Calatorii in strainatate

Parcul Villa Borghese din Roma – o surpriză plăcută

Parcul Villa Borghese se numără printre obiectivele turistice importante ale Romei, deși nu este poate la fel de vizitat și cunoscut printre turiștii care vin să viziteze vechiul oraș de pe Tibru. Se știe, în general, o excursie la Roma este gândită și planificată în jurul principalelor atracții turistice ale orașului, monumente, piețe și muzee faimoase, unele dintre ele simboluri ale orașului cu care Roma este asociată frecvent. Să mergi la Roma și să nu vizitezi Coloseumul, Fontana di Trevi, Piața Spania și Treptele Spaniole, Podul și Castelul Sant’ Angelo, Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină, Piața și Bazilica San Pietro, Panteonul sau Piața Navona cu fântânele sale celebre și fermecătoare, e ca și cum ai bate drumul până acolo degeaba.

Cu toate acestea, unul dintre traseele ideale, recomandate de majoritatea ghidurilor turistice pentru turiștii care vin la Roma, mai ales pentru familiile cu copii, este cel care pornește din Poarta Pinciana, trece prin cel mai mare și mai iubit spațiu verde al Romei, Parcul Villa Borghese, și se încheie în Piazza del Popolo din apropiere. Deși al doilea ca mărime în Roma, Parcul Villa Borghese, este cel mai popular spațiu verde, cu o suprafață de 80 de hectare. Parcul a fost numit spațiu public abia în anul 1903, iar astăzi cuprinde muzee, lacuri, un hipodrom, piste de jogging, terenuri de tenis, un teatru pentru copii, o grădină zoologică, temple, piste de biciclete și priveliști superbe, între care cea de pe romantica terasă Pincio este printre cele mai frumoase și mai căutate din Roma.

„Questa è Villa Borghese” (Acesta este Villa Borghese). Aceste cuvinte ne-au introdus, într-o frumoasă zi de început de noiembrie, în atmosfera fermecătoare, caldă, liniștită și romantică a parcului Villa Borghese din Roma. Erau cuvintele unui bătrân mărunțel, plăpând și cam aplecat de spate, care meșterea ceva la o mașină veche, parcă de aceeași vârstă cu el, pe una dintre colinele parcului. Surprins de apariția noastră, probabil și de confuzia în care ne aflam rătăcind intrarea într-un parc atât de mare, aflat chiar sub ochii noștri, el a continuat, arătând spre împrejurimi, cu un gest larg și edificator al mâinilor: „Tutto quello che vedi qui è Villa Borghese” (Tot ce vedeți aici este Villa Borghese).

Am urmat indicațiile ghidului nostru ocazional, deși ne-am fi dorit ca acesta să fie ceva mai precis cu noi. Sub pinii înalți ai bătrânei Rome, totul în jur arăta la fel de verde, de frumos, de măreț, de încântător, încât parcă am fi vrut ca cineva să ne spună cu ce parte a acestui loc minunat să începem, astfel încât nimic să nu ne scape, totul să fie văzut și admirat.

Cele mai importante atracții ale parcului

Galleria Borghese

Aici, în acest imens și superb parc, se găsește Galleria Borghese, muzeul considerat „comoara Romei”. Aici pot fi admirate colecțiile de artă ale familiei Borghese, găzduite chiar în casa pe care aceștia au folosit-o pentru aproape 300 de ani drept casă de vacanță și loc de expoziție a colecției lor private de artă, în fapt colecția excepțională a cardinalului Scipione Borghese, mare iubitor și colecționar de artă.

Galleria Borghese
Sursă: Italy Travels

Vizitarea muzeului se face cu rezervare obligatorie, de luni până duminică, între orele 9.00 – 19.00, din două în două ore. Muzeul este organizat pe două etaje. Parterul găzduiește sculpturi și antichități, la etaj fiind expusă colecția de picturi. Casa de bilete, vestiarul, librăria și cafeneaua pot fi găsite la subsol. La parter, turiștii pot admira mozaicurile rare din sec. al IV de pe podea, reprezentând gladiatori înconjurați de sculpturi elegante ale zeilor și busturi ale împăraților romani. Tot aici se află trei dintre cele mai faimoase opere ale lui Bernini, comandate în anul 1620 special pentru decorarea vilei: David, Răpirea Persefonei și Apollo și Daphne, cu frunze din marmură gravate atât de subțire încât lumina trece prin ele.

Venus Victrix a lui Antonio Canova, care o ilustrează pe Paolina (Bonaparte) Borghese drept Venus pe jumătate goală, dar și cinci tablouri impresionante a lui Caravaggio, între care Băiatul cu un coș de fructe și controversata Palafrenieri Madonna sunt alte opere pe care turiștii le pot admira la parterul muzeului. Etajul superior, pe lângă încăperile de locuit, expune două versiuni ale bustului oficial al cardinalului Scipione Borghese, realizat de Bernini. Tot aici sunt expuse și câteva dintre primele lucrări ale lui Rafael, cum ar fi panoul decorativ din 1507 al Răstignirii lui Isus, dar și opera lui CorreggioDanae, și Dragoste sacră și dragoste profană a lui Tițian, din 1514.

Parcul Villa Borghese, loc de relaxare pentru toate vârstele

Pentru localnici, dar mai ales pentru turiștii obosiți după tururile extenuante făcute la pas printre comorile Romei, Parcul Villa Borghese poate fi un loc de refugiu și relaxare. Mulți turiști vin și poposesc aici în după-amiezile toride, pentru a găsi tihna, liniștea și relaxarea mult căutate, sub pinii înalți și umbroși ai Romei, în zonele întinse cu iarbă verde pentru picnic.

Parcul găzduiește și locuri pentru concerte în aer liber, dar și numeroase alte atracții. Pe Viale Goethe se află Bici Pincio, unul din locurile din care se pot închiria biciclete (program – 10.00 – apus) pentru plimbări în parc. Dacă o luați Vialle della Pinetta, spre nord, pe lângă Templul Dianei, spre Piazza di Siena puteți nimeri în timpul unei curse de cai cu obstacole. Ceva mai la vest, se află Giardino del Lago cu frumosul și romanticul lac, pe care puteți face plimbări cu barca sau fotografii, având în fundal Templul lui Esculap.

Giardino del Lago și Templul lui Esculap

La nord de lac, pe Viale della Belli Arti, se află Galeria Națională de Artă Modernă (Program: marți – duminică, orele 8.30 – 19.30, cu bilet). Muzeul găzduiește opere de pictură realizate de artiști italieni între sec. XIX – XX, centrate pe peisajele romantice. Sunt expuse însă și lucrări realizate de Courbet, Cezanne, Degas și Monet.

Galeria Națională de Artă Modernă

În vestul parcului, pe Piazzale di Villa Giulia, nr. 9, se află Muzeul Național Etrusc, găzduit de Villa Giulia, fosta reședință a Papei Iulius al III -lea. Aici se află câteva dintre cele mai importante piese etrusce din lume, cum ar fi Euphronios Krater, unul dintre ele mai bune exemple de ceramică grecească din lume și un sarcofag din sec. VI î.e.n. al unui cuplu căsătorit.

Villa Giulia – Muzeul Național Etrusc

Bioparco (grădina zoologică) și alte atracții pentru copii

Grădina zoologică, plimbările cu poneii sau cu Trenino, trenulețul copiilor, teatrul de păpuși San Carlino sunt atracții destinate celor mici. Aceștia se pot bucura mai ales de Bioparco, grădina zoologică, care se află pe Via Pietro Canonico, în partea de nord a parcului (program: apr- sep. 9.30 – 18.00; oct. – mar. 9.30 – 17.00). Dacă mergeți să vizitați Roma și parcul Viila Borghese împreună cu cei mici, vă recomand să vizitați această grădină zoologică, surprinzătoare, poate, pentru turistul care vine la Roma, neașteptat de atrăgătoare după ce ai descoperit-o, cu foarte multe, jucăușe, frumoase și simpatice specii de animale. Cei mici vor fi de-a dreptul încântați.

Grădinile Pincio

Dacă v-ați rătăcit printre aleile dese și întortocheate ale parcului, căutați Viale delle Magnolie, strada care vă va duce în Grădinile Pincio, proiectate de Giuseppe Valadier, sub conducerea lui Napoleon, în anul 1809. Aici veți respira aerul boem și romantic al Romei de altădată. Într-o piață mică din incinta grădinilor, numită Piazza Bucarest, se află Casina Valadier, edificul proiectat de Valadier, în care se află astăzi restaurantul cu același nume.

Casina Valadier
Sursă foto: Villa Borghese Gallery Tours

În partea opusă a grădinilor, pe Viale dei Bambini, se află teatrul de păpuși San Carlino, unde se țin spectacole tradiționale italiene pentru copii, în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția lunilor ianuarie și august când teatrul este închis.

Teatrul de păpuși San Carlino
Sursă foto: Roma Marittima

Dar poate cea mai mare atracție a acestor grădini, locul căutat de majoritatea turiștilor care vin la Roma, este romantica terasă Pincio, cea care oferă priveliști încântătoare spre Piazza del Popolo, cu biserica Sfântul Petru în fundal.

Terasa Pincio
Sursă foto: Blink Travel
Terasa Pincio (sus), vedere din Piazza del Popolo

Traseul, care pornește de regulă de la Poarta Pinciana și vă poartă ore bune prin imensul parc, se încheie coborând treptele laterale ale terasei Pincio, în Piazza del Popolo.

Parcul Villa Borghese, cu numeroasele sale atracții, dar mai ales cu lacul său sclipitor și colinele verzi ademenitoare, pe care ne-am întins obosiți, absorbind cu privirea cerul albastru și coroanele verzi și stufoase ale pinilor înalți, a fost pentru o zi locul nostru de refugiu și relaxare, o surpriză plăcută, o bucurie și o încântare descoperindu-l printre comorile aglomerate și sufocate de turiști ale Romei. Ne vom întoarce aici cu dor și nostalgie, ori de câte ori pașii ne vor purta din nou pe străzile aglomerate ale Romei, printre minunile și comorile sale neprețuite.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu