Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Beynac-et-Cazenac, unul dintre cele mai frumoase sate din Franța

Când am scris aici despre Cele mai frumoase sate din Franța, încă nu aflasem de Beynac-et-Cazenac , acest fermecător sat de malurile râului Dordogne, inclus, de asemenea, de asociația “Le Plus Beaux Village de France” (Cele mai frumoase sate din Franța) printre cele mai frumoase….155 de sate din această țară. Cu atât mai mare și plăcută a fost surpriza descoperind acest sat, pe care cu ușurință l-aș include în primele 10 sau chiar 5 locuri într-un top al celor mai frumoase sate văzute vreodată.

Aflat în sud-vestul Franței, în departamentul Dordogne, fermecătorul Beynac-et-Cazenac se întinde de-a lungul malului nordic al râului Dordogne până la poalele dealului pe care se înalță maiestuos Chateau de Beynac, uimitorul castel medieval fortificat, unul dintre cele mai bine conservate și cunoscute din regiunea Dordogne. Beynac-et-Cazenac impresionează prin înfățișarea sa medievală bine păstrată, dar și prin aerul romantic și farmecul aparte pe care îl întâlnim de îndată ce pășim pe străzile vechi, frumos și elegant decorate cu flori ce impresionează și sporesc sentimentul prezenței într-un loc deosebit, primitor, fermecător.

Foto: FranceVoyage
Foto: FranceVoyage

Imagini încântătoare, ca într-un decor de basm, se arată la fiecare pas pe străduțele mici întortocheate care urcă domol spre Chateau de Beynac, parcă special pentru a cuprinde cu privirea și a gusta în tihnă întreaga frumusețe ce îți iese în cale. Odată ajuns la faimosul Chateau de Beynac, așezat pe o stâncă înaltă, vei rămâne uimit de priveliștea care se deschide de aici, din punctul cel mai înalt al așezării asupra râului și a întregii văi Dordogne.

Foto: FranceVoyage
Foto: FranceVoyage

Château de Beynac

Întreaga așezare Beynac-et-Cazenac este dominată de Castelul Beynac, o fortăreață din sec. XII, aflată la 200 m înălțime, pe o stâncă deasupra întregului sat. Deși vechi de nouă sute de ani, castelul păstrează aproape intactă înfățișarea originală fiind foarte bine conservat, atât de bine încât odată ce i-ai trecut pragul simți că pășești înapoi în timp, pe urmele lui Richard Inimă de Leu, Eleanor din Aquitania și Simon de Montfort, câțiva dintre cei care au stăpânit vremelnic castelul în vremea Războiului de 100 de ani.

Foto: AudleyTravel

De altfel, în timpul războiului de sute de ani dintre francezi și englezi, când valea Dordogne servea drept graniță între Franța și Anglia, cetatea Beynac a fost una dintre fortărețele franceze. De cealaltă parte a Dordognei, nu departe de Beynac, castelul Castelnaud se afla în mâinile englezilor. Cu toate acestea, originile acestui castel sunt mult mai vechi datând din anul 1050 fiind legate de numele lordului francez Hélie de Beynac, recunoscut ca fiind primul proprietar al castelului.

Pierdut și revenit de mai multe ori familiei Beynac, castelul a rămas în proprietatea acestei familii până în anul 1761, când cel din urmă descendent al familiei, Marie-Claude de Beynac, pierde castelul prin căsătoria sa cu Christophe de Beaumont. Unul dintre descendenții acestuia va vinde castelul în anul 1961. Prin moartea Mariei-Claude de Beynac, în anul 1811, linia de sânge a familiei Beynac se va pierde definitiv, după opt secole de istorie.

Beynac-et-Cazenac și filmele sale

Datorită înfățișării sale fermecătoare, Beynac-et-Cazenac a fost ales ca decor pentru scenele mai multor filme cunoscute. Pe străzile pitorești, atât de încântătoare și romantice, îi regăsim pe Vianne (Juliette Binoche), Roux (Jonny Deep) și ceilalți protagoniști ai filmului Chocolat (Ciocolată cu dragoste) în câteva scene filmate aici în anul 2000 de regizorul suedez Lars Sven „Lasse” Hallström.

Foto: FranceVoyage

Castelul Beynac a fost la rândul său folosit, în special de regizorii și producătorii francezi, drept locație pentru mai multe filme: Fiica lui d’Artagnan (1994, regia Bertrand Tavernier), Vizitatorii II (Les Visiteurs II, regia Jean-Marie Poiré, 1997), Ioana d’ Arc (regia Luc Besson, 1999).

Tururi ghidate

Un tur ghidat va dezvălui în detalii celor interesați întreaga frumusețe și fascinanta istorie a acestei așezări, secretele și poveștile străzilor vechi, ale piețelor din alte vremuri și ale clădirilor vechi din piatră albă, dar și istoria fascinantă a castelului Beynac și originile străvechi ale întregului loc.

Foto: FranceVoyage

Plimbări cu vaporașul pe râul Dordogne și vizitarea micuțului port

Turiștii se pot delecta, înainte sau după ce au vizitat castelul Beynac și întregul sat, cu o plimbare pe râul Dordogne și cu vizitarea micuțului port. O nouă perspectivă se deschide asupra satului navigând pe râu, de data aceasta de jos în sus. Priveliștile sunt la fel de spectaculoase și încântătoare.

Foto: FranceConfort

Nimic nu egalează în frumusețe acest loc, ai fi tentat să spui după ce ai părăsit privind lung peste umăr Beynac-et-Cazenac. Satul medieval de pe valea Dordogne din Franța impresionează, așa cum puține locuri pot să o facă. Prin frumusețea și pitorescul său, Beynac-et-Cazenac își merită un loc de frunte în topul celor mai frumoase sate de Franța.

Foto: FranceConfort

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu