Comparăm unele locuri pe care le întâlnim în călătoriile și vacanțele noastre cu cele descrise în romanele fantastice, sau desprinse din paginile unei cărți de povești ilustrate. Dar, așa cum veți vedea, aceste locuri despre care credeam că nu există în realitate până să le vedem cu ochii noștri, ne fac să îndrăznim să credem că a fost mai degrabă invers – autorii de povești și romane fantastice s-au inspirat din realitatea și frumusețea (ne)pământeană a unor „ținuturi de basm”. Un astfel de „tărâm de poveste” este Valea Lauterbrunnen din Alpii elvețieni.
Dacă vei ajunge vreodată în nord-estul Franței, în fermecătorul orășel Colmar, de pildă, sau pentru a străbate celebrul Drum al vinului din Alsacia și cele mai frumoase sate ale sale (vezi aici), aruncând un ochi pe hartă, nu vei rezista probabil tentației de a da o fugă cu mașina și până în Elveția. La doar două ore de Aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg (zboruri directe din Iași, București, Cluj) se află bine ascuns în Alpii elvețieni, dar totuși ușor de găsit, Lauterbrunnen, un sat alpin și comună de o frumusețe rară, probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din lume.
Lauterbrunnen – sursă de inspirație pentru Rivendell, tărâmul fantastic al elfilor
Lauterbrunnen (“izvoare zgomotoase”, de la cele 72 de cascade care se formează aici prin topirea zăpezilor de pe versanții care înconjoară Valea Lauterbrunnen) te cucerește de la prima vedere cu înfățișarea sa idilică, fermecătoare, purtându-te cu gândul spre un tărâm fantastic. O vale adâncă și întinsă cuprinsă blând de munți falnici cu creste veșnic albe, din care izvorăsc ape cristaline ce freamătă printre căsuțe pierdute peste povârnișuri, în cel mai liniștitor și armonios grai al naturii. Podețe vechi și arcuite deschid calea potecilor ce șerpuiesc abrupt spre inima pădurilor dese, unde sălășluiesc ființe mici și curajoase, elfi și hobbiți, ce te așteaptă să descoperi povești încă nespuse. Nu-i așa că decorul pare cunoscut?
Într-adevăr, este posibil ca vizitatorul care ajunge în Lauterbrunnen pentru prima dată să trăiască sentimentul prezenței într-un loc nou și totuși nu în totalitate străin, întrucâtva cunoscut, poate întâlnit în imaginația, visurile și fanteziile copilăriei, imaginat printre rândurile unei cărți sau, poate, văzut într-un film. Înfățișarea idilică a satului Lauterbrunnen a sensibilizat și impresionat de-a lungul vremii numeroși artiști, muzicieni, pictori, poeți și scriitori, aceștia găsind aici inspirația pentru creațiile și operele lor, unele dintre acestea devenite celebre.
Se spune despre Lauterbrunnen că ar fi inspirat crearea ținutului Rivendel, din seria de romane fantastice Stăpânul Inelelor, în urma unei vizite pe care scriitorul englez J.R.R Tolkien ar fi făcut-o aici ca parte a unei călătorii mai lungi prin Europa, pe cand era student, la vârsta de 19 ani. „Călătoria lui Hobbit (Bilbo) de la Rivendell până la cealaltă parte a Munților Cețoși… se bazează pe aventurile mele din 1911…”, mărturisea J.R.R Tolkien mai târziu.
Dacă ai citit cărțile lui J.R.R Tolkien, Hobbitul și Stăpânul inelelor, sau ai văzut filmele făcute după aceste cărți, vei regăsi probabil în Rivendell, tărâmul fantastic al elfilor, frumusețea neasemuită a peisajelor alpine din Lauterbrunnen. De altfel, mulți turiști vin în Lauterbrunnen pentru a reface traseele lui Tolkien și a poveștilor sale, pentru a face o parte din călătoria lui Bilbo Baggins sau pe cea plină de aventuri a lui Frodo Baggins, îndârjitul hobbit, purtător al inelului.
Lauterbrunnen – impresii de călătorie
Privit de la distanță, de acasă, din fața unei fotografii, Lauterbrunnen devine aproape instantaneu un vis de călătorie, un loc în care ai vrea să ajungi pentru a-l vedea și trăi pe viu, pentru a te cufunda în frumusețea și prospețimea sa, în poveștile sale, pentru a-i trăi și simți întreaga splendoare de aproape, din mijlocul său, pentru a-i atinge cu pașii cărările pline de povești. Tot ce-ți dorești este să ajungi acolo, sau măcar să treci pe acolo, fie și pentru o vizită scurtă, de câteva ore. Dar, așa cum ne-am convins singuri, Lauterbrunnen nu este un loc în care să vii pe fugă, doar pentru câteva fotografii, ori pentru a-ți clăti ochii, lăsând toată aceasta frumusețe spectaculoasă nedescoperită sau explorată.
Locul mi s-a părut potrivit mai degrabă drumețului sau călătorului autentic, solitar, care vine să umble și să descopere în tihnă, așezat, mai curând decât să vadă și să plece în grabă, istovit și alungat de aglomerație, de forfota mașinilor și a turiștilor, în căutarea celui mai bun unghi sau loc pentru poza perfectă.
Dacă rămâi doar în sat, fără a explora întreaga Vale Lauterbrunnen, sau măcar o parte din aceasta, cu traseele și împrejurimile sale fermecătoare, este posibil să ai parte de o vizită neîmplinită, poate și de ceva dezamăgiri. Vei pierde astfel esențialul sau cea mai frumoasă și înălțătoare experiență a acestor locuri, care se cer a fi vizitate, admirate și contemplate cu răgaz, rătăcind printre splendorile și poveștile sale.
Lauterbrunnen pare un loc de evadare, retragere și regăsire, unul în care să te rupi de lume. Tocmai din acest motiv frumusețea sa pălește în fața mulțimilor de turiști. Micuțul sat de munte cu înfățișare de basm devine neprimitor atunci când se umple de vizitatori și este forțat să se expună mai mult decât tihna naturală a locului o permite.
Îmi imaginez că primii călători care au dat peste aceste locuri, au trăit întâlnirea lor ca pe o minune, ca pe o revelație tulburătoare. Nu e deloc surprinzător că Lauterbrunnen reușește să rămână o sursă nesecată de inspirație pentru vizitatorii săi. Ne fascinează și ne îndrăgostim aproape instantaneu de frumusețea sa și pentru că avem nevoie de poveștile pe care acest loc le spune. Acestea chiar ne fac viața mai frumoasă, mai palpitantă și interesantă.
Niciun comentariu