În drumul său prin Laguna Venețiană, în căutarea îndepărtatei și râvnitei Veneții, călătorul sau turistul de altădată (probabil și cel de astăzi) dând peste Chioggia credea probabil că și-a văzut în sfârșit visul cu ochii. În ciuda înfățișării sale, Chioggia nu este Veneția, dar nu e nici o capcană pentru turistul care va ajunge mai întâi aici.
Știm cu toții că există o singură Veneție – La Serenisima, cea liniștită, senină, unică si suverană, așa cum era numită cândva vestitul oraș din lagună. În multe locuri din lume există însă și multe “mici Veneții”, reproduceri (sau nu), mai mult sau mai puțin asemănătoare sau reușite, dar care au împrumutat sau preluat această denumire, parcă pentru a aduce de peste mări și țări măcar o mică parte din înfățișarea unică și farmecul aparte al Veneției autentice, cea pe care o știm cu toții. Există chiar topuri, mai ales cu orașe din Europa, care primesc această onorabilă asociere. Ca elemente în comun, aceste orașe sunt mai mici și au de obicei un centru vechi, cu clădiri medievale, printre care șerpuiesc canale de apă decorate din abundență cu flori multicolore și populate de bărcile pline cu turiști.
Există o “mică Veneție” în Franța, la Colmar și una la Annecy, în Belgia, la Bruge, dar și în Trondheim (Norvegia) sau în Leiden (Olanda), că sa le numim doar pe unele dintre cele mai cunoscute. Cred că există una sau mai multe „Veneții” și la noi în țară. Chinezii, așa cum obișnuiesc și așa cum au făcut cu Parisul și Turnul Eiffel, au încercat, și probabil au reușit, să construiască o Veneție a lor, doar pentru ei.
Ei bine, Chioggia nu este una dintre aceste „mici Veneții”, căci, cel puțin la prima vedere, acest orășel chiar este o Veneție în miniatură, una autentică, deloc copiată, ferită de imitații și kitsch-uri. Pe alocuri, Chioggia poate fi confundată foarte ușor cu Veneția, cel puțin cu unele dintre cartiere sale, atât de vestitele sestiere.
Chioggia se află pe o mică insulă în Laguna Venețiană, nu departe de Veneția, la doar 25 km sud de aceasta, dar legate printr-o șosea de acces de 50 km. Înfățișarea sa pare o reproducere în mici detalii a Veneției, deși ai spune că a fost mai degrabă invers, căci sursele istorice scriu despre Chioggia că ar fi mai veche decât Veneția. Accesul pe insulă și în Chioggia se face prin orășelul învecinat Sottomarina, pe apă sau traversând Ponte Isola dell’Unione, podul care leagă cele două așezări. Statuile cu pescari care decorează podul de-a lungul său sugerează pescuitul ca fiind îndeletnicirea principală din cele mai vechi timpuri a locuitorilor acestui mic orășel de pe coasta Mării Adriatice.
Dacă Veneția își delectează vizitatorii printr-un decor strălucitor, exuberant, la care participă din plin și elegantele gondole – un simbol al orașului de pe ape, iahturile luxoase acostate in porturi, sau vasele uriașe de croazieră, din ce în ce mai detestate de localnici din cauza pericolului lor pentru siguranța lagunei, Chioggia se arată mai degrabă printr-o imagine austeră, totuși plăcută, cu vasele pescărești înconjurând orașul, în așteptarea zorilor și a pescarilor pentru o nouă zi de trudă, dar cu rezultate și satisfacții pe măsură. Tocmai această imagine face din Chioggia un loc atrăgător, unul care fascinează prin autenticitatea sa și a oamenilor săi.
Principalele atracții
1. Canalul Vena și Podul Vigo
Numită pe bună dreptate și Mica Veneție datorită înfățișării sale, Chioggia este o atracție turistică în sine. Străzile vechi și înguste duc către Canale Vena, principalul canal care străbate orașul prin mijlocul său și care este traversat de mai multe poduri, între care Il Ponte di Vigo (Podul Vigo), simbol al orașului și mândria locuitorilor săi, numit și Balconul orașului datorită orientării sale spre golful Vigo, de unde se deschid priveliști încântătoare spre mare, dar și spre canalul Vena.
Datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea, Podul Vigo, a cărei asemănare ușoară cu podurile Veneției, chiar cu Podul Rialto, nu poate fi trecută cu vederea, este unul dintre cele mai fotografiate monumente din oraș, dar și o sursă de inspirație pentru artiști și decor utilizat frecvent în cinematografie. Structura sa inițială din lemn a fost ulterior construită în zidărie, între anii 1684-1685 de către primarul Morosini, așa cum amintește o placă deasupra arcului nordic care indică numele consilierilor și deputaților în funcție atunci când a fost construită lucrarea. Decorațiile din marmură, balustradele și leii au fost adăugate în 1762. Datorită unui felinar amplasat pe pod în 1796, podul a fost și un punct de referință pentru marinari, astfel că aceștia puteau identifica mai ușor intrarea în port, mai ales în zilele întunecate sau furtunoase.
Arcul este realizat din zidărie, dar întreaga acoperire a podului este din piatră de Istria. Balustrada, formata din coloane mici si basoreliefuri, decorează ambele fațade și este realizata din același material. Dintre cele patru basoreliefuri, trebuie amintit cel sudic înfățișând Buna Vestire și cel nordic înfățișând Sfinții Ocrotitori . Chiar și treptele și balustrada sunt realizate în mod natural din piatră de Istria, în timp ce podeaua este din pietre de trahit. Coloanele parapetului sunt decorate cu patru lei cu scuturi înfățișând un dragon înaripat.
2. Corso del Popolo
Corso del Popolo este principala piață și stradă din Chioggia, centrul vechi renascentist și inima orașului, unde au loc cele mai multe activități și în care se găsesc cele mai importante clădiri istorice și biserici. Lungă de 830 metri, pornind de la Poarta Garibaldi și continuând până în Piazzetta Vigo, punctul de îmbarcare pentru plimbările cu vaporetto în jurul insulei, Corso del Popolo este locul ideal pentru relaxare, socializare și cumpărături.
Aici, tradiția magazinelor de artizanat și farmecul clădirilor istorice din jur se îmbină cu modernitatea numeroaselor magazine, restaurante, baruri și taverne de-a lungul străzii. Piața este ademenitoare si prin numeroasele gelaterii care servesc înghețată artizanală în porții consistente, delicioase, diverse și arătoase, dar și prin parfumul inconfundabil al pâinii proaspăt coapte în brutăriile din piată, care produc și diverse specialități locale, între care bossolà, papini, și biscuiții tradiționali bissiole, etc.
3. Clădirile istorice și bisericile medievale
Clădirile istorice, cu arhitectură renascentistă și venețiană, dar și bisericile vechi care se găsesc pe Corso del Popolo întregesc farmecul acestui loc și predispun vizitatorii pentru șederi mai lungi în piață, locul invitând la relaxare, contemplare și admirație. Poziționată aproape de mijlocul pieței, se află vasta și impunătoarea clădire in stil neoclasic a Primăriei – Palazzo Comunale. Nu departe de aceasta, se află Torre dell’orologio S. Andrea sau Turnul cu Ceas Sfântul Andrei, cel mai vechi ceas de origine medievală funcțional din lume, datând din secolul al XIV-lea.
Mai retras de strada principală, se află Palazzo Granaio, clădire joasă din 1322 (printre cele mai vechi din oraș), restaurată în secolul al XIX-lea. Lângă acesta se înalță turnul bisericii San Giacomo, una dintre numeroasele comori din Chioggia a cărei construcție a început în anul 1740.
Spre capătul de sud al Corso del Popolo se află biserica Santa Maria Assunta sau Catedrala din Chioggia, principalul lăcaș de cult din oraș, datând din anul 1624.
O altă biserică importantă în oraș este Chiesa di San Domenico. Construită în stil romanic în anul 1745, biserica atestă prezența călugărilor dominicani pe insulă în secolul al XIII-lea.
4. Plajele din Sottomarina
La o aruncătură de băt de Chioggia, după puntea de câteva sute de metri care le desparte, se află orășelul Sottomarina, cu plajele sale întinse pe țărmul Mării Adriatice. Între Barajul San Felice, din Nord și Barajul Brenta, din Sud se află mai multe plaje perfect echipate și dotate cu tot confortul necesar unei vacanțe reușite.
5. Croaziere spre insulele Lagunei Venețiene
În afara plimbărilor scurte cu vaporetto din porturile din Chioggia și Sottomarina, tot de aici sunt organizate croaziere spre insulele importante ale lagunei: Veneția, Murano, Burano sau Torcello.
Bineînțeles, de pe aceste insule puteți călători înapoi spre Chioggia, sau puteți ajunge pentru prima oară aici descoperind un loc care vă va cuceri poate prin autenticitatea sa, trăind ritmul simplu și atmosfera veritabilă a unui orășel pescăresc care aduce la înfățișare cu sora sa mai bogată – Veneția, fără să-și fi dorit neapărat asta.
Niciun comentariu