Cel puțin la prima vedere, Norvegia nu este o destinație turistică ușor de cucerit. Fără a fi exclusivistă, este totuși scumpă, prea departe de noi, iar, văzută de la distanță, pare cam rece, mohorâtă și neprimitoare și, din această cauză, capricioasă, atunci când vrei să alegi cea mai bună perioadă pentru o vacanță sau city break printre fiordurile și orașele sale uimitoare.
Și totuși, fără să fi călcat încă pe pământ norvegian, pot spune că am ajuns totuși acolo…cumva, mai mult imaginar, purtat fiind de ritmurile și sonoritățile muzicii unor artiști norvegieni pe care îi ascult de mult timp. Scriam, cu o altă ocazie, că putem călători în anumite locuri și fără a ne urca în mașină, în avion, în tren sau în alt mijloc de transport. Putem face asta și imaginar, de acasă, dintr-un fotoliu, privind o fotografie, citind o carte, urmărind un documentar sau emisiune despre călătorii și destinații de vacanță, sau ascultând o melodie, ori mai multe, depinde cât de mult sau de departe vrem să călătorim.
Cine a încercat sau, poate, deprins această plăcere și modalitate de a „călători”, chiar dacă ea nu pare îndestulătoare, completă sau suficientă, este posibil să fi trăit, ca și mine, emoții și sentimente, poate amintiri și nostalgii împlinitoare, revelații, exaltării sau acel tip de extaz pe care doar muzica și arta, în general, ne pot face să-l simțim.
Deși poate suna ca o glumă, ori, mai curând, ca o experiență pur subiectivă, am descoperit că nordica și îndepărtata Norvegie nu e atât de rece și sobră după cum s-ar crede, cel puțin după muzica artiștilor care vin de aici. A-ha, Kings of Convenience și chiar Royksopp, toți artiști norvegieni, deși reprezintă stiluri și genuri muzicale diferite, arată și transmit prin muzica lor aceeași melodicitate și sensibilitate, ce-i drept exagerat de melancolică uneori, aproape deprimantă, totuși caldă, poetică și agreabilă, relaxantă, meditativă chiar, de ascultat (uneori cu ochii închiși) și de fredonat, chiar și în locuri care te surprind.
Creativitatea artistică a unor cântece, melodicitate, sensibilitatea lor, dar și inventivitatea sonoră a acestora, încântă, fascinează și, în același timp, provoacă curiozitatea. Ai vrea sa știi care sunt trăirile artiștilor care compun o astfel de muzică și, mai ales, ce o inspiră. Poate muza lor sunt chiar oamenii și locurile din care acești artiști provin. Poate, peisajele scandinave spectaculoase ale fiordurilor norvegiene, priveliștile fascinante ale insulelor mici locuite înconjurate de ape, spectacolul uimitor al Luminilor Nordului, ritmul tihnit și senin al orașele pitorești, cu case viu colorate și străzi înflorate ce șerpuiesc nestingherit către imensul albastru. Ori, poate, “soarele de la miezul nopții”, verile fără noapte, zilele nesfârșite, sau, poate, doar nostalgia și dorul întoarcerii în acele locuri demult lăsate în urmă.
Bergen Wave, după numele orașului Bergen din vestul Norvegiei, a fost un curent muzical experimentat și abordat de duoul de muzica electronică Royksopp, la începuturile sale, atunci când cei doi foști colegi de școală, Svein Berge și Torbjorn Brundtland din Tromso, s-au reîntâlnit, după o prietenie din liceu, pentru a începe împreună proiectul muzical care le-a adus succesul de care Royksopp se bucură astăzi.
Despre A-ha, Kings of Convenience sau Royksopp, fanii muzicii lor, și poate nu doar aceștia, pot afirma, ascultandu-le unele melodii, că influența scandinavă a orașelor norvegiene în care acești artiști au crescut: Oslo, Bergen sau Tromso, se simte în multe cântece, iar muzica lor este încă ghidată de amintirile și nostalgia locurilor natale.
Ce știm poate mai puțin este că, cu secole în urmă, compozitorul norvegian Evard Grieg scria Morning mood, o compoziție clasică compusă pentru piesa lui Henrik Ibsen, Peter Gynt. Piesa descrie răsăritul soarelui într-o acțiune din opera lui Ibsen care se petrece în deșert, dar, încă o dată, imaginile originilor scandinave ale lui Grieg și peisajele norvegiene vin mai frecvent în mintea ascultătorilor săi decât cele din deșert.
Tu ce muzică asculți și, mai ales, spre ce destinații ai călătorit, ce locuri (nebănuite!) ai vizitat sau descoperit cu ajutorul muzicii?
Fotografie de copertă: Luminile Nordului (Aurora boreală) peste Insulele Lofoten din Norvegia. Sursă foto: Wallpaper Flare
Niciun comentariu