Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Civita di Bagnoregio, fascinantul orășel de pe munte

Aproape de granița regiunilor Toscana și Umbria, în provincia Viterbo aflată la aproximativ 120 de km de Roma, se află Civita di Bagnoregio, unul dintre cele mai frumoase orășele medievale ale Italiei. Civita di Bagnoregio uimește și încântă de la prima vedere cu înfățișarea sa de basm. Locurile care ți-au aprins, probabil, imaginația și prin care te visai umblând citind Inimă de cerneală, Stăpânul inelelor sau alte povești fantastice par să prindă viață sub ochii tăi privind din depărtare acest orășel fermecător. Civita di Bagnoregio, micuțul oraș izolat, așezat spectaculos pe vârful unui munte erodat prezintă înfățișarea ireală a unui loc desprins parcă dintr-un tărâm fantastic.

Sursă foto: Eventi della Tuscia

Văzut din depărtare, de pe partea opusă a podului pietonal construit în anul 1965, singura cale de acces în Civita di Bagnoregio, înfățișarea sa este copleșitoare. Odată ajuns în acest micuț oraș, situat pe valea râului Tibru, vei fi cucerit de frumusețea sa, de înfățișarea sa pitorească, de aerul său romantic. Străduțe înguste decorate cu flori urcă printre casele medievale înghesuite până în piețele mici sau în locurile de belvedere, de unde împrejurimile se văd în priveliști amețitoare.

Vedere din micuța și cocheta piață a orașului
Sursă foto: Port Mobility

Civita di Bagnoregio are origini foarte vechi fiind ridicat de etrusci în urmă cu 2500 de ani. În secolul al XVI- lea, orășelul a fost abandonat în mare parte din cauza coroziunii și a riscului alunecărilor de teren. De altfel, morfologia de astăzi a locului se datorează procesului de eroziune în timp și alunecărilor de teren care au făcut ca Civita di Bagnoregio să capete înfățișarea spectaculoasă de astăzi. Din acest motiv, scriitorul italian Bonaventura Tecchi, care și-a petrecut copilăria în Civita di Bagnoregio, a numit această micuță așezare „orașul muribund” sau „orașul care moare”. Astăzi doar 16 persoane mai locuiesc aici. În ciuda acestui fapt și a vechii etichete de oraș care moare, Civita di Bagnoregio trăiește încă și, în multe perioade din an, chiar este plin de viață, datorită numeroșilor turiști care vin aici în fiecare an pentru a-i admira frumusețea și farmecul aparte.

In depărtare, poarta principală de intrare în oraș.
Sursă foto: Il Viterbese

Civita di Bagnoregio reușește să fie un loc încântător si atrăgător prin tot ceea ce oferă, nu doar prin înfățișarea sa fermecătoare ori pentru priveliștile uimitoare asupra împrejurimilor. În oraș se află Alma Civita, unul dintre cele mai populare locuri din Civita di Bagnoregio, care servește mâncăruri contemporane, într-o atmosferă rustică, chiar și la mesele ascunse într-o peșteră etruscă iluminată, aflată sub restaurant. Alma Civita deține și un mic hotel, cu două dormitoare, un dormitor mai mare și un apartament. Pentru ceva mai puțin rustic, Antica Rota servește preparate din bucătăria tradițională într-un cadru confortabil, iar L’Arco del Gusto face sandvișuri delicioase și servește înghețată cu cela mai diverse și gustoase arome.

Sursă foto: BrickScape

În centrul orașului se află Chiesa di San Donato, biserica din secolul al V-lea. al cărei interior găzduiește câteva comori, între care o frescă de Perugino și un crucifix de lemn de Donatello.

Biserica San Donato
Sursă foto: Gitav

Cum se ajunge în Civita di Bagnoregio

Cu avionul, apoi cu trenul. De pe aeroporturile Fiumicino sau Ciampino din Roma se poate călători cu trenul până în Gara Termini, de unde puteți lua trenul spre Orvieto, cu stație în Bagnoregio, iar de aici, pe jos, încă doi km traversând pitorescul pod pietonal, până veți ajunge în Civita di Bagnoregio.

Cu mașina. De pe autostrada A1 nord, urmați ieșirea spre Orvieto (pentru Bagnoregio 18 km, aproximativ 25 minute). Sau, de pe autostrada A1 sud, urmați ieșirea spre Attigliano (pentru Bagnoregio 30 km, aproximativ 35 minute).

Cu autobuzul. Spre Orvieto circulă mai multe curse de autobuz, de luni până sâmbătă. Preț – 2 euro pe sens. Puteți consulta aici orarele liniilor COTRAL, sau puteți contacta compania la numărul de telefon fix 800.174.471 sau telefon mobil 06.7205.7205 (de luni până vineri, între 8.00 și 18.00).

Sursă foto: La Fune

Pentru a ajuta la finanțarea întreținerii acestui frumos orășel a fost introdus un bilet de vizitare de 3 euro, în timpul săptămânii, și 5 euro, în weekend. Puteți face rezervări online aici.

Sursă foto reprezentativă: Cittaperte

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu