Calatorii in strainatate

Nesso, un sat de poveste pe malul lacului Como

La 50 de km de Milano se află unul dintre cele mai frumoase locuri ale Lombardiei și Italiei – Lacul Como. Minunatele așezări întinse pe malurile acestui lac celebru (Bellagio, Varenna, Tremezzo, ca să numim doar câteva, poate cele mai cunoscute) fascinează și atrag prin frumusețea și pitorescul lor numeroși turiști. Una dintre acestea, mai puțin cunoscută turiștilor, este Nesso, un mic sat pitoresc, retras și liniștit, aflat pe malul estic al lacului, între Como și mult mai cunoscutul Bellagio. Mulți turiști care călătoresc de obicei cu autobuzul între Como și faimosul Bellagio, considerat „perla” acestor locuri, admiră din mers micuțul Nesso, pitorescul și frumosul sat desprins parcă dintr-o altă lume, una de basm. Deși autobuzele care trec prin Nesso au stație de oprire, foarte puțini turiști se îndură să poposească aici, nerăbdători probabil să ajungă la ispititorul și mult râvnitului Bellagio.

Foto: Comolake

Pentru turiștii care opresc în acest sat micuț, despre care se crede că ar avea origini celtice, fiind cucerit de romani în anul 196 î. Hr., răsplata este una neașteptat de plăcută, chiar uimitoare. Frumusețea naturală și pitorescul așezării, cu casele colorate răsfirate pe stânci, dar mai ales cu panorama ce se deschid de la înălțime, din centrul localității, spre Lacul Como, surprind și încântă de la prima vedere pe cei care în mod inspirat, din pură curiozitate sau atrași poate de frumusețea irezistibilă a locului opresc aici pentru câteva clipe sau ore de relaxare și încântare.

 Înaintând pe o porțiune mică a Strada Regia, strada veche aflată pe malul estic al lacului, lungă de 30 de km (aceasta făcea pe vremuri legătura dintre sate, fiind o cale importantă de comunicare între locuitori satelor, dar și o ruta principală pentru comercianții care își transportau mărfurile între sate cu ajutorul măgarilor), veți ajunge în Piazza Castello din Nesso, zona centrală a localității. Aici veți auzi de îndată sunetul specific al unei căderi de apă. Este Orrido di Nesso (sau Râpa Nesso), așa cum Nesso mai este numit și cunoscut mai ales în zonă, un defileu natural săpat între stânci de două râuri, Tuf și Nose, care se unesc în acest punct formând o cascadă înaltă de 200 metri.

Strada Regia, vechea stradă de pe malul estic al lacului Como
Foto: Wikiloc

În ciuda denumirii sale (orridourât, oribil, în limba italiană) acest defileu care desparte micuțul Nesso în două, se vede spectaculos de pe lac și în imagini de basm de pe Podul Civera (Ponte della Civera). Coborând scările lungi (cam 300 de trepte), din Piazza Castello veți ajunge pe romanticul Ponte della Civera, un pod mic arcuit din piatră, de origine antică, care vă va duce printr-un tunel din piatră cât mai aproape de Orrido și de cascadă.

Ponte della Civera, Orrido și cascada, în fundal
Foto: Sunday Chapter

Micuțul Nesso poate fi captivant mai ales pentru turiștii care poposesc aici în căutarea unui loc retras, liniștit, potrivit pentru câteva clipe de relaxare, visare și regăsire de sine, departe de aglomeratele și mult mai populatele așezări de pe malurile lacului Como, ori înainte de a ajunge la acestea. Nesso este un loc potrivit și pentru romantici. Se spune că cei care se vor săruta pe romanticul Ponte della Civera vor rămâne împreună pentru totdeauna. Fotografiile făcute aici, fie din Piazza Castello, cu lacul în depărtare, dar mai ales instantaneele chiar de pe lac, cu Podul Civera, Orrido și cascada în fundal, vă pot oferi imagini de neegalat, amintiri cu care orice turist care trece pe aici ar trebui să se întoarcă acasă.

Cum ajungem în Nesso?

Dacă visați să vedeți „pe viu” acest loc minunat, puteți ajunge aici călătorind din România cu avionul până la Milano sau Bergamo. De aici, puteți închiria o mașină, ori aveți varianta atât de convenabilă a călătoriei cu trenul sau autobuzul din cele două orașe către Lacul Como. Orice variantă ați alege, faceți un popas în micuțul, dar minunatul Nesso. Nu veți regreta!

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu