Calatorii in strainatate

Pienza – minunatul orășel toscan de pe Val d’Orcia

În sudul Toscanei, la 45 km de Siena, așezată pe dealurile unduitoare ale fermecătoarei și celebrei Val d’Orcia, se află Pienza, probabil cea mai atrăgătoare și romantică așezare care îți iese în cale străbătând această minunată regiune a Italiei. Înconjurat de un decor natural idilic tipic toscan, Pienza este orășelul ce se arată fermecător pe culmea unui deal, după ce, doar cu 5 km în urmă poți admira de pe marginea drumului Cappella della Madonna di Vitaleta (informații aici), micuța biserică singuratică, așezată idilic pe culmea unui deal înverzit înconjurată de chiparoși.

Situat între alte două orășele toscane încântătoare, la 20 km de Montalcino și la 15 km de Montepulciano, acest minunat orășel, remarcabil prin simetria și armonia planului său urbanistic îi datorează înfățișarea de astăzi marelui umanist Enea Silvio Piccolomini. Acesta, după ce a fost numit Papă (sub numele de Pius al II-lea), l-a însărcinat în anul 1458 pe Bernardo Rosselini să transforme Castello di Corsignano, umilul său sat natal, într-o reședință papală. Astfel, în doar trei ani (1459-1462), Pienza a devenit orașul renascentist visat de Piccolomini, ilustrarea principiilor geniului cărturar umanist Leon Battista Alberti (1404-!472), mentorul lui Bernardo Rossellini. Din aceste motive, Pienza este cunoscut și ca „orașul ideal al Renașterii”.

Piazza Pio II, cu Duomo di Santa Maria Assunta, în stanga, Palatul Piccolomini și fântâna, în dreapta imaginii
„Fântâna câinilor”

În frumoasa Piazza Pio II se află cele mai importante clădiri proiectate și realizate, la fel ca și piața, de Bernardo Rossellini în doar trei ani: Catedrala, Palatul Papal sau Piccolomini, Primăria, inclusiv o fântână frumoasă numită după unele surse „Fântâna câinilor”. Palazzo Piccolomini funcționează astăzi ca muzeu, dar mare sa atracție este curtea interioară care cuprinde o grădină și o logie pe trei niveluri, de unde se deschid priveliști uimitoare spre Val d’Orcia. Aici, în această micuță curte interioară cu superba sa grădină, Franco Zeffirelli a filmat scena primei întâlniri dintre cei doi îndrăgostiți din filmul Romeo și Julieta, în anul 1968.

Grădina Palatului Piccolomini
Grădina Palatului Piccolomini

În aceeași piață Pio II se află, în imediata apropiere a Palatului Piccolomini, Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Duomo di Santa Maria Assunta), impresionantă mai ales la interior cu cele trei nave vizibile pe fațadă prin intermediul a patru pilaștri, dar și cu picturile realizate de cei mai renumiți artiști sienezi ai vremii, care înfrumusețează vizibil interiorul bisericii. Dar poate cea mai mare atracție a acestui orășel rămâne însăși arhitectonica și amplasarea sa înaltă, sus pe vârful unui deal, cu străzile sale pietruite, vechi, înguste și înalte ce te poartă pe neașteptate în locuri de belvedere uimitoare, de unde Val d’Orcia se vede în toată splendoarea și măreția sa până departe spre Muntele Amiata (Monte Amiata), care formează în valuri înalte până la cer linia orizontului.

Vedere din grădina Palatului Piccolomini asupra Catedralei Santa Maria Assunta
Vedere din logia Palatului Piccolomini asupra Val d’Orcia și Monte Amiata
Stradă spre unul dintre locurile de belvedere asupra Val d’Orcia
Loc de belvedere asupra Val d’Orcia

Veți simți atmosfera romantică, calmă, liniștită, relaxantă și fascinantă a acestui oraș mergând pe străzile sale înguste și urmând indicatoarele care vă vor duce spre Pieve di Corsignano, un loc încântător în care se află o biserică veche, aproape părăsită, de pe vremea în care Pienza era un simplu sătuc medieval numit Castello di Corsignano. Reveniți în centrul Pienzei pe străduțele vechi și înguste, printre terase, magazine de suveniruri și mai ales prăvălii în care se vinde Pecorino di Pienza, o brânză locală gustoasă făcută din lapte de oaie, renumită la nivel mondial și căutată pentru sortimentele sale diverse și delicioase, între care Pecorino Fresco – o brânză cu textură moale și o aromă delicată, sau Pecorino stagionato in vinacce brânză învechită în piei de struguri care conferă o ușoară aromă de vin.

Pecorino di Pienza. Foto: Discover Tuscany

Veți descoperi plimbându-vă pe străzile aerisite deși înguste ale acestui micuț și cochet orășel alte magazine cu o cantitate mare de tipuri de pecorino pe are le puteți degusta împreună cu alte produse tipice locale: vinuri fine, locale și din alte zone viticole toscane renumite, condimente și un sortiment de paste făcute manual numite de localnici „pici”. Unul dintre restaurantele des recomandate care servește bucate tradiționale locale mult apreciate de turiști și de localnici este Osteria Baccus, situat pe Via del Casello, foarte aproape de Piazza Pio II.

Fiera del Cacio și Palio del Cacio Fuso. Foto: Discover Tuscany

Dacă ajungeți în Toscana și Pienza la începutul lunii septembrie, bucurați-vă de Fiera del Cacio, un festival faimos dedicat brânzei pecorino și altor produse tradiționale, care sunt oferite pe tot parcursul desfășurării festivalului. Palio del Cacio Fuso este un joc folcloric amuzant cu care vă puteți delecta de asemenea în timpul festivalului, și în care jucătorii din fiecare cartier al orașului trebuie să ruleze o roată întreagă de brânză pecorino în jurul unui fus de lemn situat în centrul pieței. Câștigătorul este cel a cărui roată de brânză se învârte cel mai mult în jurul fusului.

Nu uitați, așadar, dacă ajungeți în Toscana, străbătând minunata Val d’Orcia, să urmați și indicatorul spre Pienza. Veți rămâne cu amintiri de neuitat și, probabil, cu dorința de a vă întoarce cândva aici.

Călătorie plăcută!

Surse foto și informații: Arhivă calatorprintreganduri.ro și Discover Tuscany

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu