acesta a cunoscut mai multe reabilitări, dar, din cauza alunecărilor de teren și fisurilor repetate cauzate de acestea, a rămas abandonat. Astăzi, podul este un punct de atracție retras, pitoresc și romantic, căutat mai ales de turiștii care vor să petreacă în tihnă, departe de forfota turiștilor, câteva clipe de relaxare.

Foto: CultureTrip

Încercați una sau mai multe beri artizanale la Berăria lui Poch

Berăria lui Poch este o berărie mică, prima apărută în oraș, cu mult timp în urmă, care produce o gamă de beri mici, inclusiv bere din fructe. Este, de asemenea, unul dintre cele mai prietenoase locuri din oraș, cu servicii foarte apreciate, atât de localnici, cât și de turiști.

Foto: Forsquare – CityGuide
Foto: Forsquare – CityGuide

Muzeul Mezelurilor

Vizitați acest muzeu inaugurat în anul 1993, pentru a cunoaște istoria de 150 de ani a prelucrării cărnii de porc și producerii mezelurilor în Castellfollit de la Roca. Veți degusta cele mai bune produse și veți vedea fotografii, tehnici, modalități, mașini de prelucrare a cărnii folosite de-a lungul timpului. Muzeul are un punct de vânzare și degustare de mezeluri și cârnați artizanali.

Foto: CultureTrip
Foto: Catalunya.com

Vizitați biserica veche San Salvador

Chiar în capătul fâșiei de rocă pe care se întinde Castellfollit de la Roca se află biserica din sec XI, San Salvador. Aceasta mai păstrează încă din stilul romanic original și a fost de secole centrul vieții comunitare religioase din Castellfollit de la Roca, până la începerea Războiului Civil Spaniol, în anul 1936.

Foto: FascinatingSpain

Prin tot ceea ce oferă, dar mai ales prin neobișnuitul și pitorescul așezării sale, Castellfollit de la Roca ar putea fi o alegere inspirată pentru turiștii care vin să viziteze acest mic sat, o revelație mai ales pentru cei aflați în căutarea unui loc cu adevărat spectaculos, fascinant, uimitor.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu