Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Colegiul Trinity din Dublin și comorile sale turistice

Colegiul Trinity, Biblioteca Veche și Cartea lui Kells (Trinity College and Book of Kells), pe care colegiul le găzduiește printre altele, reprezintă pentru mulți turiști cele mai răsunătoare nume din Dublin, principalele sale atracții turistice, cel dintâi motiv pentru care își doresc să ajungă aici. 

Trinity College este vechiul colegiu constitutiv al Universității din Dublin, una dintre cele mai vechi din lume. Istoria sa începe în anul 1592, anul în care Regina Elisabeta I a Angliei și Irlandei a emis o cartă regală prin care înființa Colegiul Trinity, punând astfel bazele Universității din Dublin, astăzi una dintre cele șapte „universități antice” (universități medievale, fondate înainte de anul 1600) existente în Marea Britanie și Irlanda.

Pe lângă domeniile științelor naturale, medicinei și dreptului, Colegiul Trinity a avut o contribuție deosebită la înflorirea literaturii irlandeze, în special în epoca georgiană și victoriană. Instituția se mândrește cu o listă impresionantă de absolvenți, între care nume vestite ale literaturii universale, ca Bram Stoker, Oscar Wilde și Jonathan Swift.

Colegiul Trinity și comorile sale

Nu doar prestigiul academic al acestei instituții vechi de învățământ, dar și comorile care se găsesc aici, sau mai ales acestea, fac din Colegiul Trinity, mai mult decât o instituție de învățământ superior apreciată, un obiectiv turistic de mare succes.

Biblioteca Veche și Camera Lungă (Long Room)

Colegiul găzduiește una dintre cele mai vechi și frumoase biblioteci din lume – Biblioteca Veche, cu încântătoare sa Cameră Lungă (Long Room), cea mai mare încăpere a bibliotecii, cu o lungime de 65 metri, care găzduiește 200.000 dintre cele mai vechi cărți care se află aici.

Rafturi înalte aproape atingând tavanul boltit, special modificat astfel în anul 1860, pentru a permite adăugarea rafturilor superioare și, deci, a unui număr cât mai mare de cărți, te întâmpină imediat ce ai intrat în spectaculoasa Camera Lungă. Pe toată lungimea ei, camera este decorată cu busturi din marmură ale unora dintre cei mai mari mari filozofi și scriitori ai lumii occidentale, precum și ale celor legați de Trinity College Dublin, între care scriitorul Jonathan Swift. Despre aceste busturi se știe că fac parte dintr-o colecție care a început în 1743, când 14 busturi au fost comandate sculptorului Peter Scheemakers.

Undeva spre mijlocul încăperii, într-un loc aflat cât mai la vedere, este expusă o altă comoară din Long Room – unul dintre puținele exemplare rămase ale Proclamației Republicii Irlandeze din 1916, care a fost citită în fața Oficiului Poștal General pe 24 aprilie 1916 de Patrick Pearse, la începutul Revoltei de Paște.

Tot în Camera Lungă se află expusă și Trinity College Harp sau Harpa lui Brian Boru, un instrument muzical medieval care se crede că ar fi aparținut cândva lui Brian Boru, rege al Irlandei. Harpa lui Brian Boru apare pe stema Irlandei și pe logoul berii Guinness.

Harpa lui Brian Boru – un simbol irlandez peren

Doar temporar, în Cameră Lungă (Long Room) se află expusă și Gaia, o lucrare de artă a artistului britanic de instalații luminoase Luke Jerram. Gaia, care în mitologia greacă este o personificare a Pământului (Zeița Pământului), a fost reprezentată de artistul britanic printr-un glob uriaș care redă imaginea detaliată NASA de 120 dpi a suprafeței Pământului. Acesta arată planeta plutind în trei dimensiuni, așa cum este privită din spațiu. Gaia va mai rămâne o perioada la Colegiul Trinity, după care va călători spre alte destinații și locații din lume, așa cum face de când a fost creată, în anul 2018.

Gaia – o lucrare de artă făcută să călătorească prin lume.

Cartea lui Kells (Book of Kells)

Într-o încăpere discretă aflată la primul nivel al bibliotecii este expusă ca pe o comoară de preț, bine păzită și securizată, Cartea lui Kells, un manuscris iluminat creștin timpuriu, considerată o adevărată capodoperă, o carte de Evanghelie celtică, cu texte în latină, ilustrații și ornamente ale celor patru Evanghelii ale Noului Testament. Manuscrisul, a cărei fotografiere este interzisă, a fost scris, din câte se pare, în anul 800 d.Hr,, fie în Irlanda, fie în Scoția, și și-a luat numele după Abbey of Kelles, o fostă mănăstire din localitatea Kells, comitatul County Meath, aflat la 59 km de Dublin, unde manuscrisul a fost păstrat timp de mai multe secole.

Astăzi, Cartea lui Kells se află expusă la Trinity College și poate fi vizitată într-un tur care începe cu expoziția Book of Kells „Turning Darkness into Light”, continuă cu Trezoreria, unde poate fi văzut un volum original din Cartea lui Kells (acesta nu poate fi fotografiat) și alte manuscrise conexe, și urcă apoi către minunata Cameră Lungă a Bibliotecii Vechi. După vizitarea bibliotecii, turiștii pot continua vizita cu un tur al campusului Trinity admirând clădirile de vechi ale colegiului, curtea verde întinsă decorată cu statui.

The Book of Kells Experience

Nu departe de vechea clădire a bibliotecii, se află un pavilion de culoare roșie, special construit pentru a reda The Book of Kells Experience cu ajutorul tehnologiei moderne, cum ar fi realitatea augumentată. Sunt redate astfel povești mai puțin cunoscute despre comorile Bibliotecii Vechi, cum ar fi eforturile meticuloase de conservare în curs și despre amploarea colecțiilor bibliotecii, care includ manuscrise, arhive, hărți și colecții de muzică. De asemenea, printr-o experiență 3D captivantă, vizitatorii pot explora istoria și arta manuscrisului Cartea lui Kells în detalii uimitoare. 

Tot cu ajutorul tehnologiei moderne, într-o experiență de asemenea impresionantă, sunt realizate și redate și proiecțiile „The Long Room Reimaginated Projects”. Acestea aduc la viață arhitectura Bibliotecii Vechi, prezentând figuri cheie asociate cu istoria sa.

Expoziția oferă vizitatorilor și facilități prin intermediul cărora aceștia pot interacționa cu personajele, poveștile și evenimentele redate. Utilizarea codurilor QR, spre exemplu, permite vizitatorilor să acceseze articole digitalizate din colecția bibliotecii. Acestea includ elemente pe cât de surprinzătoare, pe atât de captivante și interesante, precum caricaturi politice, jurnalele femeilor și „First Folio” – prima ediție a pieselor lui William Shakespeare.

Magazinul de suvenire și ieșirea The Book of Kells Experience

Magazinul de suvenire își așteaptă vizitatorii în ultima încăpere a pavilionului. După încheierea turului, turiștii pot alege din oferta diversă și abundentă a magazinului una sau mai multe amintiri cu Trinity College din Dublin.

Bilete pentru vizitarea Bibliotecii vechi și The Book of Kells Experience pot fi achiziționate și on-line, de pe site-ul oficial Visit Trinity College Dublin.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu