Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

Biblioteci și librării – 4 dintre cele mai captivante vizitate de noi

Dacă iubești cărțile, compania lor și te simți în largul tău într-un loc înconjurat de cărți, de mirosul, poveștile și lumea lor, de forfota plăcută din librării sau de liniștea deloc apăsătoare, ci caldă, armonioasă și binefăcătoare din biblioteci, ar trebui să citești aceste rânduri până la capăt. Se spune adesea că, prin felul în care își găsesc ecou în noi sau rezonează cu sinele nostru și căutările noastre, cărțile pot fi călăuzitoare, pot schimba chiar vieți sau destine.

Cărțile au fost, nu o dată, faruri înalte și uriașe care au luminat drumuri de urmat. Ele au creat un fel de atașament, de apropiere, o legătură pe viață, indisolubilă cu cititorul lor, prin poveștile lor, dar și prin revelațiile, căutările, răspunsurile sau „regăsirile” pe care i le-au oferit mereu acestuia.

Câteva citate celebre despre cărți ilustrează acest fel de a privi cărțile și cititul, ca pe o comoară de preț, totuși la îndemâna oricui:

 Întotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă.
Jorge Luis Borges

Probabil că nu există zile mai fericite din copilărie, ca acelea petrecute citind o carte extraordinară.
Marcel Proust

Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii.”
Andrei Pleșu

O cameră fără cărţi este ca un corp fără suflet.
G.K. Chesterton

Nu există prieten mai loial decât cărţile.”
Ernest Hemingway

Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute.” René Descartes

Nu poți cumpăra fericire, dar poți cumpăra cărți, ceea ce de fapt e același lucru.”
Autor necunoscut

În Europa și în lume există multe librării și biblioteci, adevărate comori pentru iubitorii de cărți, una mai frumoasă decât alta prin înfățișarea și arhitectura lor, unele vestite și foarte cunoscute, altele încă nedescoperite sau mai puțin știute, chiar și de către cei care iubesc cărțile și adoră să se afle în mijlocul lor, în astfel de spații umplute cu cărți.

Iară 4 dintre bibliotecile și librăriile vizitate de noi, care ne-au impresionat cel mai mult:

Biblioteca Veche de la Colegiul Trinity din Dublin

Știm că cele mai captivante biblioteci sunt asociate sau se găsesc, așa cum este și firesc, în universități. La Colegiul Trinity din Dublin (Irlanda) se află una dintre cele mai vechi și și frumoase biblioteci din lume – Biblioteca Veche, cu uimitoarea sa Cameră Lungă (Long Room), care găzduiește 200.000 dintre cele mai vechi cărți ale Bibliotecii.

Colegiul Trinity
„Sfera con sfera” (Sferă în sferă – Colegiul Trinity din Dublin) – creație din anul 1982 a artistului italian Arnaldo Pomodoro, care înfățișează lumea ca o sferă rotativă.
Long Room

Una dintre cele mai valoroase lucrări care se află în Biblioteca Veche (după unii, chiar cea mai valoroasă), este Cartea lui Kells (Book of Kells). Considerată o adevărată capodoperă, Book of Kells este un manuscris iluminat creștin timpuriu, o carte de Evanghelie celtică, cu texte în latină, ilustrații și ornamente ale celor patru Evanghelii ale Noului Testament. Manuscrisul a fost scris, din câte se pare, în anul 800 d.Hr,, fie în Irlanda, fie în Scoția, și și-a luat numele după Abbey of Kelles, o fostă mănăstire din localitatea Kells, comitatul County Meath, aflat la 59 km de Dublin, unde manuscrisul a fost păstrat timp de mai multe secole.

Mai multe despre despre Biblioteca Veche, Cameră Lungă (Long Room) și Cartea lui Kells (Book of Kells) de la Colegiul Trinity din Dublin, puteți găsi în acest articol: Dublin – de la Guinness și Molly Malone, la Trinity College și Book of Kells.

Biblioteca Joanina – Universitatea din Coimbra (Portugalia)

La Universitatea din Coimbra se afla una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Aceasta nu este foarte cunoscută în lume, ba chiar ai zice că este ținută în secret, după grija cam exagerată care i se arată, cel puțin în timpul vizitelor turiștilor. Din acest motiv, biblioteca nu are cum să-și ducă vestea în lume, deși o astfel de comoară ar trebui, probabil, să fie mult mai cunoscută.

Se știe că biblioteca a fost proiectată în anul 1717 de un arhitect portughez, pe nume Gaspar Ferreira, la comanda Regelui Ioan al V-lea al Portugaliei. Acesta a cerut ca palatul regal să aibă o „casă a cărții” și a pus la dispoziția constructorilor sume importante de bani și chiar aur pentru ca rezultatul să fie unul cu adevărat excepțional.

Biblioteca găzduiește peste 60.000 de volume care datează înainte de mijlocul anilor 1700. Cărțile sunt în latină, greacă și ebraică și sunt și astăzi consultate de savanți și cercetători pentru documentare, ca resurse academice importante.

Biblioteca Joanina este o comoară neprețuită, cel puțin în cel mai râvnit etaj al său – Etajul Nobil. Poate este mai bine că fotografiatul este interzis și arareori permis în acest spațiu, pentru că, astfel, vizitatorul își poate satisface curiozitate venind aici și vedea pe viu acest loc minunat, care poate dăinui multe generații de acum înainte astfel protejat și conservat. Doar pentru a exemplifica grija atentă care i se acordă întreținerii și conservării bibliotecii și cărților sale, o colonie de lilieci s-ar fi aflat până de curând aici (unii spun că s-ar afla încă). Adăpostiți ziua într-una dintre arcadele ușii, acești lilieci ies pe timpul nopții din adăpostul lor pentru consuma insecte, în special molii care ar putea distruge cărțile.

Mai multe despre despre Biblioteca Joanina puteți citi în acest articol: Universitatea din Coimbra – istorie, tradiție, uniforme și ritualuri captivante.

Librăria Lello din Porto

Pe strada Rua das Carmelitas din orașul Porto (Portugalia) se află Librăria Lello, unul dintre cele mai interesante locuri din oraș și, totodată, una dintre cele mai populare și căutate atracții turistice ale orașului de pe fluviul Douro.

Monument de interes Public și pe cale de a deveni Monument Național în Portugalia, Livraria Lello este una dintre cele mai vechi și frumoase librării din Portugalia. Librăria păstrează frumusețea originală a clădirii sale, atât la exterior, cât și la interior, prin fațada neogotică, scara roșie iconică, vitraliul emblematic și rafturile pline cu cărți din cele mai diverse epoci și în diferite limbi.

Clădirea actuală a librăriei a fost proiectată la de Francisco Xavier Esteves, inginer, profesor și om politic portughez, și inaugurată la adresa de astăzi, la 13 ianuarie 1906. Fondatorul librăriei este recunoscut însă ca fiind Ernesto Chardron, un cetățean francez stabilit în Porto, fost angajat al librăriei, fiind primul editor care a publicat lucrările lui Camilo Ferreira Botelho Castelo Branco, scriitor, romancier, cronicar, critic, dramaturg, istoric, poet și traducător portughez. 

Deși mulți vizitatori sunt atrași de interiorul impresionant al librăriei, cu adevărat captivante sunt cărțile pe care le vei găsi aici, atât prin diversitatea lor, prin aspectul interesant și atrăgător, dar mai ales prin valoarea lor literară. Oricât ai încerca, nu poți pleca de la Librăria Lello cu mâna goală. O carte cumpărată de aici ar putea fi cel mai de preț suvenir, o amintire de neuitat.

Mai multe despre Librăria Lello din Porto, puteți găsi în acest articol: Librăria Lello din Porto.

Librăria Cărturești Carusel din București

Pentru cel care iubește cărțile, cultura și arta, Librăria Cărturești Carusel este, probabil, cel mai luminos loc din Centrul Vechi al Bucureștilor. Departe de intenția de a-i face o reclamă gratuită sau nemeritată, Librăria Cărturești Carusel chiar este un loc care trebuie promovat ca pe un bun exemplu în domeniul său. De cum ai intrat, librăria te îmbie să rămâi cât mai mult. Deși este mai tot timpul aglomerat, spațiul reușește să rămână aerisit, cald și primitor, inspirând o dispoziție pe măsură, în parte și datorită interiorului spațios, spectaculos și atrăgător, astfel gândit încât să te poarte, la propriu, intr-un univers captivant al cărților, artei și literaturii.

Cele patru locuri cu cărți prezentate aici sunt, bineînțeles, doar câteva recomandări, o parte infimă din ceea ce turistul sau călătorul pasionat de cărți poate întâlni sau descoperi în vacanțele sau călătoriile sale prin lume. Cu fiecare astfel de loc vizitat, probabil la fel ca noi, se va simți mai îmbogățit, iar călătoriile sale (prin viață) vor căpăta mai mult sens.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu