Calatorii in strainatate

Valletta „Superbissima” – „cel mai mândru” oraș

Valletta este capitala Maltei, o țară insulară din Marea Mediterană, întinsă pe o suprafață de doar 316 km2 a unui arhipelag care cuprinde trei insule: Camino, Malta și Gozo. Valletta, orașul-fortăreață cu înfățișarea sa atât de spectaculoasă de astăzi, a fost construit de Cavalerii Ordinului Ospitalier sau Cavalerii Ordinului Sf. Ioan, în anul 1571. Acesta a fost la începuturile sale un ordin religios, înființat la Ierusalim de un grup de negustori din Italia de sud, în scopul îngrijirii medicale a pelerinilor şi de ajutorare a celor săraci, veniți să viziteze locurile biblice. Ulterior, Ordinul a devenit militar pentru a-i apăra pe bolnavi, pelerini și teritoriile creștine din Țara Sfântă.

Taxiuri pe apă între Valletta și Cele trei orașe. În depărtare, orașul Birgu (Citta Vittoriosa) și Fortul St. Angelo

Alungați din Ierusalim de către musulmani, cavalerii au ajuns mai întâi pe insula Rodos. Au fost alungați și de aici de către turci, în anul 1522, pentru ca, opt ani mai târziu, în 1530, cu aprobarea papei Clement al VII-lea, împăratul Carol Quintul să le acorde spre stăpânire Insula Malta, unde au rămas până în 1798, când au fost învinși și alungați de pe insulă de către Napoleon. Pe insulă cavaleri au construit cetăți de apărare pentru a rezista în fata atacurilor Imperiului Otoman. Valletta de astăzi poartă pregnant înfățișarea pe care Cavalerii de Malta au dat-o orașului după Marele Asediu din 1565. Sub comanda Marelui Maestru Jean de Vallette, cavalerii au construit un nou oraș fortificat în Peninsula Sciberras pentru a consolida poziția Ordinului în Malta. Orașul a fost numit Valletta sau La Valletta, după numele Marelui Maestru al cavalerilor, deveniți „de Malta„, după ce aceștia s-au mutat pe insulă.

Cu feribotul, dinspre orașul Sliema spre Valletta

În secolul al XIX-lea, Malta a devenit colonie britanică, efectele de lungă durată ale ocupației britanice pot fi observate astăzi, nu numai în infrastructură și arhitectură, ci și în sistemele administrative, judiciare și fiscale ale Maltei, influențată puternic de standardele anglo-saxone. Dar influența Ordinului Cavalerilor de Malta alături de cea britanică nu sunt singurele sesizabile pentru turistul sau călătorul care vizitează Malta.

Pe apă, dinspre orașul Sliema spre Valletta

Datorită poziției sale, Malta a căpătat de-a lungul istoriei o mare importantă strategică ca bază navală, fiind ocupată de o succesiune de puteri și civilizații care și-au pus toate amprenta într-o măsură mai mare sau mai mica asupra evoluției și dezvoltării țării, a culturii, artei, arhitecturii și înfățișării orașelor sale. Fenicieni, cartaginezi, romani, mauri, siciliene, spanioli, cavalerii ioaniți, francezi și britanici au lăsat Maltei de-a lungul timpului câte ceva din cultura lor, aceste influențe fiind vizibile mai ales în rândul locuitorilor care alcătuiesc populația țării, dar și în arhitectura clădirilor și arhitectonica orașelor, a cartierelor sau locuințelor. Rezumând, Malta este astăzi un amestec de moștenire italiană, arabă, britanică și feniciană.  

Valletta – de ce „Superbissima”?

Datorită fortificațiilor uimitoare și frumoaselor sale palate, Valletta a primit pseudonimul renascentist de Superbissima, care în latină înseamnă „cel mai mândru”. Un nume de alint cât se poate de potrivit, căci Valletta, deși a trăit în istoria sa numeroase perioade tulburi, marcate de războaie, revolte și distrugeri (a fost intens bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) se mândrește astăzi în lume cu renumele unuia dintre cele mai primitoare și captivante orașe turistice ale Europei. Având cea mai mare densitate de monumente istorice din lume, raportat la o suprafață atât de mică, doar 0,84 km2, Valletta arată ca un muzeu în aer liber. În jur de 320 de monumente pot fi descoperite la fiecare pas, stilul arhitectural predominant fiind cel baroc, dar pot fi observa și clădiri cu tente de neoclasicism și arhitectură modernă.

Strada Republicii – inima turistică a orașului

Pornind de la Bieb il-Belt sau Poarta Orașului, construită în stil modernist, între anii 2011 și 2014, de arhitectul Renzo Piano, și continuând până spre zidurile Fortului St. Elmo, pe malul mării, se întinde Strada Republicii, principala arteră a orașului, inima acestuia și principalul reper turistic în Valletta. Aici vom întâlni la pas și cele importante obiective turistice – numeroase clădiri și monumente emblematice, biserici și palate atrăgătoare, toate construite în stil baroc, reprezentative pentru arhitectura barocă predominantă în Valletta și Malta.

Traseul turistic pornește de obicei de la Fântâna Tritonilor, în apropierea căreia se află principalul terminal al autobuzelor din Valletta (Valletta Main Bus Terminal), de unde pleacă și vin autobuzele care asigură transportul în Valletta, dar și spre și dinspre cele mai multe destinații turistice din Malta. Pornind din acest punct, Fântâna Tritonilor, și trecând prin Poarta Orașului, flancată de Bastionul Sf. Ioan și Bastionul Sf. Iacob, vom începe itinerariul printre obiectivele turistice aflate pe Strada Republicii. Mai întâi vom întâlni Parlamentul Maltez, o construcție impunătoare realizată în stil modernist; apoi ruinele Teatrului Regal, situate între Bastionul Sf. Iacob și Palatul Ferreira.

Fântâna Tritonilor
Valletta Main Bus Terminal
Bastionul Sf. Ioan
City Gate (Poarta Orașului)
Bastionul Sf. Jacob
Palatul Ferreira

Ocolind teatrul prin dreapta, vom ajunge repede în Piața Jean de Vallette, în care se află statuia Marelui Maestru și frumoasa biserică în stil baroc Sf. Ecaterina din Alexandria, cunoscută sub denumirea de Biserica Sf. Ecaterina a Italiei. Edificiul a fost construit de Cavalerii Ordinului Ospitalierilor în 1576 și servește ca biserica parohială a comunității italiene din Malta. Chiar în fața acesteia se află Biserica Maicii Domnului, construită de asemenea de către Cavalerii Ordinului Sf. Ioan, pentru a comemora victoria acestora și a maltezilor asupra invadatorilor otomani, la 8 septembrie 1565.

Piața Jean de Vallett și Biserica Sf. Ecaterina din Alexandria
Biserica Maicii Domnului
Statuia lui Jean de Vallette

Grădinile

La doar câțiva pași de Piața Jean de Vallette se află micuța și superba Piața Castilia (Pjazza Castille) unde se află Auberge de Castille, un fost „han” (sediu) al Cavalerilor Sf. Ioan din limba Castiliei, Leonului și Portugaliei, astăzi sediul Guvernului maltez.

Piața Castilla, într-o zi de decembrie. În dreapta imaginii, Auberge de Castille
Piața Castilla, în timpul sărbătorilor de iarnă

În apropiere se află Bastionul Sf. IacobBursa de Valori și Upper Barrakka Gardens, minunata grădină „superioară” a Vallettei, cu vederi panoramice impresionante asupra întregii zone a Portului Mare (Grand Harbour), datorită situării sale pe nivelul superior al Bastionului Sf. Petru și Pavel, construit în 1560, cel mai înalt punct al orașului.

Upper Barrakka Gardens

Spectaculoasa terasă cu arcade a grădinii a fost construită în 1661 de către cavalerul italian Fra Flaminio Balbiani. Inițial acoperită, terasa a rămas fără tavan, acesta fiind îndepărtat în urma „Rebeliunii din 1775” a clerului maltez împotriva Ordinului Sf. Ioan. Împreună cu sora sa, Lower Barrakka Gardens (Grădina de Jos sau Inferioară), grădinile au fost folosite inițial pentru a oferi recreere cavalerilor italieni din Ordin, dar au fost deschise publicului în 1800.

Upper Barrakka Gardens

Grădina de sus este decorată cu mai multe statui și monumente memoriale, dedicate unor oameni politici și de știință, printre care Gerald Strickland, Thomas Maitland, Winston Churchill și Albert Einstein. De asemenea, în grădină vom întâlni și o replică a statuii „Les Gavroches” (Băieții străzii), opera sculptorului maltez Antonio Sciortino.

Upper Barrakka gardens – vedere spre Salutul bateriei și Cele trei orașe
Upper Barrakka Gardens – vedere nocturnă
„Les Gavroches”
Terasa cu arcade a grădinii

Datorită așezării și înfățișării sale spectaculoase, Malta este frecvent aleasă de cineaști ca locație de film. Pe terasa Upper Barrakka Gardens se află un panou care prezintă locațiile (Traseul filmelor) în care au fost filmate scene pentru unele dintre cele mai importante și cunoscute filme de la Hollywood, precum Gladiatorul, Games of Thrones, Codul lui Da Vinci sau Captain Philips. Acestea pot fi reperate în depărtare, cu ajutorul indicațiilor de pe panou, scrutând orizontul spectaculos înspre Grand Harbour, Cele trei orașe și Fortul St. Angelo, Kalkara și Fort Ricasoli, etc.

The movie trail
Upper Barrakka Gardens, la ceas de seară

Distanța mică dintre cele două grădini poate fi parcursă ușor pe jos, cam în aproximativ 10-15 minute. În drum spre Lower Barrakka Gardens, veți întâlni Poarta Victoria (Victoria Gate), principala intrare în oraș din zona Portului Mare. Poarta, situată între Zidul Marinei și Bastionul Sf. Barbara, a fost construită de către britanici în 1885 și a fost numită după Regina Victoria. Lower Barrakka Gardens impresionează poate și mai mult prin vederile panoramice care se deschid în depărtare spre Grand Harbour, Valletta Breakwatter, Fort St. ElmoPalatul BighiFort Ricasoli (Kalkara)Fort St. Angelo (Birgu/Citta Vittoriosa).

Lower Barrakka Gardens – Monumentul lui Sir Alexander Ball
Vedere din Lower Barrakka Gardens
Memorialul Siege Bell
Vedere din Lower Barrakka Gardens
Vedere din Lower Barrakka Gardens

În centrul grădinii se află Monumentul lui Sir Alexander Ball, primului comisar al Maltei între anii 1799 – 1801 și 1805 – 1809, căruia i-a fost dedicată această construcție în forma unui templu neoclasic. În imediata apropiere a grădinii se află Memorialul Siege Bell, impresionantul monument dedicat celor care au luptat eroic și au murit pentru Malta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai multe despre cele două grădini, puteți citi aici.

„Saluting Battery” (Salutul Bateriei)

Pe nivelul inferior al bastionului se află „Saluting Battery” (Salutul Bateriei), o baterie de artilerie construită în secolul al XVI-lea de Cavalerii Ordinului Sfântului Ioan, în apropierea locului unei baterii otomane de la Marele Asediu al Maltei, având scopuri ceremoniale. Bateria a fost scoasă din uz de către britanici în 1954, dar restaurată, repusă în funcțiune și deschisă publicului la începutul anilor 2000. Zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 16.00, bateria poate fi văzută și auzită trăgând semnale de tun înspre largul portului Grand Harbour. În imediata apropiere se află Lascaris War Rooms, unde se poate ajunge cu un lift (preț bilet: 1 euro), o rețea de camere subterane care a adăpostit Cartierul General al Armatei Britanice în Malta, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Saluting Battery”

Catedrala Sfântul Ioan

Părăsind Bastionului Sf. Petru și Pavel și Upper Barrakka Gardens (probabil cu greu, datorită măreției și frumuseții locului) și revenind pe Strada Republicii, vom ajunge îndată la Co-Catedrala Sfântul Ioan, construită de Cavalerii Ordinului Sf. Ioan și finalizată în anul 1577, la scurt timp după Marele Asediu asupra Maltei. Biserica, dedicată de cavaleri Sfântului Ioan Botezătorul, este o capodoperă a artei baroce, atât la exterior, cât și la interior.

Deși a fost restaurată în mai multe rânduri din cauza numeroaselor distrugeri, cea mai gravă în anul 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu și-a pierdut grandoarea, strălucirea și frumusețea. Interiorul uimește încă de la primii pași prin tenta aurie și abundența ornamentelor, dar și prin podea de marmură care adăpostește nu mai puțin de 400 de morminte ale cavalerilor din perioada Ordinului Sf. Ioan. Dar poate cele mai răsunătoare și prețioase comori adăpostite în interiorul bisericii sunt operele marelui Caravaggio, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (1608) și Scrierea Sfântului Ieronim (1607–1608).

Catedrala Sfântul Ioan – interior
Catedrala Sfântul Ioan – interior
Catedrala Sfântul Ioan – interior
Catedrala Sfântul Ioan – interior

Pe lângă obiectivele deja prezentate, altele, nu mai puțin valoroase, îți ies în cale străbătând Strada Republicii și străzile adiacente: Curtea de JustițieCazinoul, Piața Republicii, Biblioteca NaționalăPalatul Marelui MaestruPiața Sf. Gheorghe (St. George)Palatul Spinola, Casa Rocca Piccola, Biserica Sf. Pavel Naufragiatul, Auberge de Provence, care găzduiește în prezent Muzeul National de Arheologie, Biserica Sf. Augustin, Biserica Maicii Domnului de pe Muntele Carmel, aflată în apropiere de Teatrul Manoel, pe Strada Archbishop, Pro-Catedrala si Colegiata St. Paul, Portul Marsamxett, Auberge de Bavarie – hanul cavalerilor de limbă anglo-bavareză.

Vestita stradă dă pulsul întregului oraș și freamătă necontenit și datorită abundenței magazinelor de suvenire, haine, parfumuri, bijuterii, dar și a fast-food-urilor, restaurantelor, teraselor și cafenelelor, care devin neîncăpătoare mai ales spre seară și se golesc abia spre miezul nopții.

Strada Republicii
Una dintre străzile adiacente Străzii Republicii, într-o seară de decembrie

Deși are o suprafață atât de mică, Valletta este una dintre cele mai turistice capitale ale Europei, cu o densitate a obiectivelor de vizitat impresionantă. O vizită de o zi aici este indiscutabil prea puțin pentru a acoperi măcar o parte dintre aceste obiective, mai ales că unele dintre acestea se cer a fi vizitate în tihnă pentru a gusta cât mai mult din farmecul lor. Altele, te rețin mai mult decât ai fi crezut și chiar te cheamă stăruitor să revii, așa cum sunt cele două grădini ale Valletei cu vederile lor uimitoare și atmosfera romantică de neuitat, mai ales la ceas de seară.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu